Frank Cassenti: regie en scenario.
Er zijn 10 films gevonden.

Le Jay McShann Kansas City Band

1991 | Muziek

Frankrijk 1991. Muziek van Frank Cassenti. Met o.a. Jay McShann, Ernie Wilkins, Terence Blanchard, Clark Terry en Jimmy Heath.

Maakt deel uit van een serie, gewijd aan de grote componist van be-bop en bluesmuziek, Charlie Parker, die op 17jarige leeftijd debuteerde in de formatie wier naam voor de titel van deze tv-film is gebruikt. Dit concert is een eerbetoon en brengt het grote orkest weer bij elkaar, met hedendaagse musici. Deze film- en tv-regisseur, die een passie voor jazzmuziek heeft, levert beslist talentvol camerawerk af. Een schitterend geheel.

Gil Evans et l'orchestre Lumière de Laurent Cugny

1990 | Muziek

Frankrijk 1990. Muziek van Frank Cassenti. Met o.a. Laurent Cugny en Gil Evans.

De componist, arrangeur, pianist en toetsenvirtuoos Cugny, die een hartstochtelijke jazzmusicus is, toont hier zijn mateloze bewondering voor Evans, de meesterarrangeur van de moderne Amerikaanse jazz. In deze film kan men hem aan het hoofd zien van de bigband 'Lumière', waarbij hij de lessen van zijn voorbeeld in praktijk brengt en onophoudelijk de grenzen van de muziek aftast. Hoewel de televisiefilms van Cassenti, die voornamelijk aan de jazz gewijd zijn, onvermijdelijk minder persoonlijk zijn dan zijn speelfilms, zijn de meeste er niet minder goed om.

Deuil en 24 heures

1989 | Oorlogsfilm

Frankrijk 1989. Oorlogsfilm van Frank Cassenti. Met o.a. Alain Cuny, Richard Bohringer, Laure Duthilleul en Pierre Clémenti.

Een bewerking van de roman van Vladimir Pozner over de nederlaag van het Franse leger in 1940. Cassenti maakt er helaas, vergeleken met zijn bioscoop films, een veel minder persoonlijk werk van. Het verhaal wordt daarbij van zeer ongelijkmatig spel voorzien (Cuny en Clementi komen nauwelijks geloofwaardig over). Daarentegen wordt de sfeer van destijds op talentvolle wijze opnieuw tot leven geroepen en weet de regisseur het scenario aardig te benutten.

Le Testament d'un poète juif assassiné

1987 | Drama, Historische film

Frankrijk 1987. Drama van Frank Cassenti. Met o.a. Michel Jonasz, Erland Josephson, Wojtek Pszoniak, Philippe Léotard en Vincent David.

Een trouwe bewerking van de roman van Elie Wiesel, die zoals bekend geobsedeerd en geïnspireerd wordt door de volkenmoord op de joden of liever gezegd volkenmoorden, want hier gaat het om de uitroeiing van de intellectuele joden onder het Stalinistische regime. De strenge en sobere regie maakt indruk, ook al zijn er teveel gesprekken en komt de historische context er door gebrek aan financiële middelen niet helemaal uit. Uitgezonderd Léotard, als altijd even mat, vallen de drie hoofdrolspelers op, aan wie het welslagen van de film dan ook goeddeels te danken is.

Le Testament D'un Poete Juif Assassine

1987 |

Frankrijk 1987. Frank Cassenti. Met o.a. Michel Jonasz, Wojciech Pszoniak en Erland Josephson.

Een trouwe bewerking van de roman van Elie Wiesel, die zoals bekend geobsedeerd en geïnspireerd wordt door de volkenmoord op de joden of liever gezegd volkenmoorden, want hier gaat het om de uitroeiing van de intellectuele joden onder het Stalinistische regime. De strenge en sobere regie maakt indruk, ook al zijn er teveel gesprekken en komt de historische context er door gebrek aan financiële middelen niet helemaal uit. Uitgezonderd Léotard, als altijd even mat, vallen de drie hoofdrolspelers op, aan wie het welslagen van de film dan ook goeddeels te danken is.

Archie Shepp, je suis jazz... c'est ma vie

1984 | Documentaire, Musical

Frankrijk 1984. Documentaire van Frank Cassenti. Met o.a. Archie Shepp, Siegfried Kessler, Wilbur Little, Don Munford en Clifford Jarvis.

Dit is een documentaire over een succesvolle periode uit het leven van Archie Shepp. Het is allesbehalve een biografie, nog minder een interview. Het lijkt meer een lange monoloog onderbroken door muziek, zowel afkomstig uit concerten als ter plekke geïmproviseerd. De musicus, die eveneens toneelschrijver, acteur en dichter is, vertelt over zichzelf, draagt teksten voor, speelt en zingt.

Ainama

1980 | Documentaire, Muziek

Frankrijk 1980. Documentaire van Frank Cassenti. Met o.a. Azuquita, Bidon K., Eric Cosaque, Voltage en Henri Guédon.

Persoonlijke hommage aan Pierre Goldman, een joodse revolutionair die in 1974 werd veroordeeld voor zijn aandeel in een overval, die verschillende boeken schreef en uiteindelijk in 1979 werd vermoord. De film concentreert zich op de passie van Goldman voor salsa-muziek en laat vrienden van de man aan het woord, afgewisseld met fragmenten van een salsa-concert dat na de moord op Goldman ten voordele van zijn vriendin en zoontje werd georganiseerd. Nogal rommelig en niet echt boeiend.

La Chanson de Roland

1978 | Historische film, Experimenteel, Drama

Frankrijk 1978. Historische film van Frank Cassenti. Met o.a. Klaus Kinski, Dominique Sanda, Alain Cuny, Pierre Clémenti en Jean-Pierre Kalfon.

Pelgrims in de zevende eeuw worden op hun barre tocht begeleid door een groep komedianten, die voor hen het heldendicht van Roland opvoeren, dat veel parallellen vertoont met hun eigen ervaringen; directe identificatie hiermee zou echter inzicht in en verzet tegen hun onderdrukking kunnen verhinderen. Visueel imponerende film stelt net als L`AFFICHE ROUGE de (on- )mogelijkheid van representatie van de historie betrekkelijk. Jammer genoeg maakt de lastige herkenbaarheid van tegenover elkaar geplaatste periodes de contrastwerking soms ondoorzichtig. Niettemin vaak meeslepende film die ideologie niet tot droge didactiek maakt. Het scenario is van regisseur Cassenti, Michèle A. Mercier en Thierry Joly. Het camerawerk is van Jean-Jacques Flori.

L'affiche rouge

1976 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk 1976. Drama van Frank Cassenti. Met o.a. Roger Ibáñez, Pierre Clémenti, László Szabó, Malka Ribowska en Anicée Alvina.

Een groot aantal verzetsstrijders werd tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Mont Valérien, een heuvel vlakbij Parijs, door de nazi's geëxecuteerd. Dertig jaar later bereiden toneelspelers een openluchtvoorstelling over hen voor, waarbij nabestaanden en andere betrokkenen informatie en kritische kanttekeningen komen geven. Door de combinatie van flashbacks, de discussies en het toneel illustreert deze eigenzinnige film de theatertheorieën van Bertolt Brecht (1898-1956) over didactiek en politieke effectiviteit. De vormgeving, muziek en het elan van de jonge acteurs maken het resultaat meeslepend en aansprekend.

Salut, voleurs!

1973 | Komedie

Frankrijk 1973. Komedie van Frank Cassenti. Met o.a. Jacques Higelin, Anouk Ferjac, Jean-Luc Bideau, László Szabó en Claude Melki.

Een amateur-jazzmusicus kan na zijn diensttijd in Algerije noch zijn draai vinden noch een bevredigende baan. Na het zoveelste ontslag leeft hij op kosten van een barmeisje, totdat hij een oude dienstmakker terug ziet die een bank wil beroven waar hij als kassier gewerkt heeft. Deze anarchistische misdaadkomedie krijgt een boeiende méérwaarde door het beeld van een ontgoochelde generatie na de Algerijnse oorlog en de situering in duffe stad Lille. Debutant Cassenti heeft niet op alle elementen van zijn film voldoende greep, maar weet zijn acteurs te inspireren.