William Horberg: productie.
Er zijn 13 films gevonden.

The Promise

2016 | Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje 2016. Drama van Terry George. Met o.a. Oscar Isaac, Christian Bale, Charlotte Le Bon, Daniel Giménez Cacho en Shohreh Aghdashloo.

Tijdens de laatste dagen van het Ottomaanse Rijk ontwikkelt zich een driehoeksverhouding tussen de medicijnenstudent Michael (Isaac), de Armeense artieste Ana (Le Bon) en haar vriend, de Amerikaanse journalist Chris (Bale). Dit groots opgezette liefdesepos werd volledig gefinancierd door de in 2015 overleden Amerikaans miljardair Kirk Kerkorian, die van Armeense komaf was. In handen van regisseur/scenarist Terry George (In The Name of the Father, Hotel Rwanda) levert het een vakkundige film op die de gruwelen van de Armeense genocide niet schuwt. De vaart zit er goed in, maar de echte diepgang blijft uit, waardoor het geheel soms wat vlak blijft. Desondanks – mede dankzij het aangrijpende onderwerp – de moeite waard.

Disconnect

2012 | Drama

Verenigde Staten 2012. Drama van Henry Alex Rubin. Met o.a. Jason Bateman, Andrea Riseborough, Frank Grillo, Alexander Skarsgård en Paula Patton.

Zoals Traffic het thema drugs behandelt en Crash het thema racisme, zo draait de mozaïekfilm Disconnect om het fenomeen technologie. Middels drie verschillende verhalen, losjes met elkaar verweven, worden vragen gesteld over de effecten van technologie op moderne menselijke relaties. Er wordt gebeld, ge-sms't, gechat en gehackt dat het een aard heeft, maar Disconnect wordt gelukkig nooit een prekerig pamflet, daarvoor is het script te genuanceerd en de cast te sterk. Het te dik aangezette slot is een smetje op een verder sympathiek en confronterend drama.

The Necessary Death of Charlie Countryman

2013 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Roemenië 2013. Komedie van Fredrik Bond. Met o.a. Shia LaBeouf, Evan Rachel Wood, Mads Mikkelsen, Til Schweiger en Rupert Grint.

Op aanraden van zijn stervende moeder reist Amerikaanse jongeling Charlie (LaBeouf) naar Boekarest. Daar ontmoet hij de dochter van de Roemeense man die in het vliegtuig vredig naast hem insliep. Uiteraard valt de Amerikaan als een blok voor de dochter, tot chagrijn van haar criminele vriend (Mads Mikkelsen). De acteurs zijn stuk voor stuk vaklieden, maar het infantiele scenario – vluchtliefde op duistere Eurotrip – geeft geen enkel houvast. Shia LaBeouf probeert met zijn befaamd kolderieke overacteren nog wat cult-status te genereren, maar ook die noodgreep kan de mislukking niet verdoezelen.

The Kite Runner

2007 | Drama

Verenigde Staten 2007. Drama van Marc Forster. Met o.a. Khalid Abdalla, Homayoun Ershadi, Zekeria Ebrahimi, Ahmad Khan Mahmoodzada en Shaun Toub.

De regisseur van Monster's Ball en Finding Neverland maakte een conventionele, ietwat sentimentele maar niettemin aangrijpende Hollywoodverfilming van Khaled Hosseini's bestseller De vliegeraar. Een avonturenverhaal met een klassiek schuld-en-verlossing-thema, gesitueerd in locaties die de meeste westerlingen alleen uit de krant kennen. Centraal staat de Afghaanse diplomatenzoon Amir, die als jongen met zijn vader naar Amerika vlucht. Twintig jaar later keert hij heimelijk terug naar zijn door de Taliban geteisterde geboorteland om een jeugdzonde recht te zetten die hem altijd is blijven achtervolgen.

Cold Mountain

2003 | Drama, Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 2003. Drama van Anthony Minghella. Met o.a. Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger, Eileen Atkins en Donald Sutherland.

Inman (Law) vecht in de Amerikaanse Burgeroorlog, terwijl zijn grote liefde Ada (Kidman) thuis wegkwijnt. Als hij een brief van haar krijgt deserteert Inman en begint aan een lange tocht naar huis. Ada krijgt ondertussen hulp van haar praktisch ingestelde buurvrouw Ruby (Zellweger). Sterke verbeelding van de gruwelen van de oorlog, al valt Cold Mountain door het onderkoelde spel van Kidman en Law als liefdesgeschiedenis wat tegen. Kidman ziet er ook bij de grootste ontberingen glossy uit. Zeven Oscarnominaties, maar alleen Zellweger mocht het beeldje mee naar huis nemen.

The Quiet American

2002 | Oorlogsfilm, Romantisch drama

Verenigde Staten​/​​Australië​/​​Duitsland 2002. Oorlogsfilm van Phillip Noyce. Met o.a. Michael Caine, Brendan Fraser, Do Thi Hai Yen, Tzi Ma en Robert Stanton.

Graham Greene schreef zijn beroemde roman in 1955 als kritiek op het Amerikaanse ingrijpen in Vietnam. Aangezien Noyce veel thriller-ervaring heeft en het boek spannende elementen bevat, had The Quiet American zomaar een Hollywoodthriller kunnen worden. Wijselijk richt Noyce zich echter op de binnenkant van de personages, terwijl aan de buitenkant Vietnam te proeven is in slepende beelden van Azië-specialist Christopher Doyle. Caine is grandioos als Britse journalist Thomas Fowler in een driehoeksrelatie met meisje Phuong (Hai Yen) en de stille Amerikaan Pyle (Fraser). Greene's roman werd eerder, in 1958, verfilmd door Joseph L. Mankiewicz.

Heaven

2002 | Drama, Romantiek, Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 2002. Drama van Tom Tykwer. Met o.a. Cate Blanchett, Giovanni Ribisi, Stefania Rocca, Remo Girone en Alberto Di Stasio.

Niet dat Heaven helemaal mislukt is, daarvoor maakt Duitslands supercineast Tykwer te makkelijk verbluffende beelden en indringende muziek. Het centrale verhaal heeft echter grote gebreken. Lerares Engels Philippa (Blanchett) plant in Turijn een bom in het kantoor van een drugshandelaar, maar de bom vermoordt per ongeluk vier onschuldigen. De corrupte politie ondervraagt haar keihard, maar daar is de als tolk optredende politieman Filippo (Ribisi) die in haar onschuld gelooft, gelijk verliefd wordt, en haar helpt ontsnappen. Het had misschien gekund, maar meeleven met een moordenares en een impulsieve agent lukt niet, hoe goed scenarist Kieslowski en Tykwer elkaar ook kunnen vinden in de thema's schuld, noodlot en vergeving.

Blow Dry

2001 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2001. Komedie van Paddy Breathnach. Met o.a. Alan Rickman, Bill Nighy, Natasha Richardson, Josh Hartnett en Rachael Leigh Cook.

Simon Beaufoy, de schrijver van het gehypte The Full Monty, eiste dat zijn naam werd verwijderd van de Blow Dry-lijst. Het uitgangspunt van de komedie is evenwel aantrekkelijk mal. In het dorpje Keighley worden de jaarlijkse kampioenschappen haarknippen gehouden en Brian (Hartnett), zoon van voormalige topkappers en geliefden Phil (Rickman) en Shelley (Richardson), moet het hierbij opnemen tegen tweevoudig kampioen en aartsvijand Ray (Nighy). Erg tot leven komt Blow Dry niet, maar het acteren en de kapsels zijn leuk, zodat Simon Beaufoy zich minder had mogen schamen dan hij deed.

The Talented Mr. Ripley

1999 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1999. Thriller van Anthony Minghella. Met o.a. Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett en Jack Davenport.

Patricia Highsmith schreef een aantal thrillers over het personage Tom Ripley, dit is de verfilming van de eerste. Ripley (Damon) is een charmante maar immorele bedrieger, een berekenende leugenaar. Hij wringt zich binnen in het leven van de rijke Dickie Greenleaf (Law) en zijn vriendin (Paltrow) door zich voor te doen als een oude jeugdvriend. Hij moet steeds extremere maatregelen treffen om zijn nieuwe, luxe leventje vol te houden. Jude Law leerde de saxofoon te bespelen, werd genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe en kreeg een BAFTA voor zijn rol als de niet al te sympathieke Dickie.

Sliding Doors

1998 | Romantische komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1998. Romantische komedie van Peter Howitt. Met o.a. Gwyneth Paltrow, John Hannah, John Lynch, Jeanne Tripplehorn en Zara Turner.

Het idee is vaker uitgevoerd maar blijft aantrekkelijk: stel dat je een reeks slechte gebeurtenissen anders over mag doen. Helen neemt de metro (of mist deze), vindt haar vent in bed met een ander (of mist de affaire net) en start een leven zonder hem (of niet). Paltrow speelt luchtig en charmant haar dubbelrol, Hannah is prima als de nieuwe, stuntelende vriend. Maar het script van Howitt, dat de European Film Award won, laat hier en daar wel een steek vallen. Zo wordt de vraag niet beantwoord of de alternatieve Helen nu ingebeeld is of bovennatuurlijk.

Poodle Springs

1998 | Misdaad, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1998. Misdaad van Bob Rafelson. Met o.a. James Caan, Dina Meyer, David Keith, Joe Don Baker en Tom Bower.

Het idee is vaker uitgevoerd maar blijft aantrekkelijk: stel dat je een reeks slechte gebeurtenissen anders over mag doen. Helen neemt de metro (of mist deze), vindt haar vent in bed met een ander (of mist de affaire net) en start een leven zonder hem (of niet). Paltrow speelt luchtig en charmant haar dubbelrol, Hannah is prima als de nieuwe, stuntelende vriend. Maar het script van Howitt, dat de European Film Award won, laat hier en daar wel een steek vallen. Zo wordt de vraag niet beantwoord of de alternatieve Helen nu ingebeeld is of bovennatuurlijk.

Fallen Angels: Fearless

1995 | Film noir

Verenigde Staten 1995. Film noir van Jim McBride. Met o.a. Giancarlo Esposito, Bill Nunn, Cynda Williams, Roger Guenveur en Edye Byrde.

Enkele jaren nadat Fearless Jones (Nunn) de zwarte G.I. Paris Minton (Esposito) redde uit de klauwen van enkele racistische cops doet Fearless beroep op Paris om hem te helpen. Zijn vriendin Deletha (Williams) zit vast door een contract aan de gemene Johnny Truelove (Guenveur). Ze wil haar vrijheid en tevens haar baas beroven van enkele duizenden dollars. Paris moet haar helpen, want Johnny kent Fearless. Knappe stijloefening in film noir, met een onvervalste femme fatale, die haar twee partners en haar baas om de tuin leidt. Het einde is gewoonweg schitterend. De film kabbelt rustig voort, maar brengt de ene onverwachte plotwending na de andere, zonder dat het kunstmatig wordt. Richard Wesley baseerde het knap opgebouwde scenario op een kort verhaal van Walter Mosley. Robert Brinkmann stond achter de camera.

Searching for Bobby Fischer

1993 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1993. Drama van Steven Zaillian. Met o.a. Max Pomeranc, Ben Kingsley, Joe Mantegna, Joan Allen en Laurence Fishburne.

Wanneer schaakleraar Pandolfini (Kingsley) zich ontfermt over de begenadigde zesjarige Josh Waitzkin (Pomeranc in een verbazingwekkende debuutrol), leert hij hem als een pitbull aan te vallen. Dat gaat maar zo lang goed in dit bedachtzaam gemaakte biografische drama waarin de hogeschoolmathematiek van het koningsspel contrasteert met de eeuwige variabele die mens heet. Uitgelezen reeks nevenrollen (Laura Linney, Laurence Fishburne, William H. Macy, Dan Hedaya). Diverse cameo's van zowel schaak-vips als van de echte Pandolfini. Oscarnominatie voor de fotografie van Conrad L. Hall.