Jirí Stivin

Componist

Jirí Stivin is componist.
Er zijn 2 films gevonden.

Bumerang

1997 | Drama

Tsjechië 1997. Drama van Hynek Bočan. Met o.a. Jiři Schmitzer, Vladimir Dlouhí, Karel Heřmánek, Miro Noga en Leoš Suchařípa.

In 1958, twee jaar later zelfs dan in de Sovjetunie, begon het toenmalige Tsjechoslowakije met de herziening van de meest opvallende gevallen van machtsmisbruik en misbruik van de wet. Op rechtbanken verschenen vooral die mensen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Rechtbanken die berucht waren geworden om hun genocidale en sadistische methoden in hun aanpak van politieke gevangenen. Enkele maanden later werden zij zelf geïnterneerd en kwamen zij terecht tussen de mannen en vrouwen wier levens zij hadden verwoest. Zij moesten b.v. het dodelijk werk in uranium-mijnen doen. De onmenselijke werkcondities in de kampen van de jaren 1950 waar de 'vijanden van het socialisme' waren opgesloten, worden realistisch weergegeven. Historisch ware situatie die 'rechters' tot gevangenen maakte is frappant tijdssymbool en aanleiding tot bezinning over waarden en hun relativiteit naast vraag over schuld en vergelding. Het scenario is van Jirí Stránský naar zijn eigen verhaal. Het camerawerk is van Ivan Slapeta. Stereo.

Der Falkenkönig

1989 | Familiefilm, Fantasy

Polen/Servië en Montenegro 1989. Familiefilm van Vladimir Drha. Met o.a. Grezegorz Emanuel, Pavel Soukoup, Piotr Rzymyszkiewicz, Martin Lounar en Marketa Hrubesová.

In het koninkrijk der haviken regeert een wrede, boosaardige koning. Het vriest er permanent, waardoor er een ijzige koude heerst. Een oud vrouwtje voorspelt dat de koning zal sterven door de hand van zijn eigen zoon. Als er daadwerkelijk een zoon geboren wordt, beveelt de koning natuurlijk dat de boreling gedood moet worden, maar hij wordt van zijn wisse dood gered en later komt de voorspelling uit. De zon gaat dan weer schijnen. Sprookjesfilm naar beproefd recept, waarvan opgemerkt kan worden dat het een Pools-Tsjechische samenwerking was in een turbulente tijd: het omvallen van het communisme in Oost-Europa, maar deze film is nog puur kameradenwerk. Fotografie van Emil Sirotek.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jirí Stivin op televisie komt.

Reageer