John Ireland (1914-1992): regie en cast.
Er zijn 112 films gevonden.

Waxwork II: Lost in Time

1992 | Fantasy, Horror

Verenigde Staten 1992. Fantasy van Anthony Hickox. Met o.a. Zach Galligan, Monika Schnarre, John Ireland, Bruce Campbell en Jim Metzler.

Het vervolg op WAXWORK is eenvoudigweg een mislukking, met romantische hoofdrollen van Galligan en Schnarre (zij vervangt Deborah Foreman), die vervolgd worden wegens gebeurtenissen uit de eerste film. Ze zijn op zoek naar tegenbewijzen in een andere dimensie waar goed vecht tegen kwaad in bloedige imitaties van en parodie[KA3]en op klassieke sc[KA2]enes uit FRANKENSTEIN, ALIEN, THE HAUNTING, NOSFERATU, alle zonder de context (en verschrikkingen) van het origineel. Het gevoel ontstaat, dat filmmaker Hickox dit eerbetoon aan de griezelfilm leverde, omdat hij zijn gedachten niet genoeg kon ordenen om fanmail te schrijven. Talloze kleine rollen, zoals van Gudunov, verschrikkelijk gekunsteld als een duivelse tovenaar, en Ireland in zijn laatste rol op het scherm als King Arthur.

Hammer Down

1991 | Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1991. Misdaad van James Shavic. Met o.a. Matthew Almond, Tony Peck, John Ireland en Isabelle Mejias.

Temidden van een oorlog tussen gangs in L.A. is een seriemoordenaar aan het werk in een studio waar sexy video-clips vervaardigd worden. Twee politiemannen proberen het raadsel te op te lossen met de hulp van het liefje van de aanvoerder van één van de gangs. Alledaagse actiefilm, gedraaid met een extreem laag budget. Acteerprestaties zijn onbenullig. De enige in deze cast van illustere onbekenden die weet wat acteren is, is veteraan Ireland in een klein rolletje. Er zit niet de minste spanning in het magere scenario van Simon Abbott, die de personages niet weet te motiveren. Blijft over de mooie snoet van Mejias om de toeschouwer te troosten. Ongeïnspireerd in beeld gebracht door James Lewis.

Sundown: The Vampire In Retreat

1990 | Komedie, Horror

Verenigde Staten 1990. Komedie van Anthony Hickox. Met o.a. David Carradine, Jim Metzler, Morgan Brittany, Maxwell Caulfield en M. Emmet Walsh.

Een groep vampieren hebben zich afgezonderd in een leefgemeenschap in de steenwoestijn van Utah om van hun bloeddorst af te raken door een plasmakuur te ondergaan. De plasma bestaat uit een gele proteïne, de fabriek die het maakt wordt slecht gerund, en er is onenigheid onder vampieren, want de ene helft wil terug naar het bloed en beschiet de andere helft met dodelijke houten pijltjes. Hoewel het verhaal ontezettend leuk is en vol zit met aardige ideeën, is het volkomen verpest door ongeïnteresseerd spel, een ratjetoe van ongeschikte kostuums, een overmaat aan dialoog, gebrek aan actie, een slap subplot, zwakke regie en slecht camerawerk.

Christine Cromwell: In Vino Veritas

1989 | Mysterie

Verenigde Staten 1989. Mysterie van Harry Falk. Met o.a. Jaclyn Smith, Celeste Holm, Ralph Bellamy, Rebecca Cross en Tom Mason.

Advocate-detective Smith belandt op het eeuwfeest van een Californische wijngaard, waar de druiven op traditionele manier gekneusd worden en treft daar het levenloze lichaam van wijnbouwer Ireland. Het lijkt alsof hij vermoord is, en daarmee is een einde gekomen aan een langdurige vete met zijn broer Prosky. Die wordt algauw beschuldigd, maar Smith komt erachter dat de ongeneeslijk zieke Ireland zijn eigen naderende dood ensceneerde om zich op zijn gehate broer te wreken. Veteraan Ferrer is te zien als Dr. Harald Brooks. Het niet al te originele scenario werd gemaakt door Sue Jett en Tony Mark.

Terror Night

1988 | Thriller, Horror, Actiefilm

Verenigde Staten 1988. Thriller van Nick Marino. Met o.a. John Ireland, Cameron Mitchell, Aldo Ray, Daniel Haggerty en Alan Hale jr.

Thriller over een moord in een sjiek landhuis in Hollywood, dat al vijftien jaar onbewoond lijkt en destijds toebehoorde aan een beroemde filmster, die inmiddels door iedereen is vergeten. Een projectontwikkelaar verkrijgt het eigendomsrecht van dit landgoed, maar hij wordt op bloedige wijze vermoord, op dezelfde manier als in een oude gangsterfilm waarin de vergeten star meespeelde. De rest kan men raden.

Messenger of Death

1988 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1988. Misdaad van Jack Lee Thompson en J. Lee Thompson. Met o.a. Charles Bronson, Trish Van Devere, Laurence Luckinbill, Jeff Corey en Marilyn Hassett.

De vervelende Bronson zoekt als verslaggever een vreemde moord tot op de bodem uit. Twee ruziemakende Mormonensektes zijn erbij betrokken; Corey en Ireland staan aan het hoofd. De stap- voor- stap verfilming geeft een in aanleg interessante blik op een andere cultuur geen kans. Scenario van Paul Jarrico naar de roman van Rex Burns. Camerawerk van Gideon Porath.

Bonanza: The Next Generation

1988 | Western

Verenigde Staten 1988. Western van William F. Claxton en William Claxton. Met o.a. John Ireland, Robert Fuller, Barbara Anderson, Michael Landon Jr. en Brian A. Smith.

We zijn in 1905, de periode waarin de auto het paard begint te verdringen. Ben Cartwright is overleden en heeft de Ponderosa onder strikte voorwaarden nagelaten aan zijn broer Ireland en zijn voorman Fuller. De zoon van de in de oorlog gesneuvelde Little Joe komt er na zijn studie ook weer wonen en bovendien duikt er nog een bastaardzoon van Hoss op. Het nieuwe avontuur begint als een sluwe mijnbouwer toestemming krijgt een mijn te exploiteren op de Ponderosa. Pilot voor een revival van de populaire BONANZA-serie, bevat veel te weinig actie en humor om een vergelijking te kunnen doorstaan met de originele serie. 'The next generation' wordt vertegenwoordigd door Landon Jr. als zoon van Little Joe en Gillian Greene, dochter van Lorne, die geacht wordt wat charme in te brengen. Het scenario bevat veel thema's die slecht uitgewerkt werden. Geschreven door Paul Savage, naar een verhaal van David Dortort, de geestelijke vader van de originele serie. Claxton is eveneens een oude Bonanza-veteraan. Fotografie van Stanley M. Lazan.

Miami Golem

1987 | Actiefilm, Sciencefiction

Italië 1987. Actiefilm van Martin Herbert. Met o.a. David Warbeck, John Ireland, Laura Trotter, Lawrence Loddi en Victor Loren Beard.

Een stelletje schurken probeert uit buitenaardse cellen een monster-foetus te kweken (om onbegrijpelijke reden 'golem' genoemd), wiens krachtige hersengolven de wereld bedreigen. Gelukkig besluit een stoere verslaggever uit Miami de mensheid te redden. De Italiaanse regisseur Alfredo de Martino verschuilt zich achter het pseudoniem Martin Herbert en niet geheel ten onrechte, want deze goedkope actiefilm getuigt van weinig hersenactiviteit, zowel op als achter het scherm. Het scenario is van Frank Clark. Het camerawerk is van Barry Battle en Paul Doty. Ook bekend als MIAMI HORROR.

Thunder Run

1986 | Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Actiefilm van Gary Hudson. Met o.a. Forrest Tucker, John Ireland, John Sheperd, Jill Whitlow en Wally Ward.

Een actiefilm met veteranen Tucker en Ireland die een wagen met gevaarlijke lading moeten vervoeren en weten dat ze door terroristen bedreigd worden. Het scenario lijkt nergens op, maar er zitten aardige actiescenes in, en het is leuk om de oude rotten weer eens bezig te zien. De film werd in januari 1985 opgenomen en niet in de bioscoop maar op video uitgebracht.

The Treasure of the Amazon

1985 | Avonturenfilm

Mexico 1985. Avonturenfilm van René Cardona Jr.. Met o.a. Stuart Whitman, Emilio Fernandez, Donald Pleasence, Bradford Dillman en Ann Sidney.

Een domme avonturenfilm waarin Whitman leider is van een Zuidamerikaanse expeditie, op zoek naar een schat van diamanten. Veel geweld.

Ransom

1985 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1985. Thriller van Richard Compton. Met o.a. Oliver Reed, Stuart Whitman, Deborah Raffin, Jim Mitchum en John Ireland.

Een geflipte Vietnamveteraan houdt op wrede wijze huis onder de notabelen van een stadje in Arizona. De nauwelijks uitgewerkte onderlinge tegenstellingen en gesignaleerde malversaties doen veel afbreuk aan een harmonische opbouw.

Martin's Day

1984 | Avonturenfilm, Familiefilm, Thriller

Canada 1984. Avonturenfilm van Alan Gibson. Met o.a. Richard Harris, Lindsay Wagner, James Coburn, Justin Henry en Karen Black.

Een goed gespeelde maar uiterst middelmatige film voor acht tot tachtig jaar over een ontsnapte gevangene die vriendjes wordt met een jongetje dat hij heeft gekidnapt. Bleek en nergens overtuigend.

El Tesoro de la selva perdida

1984 | Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Mexico 1984. Avonturenfilm van René Cardona Jr.. Met o.a. Stuart Whitman, Donald Pleasence, Bradford Dillman, John Ireland en Emilio Fernández.

Verschillende groepen avonturiers slaan zich door het oerwoud heen op zoek naar een schat die uit diamanten bestaat. Een stereotiepe en platvloerse film, die gemaakt werd met weinig middelen. Er spelen een paar aftakelende Amerikaanse acteurs in mee. De legendarische Emilio 'Indio' Fernández maakt echter veel goed.

El Tesoro del Amazones

1983 | Avonturenfilm, Actiefilm

Mexico 1983. Avonturenfilm van René Cardona Jr.. Met o.a. Stuart Whitman, Donald Pleasence, Bradford Dillman, John Ireland en Sonia Infante.

In het Amazonegebied zoeken een groep avonturiers, een Duitse ex-nazi en een drietal goudzoekers verbeten naar goud. Via allerlei obstakels als: piranha's, krokodillen en een stam koppensnellers trachten zij, met een flinke dosis hebzucht, hun doel te bereiken. Een bloedige avonturenfilm met prachtige opnamen van het Amazonegebied.

The Incubus

1982 | Horror

Canada 1982. Horror van John Hough. Met o.a. John Cassavetes, Kerrie Keane, Helen Hughes, Erin Flannery en Duncan McIntosh.

Een weerzinwekkende, slecht gemaakte horror-thriller over een serie seksmoorden in een stadje in Wisconsin.

Takeover

1981 | Drama

Canada 1981. Drama van Peter Rowe. Met o.a. Michael Hogan, John Ireland, Allan Royal, Susan Petrie en David Main.

Ireland vertelt aan verslaggever Robson hoe zijn zoon Hogan zo'n succesvol zakenman is geworden. Het publiek zal er geen interesse in hebben. Een uiterst langdradige film.

Tourist

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Jeremy Summers. Met o.a. Lee Meriwether, Bradford Dillman, Lois Nettleton, Adrienne Barbeau en David Groh.

Enige stelletjes op vakantie bereizen Europa en onderwijl voltrekt zich een `Love Boat`-achtig gebeuren dat - wat een verrassing - uit de pen is gevloeid van Gerald Green (de auteur van THE LAST ANGRY MAN en HOLOCAUST).

The Courage of Kavik, The Wolf Dog

1980 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 1980. Familiefilm van Peter Carter en Joe Camp. Met o.a. Ronny Cox, John Ireland, Linda Sorenson, Andrew Ian McMillan en Chris Wiggins.

Een dierenfilm zoals er al vele gemaakt zijn. Een kampioenshond wordt na een vliegtuigongeluk in Alaska gevonden door een jongen. De hond is er slecht aan toe maar door de toewijding van zijn vriendje komt hij er weer bovenop. Zijn vroegere baas eist echter dat de hond weer bij hem komt. Daar kan hij niet meer aan zijn vroegere kampioensleven wennen. De hond loopt weg en begint een lange en barre tocht terug naar zijn jonge vriend. Niet opzienbarend, maar wel met een thema dat kinderen altijd aanspreekt.

Marilyn: The Untold Story

1980 | Biografie

Verenigde Staten 1980. Biografie van John Flynn, Jack Arnold, Lawrence Schiller en Lawrence Schil. Met o.a. Catherine Hicks, Richard Basehart, Frank Converse, John Ireland en Viveca Lindfors.

De tweede - en veruit de betere - film over Marilyn Monroe. Hicks' uitbeelding van MM is bijzonder zuiver. Dalene Youngs script was gebaseerd op Norman Mailers biografie van Monroe. Deze film verdient een extra vermelding in de geschiedenis van de tv- film als enige waar bij de vervaardiging drie regisseurs samenwerkten.

Las Mujeres de Jeremías

1980 | Western, Komedie

Mexico​/​​Spanje 1980. Western van Ramón Fernández. Met o.a. María José Cantudo, Andrés García, Isela Vega, John Ireland en Chuck Connors.

De vier mooie dochters van een predikant verdedigen tot elke prijs hun maagdelijkheid. Werkelijk beschamend, een grove belediging aan de nagedachtenis van John Ford en Howard Hawks.

Guyana: Cult of the Damned

1980 | Drama

Spanje​/​​Mexico 1980. Drama van René Cardona Jr.. Met o.a. Stuart Whitman, Gene Barry, John Ireland, Joseph Cotten en Bradford Dillman.

Het zal niet gemakkelijk zijn geweest van de verschrikkingen van Jonestown - waar godsdienstwaanzinnigen massaal zelfmoord pleegden - een tam drama te maken, maar daar zijn ze wel in geslaagd. Ook bekend als GUYAN en EL CRIME DEL SIGLO.

The Shape of Things to Come

1979 | Sciencefiction

Canada 1979. Sciencefiction van George McCowan. Met o.a. Jack Palance, Carol Lynley, John Ireland, Barry Morse en Nicholas Campbell.

Door vervuiling en constante robotoorlogen is de aarde haast ontvolkt. De maan werd gekoloniseerd en de ruimte wordt verder geëxploreerd. Maar om te overleven hebben de mensen Radic-Q- 2 nodig, een mineraal dat enkel voorkomt op planeet Delta III, waar de macht echter onlangs overgenomen werd door de psychopatische Palance, die weigert het mineraal nog langer zomaar weg te geven. Hij wil heerser over het heelal worden. Alhoewel de titel van de film verwijst naar een roman van H.G. Wells heeft het uiteindelijke scenario meer weg van een slechte aflevering van STAR TREK dan van het werk van de Britse auteur. Special effects stellen niet veel voor. Het allesbehalve originele scenario van Martin Lager heeft het voordeel dat het wordt vertolkt door een aantal uitstekende oudere acteurs, die duidelijk plezier beleven aan hun rol. Camerawerk van Reginald H. Morris. Ook bekend als DELTA III.

On The Air Live With Captain Midnight

1979 | Thriller

Verenigde Staten 1979. Thriller van Ferd Sebastian en Beverly Sebastian. Met o.a. Tracy Sebastian, John Ireland, Dena Dietrich, Ted Gehring en Mia Kovacs.

Een jonge mislukkeling vindt zijn levensbestemming: als opstandige discjockey en etherpiraat, zijn uitzendingen verzorgend vanuit een omgebouwde bestelwagen. Ook bekend als CAPTAIN MIDNIGHT.

Crossbar

1979 | Drama

Canada 1979. Drama van John Trent. Met o.a. Brent Carver, Kim Cattrall, Kate Reid en John Ireland.

Het ontroerende verhaal van Carver, een atleet die zijn best doet om gekwalificeerd te worden voor de Olympische spelen in Moskou. Dan slaat het noodlot toe en verliest hij een been. Een periode van verbittering treedt op waarin hij ook zijn meisje - Cattrall - niet meer wil zien. Maar dan herrijst hij uit zijn as en met de ondersteuning van zijn vriendin en moeder (Reid) weet hij de nominatie te verkrijgen.

The Millionaire

1978 | Komedie

Verenigde Staten 1978. Komedie van Don Weis. Met o.a. Martin Balsam, Edward Albert, The Hudson Brothers, Pat Crowley en Ralph Bellamy.

Een gemoderniseerde filmversie van de gelijknamige tv-serie uit de jaren vijftig over de excentrieke (en achter de schermen blijvende) John Beresford Tipton die links en rechts cheques van [KA1]e[KA1]en miljoen dollar laat uitdelen door zijn discrete secretaris Michael Anthony (hier gespeeld door Quarry). Bekende gezichten, bekende situaties.

Midnight Auto Supply

1978 | Komedie

Verenigde Staten 1978. Komedie van James Polakoff en James Polakof. Met o.a. Michael Parks, Linda Cristal, Scott Jacoby, Colleen Camp en John Ireland.

Parks, leider van een bende autodieven, besluit zijn leven te beteren door zich aan de zijde van een groep landbouwers te scharen om hen te helpen in hun strijd tegen corrupte politici, die hen hun land willen ontnemen. Hoewel gemaakt met de beste bedoelingen, is dat onvoldoende garantie voor een boeiende film en het resultaat is een fantasieloze actie-komedie. Het aardigst aan deze low-budget prent zijn de veteranen die hun nummer ten beste geven w.o. Cameron, Ireland, Calhoun en vooral een schitterende Cristal. Lawrence Raimond filmde dit alles. Oorspronkelijk uitgebracht als LOVE AND THE MIDNIGHT AUTO SUPPLY.

Tomorrow Never Comes

1977 | Actiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada 1977. Actiefilm van Peter Collinson. Met o.a. Oliver Reed, Susan George, Raymond Burr, John Ireland en Stephen McHattie.

Een jongeman raakt door het dolle heen als hij merkt dat zijn vriendin hem ontrouw was, waarna er een spoor van geweld getrokken wordt in het drukke vakantieplaatsje dat zijn hoogtepunt vindt in een treffen met de politie. Toch raak je er niet koud of heet van. Het scenario is van David Pursall, Jack Seldon en Sydney Banks, door de camera keek François Protat.

Satan's Cheerleaders

1977 | Horror, Komedie

Verenigde Staten 1977. Horror van Greydon Clark. Met o.a. Kerry Sherman, John Ireland, Yvonne DeCarlo, Jacqueline Cole en Jack Kruschen.

Een pretentieloos consumptiewerk over een bus vol cheerleaders - middelbare schoolmeisjes - die in de greep raken van een demonische cultus en al hun, niet onaanzienlijke, geestkracht moeten bundelen om te ontsnappen. De humor en het acteerwerk van een titelrol vol ouwe getrouwen, maken veel goed, maar deze film is toch wat te tam om echt aan te spreken, hoewel jeugdig publiek in Amerika de toegang tot deze film vreemd genoeg werd ontzegd.

Objetivo: matar

1977 | Actiefilm

Spanje​/​​Italië 1977. Actiefilm van Marlon Sirko. Met o.a. Lee Van Cleef, Carmen Cervera, John Ireland en Diana Polakov.

Een vermaarde beroepsmoordenaar krijgt een belangrijke opdracht. Dit is een schandalig slechte film, waaraan jammer genoeg twee veteranen, Lee Van Cleef en John Ireland, hebben meegewerkt.

Delta Fox

1977 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1977. Avonturenfilm van Ferd Sebastian en Beverly Sebastian. Met o.a. Richard Lynch, Priscilla Barnes, Stuart Whitman, John Ireland en Richard Jaeckel.

Weinig bijzonder actie-achtervolgingswerkje, waarin een smokkelaar vlucht van Miami naar Los Angeles.

Verano sangriento

1976 | Misdaad, Thriller

Spanje​/​​Italië 1976. Misdaad van Marlon Sako. Met o.a. Lee Van Cleef, Tita Barker, John Ireland, Robert Widmark en Karen Well.

Een professionele moordenaar krijgt opdracht om iemand te vermoorden - wie is onduidelijk - maar wordt op zijn beurt achterna gezeten door een huurmoordenaar van uitzonderlijk kwaadaardig kaliber. Een film die verre van perfect is. Schieten, slaan, en sadisme leiden tot stapels lijken, alsof het niets is.

The Swiss Conspiracy

1975 | Actiefilm, Thriller

Duitsland​/​​Verenigde Staten 1975. Actiefilm van Jack Arnold. Met o.a. David Janssen, Senta Berger, John Ireland, John Saxon en Elke Sommer.

Een verwarrend kat-en-muisverhaal, spelend in Zwitserland, waar Janssen voorname cliëntèle van een bank moet beschermen om wille van hun enorme, geheime bankrekeningen.

Salon Kitty

1975 | Drama, Oorlogsfilm, Erotiek

Italië 1975. Drama van Tinto Brass. Met o.a. Helmut Berger, Ingrid Thulin, Theresa Ann Savoy, Bekim Fehmiu en John Ireland.

Een Untergruppenführer vervangt hoeren in een Berlijns bordeel door fanatieke nazi-meisjes en brengt in alle kamers afluisterapparatuur aan om mogelijke oppositie bij hooggeplaatste cliënten te kunnen opsporen. Hij zelf zal uiteindelijk in de val worden gelokt door een wraakzuchtig hoertje en de madam van het bordeel. Het historisch gegeven dient als alibi voor ongegeneerd plagiaat van een reeks andere succesfilms over de nazi-periode en uitvoerige etalering van sadistische en seksuele rariteiten. De medewerking van kwaliteitsacteurs wekt verbazing, hoewel Brass vervolgens nog vele stappen verder zou gaan met CALIGULA.

Farewell, My Lovely

1975 | Misdaad, Film noir, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1975. Misdaad van Dick Richards. Met o.a. Robert Mitchum, Charlotte Rampling, John Ireland, Sylvia Miles en Jack O'Halloran.

Derde verfilming van de roman van Raymond Chandler, deze keer met Mitchum als Phillip Marlowe. Gangster O`Halloran, die net een gevangenisstraf van zeven jaar wegens bankroof heeft uitgezeten, vraagt Marlowe zijn vroegere vriendin Velma op te sporen. Marlowe beseft niet in wat voor wespennest hij zich begeeft door deze opdracht te aanvaarden. Mitchum is o.k. als oude, vermoeide, drankzuchtige Marlowe, maar het scenario van David Zelag Goodman komt niet in de buurt van de typische s[KA1]erie-noire-sfeer van Chandlers roman. Wie van deze nostalgisch-mysterieuze sfeer houdt, kan beter naar de eerdere verfilmingen kijken: THE FALCON TAKES OVER (1942) of MURDER, MY SWEET (1944). In 1978 zou Mitchum voor THE BIG SLEEP nogmaals in de huid kruipen van Marlowe. Fotografie van John Alonzo en muziek van David Shire.

The Phantom of Hollywood

1974 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1974. Horror van Gene Levitt. Met o.a. Skye Aubrey, Jack Cassidy, Jackie Coogan, Broderick Crawford en Peter Haskell.

Studiobaas Lawford kan een bom duiten maken (negen miljoen dollar) als hij het afgedankte backlot verkoopt aan een stel onroerendgoed speculanten. Hij wordt echter aardig van de wijs gebracht als er een paar lijken op het terrein worden gevonden. Er wordt een figuur gesignaleerd wiens gezicht verhuld wordt door een beulskap (Cassidy). De verleiding voor het geld is echter zo groot dat Lawford zijn angst overwint en een met decors opgesmukt afscheidfeest organiseert. Iedereen draagt een legendarisch kostuum uit de 'wardrobe' en trotseert tegen beter weten in de spookachtige belager. Een variant op THE PHANTOM OF THE OPERA - hoewel een genreliefhebber daar kritiek op zal hebben, maar algauw voor het overlekkere horrorvoer door de knieën gaat. Gewone kijkers zien een aardige griezel-thriller over het scherm trekken. Het scenario is van George Schenk en Robert Thom. Achter de camera stond Gene Polito.

The Girl on the Late, Late Show

1974 | Misdaad

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Gary Nelson. Met o.a. Don Murray, Laraine Stephens, Bert Convy, Yvonne DeCarlo en Gloria Grahame.

Moorden in filmland achtervolgen tv-producer Murray op zijn speurtocht naar Grahame, de koningin van de bioscoop in de jaren vijftig, die op mysterieuze wijze verdween op het hoogtepunt van haar carrière. Een verrukking voor nostalgische zwijmelaars, maar detective-fanaten zullen al veel te vroeg doorzien wie de schurk is.

Noi non siamo angeli

1974 | Avonturenfilm, Komedie

Italië 1974. Avonturenfilm van Gianfranco Parolini. Met o.a. Michael Colby, Paul Smith, John Ireland, Woody Strode en Evelyn Kaye.

Schaamteloos plagiaat van de Terence Hill-Bud Spencer formule: een vlotte slimmerik en een domme krachtpatser menen aanspraak te maken op een transportonderneming die nog in handen blijkt te zijn van een schurk die er kwalijke zaakjes mee toedekt. Veel onderlinge ruzie en knokpartijen, maar nog minder humor dan het voorbeeld.

Welcome to Arrow Beach

1973 | Horror

Verenigde Staten 1973. Horror van Laurence Harvey. Met o.a. Laurence Harvey, Joanna Pettet, Stuart Whitman, Meg Foster en John Ireland.

Een jong meisje komt in contact met een kannibalistisch echtpaar. De politie gelooft haar niet en dus moet ze er zelf iets aan doen. Deze gênante thriller is later uitgebreid met enkele bloederige fragmenten en hertiteld als TENDER FLESH.

The House of Seven Corpses

1973 | Horror

Verenigde Staten 1973. Horror van Paul Harrison. Met o.a. John Ireland, Faith Domergue, John Carradine, Carol Wells en Charles McCauley.

Een filmploeg gebruikt een huis waarvan wordt verteld dat er geesten in rondwaren, om locatieopnamen te maken voor een horrorfilm, en daar krijgt men behoorlijk spijt van! Gemaakt met een gering budget, maar niet slecht.

The House Of The Seven Corpses

1973 | Horror

Verenigde Staten 1973. Horror van Paul Harrison. Met o.a. Jerry Stricklen, Charles Macauley, Carol Wells, Faith Domergue en John Carradine.

Een filmploeg gebruikt een huis waarvan wordt verteld dat er geesten in rondwaren, om locatieopnamen te maken voor een horrorfilm, en daar krijgt men behoorlijk spijt van! Gemaakt met een gering budget, maar niet slecht.

Northeast of Seoel

1972 |

Verenigde Staten 1972. David Lowell Rich. Met o.a. Victor Buono, John Ireland en Anita Ekberg.

Een filmploeg gebruikt een huis waarvan wordt verteld dat er geesten in rondwaren, om locatieopnamen te maken voor een horrorfilm, en daar krijgt men behoorlijk spijt van! Gemaakt met een gering budget, maar niet slecht.

Escape to the Sun

1972 | Drama

Israël​/​​Verenigd Koninkrijk 1972. Drama van Menahem Golan. Met o.a. Laurence Harvey, Josephine Chaplin, John Ireland, Lila Kedrova en Jack Hawkins.

Als spannend bedoeld verhaal over de nasleep van een mislukte poging van Russische joden om een vliegtuig te kapen; de acteurs hebben hun tijd eraan verknoeid.

Una sull'altra

1969 | Misdaad

Frankrijk​/​​Spanje​/​​Italië 1969. Misdaad van Lucio Fulci. Met o.a. Jean Sorel, Marisa Mell, Alsa Martinelli, John Ireland en Faith Domergue.

Het hoofd van een chique privé-kliniek wordt verdacht van moord op zijn echtgenote op wie een hoge levensverzekering is afgesloten. In werkelijkheid is ze verdwenen. Ze heeft met de broer van de chirurg een komplot bedacht, maar niemand gelooft diens verhaal. Moord uit jaloezie door de verstoten minnaar brengt de waarheid aan het licht net voordat de chirurg geëxecuteerd zou worden. Een onwaarschijnlijk verhaal dat nog onoverzichtelijker wordt gemaakt door de kwasi-Amerikaanse situering. Het verwaarloost suspense voor het tonen van de aantrekkelijke rolbezetting in meer of minder pikante situaties. Nieuwsgierigheid hoe alle complicaties tot een einde kunnen komen houdt de aandacht ook vast. USA/GB-titel: ONE ON TOP OF THE OTHER.

Quanto costa morire

1969 | Western

Italië​/​​Frankrijk 1969. Western van Sergio Merolle. Met o.a. Andrea Giordana, John Ireland, Raymond Pellegrin, Mireille Granelli en Betsy Bell.

Een bende veedieven brengt hun buit tijdelijk onder in een afgelegen bergdorpje waar een ooit geduchte sheriff zijn laatste jaren in functie doorbrengt. Deze komt erachter dat de kudde gestolen is en de bende van plan is om zich in zijn gemeente te installeren. Goed spel in de voornaamste rollen en fraaie landschapsopnamen maken deze spaghetti-western onderhoudend, maar om dezelfde redenen absoluut niet overtuigend in de veronderstelde Amerikaanse situering.

La Sfida dei Mackenna

1969 | Western

Italië​/​​Spanje 1969. Western van Leon Klimovsky. Met o.a. John Ireland, Robert Woods, Annabella Incontrera, Roberto Camardiel en Daniela Giordano.

In deze armetierige western verbiedt een rancher zijn beide dochters te trouwen. Een jonge vrijer laat hij gewoon opknopen. De man krijgt een begrafenis van een vreemdeling. De rancher wil dat hij het lijk weer opgraaft in ruil voor een job op de ranch. De man weigert. Dan breekt de hel los. Het heeft allemaal niets om het lijf en Ireland is zeker geen sympathieke held.

Gli Insaziabili

1969 | Thriller, Erotiek

Duitsland​/​​Italië 1969. Thriller van Alberto De Martino. Met o.a. Dorothy Malone, Robert Hoffmann, Luciana Paluzzi, John Ireland en Frank Wolff.

Een Italiaanse journalist meent in een Amerikaans motel in een aan zijn belagers ontsnapte man een schoolvriend te herkennen, die echter later vermoord wordt gevonden. Het onderzoek dat hij onderneemt openbaart hem de carrière van de emigrant als publiciteitsman in de chemische industrie, waar hij met gebruik van zijn charme bij de vrouwen en met behulp van chantage is opgeklommen en ook vele vijanden heeft gemaakt. Een met voormalige Hollywood-sterren voor de export gemaakte thriller, waarbij de regisseur zich ten aanzien van zijn actrices al een even grote vrouwenhater toont als zijn anti-held, en het plot zoveel wendingen neemt dat de verrassend bedoelde ontknoping geen effect meer heeft.

El Sabor del odio

1969 | Western

Spanje​/​​Italië 1969. Western van Umberto Lenzi. Met o.a. John Ireland, Peter Lee Lawrence, Piero Lulli en Julio Peña.

De wraak van een oud-soldaat op de moordenaars van zijn familie. Een van de vele en typische spaghetti-westerns, waarin de Canadees Ireland de hoofdrol speelde.

Dirty Heroes

1969 |

1969. Alberto Demartino. Met o.a. Daniela Bianchi, Adolfo Celi, Curd Jürgens, Frederick Stafford en John Ireland.

De wraak van een oud-soldaat op de moordenaars van zijn familie. Een van de vele en typische spaghetti-westerns, waarin de Canadees Ireland de hoofdrol speelde.

Day of the Nightmare

1969 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1969. Horror van John Bushelman. Met o.a. John Ireland, Beverly Bain, Cliff Fields, John Hart en Elena Verdugo.

VV.

Vendetta per vendetta

1968 | Western

Italië 1968. Western van Ray Calloway. Met o.a. John Ireland, John Hamilton en Loredana Nusciak.

Een harde en rauwe spaghetti-western. Ireland is de wrekende gerechtigheid die ingrijpt in een stadje in het zuiden van de VS, waar bandieten de dienst uitmaken en waar een tiental zakken goud van hand tot hand gaan. Calloway - wie dat ook moge zijn - schreef zelf het scenario.

Una pistola pe cento bare

1968 | Western

Italië​/​​Spanje 1968. Western van Umberto Lenzi. Met o.a. Peter Lee Lawrence en John Ireland.

Jim Slade (Lawrence) is een Jehova's Getuige, die weigert wapens te gebruiken en wordt veroordeeld tot twee jaar zware arbeid wegens ongedisciplineerd gedrag binnen het leger. Wanneer hij zijn tijd heeft uitgezeten, keert hij terug naar zijn familie, om er achter te komen dat ze zijn vermoord door een bende outlaws. Hij ziet van zijn pacifisme af en gaat achter de moordenaars aan. Een zeer voorspelbare film, waarin slecht wordt geacteerd.

Tutto per tutto

1968 | Western

Verenigde Staten 1968. Western van Umberto Lenzi. Met o.a. Mark Damon, John Ireland, Fernando Sancho, Mónica Randall en Armando Calvo.

Damon en Ireland komen in het bezit van de buit van een bankoverval, gepleegd door een Mexicaanse bende. Ze verdelen het geld maar Damon overvalt daarna zijn partner, want hij wil al het geld teruggeven aan de bank om zijn ten onrechte beschuldigde broer te kunnen rehabiliteren. De 10.000 dollar beloning laat hij dan zijn partner. Een vrij sympathieke spaghetti-western met de gebruikelijke handelingen.

T'ammazzo, raccomandati a Dio

1968 | Western

Italië 1968. Western van Osvaldo Civirani. Met o.a. George Hilton, John Ireland, Piero Vida, Frank Ressel en Monica Pardo.

Er is gebruikelijk gerommel over 200.000 dollar die uit de bank zijn geroofd, en die door de overvallers zijn gedeeld. De centen worden hen door een meisje, waar ze beiden verliefd op worden, weer net zo snel afhandig gemaakt. De derde blijkt de bankier te zijn die de hele overval had georganiseerd en de verzekeringscenten kon opstrijken. Zo is er aardig wat te verdelen. Maar de hebzucht slaat toe en eenieder wil alles in bezit krijgen. Aardig, al vaker gezien, en ook beter.

Quel caldo maledetto giorno di fuoco

1968 | Western

Italië​/​​Spanje 1968. Western van Paolo Bianchini. Met o.a. Robert Woods, John Ireland, Roberto Camardiel, Tiziano Cortini en Gérard Herter.

Woods wordt ervan beschuldigd gedurende de Amerikaanse Burgeroorlog als agent voor de Noordelijken verraad te hebben gepleegd. Een commissie werd totaal uitgemoord en de uitvinder van het machinegeweer, Gatlin, werd met zijn uitvinding ontvoerd. Woods krijgt echter de kans zijn onschuld te bewijzen door Gatlin en zijn uitvinding terug te brengen. Onderhoudend, maar meer ook niet.

Fort Utah

1968 | Western

Verenigde Staten 1968. Western van Lesley Selander. Met o.a. John Ireland, Virginia Mayo, Scott Brady, John Russell en Robert Strauss.

Voormalige revolverheld Ireland bindt de strijd aan met Brady, die de Indianen rondom Fort Utah aan het opjutten is. Alleen het bekijken waard voor wie een fan is van de acteurs die meespelen.

For*t* Utah

1968 | Western

Verenigde Staten 1968. Western van Lesley Selander. Met o.a. Jim Davis, James Craig, John Russell, Virginia Mayo en Richard Arlen.

Voormalige revolverheld Ireland bindt de strijd aan met Brady, die de Indianen rondom Fort Utah aan het opjutten is. Alleen het bekijken waard voor wie een fan is van de acteurs die meespelen.

Corri uomo corri

1968 | Western

Frankrijk​/​​Italië 1968. Western van Sergio Sollima. Met o.a. Tomas Milian, John Ireland, Donald O'Brien en Linda Veras.

Milian en Ireland als Mexicaan en Amerikaan zijn samen op weg om een goudschat veilig te stellen na hem eerst in Mexico gezocht te hebben. Achtervolgd door de nodige aasgieren die de schat graag zelf willen inpikken. Milian kan goed met messen overweg en Ireland is niet slecht met de revolver. En zo weten beiden heel wat lijken achter zich te laten. Een goed gemaakte Italo-western met gevoel voor humor.

Arizona Bushwhackers

1968 | Western

Verenigde Staten 1968. Western van Lesley Selander. Met o.a. Howard Keel, Yvonne De Carlo, John Ireland, Marilyn Maxwell en Scott Brady.

Niemand minder dan James Cagney heeft (buiten beeld overigens want per voice-over) heel wat uit te leggen voordat de film goed en wel van start gaat. Het is Burgeroorlog moet u weten. De gevangenissen zitten mudvol als president Lincoln op het idee komt amnestie te verlenen aan de gehate 'rebellen'. In ruil voor een paar jaar dienstplicht zijn ze weer vrij man. Mannen die toehappen hebben weer wat omhanden, krijgen eindelijk es goed te eten, en mogen zich in een puik 'blauw uniform' hijsen. Neem Lee Travis. Ooit beroepsgokker en revolverheld, nu keurig op weg naar Colton Town, Arizona. Daar wordt hij sheriff als alles meezit. De film lijkt af te stevenen op een onvermijdelijke confrontatie tussen good en bad guys, maar regisseur Selander heeft nog een paar verrassende verhaalwendingen in petto.

Odio per odio

1967 | Western

Italië 1967. Western van Domenico Poalella. Met o.a. Antonio Sabato, John Ireland, Mirko Ellis, Nadia Marconi en Gloria Milland.

Een redelijke spaghetti-western met een glansrol voor Sabato die als de jonge westernheld de oudere Ireland helpt zich te beschermen tegen een aantal ex-kornuiten. Sabato speelt zijn rol met vreugde.

Dalle Ardenne all'inferno

1967 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1967. Oorlogsfilm van Alberto De Martino. Met o.a. Frederick Stafford, Daniela Bianchi, Curd Jürgens, John Ireland en Adolfo Celi.

Drie ontsnapte Amerikaanse krijgsgevangenen - gangsters uit Chicago - sluiten zich tegen het eind van WO II aan bij het Nederlandse verzet om door de Wehrmacht buitgemaakte diamanten terug te stelen en worden op grond van deze heldendaden na de bevrijding gratie verleend voor vroegere inbraken. Deze kleinschalige variant op THE DIRTY DOZEN is onwaarschijnlijk maar onderhoudend, al kan men beter aan de Nederlandse situering voorbij proberen te zien: vuurgevechten tussen molens! Jürgens heeft een sterke rol als Wehrmachtgeneraal. Gedraaid in Techniscope.

Huyendo del halcón

1966 | Misdaad

Verenigde Staten​/​​Spanje 1966. Misdaad van Cecil Barker. Met o.a. John Ireland, Dianne McBain, Ricardo Palacios en Pedro Mari Sánchez.

Een zoon van een Amerikaans echtpaar hoort in Madrid een gesprek tussen moordenaars, waardoor ze alle drie doelwit worden van een achtervolging. Een onbeduidende film.

I Saw What You Did

1965 | Misdaad

Verenigde Staten 1965. Misdaad van William Castle. Met o.a. Joan Crawford, John Ireland, Leif Erickson, Pat Breslin en Andi Garrett.

Een keurige griezelfilm met twee kinderen die per ongeluk met een niets ontziende moordenaar te maken krijgen. Scenario van William McGivern.

The Fall of the Roman Empire

1964 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1964. Drama van Anthony Mann. Met o.a. Sophia Loren, Stephen Boyd, Alec Guinness, Christopher Plummer en James Mason.

Bioscoopgangers in de jaren zestig waren zo oudheidsepos-moe dat zelfs het spectaculair nagebouwde Forum (400 meter lang) hen niet kon lokken naar The Fall of the Roman Empire. De film is wel een genreklassieker geworden vanwege de starpower en de prachtige beelden van onder meer schier oneindige, niet-gedigitaliseerde legers. Het verhaal over de Romeinse neergang door gekonkel na de moord op keizer Marcus Aurelius (Guinness), werd redelijk authentiek gehouden onder supervisie van historicus Will Durant, maar meeslepend is anders.

The Ceremony

1963 | Misdaad

Verenigde Staten​/​​Spanje 1963. Misdaad van Laurence Harvey. Met o.a. Laurence Harvey, Sarah Miles, Robert Walker Jr., John Ireland en Ross Martin.

Nogal warrige film over veroordeelde moordenaar die door zijn broer gered wordt, maar deze eist dan als beloning een verhouding met zijn schoonzuster.

Brushfire!

1962 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1962. Avonturenfilm van Jack Warner Jr.. Met o.a. John Ireland, Everett Sloane, Jo Morrow en Al Avalon.

Een echtpaar wordt door een guerrillagroep, onder leiding van een voormalig SS-officier, diep in de jungle gesleurd. Vrienden van het echtpaar zetten de achtervolging in en komen voor hete vuren te staan. Vlot gefilmd en goed zaterdagavondvertier.

55 Days at Peking

1962 | Historische film, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje 1962. Historische film van Nicholas Ray en Guy Green. Met o.a. Charlton Heston, Ava Gardner, David Niven, Flora Robson en John Ireland.

De sterren nemen het grootste deel voor hun rekening in dit verwarrende historische verslag over de Boksers-opstand in China in 1900. Scenario van Philip Yordan en Bernard Gordon.

Wild in the Country

1961 | Drama, Musical

Verenigde Staten 1961. Drama van Philip Dunne. Met o.a. Elvis Presley, Hope Lange, John Ireland, Tuesday Weld en Gary Lockwood.

Een pseudo-literaire Elvis-productie waarin hij een provinciale jongen is met talent voor het schrijven. Een eerlijke film die echter vol clichés zit. Scenario van Clifford Odets naar een roman van J.R. Salamanca. Camerawerk van William C. Mellor.

Return of a Stranger

1961 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1961. Thriller van Max Varnel. Met o.a. John Ireland, Susan Stephen, Cyril Shaps en Timothy Beaton.

Een strakke thriller over psychopaat Shaps die na vrijlating uit de gevangenis zijn vroegere slachtoffer Stephen en haar man Ireland terroriseert.

Alfred Hitchcock Presents: The Matched Pearl

1961 | Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten 1961. Mysterie van Alfred Hitchcock. Met o.a. John Ireland, Ernest Truex, Emilie Genest, Michael King en Sharon Farrell.

TASHet scenario is van Henry Slear. Het camerawerk is van John L. Russell Jr.

Spartacus

1960 | Avonturenfilm, Historische film, Drama, Actiefilm, Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1960. Avonturenfilm van Stanley Kubrick. Met o.a. Kirk Douglas, Laurence Olivier, Peter Ustinov, Jean Simmons en Tony Curtis.

Epos rond slavenrebel Spartacus, die ten tijde van het Romeinse Rijk een opstand leidt tegen de decadente aristocratie. Indrukwekkend, vooral door de vakkundig opgezette vechtscènes en uitstekende acteurs: een charismatische Douglas, een geestige Ustinov en een seksueel ambivalente Olivier die naar eigen zeggen 'zowel van oesters als van slakken' houdt. De film werd door de in 1999 overleden grootmeester Kubrick beschouwd als het zwarte schaap binnen zijn oeuvre. Maar allerlei remakes kunnen natuurlijk niet tippen aan zijn origineel.

Faces in the Dark

1960 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1960. Thriller van David Eady. Met o.a. John Gregson, Mai Zetterling, Michael Denison, John Ireland en Tony Wright.

Een blinde man overleeft een aanslag op zijn leven. Een onwaarschijnlijke maar bezienswaardige thriller. Jammer genoeg nogal slap geregisseerd. Hitchcock zou er wel raad mee hebben geweten.

Party Girl

1958 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1958. Misdaad van Nicholas Ray. Met o.a. Robert Taylor, Cyd Charisse, Lee J. Cobb, John Ireland en Kent Smith.

Hinkende, cynische advocaat van kwade zaken Thomas Farrell (Taylor) en nachtclubdanseres Vicki Gaye (Charisse) proberen los te komen uit de wurgende greep van de maffia in Chicago. De gangsters laten het stel echter niet zomaar gaan. Charisse voert een paar bijzonder geile dansnummers op, waar de vonken vanaf vliegen (vooral voor de tijd, waarin de film werd gemaakt). Een rauwe, gewelddadige film maar de stijlvolle aanpak van Ray bezorgde de film achteraf cult-status. Speelt tijdens de drooglegging. Het scenario is van George Wells naar een verhaal van Leo Katcher. Robert Bronner stond achter de camera. Gefilmd in CinemaScope.

No Place to Land

1958 | Romantiek

Verenigde Staten 1958. Romantiek van Albert Gannaway. Met o.a. John Ireland, Mari Blanchard, Gail Russell en Jackie Coogan.

Een armzalig werkje over een driehoeksverhouding, begint nergens en eindigt nergens - zoals de titel trouwens aangeeft.

Gunfight at the O.K. Corral

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van John Sturges. Met o.a. Burt Lancaster, Kirk Douglas, Rhonda Fleming, Jo Van Fleet en John Ireland.

Perfecte combinatie van een ingehouden acterende Lancaster als revolverheld Wyatt Earp en Douglas als de emotionele partner Doc Holliday in het legendarische verhaal van de oorlog tussen de Earps en de Clantons die bij de O.K. Corral zijn definitieve beslag krijgt. Frankie Laine zingt de hoofdstukken aan elkaar en er lopen fraaie boeven rond als Van Cleef, De Corsia, Ireland en Elam om er een magistrale film van te maken. Regisseur Sturges zou in 1967 de geschiedenis met HOUR OF THE GUN nog eens dunnetjes overdoen. Scenario is van Leon Uris. Gefilmd in Vista Vision.

The Gunslinger

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Roger Corman. Met o.a. John Ireland, Beverly Garland, Allison Hayes, Martin Kingsley en Jonathan Haze.

Vreemde feministische western uit de vroege Corman-periode, duidelijk ge[KA3]inspireerd op JOHNNY GUITAR. Wanneer de sheriff van Oracle vermoord wordt, neemt zijn echtgenote (Garland) de ster over. Saloonhoudster en tegenstandster Hayes heeft grote percelen grond in de buurt opgekocht, omdat ze speculeert op de komst van de spoorweg naar het stadje en zo een aardige winst te maken op de verkoop aan de spoorwgmaatschappij. De komst van ket spoor belloft ook gouden zaken voor haar saloon. Killer Ireland helpt Hayes een handje. In bijrollen zien we reeds een hele reeks vertrouwde gezichten uit de Corman-stal: Haze, Miller, DeSota. Geen grote klassieker, wel de interessantste van Corman westerns.

Gunslinger

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Roger Corman. Met o.a. Allison Hayes, Beverly Garland en John Ireland.

Vreemde feministische western uit de vroege Corman-periode, duidelijk ge[KA3]inspireerd op JOHNNY GUITAR. Wanneer de sheriff van Oracle vermoord wordt, neemt zijn echtgenote (Garland) de ster over. Saloonhoudster en tegenstandster Hayes heeft grote percelen grond in de buurt opgekocht, omdat ze speculeert op de komst van de spoorweg naar het stadje en zo een aardige winst te maken op de verkoop aan de spoorwgmaatschappij. De komst van ket spoor belloft ook gouden zaken voor haar saloon. Killer Ireland helpt Hayes een handje. In bijrollen zien we reeds een hele reeks vertrouwde gezichten uit de Corman-stal: Haze, Miller, DeSota. Geen grote klassieker, wel de interessantste van Corman westerns.

The Glass Tomb

1955 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1955. Misdaad van Montgomery Tully. Met o.a. John Ireland, Honor Blackman, Geoffrey Keen, Eric Pohlmann en Sydney Tafier.

De bizarre achtergrondbeelden van een carnaval geven dit verder onoriginele moordverhaal een beetje smaak.

Queen Bee

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Ranald MacDougall. Met o.a. Joan Crawford, Barry Sullivan, Betsy Palmer, John Ireland en Fay Wray.

Crawford in de hoofdrol grijpt haar kans in het bestieren van iedereen die op haar plantage woont in het zuiden van de VS, met echtgenoot Sullivan die voor een ironische ontknoping zorgt.

Hell's Horizon

1955 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1955. Oorlogsfilm van Tom Gries. Met o.a. John Ireland, Maria English, Bill Williams, Hugh Beaumont en Jerry Paris.

Actie onder mannen in een bommeneskader in de Koreaanse oorlog.

The Steel Cage

1954 | Misdaad

Verenigde Staten 1954. Misdaad van Walter Doniger. Met o.a. Paul Kelly, Maureen O'Sullivan, Walter Slezak, John Ireland en Lawrence Tierney.

Een alledaagse vertelling over het leven in de San Quentingevangenis. Redelijk goed spel. Vervolg op DUFFY OF SAN QUENTIN.

The Good Die Young

1954 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1954. Misdaad van Lewis Gilbert. Met o.a. Laurence Harvey, Gloria Grahame, Richard Basehart, Stanley Baker en Margaret Leighton.

Goede rolverdeling in doorsnee roofverhaal met de meeste aandacht voor de ontsnappingspoging.

The Fast and the Furious

1954 | Misdaad

Verenigde Staten 1954. Misdaad van Edward Sampson, John Ireland en Edwards Sampson. Met o.a. John Ireland, Dorothy Malone, Iris Adrian, Bruce Carlisle en Jean Howell.

Ireland is een voortvluchtige nadat hij valselijk van moord werd beschuldigd; hij rijdt in Malone's sportwagen, met wat ongeïnspireerde romantische intermezzo's en te verwachten scheurscènes, waarin de politie hem op de hielen zit. Geproduceerd en geschreven door Roger Corman - de eerste film voor American Releasing Corporation, die kort daarna herdoopt werd in de legendarische AIP (American International Pictures).

Southwest Passage

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Ray Nazarro. Met o.a. Joanne Dru, Rod Cameron, John Ireland, John Dehner en Guinn Williams.

Een voortvluchtige bankrover en zijn liefje sluiten zich aan bij een karavaan met kamelen door de Amerikaanse woestijn, die korte tijd later wordt aangevallen door Indianen.

Security Risk

1954 | Misdaad

Verenigde Staten 1954. Misdaad van Harold Schuster. Met o.a. John Ireland, Dorothy Malone, Keith Larsen, John Craven en Joe Bassett.

Lopende-bandproduktie over de FBI-contra-communistische agent. Zelfs Malone trekt nauwelijks de aandacht in deze B-film.

The 49th Man

1953 |

Verenigde Staten 1953. Fred F. Sears en Fred Sears. Met o.a. John Ireland, Richard Denning, Suzanne Dalbert, Touch (Michael) Connors en Peter Marshall.

Spannend verslag van federale agenten die buitenlandse spionnen opsnorren die delen van de atoombom in de VS smokkelen om die later tot ontploffing te brengen.

Hannah Lee

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van John Ireland en Lee Garmes. Met o.a. Macdonald Carey, Joanne Dru, John Ireland, Don Haggerty en Peter Ireland.

Carey is huurmoordenaar die in botsing komt met sheriff Ireland en de belangstelling wekt van café-eigenares Dru, tegen haar beter weten in. Routine-western, gefilmd in 3-D.

Combat Squad

1953 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1953. Oorlogsfilm van Cy Roth. Met o.a. John Ireland, Lon McCallister, Hal March en Tris Coffin.

Een zwak portret van mannen in oorlog. Deze keer in Korea.

The Bushwackers

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Rod Amateau. Met o.a. Dorothy Malone, John Ireland, Wayne Morris, Lawrence Tierney en Lon Chaney jr.

Een veteraan uit het geconfedeerde leger wordt weer schutter; Malone is hier verspilling van talent.

Red Mountain

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van William Dieterle. Met o.a. Alan Ladd, Lizabeth Scott, Arthur Kennedy, John Ireland en Jeff Corey.

Ladd is onderweg om zich in 1865 aan te sluiten bij de bende van Quantrell (om met de historische feiten te kunnen spelen werd niet de juiste naam, Quantrill, gebruikt). Hij moet eerst nog een rekening vereffenen met iemand die hem opgelicht heeft. Hij doodt de man, waarna Kennedy de schuld krijgt. Ladd helpt Kennedy met zijn verloofde Scott te ontsnappen, maar dan wil Kennedy Ladd uitleveren. Dan komt Quantrill (Ireland) op de proppen. Ladd ziet in dat de man een moordenaar is die uitgeschakeld moet worden. John Meredith Lucas, George Slavin en George W.George schreven deze onderhoudende western voor producent Hal Wallis, die Charles Lang Jr. inhuurde voor de plaatjes.

Hurricane Smith

1952 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Jerry Hopper. Met o.a. Yvonne De Carlo, John Ireland, James Craig, Forrest Tucker en Richard Arlen.

Ireland (All the king's men) speelt de titelheld in deze piraat-achtige film. Met zijn maten kaapt Hurricane op een eilandje een slavenschip en vaart ermee naar Australië. Hier hoopt hij de middelen te vinden om op zoek te gaan naar een begraven schat. Een paar wetenschappers en een mooie dochter die op expeditie willen, lijken uit de hemel gevallen. Hurricane en z'n makkers schrijven zich in bij de expeditie, maar dubbelspel en oplichterij bemoeilijken een vlotte buitscore. Deze film is zeker charmant, de overduidelijke studio-opnames dragen daar zelfs aan bij, maar al die onderlinge intriges werken op de zenuwen. (IdH/VPRO Gids)

Vengeance Valley

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Richard Thorpe. Met o.a. Burt Lancaster, Robert Walker, Joanne Dru, Sally Forrest en John Ireland.

Rancher Owen Daybright (Lancaster) probeert met oneindig veel geduld zijn halfbroer Lee Strobie (Walker) te doen inzien dat hij zijn leven aan het vergooien is door niets uit te voeren. De agressieve Lee heeft echter geen oren naar goede raad en brengt zelfs het leven van Owen in gevaar. Serie-western waarin meer gepraat dan gedaan wordt. De acteurs leveren aanvaardbaar werk, maar de onpersoonlijke regie van Thorpe speelt in hun nadeel. Irving Ravetch baseerde zijn scenario op een roman van Luke Short. Mooie beelden van George J. Folsey.

The Scarf

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Ewald André Dupont. Met o.a. John Ireland, Mercedes McCambridge, Emlyn Williams en James Barton.

Bekwaam in elkaar gezet drama over Ireland die zijn onschuld aan een moord probeert te bewijzen.

The Scarf

1951 |

1951. Ewald André Dupont. Met o.a. Emlyn Williams, Mercedes McCambridge en John Ireland.

Bekwaam in elkaar gezet drama over Ireland die zijn onschuld aan een moord probeert te bewijzen.

Little Big Horn

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Charles Marquis Warren. Met o.a. Lloyd Bridges, John Ireland, Marie Windsor, Reed Hadley en Jim Davis.

Warrens regiedebuut: een zeer onderhoudende en niet van spanning gespeende western. Hij schreef zelf het scenario naar een verhaal van Harold Shumate. Een compagnie soldaten onder bevel van kapitein Bridges en luitenant Ireland moeten Custer gaan waarschuwen dat hij met zijn 300 man in de val loopt van 4.000 Indianen. De Indianen maken het de groep onmogelijk om door te stoten. Tussen Bridges en Ireland bestaan eveneens spanningen op privé-gebied. Lippert trok veel geld uit voor de produktie van deze western die door Ernest Miller in beeld werd gebracht. Wooley maakte zijn filmdebuut en zou in vele westerns bijrollen spelen. Bekend werd hij door zijn rol in de TV-western-serie Rawhide, en als zanger op C&W gebied.

The Return of Jesse James

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Arthur Hilton. Met o.a. John Ireland, Ann Dvorak, Henry Hull, Hugh O'Brian en Reed Hadley.

Een western met nauwsluitend budget en als onderwerp de geruchten dat een dubbelganger van de bandiet een beruchte revolverheld is.

Cargo to Capetown

1950 | Romantiek

Verenigde Staten 1950. Romantiek van Earl McEvoy. Met o.a. Broderick Crawford, John Ireland, Ellen Drew en Edgar Buchanan.

Een kolenboot op de wildevaart vormt de achtergrond voor een onschuldige driehoeksverhouding waarin Crawford en Ireland wedijveren om Drew.

The Walking Hills

1949 | Western

Verenigde Staten 1949. Western van John Sturges. Met o.a. Randolph Scott, Ella Raines, William Bishop, Edgar Buchanan en Arthur Kennedy.

Dit was de eerste western die Sturges regisseerde, er zou nog een goed dozijn volgen. Alan LeMay schreef het scenario. Een goudschat ligt begraven in Death Valley en diverse mensen zijn bezig die schat te zoeken. Daaronder ook Scott, een ontsnapte moordenaar die zich bekeert en de naar goud hongerende Kennedy. Kortom: er wordt aan karakterstudie gedaan. Het is een interessante western die destijds onderschat werd. Fraai camerawerk van Charles Lawton Jr. voor producent Harry Joe Brown.

The Doolins of Oklahoma

1949 | Western

Verenigde Staten 1949. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Randolph Scott, George Macready, Louise Albritton, John Ireland en Virginia Huston.

Applaus voor cameraman George Lawton Jr, hij deed het van iedereen het beste. Kenneth Gamet schreef het verhaal rond Bill Doolin, een historisch westernkarakter hier door Scott gespeeld (2 jaar later zou ook Audie Murphy voor Doolin spelen in THE CIMARRON KID) - een bendeleider die nadat de Daltons, zijn vrienden, zijn omgebracht met zijn bende weer uitrijdt. Hij wordt verliefd op Huston en trouwt haar zelfs. Hij wil zich gaan vestigen. Maar de bendeleden accepteren het niet en vertellen Huston wie haar man in werkelijkheid is. Voor de laatste maal rijdt Doolin met zijn bende weg om nimmer meer terug te komen. Harry Joe Brown en Scott produceerden deze western.

Mr. Soft Touch

1949 | Drama, Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1949. Drama van Henry Levin en Gordon Douglas. Met o.a. Glenn Ford, Evelyn Keyes, John Ireland, Beulah Bondi en Percy Kilbride.

Ford en Keyes als romantisch koppel in een onbeduidend verhaal over een ex-GI die betrokken raakt bij een conflict tussen een maatschappelijk werkster en een nachtclub die in handen van gangsters is.

I Shot Jesse James

1949 | Western

Verenigde Staten 1949. Western van Samuel Fuller. Met o.a. Preston Foster, Barbara Britton, John Ireland, Reed Hadley en J.Edward Bromberg.

Dit was het regiedebuut van Fuller. Naar een verhaal van Homer Croy schreef hij ook zelf het scenario dat zich concentreert op de moordenaar van Jesse James, Bob Ford. Ireland speelt Ford; hij is verliefd op Britton. Als hij Jesse (Hadley) doodt, krijgt hij zelf amnestie en een beloning zodat hij een toekomst kan beginnen. Dat zou zijn motief geweest zijn volgens Fuller. Na de moord blijkt dat Britton op Foster verliefd is en die schiet Ireland weer neer.De westernveteraan Tyler speelt Frank James. Ernest Miller deed het redelijke camerawerk en de montage lag in handen van de latere regisseur Paul Landres. Het was ondanks Fuller een middelmatige western.

All the King's Men

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Robert Rossen. Met o.a. Broderick Crawford, Mercedes McCambridge, Joanne Dru, John Ireland en John Derek.

Uitstekende bewerking van de met een Pulitzer Prijs bekroonde roman van Robert Penn Warren over de opkomst en ondergang van een senator, gespeeld door Crawford in de rol van zijn leven. Hij en McCambridge (in haar filmdebuut) kregen welverdiende Oscars. Tevens een Oscar voor Beste Film.

Roughshod

1948 | Western

Verenigde Staten 1948. Western van Mark Robson. Met o.a. Robert Sterling, Claude Jarman jr, Gloria Grahame, Jeff Donnell en John Ireland.

Ireland en twee van zijn handlangers ontsnappen uit de gevangenis. Ireland wil de boer Sterling doden, omdat deze verantwoordelijk was voor zijn arrestatie. Samen met zijn jongere broer (Jarman Jr.) komt Sterling vier hoertjes tegen die uit een naburige stad gejaagd zijn wegens hun werkzaamheden. Hij vergezelt hen met tegenzin. Een goede western, die echter meer aandacht besteedt aan de soms zeer humoristische verhouding tussen de puriteinse Sterling en de mooie dames van plezier dan aan de confrontatie tussen beide tegenstanders. Het scenario is van Geoffrey Homes en Hugo Butler, naar een verhaal van Peter Viertel. De camera was in de talentvolle handen van Joseph Biroc.

Red River

1948 | Western

Verenigde Staten 1948. Western van Howard Hawks. Met o.a. John Wayne, Montgomery Clift, Joanne Dru, Walter Brennan en Coleen Gray.

Texaanse veebaron (Wayne) vervoert een deel van zijn veestapel. Onderweg krijgt hij te maken met Indianen en komt hij in conflict met zijn aangenomen zoon (Clift). Klassieke western is groots opgezet (er werden zo'n 6000 dieren gehuurd) en prachtig in beeld gebracht door Russell Harlan. Combinatie van no-nonsense Wayne, in een onsympathieke rol, en de 28-jarige, verfijnde Clift (in zijn debuut) is ronduit fascinerend. Film ging - mede door rampzalige weersomstandigheden - fors over het budget, maar was een commercieel succes.

Raw Deal

1948 | Film noir, Drama

Verenigde Staten 1948. Film noir van Anthony Mann. Met o.a. Dennis O'Keefe, Claire Trevor, Marsha Hunt, Raymond Burr en John Ireland.

Sterke film met O'Keefe als gangster die bericht krijgt, dat zijn ontsnapping tot in de puntjes is voorbereid. Hij beseft echter niet dat dit een zet is van de man die hem verraadde en die hoopt dat de politie hem zal neerschieten tijdens zijn vlucht. Wat uiteraard niet gebeurt, maar O'Keefe is nu uit op wraak. Sombere, realistische sfeerschildering, geholpen door de contrastrijke fotografie van John Alton, doen deze film boven de middelmaat stijgen. Goede vertolking van de hele cast, met vooral Burr in een van zijn meest sadistische rollen.

A Southern Yankee

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van Edward Sedgwick. Met o.a. Red Skelton, Brian Donlevy, Arlene Dahl, George Coulouris en Lloyd Gough.

Een uitstekende Skelton-klucht gesirueerd tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog waarin Red een blunderende spion voor de yankees in het Zuiden is. De film doet denken aan een klucht uit de zwijgende periode, omdat Buster Keaton de meeste van de filmgrappen bedacht. Bewerkt door Harry Tugend naar een verhaal van Melvin Frank en Norman Panama. Het camerawerk is van Ray June.

The Gangster

1947 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1947. Drama van Gordon Wiles. Met o.a. Barry Sullivan, Belita, Joan Lorring, Akim Tamiroff en Harry Morgan.

Het rijk van de afperser Sullivan wordt bedreigd. Zijn concurrent verovert steeds meer van zijn gebied en bewerkt nu Tamiroff, eigenaar van een keten van snack-bars. Hij weet niet meer wie hij nog kan vertrouwen of op wie hij nog kan rekenen. Hij staat er alleen voor, zit zonder geld en heeft geen hulp. Moet hij toegeven en de stad ontvluchten of in een laatste wanhopige krachttoer proberen zijn oude positie te heroveren? Indrukwekkend portret van een gangsterbaas, schitterend gespeeld door Sullivan. Daniel Fuchs bewerkte voor het scenario zijn eigen roman Low Company. Het is symbolisch voor het einde van het individuele gangsterdom, ten voordele van de georganiseerde misdaad. Ireland is knap in de bijrol van een gokker die bedreigd wordt door zijn zwager omdat hij geld van hem had achterover gedrukt. Sobere stadsfotografie van Paul Ivano.

Railroaded!

1947 | Film noir

Verenigde Staten 1947. Film noir van Anthony Mann. Met o.a. Ed Kelly, Jane Randolph, Hugh Beaumont, Sheila Ryan en John Ireland.

Bij de geënsceneerde overval op een weddenschapsbureau wordt per ongeluk een politieman doodgeschoten. De dader, Duke Martin, heeft alle sporen zodanig gemanipuleerd dat de politie al snel uitkomt bij de onschuldige Steve Ryan. Terwijl de politie Ryan ondervraagt, vermoordt Duke de collega van zijn handlanger Clara, die hem de moord op de politieman heeft zien plegen. Als de politie Clara op het spoor is, vermoordt Duke haar ook. Inmiddels is de zus van Steve op eigen houtje een onderzoek begonnen...

Railroaded

1947 | Film noir, Misdaad

Verenigde Staten 1947. Film noir van Anthony Mann. Met o.a. John Ireland, Hugh Beaumont, Sheila Ryan, Jane Randolph en Ed Kelly.

Spannende thriller over een misdadiger Ireland die achter Ryan aanzit. Beaumont is de smeris die haar probeert te redden. Scenario van John C. Higgins. Camerawerk van Guy Roe.

Wake Up and Dream

1946 | Drama

Verenigde Staten 1946. Drama van Lloyd Bacon. Met o.a. June Haver, John Payne, Charlotte Greenwood, Connie Marshall en John Ireland.

Een zwaarmoedige film naar Robert Nathans verhaal over een meisje dat vastbesloten is haar in WO II vermiste broer terug te vinden.

My Darling Clementine

1946 | Western

Verenigde Staten 1946. Western van John Ford. Met o.a. Henry Fonda, Linda Darnell, Victor Mature, Walter Brennan en Tim Holt.

Een voortreffelijk geregisseerde, somber getinte western over Wyatt Earp (Fonda) en Doc Holliday (Mature); de ontwikkelingen voeren onafwendbaar tot het vuurgevecht bij de O.K. Corral. Een van regisseur Fords beste films en een Amerikaanse klassieker. Vol met prachtige details en beelden; uitmuntend camerawerk van Joseph P. MacDonald.

A Walk in the Sun

1945 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Dana Andrews, Richard Conte, Sterling Holloway, George Tyne en John Ireland.

Een film over menselijk gedrag en onderlinge verhoudingen, als een Amerikaanse gevechtseenheid de aanval opent op een Duitse linie in Italië. Goede karakterstudies van mannen in oorlogssituaties. Een ongebruikelijke oorlogsfilm. Robert Rossen bewerkte de roman van Harry Brown tot scenario.

The Matched Pearl

-1 | Korte film

Verenigde Staten. Korte film van Alfred Hitchcock. Met o.a. Emile Genest, Ernest Truex en John Ireland.

Een film over menselijk gedrag en onderlinge verhoudingen, als een Amerikaanse gevechtseenheid de aanval opent op een Duitse linie in Italië. Goede karakterstudies van mannen in oorlogssituaties. Een ongebruikelijke oorlogsfilm. Robert Rossen bewerkte de roman van Harry Brown tot scenario.