François Ribac is componist.
Er zijn 3 films gevonden.

J.M. Barrie: La vérité sur Peter Pan

1999 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1999. Documentaire van Jean-Claude Robert. Met o.a. Gilbert Adairo, Kathleen Kelley-Lainé, Sheridan Morley, Sheila Philp en François Rivière.

James Matthew Barrie werd in 1860 geboren in een Schots dorpje als negende kind in een arbeidersgezin. Hij kreeg een uitstekende opvoeding en als 18-jarige trok hij naar Londen waar hij journalist werd. Hier begon hij tevens romans te schrijven. Zijn debuut was Margareth Ogilvy, waarin hij het verhaal schreef van zijn moeder. Daarna verschenen nog andere romans waarvan eigenlijk enkel nog de thriller Better Death af en toe herdrukt wordt. Zijn triomf verscheen in 1904, Peter Pan, dat hij tevens bewerkte tot toneelstuk. Aanvankelijk werd dit geweigerd, tot een Amerikaanse producent het onder ogen kreeg en besloot het op te voeren. Het werd een grandioos succes, zowel in Londen als in New York. Peter Pan is eigenlijk het alter-ego van zijn oudere broer die op dertienjarige leeftijd verongelukte. In 1924 werd PETER PAN voor de eerste keer verfilmd, maar het verhaal werd wereldberoemd door de filmversie van Walt Disney uit 1953. Barrie stierf, gelauwerd tot 'Sir', in 1937. Deze documentaire werd samengesteld uit foto's, enkele zeldzame gefilmde opnamen van Barrie en gesprekken met literaire historici. Het is boeiend didactische materiaal. Robert schreef het scenario samen met François Rivière, gebaseerd op diens boek J.M. Barrie, l'enfant qui ne voulait pas grandir. Regisseur Robert sprak zelf de commentaar in. Montage is van Frédéric Lossignol. Fotografie is van Stuart Nimmo en Jean-Marie Droisy.

Le clandestin

1993 | Komedie

Frankrijk/Zwitserland 1993. Komedie van Jean-Louis Bertucelli. Met o.a. Zbignew Zamachowski, Neige Dolsky, Rebecca Potok en Jean-Luc Buguet.

De tachtig-jarige Dolsky weigert haar appartement om te ruilen voor een kamer in een luxueus rustoord, zoals haar dochter graag zou willen. Niemand luistert nog naar haar en ze wordt door iedereen als dement beschouwd. Op een dag trekt men een stelling op. De gevel van de appartementen krijgt een verjongingskuur. Een jonge Pool, Zamachowski, die illegaal in het land verblijft, heeft de leiding. Tussen de vrouw en de arbeider ontstaat een warme vriendschap. Gevoelig portret van het milieu van illegale arbeiders, gekoppeld aan het verhaal van een koppige, eenzame maar kranige oude dame. Het samenspel van beide hoofdrolspelers is schitterend, dramatiek doorspekt met een ontroerende humor. Het scenario werd geschreven door Bertucelli, Sabine Ullmann en Daniel Boublil. Fotografie van Paul Bonis.

L'instit: Le mot de passe

1993 | Drama

Zwitserland/Frankrijk 1993. Drama van Jean-Louis Bertucelli. Met o.a. Gérard Klein, Olivia Brunaux, Jean-Luc Buquet, Raphaël Dufour en Jean-Marie Winling.

Leraar Klein staat voor de klas op weer een nieuwe school. Hij stelt zich voor, en alle leerlingen observeren hem afwachtend. Alleen de gehandicapte Dufour trekt zich niets van hem aan en rijdt rondjes in zijn rolstoel. Wanneer de jongen bij de ingang van de school op zijn moeder wacht, bekijkt hij de motor van de nieuwe leerkracht. Het is dezelfde als die waardoor hij het gebruik van zijn benen is kwijtgeraakt. Weer een aflevering in de soapserie voor huilerige bakvisjes. In dit melige scenario van Eric Kristy, Jean-Patrick Rousseau en Alex Steiner worden alle sentimentele registers schaamteloos opengetrokken. De kleine Dufour, als de jongen die elk contact met volwassenen weigert, vergrijpt zich aan het moederinstinct van vrouwelijke kijkers. Paul Bonis stond achter de camera.