Joshua Oppenheimer

1974 Regisseur

Joshua Oppenheimer (1974) is regisseur.
Er zijn 2 films gevonden.

The Look of Silence

2014 | Documentaire, Historische film

Denemarken/Indonesië/Finland/Noorwegen/Verenigd Koninkrijk/Israël/Frankrijk/Verenigde Staten/Duitsland/Nederland/Taiwan 2014. Documentaire van Joshua Oppenheimer.

Regisseur Oppenheimer deed in 2012 veel stof opwaaien met de schokkende documentaire The Act of Killing. In The Look of Silence neemt hij opnieuw de genocide van 1965 in Indonesië als uitgangspunt, maar ditmaal toont hij het leed van een enkel gezin. In een land waar de misdadigers van toen nog steeds macht hebben, zoekt veertiger Adi de moordenaars op van zijn broer om ze te confronteren met hun gruweldaden. Oppenheimer laat de gruwelijkheden resoneren tijdens lange shots van starende gezichten. Thema's als perspectief en (weg)kijken vormen de rode draad in deze verbijsterende, bij vlagen misselijkmakende documentaire.

The Act of Killing

2012 | Documentaire

Denemarken/Noorwegen/Verenigd Koninkrijk/Zweden/Finland 2012. Documentaire van Joshua Oppenheimer.

In Indonesië werden in 1965 en 1966 meer dan een miljoen 'communisten' vermoord door paramilitaire groeperingen. Een van de leiders van zo'n moordcommando was Anwar Congo. Hij is nooit berecht voor de moorden en kijkt er met een zekere trots op terug. Regisseur Oppenheimer vroeg Congo de moorden van toen na te spelen. De krasse zeventiger, groot liefhebber van Amerikaanse films, accepteerde en koos verschillende genres waarin hij zijn herinneringen verwerkte. Wat regelmatig surrealistische scènes oplevert. Onthutsend, hartverscheurend en absoluut onmisbaar. In 2014 maakte Oppenheimer de thematisch verwante documentaire The Look of Silence.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Joshua Oppenheimer op televisie komt.

Reageer