Lila Kedrova: cast.
Er zijn 38 films gevonden.

La prossima volta il fuoco

1993 | Drama

Zwitserland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1993. Drama van Fabio Capri. Met o.a. Jean Rochefort, Marie-Christine Barrault, Lila Kedrova, Jacqueline Lustig en Patrizia De Clara.

Amadeo Magis (Rochefort) is een professor in de letteren van middelbare leeftijd aan de universiteit van de Sorbonne. Hij gaat met zijn vrouw en dochter naar Italië voor een bezoek aan zijn moeder in het ouderlijke huis, gelegen op het vredige groene platteland. Zijn vrouw is een onaangenaam mens, zijn moeder is onuitstaanbaar en zijn dochter is vrolijk en dik. Met dergelijk onplezierig gezelschap in zo'n rustieke omgeving begint Amedeo te fantaseren en krijgt filosofische en incestueuze dromen. Hij verbeeld zich spookachtige, meestal naakte vrouwen, achter elke boom te zien. Schitterende opnamen en de hoofdrolspelers maken het er beste van in een banaal scenario met veel gepraat.

Some Girls

1989 | Komedie

Verenigde Staten 1989. Komedie van Michael Hoffman. Met o.a. Patrick Dempsey, Jennifer Connelly, Sheila Kelly, Andre Gregory en Florinda Bolkan.

De jonge student Michael studeert aan een Amerikaanse universiteit. Hij denkt in Gariella een leuk vriendinnetje gevonden te hebben. Dat hij er met haar ook nog een hele familie bij krijgt; had hij niet voorzien. Dat ontdekt hij pas wanneer hij met Gabriella de kerst gaat doorbrengt in haar ouderlijk huis in Quebec; Canada. Gabriella blijkt een vader te hebben die; op zijn zachts gezegd; excentriek is; een oma die zich niet laat wegstoppen in het bejaardentehuis en drie zusters die allemaal heel nieuwsgierig zijn naar Michael.

Two Men

1988 | Drama

Canada 1988. Drama van Gordon Pinsent. Met o.a. John Vernon, Jan Rubes, Lila Kedrova, Martha Gibson en Patricia Collins.

Alex Koves (Vernon), een horlogemaker van Hongaarse komaf in Toronto, herkent op tv Mihaly Barna (Rubes), de man die verantwoordelijk was voor de uitmoording van zijn familie op het einde van WOII in Budapest. Hij roept de hulp in van de politie, maar deze kunnen weinig doen voor iets dat haast vijftig jaar voordien in een vreemd land gebeurde. Ook bij de regering vangt hij bot want Barna heeft invloedrijke vrienden. Zelfs bij de pers vindt hij geen steun, noch bij een Joodse organisatie. In zijn poging Barna te ontmaskeren krijgt hij iedereen tegen, ook zijn eigen gezin. Niet erg origineel gegeven heeft nog te lijden onder een zwakke vertolking en een voorspelbaar einde. Vernon zelf is wel geloofwaardig, evenals een schitterende Kedrova als zijn zieke oude tante. Angela Sandor schreef het onevenwichtige scenario, dat door Ken Gregg in filmbeelden werd omgezet.

Sword of the Valiant

1983 | Fantasy, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1983. Fantasy van Stephen Weeks. Met o.a. Miles O'Keefe, Cyrielle Claire, Sean Connery, Leigh Lawson en Ronald Lacey.

Weeks wist gedaan te krijgen van het producenten-hochstaplers duo Golan en Globus, dat hij zijn ridderfilm van tien jaar ervoor nog eens mocht overdoen met vrijwel dezelfde acteurs; dat was vergeefse moeite en verspild geld: waar nog gedacht werd dat de oorspronkelijke film zijn kans niet echt had gehad wegens een te laag budget, blijkt het toch gebrek aan talent van de regisseur te zijn geweest. Jonge schildknaap O'Keeffe aanvaardt de opdracht van een dolende ridder een maagd te redden en een raadsel op te lossen; hij krijgt daarvoor een jaar de tijd en als dat niet lukt, verliest hij zijn ziel en het leven. Gedraaid in J-D-C Scope.

Blood Tide

1982 | Horror

Verenigde Staten 1982. Horror van Richard Jeffries en Richard Jefferies. Met o.a. José Ferrer, James Earl Jones en Lila Kedrova.

Slappe monsterfilm, waarin avonturier Jones in Griekenland een eeuwenoud zeemonster bevrijdt. Jones schmiert erop los en van het monster is niet meer te zien dan een paar kaken. Ook bekend als THE RID TIDE.

Tell Me a Riddle

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Lee Grant. Met o.a. Melvyn Douglas, Lila Kedrova, Peter Coyote, Brooke Adams en Dolores Dorn.

Een doordachte, maar statische verfilming van Tillie Olsen's novelle over de relatie tussen een vrouw die weet dat haar einde nadert en de man met wie ze al veertig jaar getrouwd is. Goed acteerwerk van Douglas en Kedrova. Het regiedebuut van Grant. Coyote speelt de rol van de man als hij jong is.

Clair de femme

1980 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1980. Drama van Costa-Gavras. Met o.a. Yves Montand, Romolo Valli, Heinz Bennent, Lila Kedrova en Roberto Benigni.

Een man wiens vrouw op het ziekbed zelfmoord heeft gepleegd komt toevallig in contact met een vrouw met een verongelukt kind en een spraakgestoorde echtgenoot. Tijdens een nachtelijke zwerftocht geven ze elkaar de moed om verder te gaan zonder dat er een diepere relatie ontstaat. Het thema en sterk spel van de hoofdrollen helpen de film heen over een nadrukkelijke en literaire symboliek van ontmoetingen en situaties onderweg. Een ongewone film voor de regisseur, naar de roman van Romain Gary.

Le cavaleur

1979 | Komedie

Frankrijk 1979. Komedie van Philippe de Broca. Met o.a. Jean Rochefort, Catherine Alric, Nicole Garcia, Annie Girardot en Lucienne Legrand.

Edouard Choiseul (Rochefort), een pianovirtuoos, is een onverbeterlijke Don Juan die altijd oprecht maar kortstondig verliefd wordt. Een ontmoeting met de aantrekkelijke Muriel (Alric), die de kleindochter van een oude vlam blijkt te zijn, maakt hem het verstrijken der jaren bewust. De beste film van De Broca in tien jaar heeft ironische en melancholieke observaties die het scenario boven zichzelf uittillen. Een opmerkelijke rol van Garcia als de berustende echtgenote Marie-France die weet dat de rokkenjager toch altijd in het gezin zal terugkeren. Het scenario is van Michel Audiard en regisseur De Broca. Het camerawerk is van Jean-Paul Schwartz. Eastmancolor, Mono.

Les égouts du paradis

1978 | Misdaad

Frankrijk 1978. Misdaad van José Giovanni. Met o.a. Francis Huster, Jean-François Balmer, Lila Kedrova, Michel Subor en André Pousse.

Een winkelier in Nice is ooit inbreker geweest. Vrienden van weleer wakkeren zijn nostalgie voor vroegere avonturen aan, zodat hij zich laat overhalen tot een nieuwe, zeer vernuftige bankroof. De memoires van bankrover Albert Spaggiari kregen bijna een documentaire reconstructie op de plaatsen waar het allemaal werkelijk gebeurde. De ongewone actierol als Spaggiari werkt voor de romantisch toneelidool Huster weinig overtuigend.

Les Egouts Du Paradis

1978 | Thriller

Frankrijk 1978. Thriller van José Giovanni. Met o.a. Lila Kedrova, Jean-François Balmer en Francis Huster.

Een winkelier in Nice is ooit inbreker geweest. Vrienden van weleer wakkeren zijn nostalgie voor vroegere avonturen aan, zodat hij zich laat overhalen tot een nieuwe, zeer vernuftige bankroof. De memoires van bankrover Albert Spaggiari kregen bijna een documentaire reconstructie op de plaatsen waar het allemaal werkelijk gebeurde. De ongewone actierol als Spaggiari werkt voor de romantisch toneelidool Huster weinig overtuigend.

Widows' nest

1977 | Drama, Horror

Spanje​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1977. Drama van Tony Navarro. Met o.a. Patricia Neal, Valentina Cortese, Susan Oliver, Yvonne Mitchell en Lila Kedrova.

De tirannieke vader van een gezin in het vooroorlogse Cuba heeft zijn echtgenote tot waanzin gedreven en van zijn dochters gefrustreerde oude vrijsters gemaakt. De overkomst van zijn vlotte broer en schoonzus haalt alle oude wonden weer open en ook de duivelse huishoudster doet haar fatale invloed gelden. Dit in Spanje opgenomen curiosum heeft gotische melodramatiek die aan de zwijgende film herinnert, maar in nadrukkelijke symboliek nergens overtuigend wordt. Het zien van een reeks actrices van uiteenlopende nationalteit als leden van hetzelfde gezin die beurtelings aanvallen van hysterie krijgen, werkt onbedoeld parodi[KA3]erend. (Gina Lollobrigida zou in deze film een come- back maken, maar hield het halverwege de opnamen voor gezien en werd vervangen door Neal).

Moi, fleur bleu

1977 | Komedie

Frankrijk 1977. Komedie van Eric Le Hung. Met o.a. Jodie Foster, Jean Yanne, Sydne Rome, Bernard Giraudeau en Lila Kedrova.

Achter zijn norse voorkomen is een vrachtrijder een sentimenteel man die hevig verliefd wordt op een Amerikaans fotomodel en zich verantwoordelijk voelt voor haar al even vrijgevochten, jongere zusje. Toch zal ze haar maagdelijkheid verliezen bij een jonge vriend van haar beschermer en hierover een schoolopstel maken. De goed gekozen acteurs wegen op tegen het rommelig scenario dat kluchteffecten afwisselt met een weinig diepgaande psychologische observatie. De Franse versie is te verkiezen boven de Engelse, door de verbazende flair waarmee Foster Franse schuttingtaal hanteert.

Le Paradis des Riches

1977 | Komedie

Frankrijk 1977. Komedie van Paul Barge. Met o.a. Raymond Bussières, Marcel Dalio, Germaine Delvat, Lucien Hubert en Lila Kedrova.

Een originele satirische komedie waarin een groep van zeven energieke bejaarden allerlei diefstallen pleegt om zo voldoende geld te verzamelen om met z'n allen naar Californië te kunnen vertrekken. Als een verontruste winkeliersvereniging een jonge privédetective inschakelt en deze op het spoor van de oudjes komt, ontstaat er paniek en moet de jongeman door de bende geliquideerd worden. Deze opvallende debuutfilm kan bogen op een intelligent scenario en uitstekende vertolkingen van een hele reeks veteranen van de Franse film.

The Tenant

1976 | Drama, Mysterie, Horror, Thriller

Frankrijk 1976. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Roman Polanski, Isabelle Adjani, Shelley Winters, Melvyn Douglas en Bernard Fresson.

The Tenant heeft ontzettend veel weg van Polanski's eerdere werken Repulsion en Rosemary's Baby. Polanski zelf speelt de rol van Trelkovsky, een Pool die een oud appartement in Frankrijk betrekt. Wanneer hij uitvindt dat de vorige bewoner een meisje was dat zelfmoord pleegde, raakt hij geobsedeerd door de gedachte dat de verhuurders van het pand het meisje hebben omgebracht en dat ze hetzelfde met hem van plan zijn. Eng, psychologisch en surrealistisch. Achter de camera stond Sven Nykvist die veel samenwerkte met Ingmar Bergman. Scenario van Gerard Brach en Polanski naar een roman van Roland Topor.

Le orme

1975 | Thriller

Italië 1975. Thriller van Luigi Bazzoni, Mario Fenelli en Klaus. Met o.a. Florinda Bolkan, Peter McEnery, Lila Kedrova en Kinski.

Een verwarrende film over simultaanvertaalster Bolkan, die nagaat of haar nachtmerrie droom of werkelijkheid is geweest. Zet intrigrerend in, maar verzandt helaas en is aangetast door de tand des tijds met als gevolg dat het grotesk is.

Il Medaglione insanguinato

1975 | Horror

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Horror van Massimo Dallamano. Met o.a. Richard Johnson, Joanna Cassidy, Lila Kedrova, Evelyn Stewart en Edmund Purdom.

Een meisje elimineert alle vrouwen in de omgeving van haar vader, een tv-regisseur die programma's maakt over 'bezeten kunstwerken' in Spoleto, waar de vloek van een schilderij op zijn kind overgaat. Doorzichtige trucages aan THE EXORCIST ontleend, toeristische prentbriefkaarten en lamlendig acteren smoren gegeven van incestueuze passie.

Soft Beds and Hard Battles

1973 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1973. Komedie van Roy Boulting. Met o.a. Peter Sellers, Lila Kedrova, Curd Jürgens, Jenny Hanley en Rex Stallings.

Mislukte oorlogsklucht met Sellers in zes rollen, waaronder Hitler. Een volslagen afgang. In de V.S. uitgebracht in 1975 onder de titel: UNDERCOVERS HERO.

Escape to the Sun

1972 | Drama

Israël​/​​Verenigd Koninkrijk 1972. Drama van Menahem Golan. Met o.a. Laurence Harvey, Josephine Chaplin, John Ireland, Lila Kedrova en Jack Hawkins.

Als spannend bedoeld verhaal over de nasleep van een mislukte poging van Russische joden om een vliegtuig te kapen; de acteurs hebben hun tijd eraan verknoeid.

Cool Million

1972 | Misdaad

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Gene Leavitt. Met o.a. James Farentino, John Vernon, Barbara Bouchet, Jackie Coogan en Christine Belford.

Internationale troubleshooter moet de echte erfgename van vijftigmiljoen dollar opsporen als de vader onder mysterieuze omstandigheden sterft. Kermisachtig vermaak dat niet erg goed is. Hertiteld: MASK OF MARCELLA.

Rak

1971 | Drama

Frankrijk 1971. Drama van Charles Belmont. Met o.a. Sami Frey, Lila Kedrova, Anne Deleuze, Maurice Garrel en Philippe Léotard.

Een musicus verneemt dat zijn moeder kanker heeft en nog maar enkele maanden zal leven. Hij verzwijgt de waarheid voor haar en praat meer over haar toekomstplannen na haar herstel, tot de ernst van haar toestand niet meer te loochenen valt. Een sobere en niet met nobele sentimenten afgezwakte film over een aftakelingsproces die de onpersoonlijke aanpak van de moderne medische wetenschap aanvalt. Goed gespeeld door Frey en Kedrova (wier rol vooruitloopt op TELL ME A RIDDLE).

Eliza's Horoscope

1971 | Komedie

Canada 1971. Komedie van Gordon Sheppard. Met o.a. Elizabeth Moorman, Lila Kedrova, Tommy Lee Jones, Pierre Bayland en Marcel Sabourin.

Een meisje wil een kind hebben en roept de hulp van een astroloog in die haar moet begeleiden in het uitzoeken van de geschikte man. Aardig gedaan.

A Time for Loving

1971 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1971. Komedie van Christopher Miles. Met o.a. Mel Ferrer, Joanna Shimkus, Britt Ekland, Philippe Noiret en Susan Hampshire.

Een knap gemaakte trilogie over verhoudingen van Jean Anouilh in de stijl van LA RONDE. Ook bekend als: PARIS WAS MADE FOR LOVERS.

The Kremlin Letter

1970 | Thriller

Verenigde Staten 1970. Thriller van John Huston. Met o.a. Richard Boone, Orson Welles, Patrick O'Neal, Barbara Parkins en Dean Jagger.

Een Russische spion wordt gedood wanneer hij een brief wil bemachtigen waaruit blijkt dat de Amerikanen en de Sovjets een overeenkomst hebben gesloten om gezamenlijk het Chinese atoomarsenaal te vernietigen. Een ploeg Amerikaanse agenten, o.l.v. O'Neal, wordt naar Moskou gezonden om deze compromitterende brief terug te vinden. Vervelende en niet te ontwarren thriller met een heleboel bekende gezichten, die de film ook niet kunnen redden. Het scenario van Huston en Gladys Hill, gebaseerd op een roman van Noel Behn, lijkt wel geschreven in geheimschrift, enkel te ontcijferen door ingewijden. Fotografie van Ted Scaife. Gefilmd in Panavision.

The Girl Who Couldn't Say No

1970 |

1970. Franco Brusati. Met o.a. Paola Pitagora, Lila Kedrova, Akim Tamiroff, George Segal en Virna Lisa.

Een Russische spion wordt gedood wanneer hij een brief wil bemachtigen waaruit blijkt dat de Amerikanen en de Sovjets een overeenkomst hebben gesloten om gezamenlijk het Chinese atoomarsenaal te vernietigen. Een ploeg Amerikaanse agenten, o.l.v. O'Neal, wordt naar Moskou gezonden om deze compromitterende brief terug te vinden. Vervelende en niet te ontwarren thriller met een heleboel bekende gezichten, die de film ook niet kunnen redden. Het scenario van Huston en Gladys Hill, gebaseerd op een roman van Noel Behn, lijkt wel geschreven in geheimschrift, enkel te ontcijferen door ingewijden. Fotografie van Ted Scaife. Gefilmd in Panavision.

Le Canard en fer-blanc

1967 | Avonturenfilm

Spanje​/​​Frankrijk 1967. Avonturenfilm van Jacques Poitrenaud. Met o.a. Roger Hanin, Corinne Marchand, Lila Kedrova, Francis Blanche en Jean-Marc Tennberg.

Lijn-vluchtpiloot in Zuid-Amerika wordt van moord verdacht en vlucht met groep politieke bannelingen die door hem naar hun geboorteland willen worden gebracht. Infiltranten, ontvoeringen, natuurrampen, wraak belemmeren bereiken van het doel. Exotische avonturen brengen zoveel genre-cliches in één film dat de aandacht alleen door die afwisseling al wordt vastgehouden.

Torn Curtain

1966 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1966. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Paul Newman, Julie Andrews, Hansjörg Felmy, Lila Kedrova en Tamara Toumanova.

Hitchcocks vijftigste film is eigenlijk bekender om wat er mis ging, dan om wat er goed aan is. Huiscomponist Herrmann bijvoorbeeld, werkte na zijn mislukte score voor Torn Curtain nooit meer met de regisseur samen. Het verhaal is een standaard Koude Oorlog-plot. Newman is daarin gewaagd gecast als een contraspionerende professor die in Oost-Duitsland tracht Russische raketplannen te bemachtigen. Niettegenstaande alle negatieve publiciteit rond deze film filmde Hitch wel degelijk weer enkele gedenkwaardige scènes, zoals die waarin de prof er pas na veel pijn en moeite in slaagt een communistische agent te doden.

Penelope

1966 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1966. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Natalie Wood, Ian Bannen, Dick Shawn, Peter Falk en Jonathan Winters.

Bankiersvrouw Penelope heeft wegens gebrek aan aandacht een vorm van kleptomanie ontwikkeld. Ze besluit een pas geopende bank van haar man te overvallen, in de hoop eindelijk door hem opgemerkt te worden. Als blijkt dat de politie een verdachte heeft opgepakt, wil Penelope zichzelf aangeven.

Maigret à Pigalle

1966 | Misdaad

Italië​/​​Frankrijk 1966. Misdaad van Mario Landi. Met o.a. Gino Cervi, Lila Kedrova, Raymond Pellegrin, Alfred Adam en Christian Barbier.

In de omgeving van de Pigalle vindt een reeks van sadistische moorden plaats. Commissaris Maigret is de enige die vermoedt dat het om meer dan één dader gaat. Het succes van Cervi als Italiaanse tv-Maigret leidde tot deze film die ondanks een meerderheid van Franse acteurs de kwaliteit en sfeer mist van de films met Gabin.

A High Wind in Jamaica

1965 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van Alexander Mackendrick. Met o.a. Anthony Quinn, James Coburn, Dennis Price, Gert Fröbe en Lila Kedrova.

Vijf kinderen van ouders die op Jamaica wonen, worden naar Engeland gestuurd voor beter onderwijs. Onderweg wordt hun schip aangevallen door piraten. In de loop van het gevecht komen de kinderen op het piratenschip terecht, waar ze blijven. Ze zullen het leven van deze misdadigers beïnvloeden. Knappe studie van het gedrag van kinderen in een vreemde omgeving. Jammer van het gezochte, sentimentele einde. Goed spel van zowel kinderen als volwassenen. Stanley Mann, Ronald Harwood en Denis Cannan bewerkten de roman van Richard Hughes. Zeer mooie fotografie van Douglas Slocombe. Gedraaid in CinemaScope.

Zorba the Greek

1964 | Drama, Komedie

Verenigde Staten​/​​Griekenland 1964. Drama van Mihalis Kakogiannis. Met o.a. Anthony Quinn, Alan Bates, Irene Papas, Lila Kedrova en George Foundas.

Quinn speelt de rol van zijn leven in deze onwaarschijnlijk populaire Nikos Kazantzakis-verfilming. Als de vitale levensgenieter Zorba de Griek leert hij de schuchtere Engelse schrijver Basil (Alan Bates) 'what life is all about'. In Griekenland had men weinig op met deze onverwachte culthit, waarin - volgens een autochtone criticus - de Griekse ziel aan toeristen wordt verklaard. De bouzouki-muziek, inclusief sirtaka-wijsje bij Zorba's dans aan het slot van de film, bezorgde componist Mikis Theodorakis wereldfaam. Memorabele rol van Papas als gedoemde dorpsweduwe en Oscar voor Lila Kedrova voor de Beste Vrouwelijke Bijrol van 'cocotte' op leeftijd.

La femme et le pantin

1959 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1959. Drama van Julien Duvivier. Met o.a. Brigitte Bardot, Antonio Vilar, Michel Roux, Lila Kedrova en Jacques Mauclair.

De dochter van een Franse banneling in Sevilla werkt als flamencodanseres in morsige nachtclubs. Daar wordt ze aangesproken door een rijke aristocraat die haar voorstelt zijn minnares te worden. Naar de roman van Pierre Louÿs. Regisseur Luis Buñuel, die aanvankelijk voor het project was uitgezocht, weigerde BB in de hoofdrol en staakte zijn medewerking. Vervanger Duvivier brengt er weinig van terecht; Bardot is geen femme fatale, maar de ergste ramp is Vilar als de (verondersteld) geobsedeerde held. Eerder, in 1935, door Josef Von Sternberg verfilmd met Marlene Dietrich, onder de titel The Devil is a Woman.

Montparnasse 19

1958 | Biografie, Drama

Frankrijk 1958. Biografie van Jacques Becker. Met o.a. Lilli Palmer, Gérard Philipe, Anouk Aimée, Lino Ventura en Lea Padovani.

De tuberculeuze schilder Modigliani drinkt de verbittering over zijn miskenning weg in de kroegen van Montparnasse. De toewijding van een verliefde jonge vrouw uit gegoede familie, en zijn verhuizing naar het Zuiden van Frankrijk, komen voor zijn gezondheid te laat, en hij is nog maar net gestorven, als de kunsthandelaren zijn doeken voor een prikje komen wegkopen. Het door en voor Max Ophuls ontwikkeld scenario werd na diens dood overgedragen aan Becker. Het resultaat is een intelligente, smaakvolle en voortreffelijk geacteerde film die nooit echt indringend wordt (maar zich positief blijft onderscheiden van de gemiddelde kunstenaarsbiografie).

Calle mayor

1956 | Drama

Frankrijk​/​​Spanje 1956. Drama van Juan Antonio Bardem. Met o.a. Betsy Blair, José Suarez, Yves Massard, Dora Doll en René Blancard.

Een groepje lanterfanters uit een provincieplaats haalt uit verveling een misselijke grap uit met een onaantrekkelijk meisje, dat door een van hen het hof wordt gemaakt. Op de dag van de zogenaamde verloving moet de waarheid worden onthuld, maar haar minnaar krijgt wroeging en laat het aan een vriend over om haar van het bedrog op de hoogte te brengen. Hoewel in veel opzichten een plagiaat van Fellini`s VITELLONI krijgt de film een eigen, indringende waarde wanneer de aandacht geconcentreerd wordt op het aandoenlijke personage van Blair. (Dat zij in deze en andere films voor lelijk kon doorgaan is een raadsel, dat alleen binnen de filmclichés van de jaren 1950 kan worden verklaard). Scenario van regisseur Bardem. Speelt tijdens het Franco- tijdperk. Camerawerk van Michel Kelber.

Razzia sur la chnouf

1955 | Misdaad

Frankrijk 1955. Misdaad van Henri Decoin. Met o.a. Jean Gabin, Lino Ventura, Lila Kedrova, Marcel Dalio en Magali Noël.

De Parijse drugsbaas Liski (Dalio) huurt de sterke arm in van gangster Henri uit Nantes, die het vak leerde in de VS, om de handel in Parijs onder zijn hoede te nemen. Henri krijgt toegang tot alle informatie, maar heeft een verborgen agenda. Sfeervol portret van het drugswereldje in de vroege jaren '50 met sterk spel van Kedrova als beklagenswaardige verslaafde, van Ventura als gangster Roger le Catalan en van de altijd geweldige Gabin als Henri. Naar een roman van de Franse misdaadauteur Auguste Le Breton (Du rififi chez les hommes).

Futures vedettes

1955 | Romantisch drama

Frankrijk 1955. Romantisch drama van Marc Allégret. Met o.a. Jean Marais, Brigitte Bardot, Isabelle Pia, Mischa Auer en Denise Noël.

Door ambachtsman Allégret (1900-1973) met veel attentie voor acteursregie en milieuschildering gedraaid romantisch drama van aangenaam ouderwetse snit. We volgen de amoureuze escapades van tenor Éric Walter (Marais), zangpedagoog aan het Weense conservatorium. Terwijl zijn wederhelft op wereldtournee is, troost hij zich met studentes Sophie (Bardot) en Élisa (Pia). Opmerkelijk bijrollen-defilé: Jean Wiener, Lila Kedrova, Daniel Emilfork, Roger Vadim, Mylène Demongeot, Yves Robert. Naar Der Eingang zur Bühne (1920) van Vicki Baum, de Oostenrijkse harpiste en romancière die eveneens het meerdere keren verfilmde Menschen im Hotel schreef.

Des gens sans importance

1955 | Drama

Frankrijk 1955. Drama van Henri Verneuil. Met o.a. Jean Gabin, Françoise Arnoul, Pierre Mondy, Yvette Etiévant en Paul Frankeur.

Een getrouwde vrachtrijder wordt verliefd op een serveerster in een wegrestaurant en komt daardoor in moeilijkheden. Om die niet te vergroten, verzwijgt ze hem haar zwangerschap en laat zich aborteren. Het latere specialisme in commercieel grootse actiefilms van Verneuil maakt de kennismaking met eerder, intiemer werk extra verrassend. Deze film blijkt zelfs beter dan hij bij de première werd gevonden, dankzij de treffende combinatie Gabin-Arnoul en een sfeervol gefotografeerd vrachtrijdersmilieu. François Boyer en Verneuil bewerkten een roman van Serge Groussard tot scenario.

Les Impures

1954 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1954. Drama van Pierre Chevalier. Met o.a. Micheline Presle, Raymond Pellegrin, Dora Doll, René Sarvil en Jo Dest.

Handelaars in blanke slavinnen hebben het op een nachtclubzangeres voorzien die in opdracht verleid moet worden door een aan lager wal geraakte jongeman. Hoewel hij echt verliefd op haar wordt, belandt ze toch in Tanger, waar de aanbidder haar met verlies van zijn leven weet te redden. De kwaliteitsacteurs en de uitstekende fotografie (van Henri Alékan) zijn verspild aan het driestuiversscenario waar de regie óók niets van weet te maken.

Le Défroqué

1953 | Drama

Frankrijk 1953. Drama van Léo Joannon. Met o.a. Pierre Fresnay, Pierre Trabaud, Nicole Stéphane, Léo Joannon en Marcelle Géniat.

Afvallige priester is verbeten atheïst die zich in krijgsgevangenschap onderscheidt door morele moed. Jonge medegevangene wil na de bevrijding zelf priester worden en probeert atheïst te bekeren. Film was bij première aandachttrekkend en veelgeprezen discussiestuk, komt nu over als soms melodramatisch.