Crane Wilbur: regie, cast, scenario en schrijver.
Er zijn 19 films gevonden.

House of Women

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Walter Doniger. Met o.a. Shirley Knight, Andrew Duggan, Constance Ford, Barbara Nichols en Margaret Hayes.

Een afgezaagde weergave van de omstandigheden in een vrouwengevangenis, doch goed gemaakt met boeiende acteurs, in een snel tempo. Een van hen, Erica Hayden (Knight) zit, terwijl zij (min of meer) onschuldig is. Terwijl er van alles en nog wat om haar heen gebeurt (potige potten, een oproer), krijgt zij achter de tralies een baby. Wordt tegenwoordig als camp beschouwd. Nieuwe versie van CAGED (1950) van John Cromwell. Het scenario is van Crane Wilbur. Het camerawerk is van Harold E. Stine. RCA Sound Recording.

The war

1959 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1959. Drama van Crane Wilbur. Met o.a. Gavin Gordon, Agnes Moorehead en Vincent Price.

Een afgezaagde weergave van de omstandigheden in een vrouwengevangenis, doch goed gemaakt met boeiende acteurs, in een snel tempo. Een van hen, Erica Hayden (Knight) zit, terwijl zij (min of meer) onschuldig is. Terwijl er van alles en nog wat om haar heen gebeurt (potige potten, een oproer), krijgt zij achter de tralies een baby. Wordt tegenwoordig als camp beschouwd. Nieuwe versie van CAGED (1950) van John Cromwell. Het scenario is van Crane Wilbur. Het camerawerk is van Harold E. Stine. RCA Sound Recording.

The Bat

1959 | Horror

Verenigde Staten 1959. Horror van Crane Wilbur. Met o.a. Vincent Price, Agnes Moorehead, Gavin Gordon, John Sutton en Lenita Lane.

Getrouwe, maar weinig geslaagde bewerking van het gotic toneelstuk van Mary Roberts Rinehart (eerder verfilmd in 1915, 1926 en - als THE BAT WHISPERS - in 1930), over een schrijfster van mysterie-verhalen, die in haar onschuld een oud en eng herenhuis huurt, waar een akelige maniak (Price) rondsluipt, die kelen doorhaalt. Toch nog redelijk spannend. Achter de camera stond Joseph Biroc.

Solomon and Sheba

1959 | Drama, Actiefilm, Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1959. Drama van King Vidor. Met o.a. Gina Lollobrigida, Yul Brynner, George Sanders, Marisa Pavan en John Crawford.

De filmmaatschappij kreeg altijd waar voor in Vidor gestoken geld. Met deze bijbelse spektakelfilm ging het echter bijna mis. Vidor gebruikte duizenden figuranten, en beginscènes met Tyrone Power in de rol van Salomo moesten over met Yul Brynner omdat Power plots stierf. Totaalkosten: vijf miljoen dollar, exorbitant in die tijd. Het verhaal bleef ondergeschikt aan de visuele patserij. Israël gaat goed onder koning Salomo, maar de vuige Sheba (Lollobrigida) wil Israël doen vallen. Daartoe heult ze met de Egyptenaren en verleidt ze Salomo. Freddie Young was verantwoordelijk voor de fotografie en mocht draaien op het indrukwekkende Super Technirama 70 formaat.

The Mad Magician

1954 | Horror, Misdaad

Verenigde Staten 1954. Horror van John Brahm. Met o.a. Vincent Price, Mary Murphy, Eva Gabor, Patrick O'Neal en John Emery.

De bedenker van goocheltrucs Price vindt dat zijn kans om door te breken wordt tegengehouden door zijn collega's. Hij weet er dan ook niets beter op te vinden dan hen één voor één af te slachten op de meest afschuwelijke manieren. Vlug in elkaar gezet na het succes van HOUSE OF WAX mist deze film een goede opbouw van spanning en gruwel. Het gratuite geweld werd aangepast aan het 3-D systeem, maar of je hem nu plat of in reliëf ziet, veel sensatie is er niet te beleven. Specialist ter zake Crane Wilbur baseerde het scenario op een verhaal van hemzelf. Price speelt zijn rolletje niet erg gemotiveerd. Voor de fotografie tekende Bert Glennon. Opgenomen in 3-D Reliëf.

House of Wax

1953 | Horror

Verenigde Staten 1953. Horror van André De Toth. Met o.a. Vincent Price, Frank Lovejoy, Phyllis Kirk, Carolyn Jones en Paul Cavanagh.

Prof. Price is een geniale beeldhouwer van wassen beelden. Op een dag echter krijgt hij ruzie met zijn partner en zijn atelier brandt af. Iedereen is ervan overtuigd dat ook hij in de vuurzee is omgekomen, maar een tijd later staat hij weder op. Zijn handen zijn verbrand waardoor hij lang niet meer zo vaardig is. Geen nood, want hij neemt nu zijn toevlucht tot levende modellen die hij in hete, vloeibare was onderdompelt. Spannende en sfeervolle remake van Curtiz` MYSTERY OF THE WAX MUSEUM (1933) met een sublieme Price, die als wraaklustige kunstenaar zijn carri[KA2]ere als de ongekroonde koning van de horrorfilm met deze rol begon. Tevens een der eerste rollen van Charles Bronson (toen nog Buchinsky). Crane Wilbur schreef het knappe scenario, dat in beeld gebracht werd door Bert Glennon. Zowat de beste 3-D film van die periode, vreemd genoeg gemaakt door een man die zelf een blind oog had, zodat hij het effect niet kon zien.

The Lion and the Horse

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Louis King. Met o.a. Steve Cochran, Ray Teal, Bob Steele, Harry Antrim en George O'Hanlon.

Dit is een fijne familiewestern, maar nogal sentimenteel. Geschreven door Crane Wilbur. Cochran, nu eens in een sympathieke rol, vangt het paard Wildfire. Achteraf wil hij het dier graag kopen, maar het paard is reeds verkocht aan Teal, een onsympathieke rodeo-organisator. Cochran weet het paard te bevrijden en gaat erachteraan. Hij en het paard worden gastvrij onthaald op de ranch van Antrim. Er ontstaat daar een warme liefde tussen de cowboy en het dier. Teal achtervolgt hen maar vindt daarbij de dood. De sheriff heeft begrip voor de situatie en cowboy en paard kunnen bij elkaar blijven. Het was voor de eerste maal dat cameraman Edwin Du Par gebruik kon maken van Warner-color, hetgeen de film zeer ten goede kwam.

Inside the Walls of Folsom Prison

1951 | Misdaad

Verenigde Staten 1951. Misdaad van Crane Wilbur. Met o.a. Steve Cochran, David Brian, Philip Carey en Ted de Corsia.

Een redelijk succesvol verhaal over een campagne om het harde leven in de gevangenis te verbeteren.

Outside the Wall

1950 | Misdaad

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Crane Wilbur. Met o.a. Richard Basehart, Dorothy Hart, Marilyn Maxwell, Signe Hasso en Harry Morgan.

De uitstekende rolbezetting draagt dit verhaal, over een ex- gevangene, die verwarring zaait onder een dievenbende.

The Story of Molly X

1949 | Misdaad

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Crane Wilbur. Met o.a. June Havoc, John Russell, Dorothy Hart, Charles McGraw en Connie Gilchrist.

Havoc is bloedernstig als zij als gangsterweduwe op zoek gaat naar de moordenaar van haar man.

He Walked By Night

1948 | Thriller, Misdaad, Film noir

Verenigde Staten 1948. Thriller van Alfred L. Werker en Anthony Mann. Met o.a. Anthony Mann, Richard Basehart, Scott Brady, Roy Roberts en Whit Bissell.

Op een avond probeert Basehart ergens in te breken. Hij wordt verrast door een politieman, die hij koelbloedig neerschiet. De collega's van de agent hebben weinig aanwijzingen maar stellen alles in het werk om de moordenaar te vangen. Brady heeft de leiding van het onderzoek. Sterke thriller, gebracht als documentaire, in de stijl van THE NAKED CITY. We volgen zowel het moeizame speurwerk van de politie als de acties van de moordenaar. De acteurs proberen zo realistisch mogelijk over te komen en blijven ondergeschikt aan de handeling. Knap opgebouwd scenario van John C. Higgins en Crane Wilbur, met bijgevoegde dialogen van Harry Essex. Prachtige zwart-wit fotografie van John Alton.

Canon City

1948 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1948. Drama van Crane Wilbur. Met o.a. Scott Brady, Jeff Cory, Whit Bissell, Mabel Paige en Charles Russell.

Twaalf gevangenen ontsnappen uit de zwaar bewaakte gevangenis van Canon City op de grens van Colorado. Honderden politiemannen maken jacht op hen, terwijl de bewoners van de streek in angst zitten. Een voor een worden de voortvluchtigen gedood of weer gevangen gezet, op Brady na, die zijn achtervolgers steeds te slim af is. Op locatie gemaakt, in reportagestijl met off-screen commentaar. Het begint met een verslag over het leven in een streng bewaakte gevangenis. Daarna volgt, zonder geweld of goedkope sensatie, een gedetailleerd verslag met verklarend commentaar van de helse achtervolging. Wilbur schreef niet enkel het boeiende scenario maar debuteerde tevens als regisseur. Goed spel van minder bekende maar uitstekende karakteracteurs als Corey, Bissel, een jonge Kelly (Bones uit STAR TREK), en Brady in zijn eerste filmrol. Prachtige fotografische zwart-wit-contrasten van John Alton.

The Bill Of Rights

1939 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1939. Historische film van Crane Wilbur. Met o.a. Ted Osborne, Moroni Olson, Leonard Mudie, Vernon Steele en John Hamilton.

In 1774 worden James Madison en Thomas Jefferson ontvangen door afgevaardigden van de Britse regering in Williamsburg, Virginia. De opstand in Massachussets werd bloedig onderdrukt en de twee vrijheidsstrijders, die zichzelf Amerikanen en de Britten despoten noemen, willen dit aanklagen. De bevolking neemt het niet langer dat de Engelse kolonisten elke menselijke vrijheid onderdrukken. De Britse koning geeft het bevel deze oprispingen met geweld de kop in te drukken, maar het zaad van de revolutie en de erkenning van de rechten van het individu is geplant en er is geen stoppen meer aan. De strijd van de Amerikanen voor vrijheid en gelijkheid voorgesteld als een oppervlakkig geschiedenisboekje, met alle bekende namen en situaties, maar zonder de minste diepgang. Een publiciteitsfilm voor de revolutie, zoals de Amerikaanse bevolking deze waarschijnlijk nodig had op de drempel van WO II. Vlot gemaakt Hollywoodspektekel met weinig educatieve waarde. Charles L. Tedford schreef het scenario. Fotografie is van W. Howard Greene.

Blackwell's Island

1939 | Komedie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1939. Komedie van William McGann en William C. McGann. Met o.a. John Garfield, Rosemary Lane, Dick Purcell, Victor Jory en Stanley Fields.

Enthousiaste kleine gangsterkomedie met Garfield als onderzoekende journalist die de schuld krijgt voor wat domme boef Fields heeft gedaan. Het scenario is van Crane Wilbur naar een verhaal van Wilbur en Lee Katz. Het camerawerk is van Sid Hickox.

Crime School

1938 | Drama

Verenigde Staten 1938. Drama van Lewis Seiler. Met o.a. Billy Halop, Bobby Jordan, Huntz Hall, Leo Gorcey en Bernard Punsley.

Bogart vat welgemoed het plan op een opvoedingsgesticht te verbeteren, maar ondervindt sterke tegenstand van de Dead End Kids. Goede omwerking van THE MAYOR OF HELL, verzwakt door de ongunstige verschijning van de Kids en Bogart's onwaarschijnlijke rol van de man die het zo graag goed doet allemaal. Het verhaal werd het jaar daarop nog eens opgewarmd voor HELL'S KITCHEN. Scenario van Crane Wilbur en Vincent Sherman. Camerawerk van Arthur Todd.

The People's Enemy

1935 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1935. Drama van Crane Wilbur. Met o.a. Preston Foster, Melvyn Douglas, Roscoe Atles, William Collier jr en Lila Lee.

Een aardig misdaaddrama met Foster als de niet op eerlijke wijze rijk geworden echtgenoot die vrouw en kind verlaat. Douglas ontfermt zich over de laatste twee en Foster eindigt in de gevangenis. Naar een verhaal van Edward Dean Sullivan.

Tomorrow's Children

1934 |

Verenigde Staten 1934. Crane Wilbur. Met o.a. Diana Sinclair, John Preston, Donald Douglas en Sterling Holloway.

Een aardig misdaaddrama met Foster als de niet op eerlijke wijze rijk geworden echtgenoot die vrouw en kind verlaat. Douglas ontfermt zich over de laatste twee en Foster eindigt in de gevangenis. Naar een verhaal van Edward Dean Sullivan.

The Road of Strife

1915 | Drama

Verenigde Staten 1915. Drama van John Ince. Met o.a. Crane Wilbur, Mary Charleson, Jack Standing, Rosetta Brice en Charles Brandt.

Emmett Campbell Hall schreef het scenario voor deze Lubin-serial (in vijftien hoofdrollen) waarin Charleson het wereldvreemde meisje is dat in het huis van een professor is grootgebracht. Nimmer heeft ze het huis verlaten. Ouder geworden doet ze dat wel: ze wil bij Wilbur intrekken. Die weigert aanvankelijk. Eenmaal terug vindt ze de professor vermoord, maar als Wilbur erbij komt is er geen lijk te vinden. Ze gaat zoeken naar het mysterie van haar afkomst.

The Perils of Pauline

1914 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1914. Avonturenfilm van Louis Gasnier en Donald MacKenzie. Met o.a. Pearl White, Crane Wilbur, Paul Panzer, Edward Jose en Francis Carlyle.

Serial in twintig hoofdstukken. Met deze legendarische serial werd White wereldberoemd. Gasnier was uit Frankrijk gekomen om de Amerikaanse vestiging van Pathé te verstevigen, en zorgde dat die miljoenen kon verdienen. Technisch is de serial een puinhoop, maar er zit vaart in en White belandt in de meest verschrikkelijke gevaren. Ze wordt bedreigd door Indianen, door piraten, door zigeuners enz. Centraal in het scenario van Charles W. Goddard staan de pogingen van Panzer de erfenis van White in te pikken. De afleveringen eindigden altijd met een spannend moment, waarvan de afloop pas de volgende keer onthuld werd. Deze momenten werden door deze serial bekend als cliffhangers, omdat Pauline in de laatste scène vaak op grote hoogte bungelde.