Rajiv Menon

Regisseur, Scenarist, Cameraman

Rajiv Menon is regisseur, scenarist en cameraman.
Er zijn 4 films gevonden.

Kandukondein Kandukondein

2000 | Drama

India 2000. Drama van Rajiv Menon. Met o.a. Tabu, Aishwarya Rai, Ajith, Mammooty Abbas en Pooja Batra.

Het scenario van regisseur Menon, dat door Sujatha bewerkt werd voor de versie in Tamil, is gebaseerd op de klassieke roman van Jane Austen, Sense and Sensibility uit 1811. Menon paste het verhaal aan op de moderne Indiase maatschappelijke verhoudingen en heeft daarmee gemikt op zo'n breed mogelijk publiek in eigen land. Twee ongehuwde zusters staan centraal en het is niet zo zeer het thema van de liefde dat de boventoon voert, maar het zijn vooral de sociale aspecten, amusement en het moderne feel good-gevoel die hij op de voorgrond brengt. De hoofdrollen leveren fraaie spelprestaties en het camerawerk van Ravi K. Chandran en regisseur Menon is een oogstrelend festijn. Wie bekend is met het werk van Jane Austen krijgt met deze film wel een hele aparte interpretatie voorgeschoteld.

Kandukondain kandukondain

2000 | Drama

India 2000. Drama van Rajiv Menon. Met o.a. Tabu, Aishwarya Rai, Ajith en Mammooty.

Weliswaar lijken verhalen als A few good men en West Side story puur westerse aangelegenheden, de Indiase filmmachine heeft geen enkele moeite met het naar eigen stijl aanpassen ervan. De Tamil Naduse blockbuster Kandukondein kandukondein is de verfilming van Jane Austen's 'Sense and sensibility'. De groenogige Aishwarya Rai, topster onder sterren in India, en gewone ster Tabu spelen twee dames die ieder versierd worden. De film kabbelt verder om de kleurrijke beelden en de poëtische muziek van A.R. Rahman. Regisseur Rajiv Menon was cameraman voor Bombay.

Bombay

1995 | Drama

India 1995. Drama van Mani Ratnam en Mani Rathnam. Met o.a. Arvind Swamy, Manisha Koirala, Nasir, Tinnu Anand en Sonali Bendre.

Deze film deed in eigen land nogal wat stof opwaaien, want hij gaat over een hoog opgelopen conflict tussen twee gemeenschappen in 1993; centraal staan in dit fictieve verhaal de amoureuze betrekkingen tussen twee jonge mensen die respectievelijk tot Hindoe- en moslimgemeenschap behoren. De rolprent wordt in eigen land veel hoger gewaardeerd. De exportversie is ontdaan van de kitsch, die Indiase markt nu eenmaal eist van de Bollywoodproducties.

Cheluvi

1992 | Fantasy

India 1992. Fantasy van Girish Karnad. Met o.a. Sonali Kulkarni, Gargi Yakkundi, Prashant Rao, Geetanjali Kirloskar en B. Jayashri.

Een oude vrouw woont met haar twee dochters aan de rand van het bos. Het jongste meisje kent een toverspreuk die haar in staat stelt zichzelf te veranderen in een bloeiende boom. De twee zusjes beloven dit geheim te bewaren. Ze oogsten heel wat bewondering in het dorp met de bloesem van de boom. De zoon van het rijke dorpshoofd is betoverd van de boom, en hij besluit met het jongste zusje te trouwen. Hij weigert met haar naar bed te gaan zolang hij het geheim van de bloesem niet kent. Een sprookjesfilm voor volwassenen, gebaseerd op een oude legende uit Karnataka, Indië, die handelt over de kwetsbaarheid van vrouwen die anders zijn in een op traditie gevestigde samenleving. Het werd een zeer poëtische film die voor een westers publiek misschien minder gemakkelijk doordringbaar is. Het langdradige cerebrale scenario is van Karnad zelf en Rajiv Menon stond in voor de fotografie.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Rajiv Menon op televisie komt.

Reageer