Göran Strindberg: camera.
Er zijn 6 films gevonden.

Menschen im Hotel

1959 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 1959. Drama van Gottfried Reinhardt. Met o.a. Otto Wilhelm Fischer, Michèle Morgan, Heinz Rühmann, Gert Fröbe en Sonja Ziemann.

Een van de vele verfilmingen van Vicki Baums roman over allerlei figuren die een hotel bevolken. Greta Garbo was in de Hollywoodversie van 1932, GRAND HOTEL, wel wat beter dan Morgan als Grusinskaja. Scenario van Hans Jacoby en Ladislaus Fodor. Camerawerk van Göran Strindberg.

Hier bin ich - hier bleib ich

1959 | Muziek, Komedie

Duitsland 1959. Muziek van Werner Jacobs. Met o.a. Caterina Valente, Hans Holt, Wolfgang Müller, Margarete Haagen en Paul Henckels.

Dit Valente-vehikel is de voor de film bewerkte, tamelijk verrassingsloze boulevardklucht van Raymond Vincy en Jean Valmy. Onze zingende hoofdrolspeelster is een dienstertje in een Parijs eethuis voor smulpapen. Ze heet Caterine! Ze staat op het punt te gaan trouwen met Pierre (M[KA3]uller). Op het stadhuis blijkt echter uit de papieren dat ze al getrouwd is met een zekere baron Hubert van L[KA3]owenherz (Holt). Aan de kijker en Caterine is het algauw duidelijk dat het om zwendel gaat: als de adellijke Von L[KA3]owenherz ongetrouwd blijft, wordt hij n.l. onterfd; al tegenstribbelend doet Caterine dan maar mee, maar zij wordt gaandeweg verliefd op de baron. Voor haar vriend Pierre is er voldoende troost, want hij mag zich laven aan Lucie (Stephan), de aantrekkelijke kokkin van het kasteel. Uitsluitend voor fans van het charmante zangwonder die dit onzin-verhaal 'draagt'. De waardering voor de film is dus geheel en al door haar verdiend. Scenario van Corth Flatow en Eckhart Hachfeld. Camerawerk van Göran Strindberg. Zie ook: Schlagerfilms.

Das kunstseidene Mädchen

1959 | Komedie, Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1959. Komedie van Julien Duvivier. Met o.a. Giulietta Masina, Agnes Fink, Gert Fröbe, Ingrid von Bergen en Gustav Knuth.

Giulietta Masina als het Duitse meisje Doris Putzke in een film waarvoor producent Kurt Ulrich de franse regisseur Duvivier over liet komen. Het meisje verlangt naar kleren van echte zijde in plaats van goedkope nylon. Maar de heren die zij ontmoet denken alleen maar aan vandatteme en niet aan trouwen.

Die Ratten

1955 | Drama, Misdaad

Duitsland 1955. Drama van Robert Siodmak. Met o.a. Maria Schell, Heidemarie Hatheyer, Curd Jürgens, Gustav Knuth en Ilse Steppat.

The New York Times schreef in 1911 dat het nieuwe rauw-realistische toneelstuk Die Ratten van Gerhart Hauptmann pathetisch en ouderwets was. Niettemin zag de Duitse regisseur Siodmak (The Spiral Staircase), die na zijn vlucht voor de nazi's tien jaar in de VS had gewerkt, in het boek een mogelijkheid om zijn film noir-technieken toe te passen op de actualiteit van zijn hervonden vaderland. Hij verplaatste het verhaal naar opgedeeld Berlijn, waar de wanhopige Pauline (Schell) haar baby verkoopt voor een paspoort, maar spijt krijgt. Die Ratten wordt tegenwoordig als moeilijk toegankelijk ervaren en heeft ondanks de bekroning met de Gouden Beer geen plekje in het collectieve geheugen veroverd.

Hon dansade en sommar

1951 | Drama, Romantiek, Erotiek

Zweden 1951. Drama van Arne Mattson. Met o.a. Ulla Jacobsson, Folke Sundquist, Edvin Adolphson, Irma Christenson en Gösta Gustavsson.

G[KA3]oran Stendahl (Sundquist) brengt na zijn eindexamen de vakantie door op de boerderij van zijn oom en wordt verliefd op buurmeisje Kerstin (Jacobsson). Onder invloed van een conservatieve dominee keren de dorpsbewoners en de familie van het meisje zich tegen de jonge liefde, maar ze trotseren de oppositie. Het meisje sterft bij een ongeluk op de motorfiets en de dominee stelt bij de begrafenisdienst de jongen verantwoordelijk. Dit eerste grote internationale succes van de naoorlogse Zweedse cinema vierde destijds op een opzienbarende wijze de vrije liefde (met bijbehorende naaktsc[KA2]ene). Niets om nu nog van op te kijken en zwart/wit-tegenstellingen doen opgelegd melodramatisch aan, al blijft het jonge paar verfrissend spontaan. Bekroond met een Gouden Beer in Berlijn en de muziek van Sven Sk[KA3]old kreeg prijs voor de Beste Muziek in Cannes. Het scenario is van W. Semitjov naar de roman [KL]Sommardansen[KLE] van P.O. Ekstr[KA3]om met medwerking van Olle Hellbom (die als regisseur talloze PIPI LȦNSTRUMP films op zijn naam zou zetten) en regisseur Mattson, die niet op aftiteling als zodanig staan vermeld. Het camerawerk is van Göran Strindberg. Mono.

Fröken Julie

1951 | Romantiek, Drama, Historische film

Zweden 1951. Romantiek van Alf Sjöberg. Met o.a. Anita Björk, Ulf Palme, Märta Dorff, Anders Henrikson en Lissi Alandh.

Julie (Bj[KA3]ork), de zich vervelende dochter van graaf Carl (Henrikson) mengt zich tijdens het midzomernachtsfeest tussen de feestgangers en daagt Jean (Palme) de ijdele knecht van haar vader uit die eerst protesteert over het klasseverschil, maar toch de nacht met haar doorbrengt. Bij thuiskomst van graaf Carl pleegt ze uit schaamte zelfmoord. Bijna voorbeeldige filmbewerking van August Strindberg's beroemde, maar moeilijk speelbare drama. Sjöberg weet toneelstuk met slechts drie personages en maar één decor uit te bouwen tot een film zonder aan dramatische spanning te verliezen. Hoewel de flashbacks wat de inhoud betreft weinig aan de oorspronkelijke dialogen toevoegen, zijn ze verrassend en vloeiend in in het verloop van de film opgenomen. Björk is in alle uitersten van haar rol zeer overtuigend. Bekroond met de Grote Prijs op het festival van Cannes. Het scenario is van regisseur Sjöberg. Het camerawerk is van Göran Strindberg. Mono.