Edgar Burcksen (1947): regie en montage.
Er zijn 21 films gevonden.

Hollywood Banker

2014 | Documentaire

Nederland 2014. Documentaire van Rozemyn Afman.

Portret van de Nederlandse bankier Frans Afman, die via zijn werk voor de Rotterdamse Slavenburg Bank (later Crédit Lyonnais) grote films als Platoon, Superman en Terminator co-financierde. Hollywood Banker is het filmdebuut van Frans' dochter Rozemyn, die het familiearchief plunderde en uitgebreid met haar vader zelf sprak. Wat verklaart waarom de film te vaak voelt als een egodocument en een hagiografie. Wel veel mooie beelden uit de jaren tachtig.

Road House 2: Last Call

2006 | Actiefilm

Verenigde Staten 2006. Actiefilm van Scott Ziehl. Met o.a. Johnathon Schaech, Jake Busey, Ellen Hollman, Will Patton en Crystal Mantecon.

Narcotica-agent Shane Tanner (Schaech) keert terug naar zijn geboortegehucht in Louisiana, waar zijn oom, die hem liefdevol opvoedde na de dood van zijn vader, in elkaar geslagen is door een akelige drugshandelaar Wild Bill (Busey). Shane besluit in te grijpen. Voor liefhebbers van pulp was voorganger Road House, waarin filosofisch ingestelde vechtersbaas Patrick Swayze gemeen gajes alle hoeken van een plattelandsdisco liet zien, prima te pruimen. Dit vervolg is echter onder de maat, wat vooral komt door het zwakke script, omdat Schaech niet kan acteren en omdat hij geen charisma heeft.

De vriendschap

2001 | Drama, Komedie

Nederland 2001. Drama van Nouchka van Brakel. Met o.a. Willem Nijholt, Gerard Cox, Karina Smulders, Pleuni Touw en Sylvia Kristel.

Destijds waren ze beste vrienden en raakten verliefd op dezelfde vrouw. Nu zien ze elkaar na veertig jaar weer voor het eerst. De vrouw van Pieter (Cox) is overleden. Gijs (Nijholt) is ooit naar Canada vertrokken en heeft geen kinderen. Terwijl ze oude vetes moeten zien te beslechten dient er zich al weer een nieuw probleem aan: ze worden opnieuw verliefd op dezelfde vrouw. Vermakelijk lichtvoetig drama gemaakt door oude rotten in het filmvak: Van Brakel maakte furore met onder meer Een vrouw als Eva (1979), Van de koele meren des doods (1982) en Een maand later (1987).

Een maand later

1987 | Komedie, Drama

Nederland 1987. Komedie van Nouchka van Brakel. Met o.a. Renée Soutendijk, Monique van de Ven, Edwin de Vries, Sunny Bergman en Jeroen Oostenbrink.

Vrije journaliste Monika (Van de Ven) ruilt via een advertentie een maand lang met huisvrouw annex moeder Liesbeth (Soutendijk). Vader en psychiater Constant (De Vries) laat het zich welgevallen en legt het Freudiaans uit aan de kinderen. Wat blijkt een maand later: Monika is verknocht geraakt aan Constant en Liesbeth aan de vrijheid. Wat pa en kinderen vinden doet er niet zoveel toe. Het verhaal is niet altijd boeiend, de bijrollen zijn matig, de regie is nogal krakkemikkig, maar het spel van De Vries en Soutendijk is wel goed.

Parfait Amour

1985 | Drama, Documentaire

Nederland 1985. Drama van Jean van de Velde. Met o.a. Onno Molenkamp, Guusje van Tilborgh, Peter Tuinman, Leen Jongewaard en Piet Kamerman.

Een opmerkelijke, maar helaas nogal slap uitgewerkte psychologische thriller met Molenkamp als Pavel Mosz, een om politieke redenen naar Nederland uitgeweken Tsjech die in het begin van de film overreden wordt en aan geheugenverlies lijdt. Hij wordt door allerlei mensen gemanipuleerd en gaat vertwijfeld op zoek naar de waarheid omtrent het 'ongeval'. Het interessante scenario heeft te lijden onder de al te tamme regie van Van de Velde, zodat de film uiteindelijk ver onder zijn mogelijkheden blijft.

De IJssalon

1985 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland 1985. Oorlogsfilm van Dimitri Frenkel Frank. Met o.a. Gerard Thoolen, Bruno Ganz, Renée Soutendijk, Carol van Herwijnen en Kees Hulst.

Een verzetsdrama met Thoolen als de joodse eigenaar van een ijssalon. Soutendijk is zijn vriendin die hem lafheid verwijt, en uiteindelijk met 'sympathieke' nazi Ganz de koffer induikt. De drie hoofdrolspelers zijn stuk voor stuk schitterend en zorgen voor een behoorlijk aantal aangrijpende, soms verrassend geestige scènes. Helaas vallen een paar bijrollen serieus uit de toon en zijn de massascènes genant stuntelig. Toch verdient de film veel meer krediet dan hem bij zijn - schandelijk korte - bioscooprelease is gegeven.

Desiree

1984 | Drama

Nederland 1984. Drama van Felix de Rooy. Met o.a. Marian Rolle, Dan Strayhorn, Askina Toure, Maxwell Granville en Joanne Jacobson.

Engelstalige, z.g. 'black cinema'-produktie; het debuut van scenarioschrijver Norman de Palm en regisseur De Rooy die eerder een ongeredigeerde versie van deze film had vertoond als eindexamenwerkstuk in 1982. Rolle in de rol van de steeds meer ontredderd rakende Desiree, die een wanhoopsdaad begaat om met een deel van haar verleden te kunnen afrekenen. Boeiend. Naar een waar gebeurd verhaal.

De witte waan

1984 | Drama

Nederland 1984. Drama van Adriaan Ditvoorst. Met o.a. Thom Hoffman, Pim Lambeau, Louise Ruys, Guusje van Tilborgh en Hans Croiset.

Kunstenaar (Hoffman) gebruikt heroïne om als adelaar uit te kunnen vliegen boven de miezerige meute. Samen met zijn moeder (Lambeau) stapt hij feestelijk uit het leven. Een buitengewoon lyrisch drama met Oedipus-motief. Magnifieke beelden en een fantastische finale, maar ietsje meer helderheid in het scenario was wenselijk geweest. De film heeft veel te danken aan cameraman Albert van der Wildt.

Een zaak van leven of dood

1983 |

Nederland 1983. George Schouten. Met o.a. Peter Faber, Carla Hardy, Derek de Lint, Henriëtte Tol en Gerard Cox.

Tegen de achtergrond van een internationaal marktonderzoekcongres wil Hans (Faber) weten wat er is gebeurd met Eefje (Hardy), de vrouw met wie hij trouwde voordat ze pleinvrees ontwikkelde. Zij kreeg vervolgens iets met zijn ex-collega, de manipulatieve Jack (De Lint). Die relatie stak niet zo fris in elkaar. Bewerking van de novelle Zonder dollen van Hans Vervoort uit 1974 wordt degelijk in beeld gebracht met goede acteurs. Regisseur Schouten legde zich daarna vooral toe op documentaires, waaronder eentje over wereldkampioen boksen Lucia Rijker.

Brandende liefde

1983 | Drama, Erotiek

Nederland 1983. Drama van Ate de Jong. Met o.a. Monique van de Ven, Peter Jan Rens, Ellen Vogel, Huub van der Lubbe en Siem Vroom.

Vakbekwame Wolkers-verfilming van Ate de Jong (Alle dagen feest, In de schaduw van de overwinning, Fogbound) hoort qua mentaliteit eigenlijk thuis in de jaren zeventig. Brandende liefde is de naam van een heftig bloeiende plant. Zo verliefd is kunstschilder Jan Bosman (Peter Jan Rens) op zijn Anna (Monique van de Ven) dat hij alles doet om bij haar in de buurt te zijn - eerst in Parijs en later in Nederland. Maar hoe gaan die dingen? Ze verliezen contact en pas jaren later komen ze elkaar weer tegen als Anna door haar man is verlaten. Dieuwertje Blok sloeg de hoofdrol af, terwijl Liz Snoyink het nakijken had.

Van de koele meren des doods

1982 | Drama, Romantiek

Nederland 1982. Drama van Nouchka van Brakel. Met o.a. Renée Soutendijk, Derek de Lint, Erik van 't Wout, Peter Faber en Adriaan Olree.

Hedwig de Fontayne komt uit een gefortuneerde familie, maar haar leven neemt veel dramatische wendingen. Ze trouwt, heeft minnaars, komt in de prostitutie en een inrichting terecht, en vindt via een ruime bocht uiteindelijk enige rust. Bewerking van het in 1900 verschenen boek van Frederik van Eeden dat tot het literaire naturalisme wordt gerekend, is sfeervol bewerkt door Van Brakel. De regisseuse van Het debuut en Een vrouw als Eva laat zien hoe moeilijk een patriarchale samenleving het een levenslustige vrouw kan maken. Mooie, intense hoofdrol van Renée Soutendijk.

Menuet

1982 | Drama

Nederland 1982. Drama van Lili Rademakers. Met o.a. Akkemay, Lydia Billiet, Carla Hardy, Theu Boermans en Hubert Fermin.

Een opvallend indrukwekkend drama, het debuut van Fons Rademakers` echtgenote (die als Lili Veenman assistent was van Fellini bij La dolce vita) met gaaf acteerwerk. Een fabrieksarbeider verzamelt gruwelijke krantenberichtjes. Zijn vrouw wil wel wat meer en laat zich pakken door een onstuimige zwager. Een dertienjarig dienstmeisje (een leuke rol van Akkemay) bezorgt de bedrogen echtgenoot wat troost. Een scenario van Lili en Hugo Claus naar het boek van Louis Paul Boon.

Een vlucht regenwulpen

1981 | Komedie, Drama

Nederland 1981. Komedie van Ate de Jong. Met o.a. Jeroen Krabbé, Marijke Merckens, Henriëtte Tol, Claire Wauthion en Huib Rooymans.

Verlegen bioloog met trekjes van zijn geestelijk vader krijgt van stoere alter ego opdracht binnen een week een vrouw te versieren. Krabbé kwijt zich kranig van zijn dubbelrol. Je vraagt je alleen af waarom hij als stoethaspel zoveel moeite moet doen om aan de vrouw te komen. Onhandigheid is juist charmant en zo'n rare houtje-touwtje-jas trekken ze wel uit. Daar heb je geen alter ego bij nodig. Het macho gedroom over dé ideale vrouw werd door regisseur De Jong alleraardigst in beeld gebracht, maar feministes konden er niet vrolijk van worden. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Maarten 't Hart.

Uit elkaar

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Herman van Veen. Met o.a. Herman van Veen, Monique van de Ven, Lou Landré, Marlous Fluitsma en Marjon Brandsma.

Droom en werkelijkheid nauw verweven in deze semi- autobiografische film van Van Veen. Een succesvol artiest tussen publiek, opnamen en huwelijksproblemen. Een draak van een film. Van Veen vol zelfmedelijden.

De grens

1979 |

Nederland 1979. Bobby Eerhart. Met o.a. Elizabeth Hoytink, Bob Storm en Rijk de Gooyer.

Droom en werkelijkheid nauw verweven in deze semi- autobiografische film van Van Veen. Een succesvol artiest tussen publiek, opnamen en huwelijksproblemen. Een draak van een film. Van Veen vol zelfmedelijden.

Crolus

1979 |

Nederland 1979. Willy Breebaart. Met o.a. Koen Hamming, Lou Steenbergen, Marjan Berk, Frans Vorstman en Stanislav Bares.

Droom en werkelijkheid nauw verweven in deze semi- autobiografische film van Van Veen. Een succesvol artiest tussen publiek, opnamen en huwelijksproblemen. Een draak van een film. Van Veen vol zelfmedelijden.

Kronkels

1978 |

Nederland 1978. Otto Jongerius.

Droom en werkelijkheid nauw verweven in deze semi- autobiografische film van Van Veen. Een succesvol artiest tussen publiek, opnamen en huwelijksproblemen. Een draak van een film. Van Veen vol zelfmedelijden.

Andy, Bloed en Blond Haar

1978 | Drama

Nederland 1978. Drama van Frank Wiering. Met o.a. Andy Vrielink, Jonna Koster, Truus Dekker, Jan van Rooyen en Peter Schneider.

Een punkerige provinciaalse jongen ontmoet een sjiek Amsterdams fotomodel dat hem na een beroving bij de politie aangeeft. Een oorspronkelijke film, aansluitend bij de Amerikaanse tradities van de jaren vijftig (THE WILD ONE), die als debuut helaas onder de maat bleef door een belabberd scenario en slecht acteerwerk.

Het drielandenpunt

1974 | Documentaire

Nederland 1974. Documentaire van Frans Bromet.

Een punkerige provinciaalse jongen ontmoet een sjiek Amsterdams fotomodel dat hem na een beroving bij de politie aangeeft. Een oorspronkelijke film, aansluitend bij de Amerikaanse tradities van de jaren vijftig (THE WILD ONE), die als debuut helaas onder de maat bleef door een belabberd scenario en slecht acteerwerk.

Eigen haard is goud waard

1973 |

Nederland 1973. Anette Apon. Met o.a. Joop Admiraal en Petra Laseur.

Een punkerige provinciaalse jongen ontmoet een sjiek Amsterdams fotomodel dat hem na een beroving bij de politie aangeeft. Een oorspronkelijke film, aansluitend bij de Amerikaanse tradities van de jaren vijftig (THE WILD ONE), die als debuut helaas onder de maat bleef door een belabberd scenario en slecht acteerwerk.

Egg, a sad movie

1972 |

Nederland 1972. Edgar Burcksen.

Een punkerige provinciaalse jongen ontmoet een sjiek Amsterdams fotomodel dat hem na een beroving bij de politie aangeeft. Een oorspronkelijke film, aansluitend bij de Amerikaanse tradities van de jaren vijftig (THE WILD ONE), die als debuut helaas onder de maat bleef door een belabberd scenario en slecht acteerwerk.