Yilmaz Arslan

Regisseur, Scenarist, Producer

Yilmaz Arslan is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 3 films gevonden.

Brudermord

2005 | Drama

Duitsland/Frankrijk/Luxemburg 2005. Drama van Yilmaz Arslan.

Harde schets van een naar West-Europa geëxporteerd oud etnisch conflict. De jonge Koerdische asielzoeker Azad (Celik) komt dankzij steun van oudere broer naar Berlijn. Daar ontdekt hij dat de centen van broerlief uit diens pooierbestaan afkomstig zijn. Gedecideerd mijdt Azad de schemerzone, maar door de confrontatie met twee agressieve Turken plus pitbull raakt hij er toch in verzeild. Regisseur Arslan, die de Duitse filmtheateruitbreng van zijn film zelf financierde, draait niet om de hete brij heen: Brudermord ís de hete brij. Primitiviteit versus beschaving: oerstrijd zonder winnaar.

Yara

1998 | Drama

Zwitserland/Turkije/Duitsland 1998. Drama van Yilmaz Arslan. Met o.a. Halil Ergün, Yelda Reynaud, Nur Sürer, Füsun Demirel en Necmettin Çobanoglu.

Door de ogen van de boezemvriendin van H[KA3]ulya (Reynaud) beleven we in de proloog hoe zij door haar ouders van Duitsland naar Turkije gestuurd wordt. Bij haar oom (Erg[KA3]un) en tante (Demirel), die in de Turkse provincie wonen, is H[KA3]ulya doodongelukkig. Ze wil maar [KA1]e[KA1]en ding: terug naar Duitsland. Na een poging tot verkrachting door de twee dorpsmacho`s die zij behendig van zich afslaat, kiest zij de vrijheid. De weg uit de hel is lang en moeilijk als je geen geld en geldige papieren hebt. H[KA3]ulya belandt na wonderbaarlijke omzwervingen in de gevangenis en daarna in een psychiatrische inrichting. Plotseling als een deus ex machina komt haar vriendin haar bevrijden en neemt haar mee terug naar Duitsland. Het scenario van regisseur Arslan bevat geen origineel thema (het is de zoveelste variatie op het onderwerp over de cultuurkloof), maar gecombineerd met uitzonderlijk camerawerk van J[KA3]urgen J[KA3]urges en wonderlijke, maar fantasievolle ensc[KA2]ering is de rolprent iets aparts geworden. De heldin Reynaud draagt haar rol niet met een onverdeeld genoegen en haar benarde situatie zet een domper op een film waarin kameraadschap tussen vrouwen en de liefde tussen hen de boventoon lijken te voeren. Vertoning op het filmfestival van Veneti[KA3]e bezorgde deze film die bedoeld was voor de Duitse regionale omroep WDR (die coproducent was), bioscoopstatus.

Langer Gang

1992 | Drama

Duitsland 1992. Drama van Yilmaz Arslan. Met o.a. Nina Kunzendorf, Dieter Rasch, Martin Seeger, Marco Neumeier en Tarik Senouci.

Een verfrissende kijk op de wereld van de gehandicapten, die net zo goed als gezonde mensen een gevoelsleven hebben en er recht op hebben dat te uiten. Het portret van uiteenlopende personages in een inrichting: een meisje van Turkse afkomst met zelfmoordneigingen, een drugsverslaafde, een spastische jongen met onbeantwoorde seksuele verlangens, en een zwart meisje dat de blues wil zingen. Ze breken uit en beleven een avontuurlijke nacht. Waarschijnlijk niet naar ieders smaak, maar een goed geregisseerde festivalfilm over een buitengewoon onderwerp. Scenario van regisseur Arslan en zijn avondvullende debuut. De fotografie is van Izzet Akay.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Yilmaz Arslan op televisie komt.

Reageer