Jacques Alric (1929-2013): cast.
Er zijn 16 films gevonden.

Anne Le Guen : Le mystère de la crypte

1998 | Mysterie, Drama

Frankrijk 1998. Mysterie van Alain Wermus. Met o.a. Fanny Cottençon, Patrick Raynal, Véronique Silver, Claude Aufaure en Hugues Biucher.

Le refuge : Les moutons d'Anatole

1997 | Drama, Mysterie

Frankrijk 1997. Drama van Alain Schwarzstein. Met o.a. Maxime Leroux, Marie-Dominique Dessez, Dora Doll, Diane Bellego en Philippe Magnan.

Le refuge : La nuit du loup

1996 | Thriller

Frankrijk 1996. Thriller van Alain Schwarzstein. Met o.a. Maxime Leroux, Marie-Dominique Dessez, Dora Doll, Erick Deshors en Jacques Alric.

Le refuge : La danse du cobra

1996 | Drama, Actiefilm, Avonturenfilm

Frankrijk 1996. Drama van Alain Schwarzstein. Met o.a. Maxime Leroux, Marie-Dominique Dessez, Dora Doll, Annie Cordy en Jacques Alric.

Une nana pas comme les autres

1994 | Komedie

Frankrijk​/​​Zwitserland 1994. Komedie van Eric Civanyan. Met o.a. Mimie Mathy, Thierry Heckendorn, Micheline Dax, Lucille Boulanger en Renan Mazeas.

Mathy is klein: ze is slechts 1.32m. De z.g. grapjes over haar postuur is ze zo langzamerhand spuugzat en ze verruilt Parijs voor een provinciegat. Ze wordt er gouvernante van de twee kinderen van weduwnaar Heckendorn. Hij begint haar zeer te waarderen en van haar te houden. Heckendorn vraagt haar ten huwelijk. Mathy is in de wolken. Heckendorn is advocaat en geleidelijk aan begint hij te beseffen dat zijn ambitie om deken van de orde der advocaten te worden niet verenigbaar is met zijn liefde voor Mathy. Vervolg op het succesrijke NOUNOU PAS COMME LES AUTRES, waarin Mathy voor de eerste maal in de huid kroop van Julie Toronto. De film is onderhoudend maar nogal saai en zeer voorspelbaar. Laurent Chouchan schreef het niet al te diepgravende scenario naar een oorspronkelijk idee van Mathy. In beeld gebracht door Norbert Marfaing-Sintes.

Le R.I.F. : L'air d'une fugue

1994 | Misdaad

Frankrijk​/​​België 1994. Misdaad van Marco Pico. Met o.a. Patrick Raynal, Aude Briant, Roch Leibovici, Yves Afonso en Jean-Marie Winling.

Jean-Louis Barnier (Winling) komt de verdwijning opgeven van zijn dertien-jarige zoon G[KA1]erald. De dienst opsporing van minderjarigen stuurt hem door naar het R.I.F. (Recherche dans l`int[KA1]eret des familles). Inspecteur Keller (Raynal) en zijn team sluiten ongeval en ontvoering uit. Keller is ervan overtuigd dat de jongen iets dom heeft uitgehaald en de benen genomen heeft, maar het is even goed mogelijk dat een maniak de jongen heeft misbruikt. In school was Gérald een voorbeeldige en intelligente student. Dan ontdekken ze dat Jean-Louis niet de vader is van de jongen. Bovendien verbergt de familie nog heel wat andere geheimen. Doordeweekse politiefilm met veel gepraat en weinig actie. Na een half uur interesseert het lot van de jongen de kijker niet meer en schakelt hij waarschijnlijk over op een andere zender. Bijzonder zwak scenario van Pascal Bancou, Pierre Fabre en regisseur Pico. Fotografie is van François Lartigue.

Mario, Maria e Mario

1993 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1993. Drama van Ettore Scola. Met o.a. Giulio Scarpati, Valeria Cavalli, Enrico Lo Verso, Laura Betti en Willer Bordon.

Een film over gewone mensen die in een wereld leven, waarin zich grote veranderingen voordoen sinds de val van de Berlijnse Muur en het einde van het communisme in Oost-Europa. Verteld wordt over de ideologische en politieke crisis en de persoonlijke consequenties daarvan. Ook de twijfels, de overpeinzingen en de naamsverandering van de Italiaanse Communistische Partij (PCI) in PDS komen aan de orde. Mario (Scarpati) en Maria (Cavalli) zijn dertig jaar oud en getrouwd. Zij hebben twee kinderen. Hij werkt voor een linkse krant en zij is werkzaam in een apotheek. Jaren geleden ontmoetten ze elkaar op een PCI-afdeling van school. Hij steunt de veranderingen, die zich in de PCI voordoen, zij niet. Ze ontmoet een jonge, Siciliaanse activist, Mario geheten (Lo Verso), die is getrouwd en de PDS niet steunt. Maria wordt verliefd op hem en verlaat haar echtgenoot. Aan het slot komen ze weer bij elkaar.

Perpète

1990 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1990. Misdaad van Jean-Pierre Decourt. Met o.a. Jacques Morel, François Cluzet, Sophie Renoir, Marcel Cuvelier en Jacques Rosney.

Het woord 'perpète' is Frans argot voor 'levenslang'. Julien Fontanes, magistrat, gespeeld door Morel, wordt namelijk op zijn kantoor in het Paleis van Justitie gegijzeld door een gevangene die tijdens het verhoor bij de rechter- commissaris is ontsnapt. Een goedkoop thema, maar Jean Cosmos slooft zich echt niet uit om fatsoenlijke scenario's te schrijven! Een banale film met een doorsneeregie van de hand de dienstdoende televisieregisseur die ambtshalve wordt aangewezen voor dergelijke series.

Nadine

1990 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1990. Misdaad van Philippe Joulia. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Jacques Balutin en Jacques Alric.

Niet de rechter zelf maar in plaats daarvan is per ongeluk zijn zoon neergeschoten. De vraag is door wie en waarom. Dat moet commissaris Cabrol onderzoeken. Klassieke suspense vol wendingen te danken aan de meester Jean Cosmos. Overtuigend spel, maar een onopvallende regie.

Julien Fontanes, magistrat: Rien que la vérité

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Jacques Morel. Met o.a. Antoinette Moya, Bernard Le Coq, Jean-François Garreaud, André Falcon en Jacques Alric.

Een onderzoek uit de serie Julien Fontanes, magistrat, rond de klassieke, verplichte overval. Een regie zonder echte fouten, maar inwisselbaar met elke andere aflevering uit deze serie, terwijl scenarioschrijver Jean Cosmos zich ook niet erg heeft uitgesloofd. Ontspannend. Morel in de rol van commissaris Maigret is echter niet meer dan een slechte uitgave van Jean Richard.

Julien Fontanes, magistrat : Les mauvais chiens

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Guy-André Lefranc. Met o.a. Jacques Morel, Jean Martinelli, Robert Murzeau, Odile Versois en Jacques Lalande.

Een beroemd advocaat wordt vermoord. Het gaat om een voormalige collaborateur die het regime tijdens de oorlog vooral ondersteunde door zijn geschriften. Wraak? De zoon van een verzetsheld wordt gearresteerd: alles wijst erop dat hij de schuldige is, maar hij ontkent hevig. Fontanes (Morel) ondervraagt hem tot aan de verrassende ontknoping. Wonderlijk genoeg is het scenario van Jean Cosmos veel inventiever dan gewoonlijk en is de regie ook nerveuzer dan anders. Interessante acteurs. Tamelijk

Les portes s'ouvrent

1989 | Drama

Frankrijk 1989. Drama van Guy-André Lefranc. Met o.a. Jacques Morel, Odette Laure, Patrick Massieu, Georges Werler en Françoise Fleury.

Tijdens het uitzitten van zijn straf laat een tot levenslang veroordeelde zich van een heldhaftige kant zien. Hij hoopt vervroegd vrij te komen. Mager uitgangspunt voor een lange speelfilm en een slappe en 'vage' regie.

L'amiral aux pieds nus

1989 | Misdaad, Avonturenfilm

Frankrijk 1989. Misdaad van Pierre Desfons. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Hubert Deschamps en Jacques Alric.

Commissaris Cabrol onderzoekt de dood onder verdachte omstandigheden van een oude marine-officier en stuit op een complete gemeenschap, waar de klok is stilgezet aan het einde van het Franse keizerrijk en die al dertig jaar de gewone wereld weigert te accepteren. Een iel thema en weinig boeiend voor de niet-Franse televisiekijker maar wel een tamelijk verrassende reeks persoonsbeschrijvingen: een koloniale infanterieofficier, een prinses uit Laos, een geruïneerd zakenman etc. Aardig schilderachtig.

Coup de foudre

1983 | Drama

Frankrijk 1983. Drama van Diane Kurys. Met o.a. Isabelle Huppert, Miou-Miou, Guy Marchand, Jean-Pierre Bacri en Robin Renucci.

De Tweede Wereldoorlog tekent Lena (Huppert) en Madeleine (Miou-Miou), die elkaar niet kennen. Wanneer ze, inmiddels allebei gehuwd en moeder, elkaar in 1952 in Lyon ontmoeten springt er een vonk over. Hun wederhelften zien met lede ogen aan hoe de vrouwenvriendschap zich verdicht. In dit bitterzoete drama, geïnspireerd op het levensverhaal van Diane Kurys' Russisch-Joodse emigré-ouders, harmoniëren alle elementen op het hoogste niveau: het romaneske scenario, de prachtige widescreenbeelden, de authenticiteit en detailrijkdom van de decors, de weemoedige pianothema's en het fantastische ensemblespel. Prachtige cinema die geen gemoed onberoerd laat. Genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film.

Jean Jaurès: vie et mort d'un socialiste

1980 | Biografie

Frankrijk 1980. Biografie van Ange Casta. Met o.a. Bernard Fresson, Alain Motet, Jacques Dacqmine, Maud Rayer en Michèle Couty.

Geromantiseerde biografie van de Franse staatsman Jaurès, die een van de grote bezielers en grondleggers was van het Franse socialisme. Geboren op 3 september 1859 voelt hij zich reeds jong aangetrokken tot de politiek. In 1882 wordt hij verkozen als de jongste volksvertegenwoordiger. Hij sticht het dagblad L'Humanité in 1904, waarin hij steeds de rechten van de arbeider verdedigde. Hij kent het werk van Marx en is ervan overtuigd dat het dialectisch materialisme het wapen is van de arbeiders om het kapitalisme te overwinnen. Op de vooravond van WO I, op 31 juli 1914, wordt hij vermoord. Boeiende biografie die vooral de mensen zal aanspreken die in politiek geïnteresseerd zijn. Fresson brengt Jaurès op verbluffende wijze terug tot leven. Een knappe hommage aan een man die bijna een eeuw na zijn dood nog steeds een grote invloed uitoefent op het linkse politiek denken in Frankrijk. Fresson kreeg de prijs voor de mannelijke vertolking op het Filmfestival van Praag in 1981.

Tendrement vache

1979 | Komedie

Frankrijk 1979. Komedie van Serge Penard. Met o.a. Jean Lefebvre, Isabelle Gauthier, Bernard Menez, François Dyrek en Jacques Alric.

Een slome boer meent in een koe zijn overleden vrouw te herkennen en neemt het beest in huis. Dit is voor regisseur Penard aanleiding tot het maken van voor de hand liggende plattelandsgrapjes waarin vooral mest, koeiestront en dergelijke een prominente rol spelen. Een als steeds ongeïnteresseerde Lefèbvre slaapwandelt door zijn rol en de show wordt dan ook moeiteloos gestolen door de koe die alle andere acteurs van het doek loeit.