Herrmann Zschoche: regie.
Er zijn 14 films gevonden.

Natalie - Endstation Babystrich

1994 | Drama, Familiefilm

Duitsland 1994. Drama van Herrmann Zschoche en Hermann Zschoche. Met o.a. Anne-Sophie Briest, Udo Schenk, Nina Hoger, Annekathrin Lange en Volkert Kraeft.

Briest (in werkelijkheid een sterretje uit Berlijn dat twintig is) speelt de veertien-jarige Natalie uit de titel. Ze is een van de twee dochters uit een keurig, burgerlijk gezin uit Frankfort. Haar jongere zusje lijdt aan asthma, waardoor zij te weinig aandacht krijgt. Via kleine vergrijpjes, ruzies thuis en de verkeerde vriendin op school belandt zij in een prostitutiekring van de Main-metropool, die bekend staat als baby-tippelzone. Ontsnappen gaat bijna niet. Gedramatiseerde film in de stijl van de bioscoopfilm WIR KINDER VOM BAHNHOF ZOO over hoertjes, die nauwelijks volwassen zijn, waarvan men schat dat er zo'n veertigduizend in Duitsland zijn. Naar een waargebeurd voorval. Rühmann is de kleindochter van de in 1994 overleden Heinz. Scenario van Christina Christoff en Marius del Mestre.

Das Mädchen aus dem Fahrstuhl

1991 | Romantiek, Drama

Duitsland 1991. Romantiek van Herrmann Zschoche. Met o.a. Rolf Lukoschek, Barbara Sommer, Karin Gregorek, Monika Lennartz en Rita Feldmeier.

Een liefdesgeschiedenis uit de vroegere DDR. Regine kan geen stageplaats vinden en als haar vriend Frank ruchtbaarheid geeft aan de moeilijkheden die zij ondervindt, krijgt hij direct de autoriteiten op zijn dak. Hun liefde is niet bestand tegen de druk van buiten.

Die Alleinseglerin

1987 | Drama

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1987. Drama van Herrmann Zschoche en Hermann Zschoche. Met o.a. Christina Powileit, Johanna Schall, Manfred Gorr, Götz Schubert en Monika Lennartz.

Emancipatie-drama in DDR-stijl over een al vroeg door haar echtgenoot verlaten vrouw met een moeilijk opvoedbaar kind, en een carrière op een onderzoekslaboratorium die niet lukken wil. Ze erft een onverkoopbare en vervallen zeilboot van haar vader, en besluit zich op het herstel van het schip te storten. Als ze in het voorjaar met het schip alleen uitvaart, strandt het op een zandbank; symbolisch. Hoewel het emancipatieprobleem al even kleurloos wordt afgeschilderd als het staatssocialisme, komt het door de kritiekloze houding niet echt uit de verf, maar de film is zeker onderhoudend dankzij goed spel en routine van veteraan-regisseur Zschoche. Naar de gelijknamige roman van Christine Wolter, tot scenario bewerkt door Regine Sylvester. Gefilmd door Günther Jaeuthe.

Hälfte des Lebens

1985 | Biografie, Historische film

Duitsland 1985. Biografie van Hermann Zschoche en Herrmann Zschoche. Met o.a. Swetlana Schönfeld, Jenny Gröllmann, Ulrich Mühe, Michael Gwisdek en Christine Harbort.

Een 'biopic' over de 'poète maudit' Friedrich Hölderlin. Scenarioschrijfster Christa Kozik en regisseur Herrman Zschoche concentreren zich op zijn ongelukkige liefde voor Susette, de vrouw van bankier Gontard. Enkele jaren lang was Hölderlin hun huisonderwijzer en toen hij werd ontslagen kreeg hij een zenuwinzinking. De film eindigt als hij in 1806 in een gesticht wordt opgenomen, waar hij 36 jaar zou blijven. Een conventionele bewerking van een literaire legende met indrukwekkend spel van Mühe. Het camerawerk is van Günther Jaeuthe, die ook de muziek schreef.

Insel der Schwäne

1983 | Komedie, Familiefilm

Oost Duitsland 1983. Komedie van Herrmann Zschoche. Met o.a. Axel Bunke, Mathias Müller, Sven Martinek, Britt Baumann en Kerstin Reiseck.

Een gezin is er eindelijk in geslaagd een eigen woning te bemachtigen. Jarenlang hebben ze op het platteland bij oma ingewoond. De kinderen kunnen niet meer in de natuur spelen, nu ze in de grote stad wonen, op de veertiende verdieping van een flat. Vooral de twee kinderen hebben moeite met deze nieuwe omgeving waar geweld een grote rol speelt en mensen elkaar niet meer kennen. Als de zoon dan nog bij de verkeerde vrienden belandt is het hek helemaal van de dam. De film geeft een inzicht van het leven in Oost-Duitsland, maar het gegeven is internationaal, met thema's als het geweld in de stad en de onderlinge vervreemding. Ulrich Plenzdorf en Zschocke baseerden hun scenario op een roman van Benno Pludra en achter de camera stond Günter Jaeuthe.

Bürgschaft für ein Jahr

1981 | Drama

Oost Duitsland 1981. Drama van Herrmann Zschoche. Met o.a. Katrin Saß, Monika Lennartz, Jaecki Schwarz, Christian Steyer en Jan Spitzer.

Een jonge gescheiden vrouw dreigt door haar levensstijl de ouderlijke macht over haar kinderen te verliezen. Met steun van vrienden probeert ze haar leven te beteren, maar de weg is lang en moeizaam. Hoofdrolspeelster Sa[KL29] kreeg de Zilveren Beer in Berlijn (1982). Het scenario is van Gabriele Kotte naar de roman van Tine Schulze-Gerlach. Het camerawerk is van Günther Jaeuthe.

Und nächstes Jahr am Balaton

1980 | Komedie

Oost Duitsland 1980. Komedie van Herrmann Zschoche. Met o.a. René Rudolph, Kareen Schröter, Odette Bereska, Peter Bause en Gudrun Ritter.

Een stel uit de DDR gaat met vakantie naar het Balatonmeer, maar vanwege ruzie gaan ze elk op hun eigen pad. De jongen ontmoet een Nederlandse liftster en gaat met haar op pad. Zomerse roadmovie naar een verhaal van Joachim Walther, door Inge Wüste-Heym tot scenario bewerkt. Camerawerk van Günter Jaeuthe.

Liebe mit 16

1979 | Romantiek

Oost Duitsland 1979. Romantiek van Herrmann Zschoche. Met o.a. Heinz-Peter Linse, Simone von Zglinicki en Katherina Lind.

De eerste liefde van twee tieners.

Glück im Hinterhaus

1979 | Drama

Oost Duitsland 1979. Drama van Herrmann Zschoche. Met o.a. Dieter Mann, Jutta Wachowiak en Ute Lubosch.

Een keurig getrouwde bibliothecaris van middelbare leeftijd wordt verliefd op een jonge collega, wat zijn geordende leventje verstoort en uiteindelijk besluit hij terug te keren naar vrouw en kinderen.

Sieben Sommersprossen

1978 | Familiefilm

Oost Duitsland 1978. Familiefilm van Herrmann Zschoche. Met o.a. Kareen Schröter, Harald Rathmann, Janine Beilfuss, Christa Löser en Jan Bereska.

Al heeft de tijd deze film over de kalverenliefde tussen twee veertien-jarigen, Robby (Rathmann) en Karoline (Schr[KA3]oter) al flink ingehaald, het blijft toch een gevoelig werkje dat over dit onderwerp de discussie op school (of thuis) op gang kan brengen en niet die enkele betweters die alles al menen te weten, voorlichting kan geven die ze zo broodnodig hebben. Voor moderne leerkrachten en hun pupillen is het tempo wellicht irritant, maar sfeer en idylle maken veel goed. Robby en Karoline zitten beiden in een vakantiekamp (in de voormalige DDR) waar niet veel loos is. Ze moeten meedoen met [KL]Romeo en Julia[KLE] en treffen elkaar `s avonds bij het baden in het meer in de vrije natuur in hun blootje. Dat leverde zelfs in de Naturfreunden-freundliche DDR in dat tijdperk voor die leeftijd (in een film) toch nog de nodige heisa op. Het scenario is van Christa Kozik en het camerawerk is van Günther Jaeuthe.

Feuer unter Deck

1977 | Komedie

Oost Duitsland 1977. Komedie van Herrmann Zschoche. Met o.a. Manfred Krug en Boleslaw Plotnicki.

Een ouderwets schip dat de Elbe bevaart, wordt uit de vaart genomen. De kapitein gaat met zijn eigen boot aan de haal om enige collega's te helpen die door laag water in de problemen zitten.

Philipp der Kleine

1975 | Familiefilm, Fantasy

Oost Duitsland 1975. Familiefilm van Herrmann Zschoche. Met o.a. Andij Greissel, Jan Spitzer, Katrin Jakubeit, Fred Delmare en Ilse Voigt.

Het titelpersonage is een knaapje dat zichzelf veel te klein vindt. Hij wordt ook voortdurend bespot. Tot hij een blokfluit krijgt: als je er een bepaald melodietje op speelt, kan je alles groter of kleiner maken. Een kat verandert hij in een tijger en een vrachtwagen in een speelgoedautootje. Een voortreffelijke kinderfilm, met een schitterende jonge acteur Greissel, die vooral de jonge kijkers enthousiast zal maken. Christa Kozik schreef het scenario en Günter Jaeuthe deed de fotografie.

Eolomea

1972 | Sciencefiction

Oost Duitsland 1972. Sciencefiction van Herrmann Zschoche. Met o.a. Cox Habbema, Ivan Andonov en Vsevolod Sanaiev.

Enige ruimteschepen verdwijnen bij een onderzoek naar een vreemd verschijnsel in een ander sterrenstelsel. Oostduitse SF.

Karla

1966 | Drama

Oost Duitsland 1966. Drama van Herrmann Zschoche. Met o.a. Jutta Hoffmann, Jürgen Hentsch, Inge Keller en Rolf Hoppe.

Een `misstap` van regisseur Zschoche, die het jaar daarvoor nog een tendentieuze, geschiedvervalsende jeugdfilm over de Oktober-revolutie gemaakt had. Deze film gaat over de ontluikende mondigheid van de DDR-burger gesymboliseerd door een kersverse onderwijzeres (Hoffmann), die een oudere man in het rustige Noorden van de DDR ontmoet die eigenlijk graag wil berichten over zijn verschrikkelijke ervaringen in de Stalinistische periode, maar het boek niet durft te schrijven. Deze film was teveel voor het regime en zelfs de geluidsmontage mocht niet meer worden voltooid ondanks nog snel opgelegde zelfcensuur. De regisseur maakte het jaar daarop een onbenullige liefdesfilm. De 'première' in 1990 biedt slechts een achterhaald onderwerp in een ouderwetse verpakking. Het scenario komt van de regisseur en Ulrich Plenzdorf, de camera deed Güner Ost.