Goran Paskaljevic

Regisseur, Scenarist, Producer

Goran Paskaljevic is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 10 films gevonden.

How Harry Became a Tree

2001 |

Italië/Frankrijk/Ierland/Verenigd Koninkrijk 2001. Goran Paskaljevic. Met o.a. Pat Luffan, Kerry Condon, Adrian Dunbar, Cillian Murphy en Colm Meaney.

Bure Baruta

1998 | Komedie

Griekenland/Macedonië/Frankrijk/Turkije/YU/Servië 1998. Komedie van Goran Paskaljevic. Met o.a. Miki Manojlovic, Nebojsa Glogovac, Ana Sofrenovic, Dragan Nikolic en Lazar Ristovski.

Bure Baruta, wrang vertaald als Cabaret Balkan en gebaseerd op een toneelstuk van Dejan Dukovski, is een zwart, nijdig drama over de recente Balkan-crisis. In diverse wanhopig makende episodes laat de regisseur zien hoe schijnbaar kleine conflicten aanleiding zijn voor gewelderupties waarbij dikwijls vrouwen het slachtoffer worden van misplaatst, door de oorlog gevoed machogedrag. Het geweld is zo willekeurig en zo weinig politiek gemotiveerd, dat vaak niet eens duidelijk is wie aan welke 'kant' staat. (RdL/VPRO Gids)

Someone Else's America

1994 | Komedie, Drama

Duitsland/Frankrijk/Verenigd Koninkrijk/Griekenland 1994. Komedie van Goran Paskaljevic. Met o.a. Tom Conti, Miki Manojlovic, María Casares, Zorka Manojlovic en Sergej Trifunovic.

Alonso (Conti) is afkomstig uit Spanje; hij is warmbloedig, gevoelig en charmant. Zijn vriend Bayo (Manojlovic) komt uit Montenegro en is trots en heethoofdig. Ze wonen in Brooklyn, New York waar Alonso een bescheiden restaurant drijft en Bayo de kost verdient in de bouw. Tussen de wolkenkrabbers proberen ze de Europese cultuur te handhaven en hun hoofden boven water te houden.

Tango Argentino

1992 | Familiefilm, Drama

YU 1992. Familiefilm van Goran Paskaljevic. Met o.a. Mika Tomic, Pepi Lakovic, Mija Aleksic, Ina Gogalova en Miki Manojlovic.

De tien-jarige Nikola zou graag een gelukkig gezinsleven leiden. Maar bij zijn ouders is de harmonie ver te zoeken. Vader is muzikant en leraar op een muziekschool. Zijn losbandige leven en zijn optredens op allerlei feestjes zorgen voor veel heibel. Moeder tracht met het verzorgen van bejaarden aan de kost te komen. Nikola wil zijn moeder een handje helpen en gaat bij een drietal bejaarden oppassen. Een van hen was een bekend tangozanger en muzikant. Nikola brengt de drie bejaarden samen en probeert hen opnieuw wat levensvreugde te bezorgen. Zelf vindt hij zo de genegenheid en de vriendschap die hij thuis miste. Een tragische en dramatische film, toch met de nodige humor verteld.

Vreme Cuda

1990 | Drama

YU 1990. Drama van Goran Paskaljevic. Met o.a. Dragan Maksimovic, Miki Manojlovic, Svetozar Cvetkovic, Mirjana Karanovic en Danilo Bata Stojkovic.

De bewoners van het Joegoslavische dorpje Vitanija denken dat de Messias onder hen leeft als de dorpsonderwijzer Lazarus tot leven komt na een dodelijk ongeluk, en dat hij wonderen kan verrichten. De communisten onder hen proberen alle sporen van religie uit te wissen, maar dat leidt tot een conflict tussen het communisme en het christendom. Speelt na WO II. Borislav Pekic bewerkte zijn eigen roman die hij in 1965 geschreven had, tot scenario. De produktie kwam met geld van Televizja Beograd en Channel Four tot stand. Nog net

Twilight Time

1983 | Drama

Verenigde Staten/YU 1983. Drama van Goran Paskaljevic. Met o.a. Karl Malden, Jodi Thelen, Damien Nash, Mia Roth en Pavla Vujisic.

Een serieus bedoelde, maar mislukte film over een oude man die op het platteland van Joegoslavië woont. Hij wordt opgezadeld met de taak om twee kleinkinderen groot te brengen. Maldens acteerwerk is eersteklas, maar ook dat kan niet verhullen dat de film een slechte mengeling is van Amerikaanse en Joegoslavische elementen. Het lage tempo geeft tenslotte de genadeklap.

Suton/ Twilight time

1982 | Drama

YU/Verenigde Staten 1982. Drama van Goran Paskaljevic. Met o.a. Damien Nash, Jodi Thelen, Karl Malden, Pavle Vujisic en Mia Roth.

Ivan en Ana wonen bij opa op de boerderij, toch verlangen ze stilletjes weer naar hun ouders, die als gastarbeiders naar Duitsland zijn vertrokken. Wanneer opa Sekulovic een brief ontvangt waarin zijn zoon meedeelt dat hij en zijn vrouw uit elkaar zijn en nooit meer naar hun vaderland terug zullen keren, durft hij zijn kleinkinderen het slechte nieuws niet te vertellen.

Special Treatment

1980 | Komedie

YU 1980. Komedie van Goran Paskaljevic. Met o.a. Ljuba Tadic, Dusica Zegarac, Danilo Stojkovic, Milena Dravic en Petar Kralj.

De fanatieke dokter Tadic brengt een groep alcoholici die hij heeft behandeld, naar een brouwerij om zijn bekwaamheid als therapeut te demonstreren. Uiteraard blijven zijn slachtoffers niet lang nuchter. Een opmerkelijke, ironische komedie, hier en daar wat traag maar meestal heel grappig.

Poseban tretman

1980 |

YU 1980. Goran Paskaljevic. Met o.a. Ljuba Tadic, Dusica Zegarec, Milena Dravic en Danilo Stojkovic.

Een dokter, die een nogal eigenaardige behandeling voorschrijft voor alcoholverslaafden, is zo zeker van zijn zaak dat hij met zes van zijn patiënten per auto het land doortrekt om zijn methode te bewijzen. Eén van de stopplaatsen is een herberg met drinkende arbeiders.

Zemalsjski dani teku

1979 | Drama

YU 1979. Drama van Goran Paskaljevic. Met o.a. Dimitrije Vujovic, Obren Helcer en Mila Reca.

Een nieuwe bewoner van een bejaardentehuis brengt leven in de brouwerij door allerlei activiteiten te starten. De medebewoners, die jarenlang door de directie kort gehouden zijn, leven op. De film rekent af met het traditionele beeld van een bejaardentehuis (een huis vol levenloze oudjes).

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Goran Paskaljevic op televisie komt.

Reageer