Russell Lee Fine: camera.
Er zijn 6 films en 1 serie gevonden.

Everyday People

2004 | Drama

Verenigde Staten 2004. Drama van Jim McKay.

De eigenaar van een klein restaurant komt in financiële problemen en besluit uiteindelijk om zijn restaurant te sluiten. Het altijd trouwe personeel komt hierdoor op straat te staan en is ten einde raad.

The Wire

2002 | Drama, Misdaad, Thriller, Televisieserie

Verenigde Staten 2002. Drama van David Simon. Met o.a. Dominic West, Wendell Pierce, Lance Reddick, John Doman en Deirdre Lovejoy.

Het duurt even voordat deze serie binnenkomt, zo complex zijn de verhaallijnen, zo divers de personages, maar dan biedt The Wire een overweldigende, rauw-realistische inkijk in het reilen en zeilen van een stad. Baltimore in dit geval. Elk van de vijf seizoenen belicht een ander aspect van deze middelgrote havenstad. Rode draad is telkens de drugshandel, maar achtereenvolgens richten bedenkers David Simon en Ed Burns (beiden destijds al jaren woonachtig in Baltimore) de pijlen op de politie, de haven, de lokale politiek, het schoolsysteem en de media. Het beeld dat ontstaat is cynisch, zwart en somber, wat verklaart waarom de serie een hit was bij de recensenten, maar goeddeels genegeerd werd door het grote publiek en de juryleden van de Emmy’s (niet een Emmy in al die jaren!). President Obama was fan. Noemde The Wire zijn favoriete serie en Omar, een homo die drugsdealers berooft, zijn favoriete personage.

Naqoyqatsi

2002 | Documentaire, Experimenteel

Verenigde Staten 2002. Documentaire van Godfrey Reggio.

Koyaanisqatsi, de eerste 'qatsi'-film van Reggio, betekende 'leven uit balans' in de Hopi-taal. In de tweede, Powaqqatsi, was het leven in transformatie. Beeld en geluid vormden iets alarmerends, maar er was hoop. Naqoyqatsi, de laatste in de trilogie, slaat die hoop de bodem in: het betekent leven als oorlog. De film toont een wereld zonder natuur, met louter technologie, waarin het leven iedere dag oorlog is. Toch kan Reggio's audiovisuele montage-essay niet eenduidig geplaatst worden. Daarvoor is het te wonderlijk associatief en mooi. Neem de onaardse tonen van Philip Glass en Yo-Yo Ma. En wat doet Elton John daar opeens?

Ash Wednesday

2002 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2002. Thriller van Edward Burns. Met o.a. Edward Burns, Oliver Platt, Rosario Dawson, Elijah Wood en Jimmy Cummings.

Aan het begin van z'n carrière wilde regisseur/acteur Edward Burns (The Brothers McMullen) iets te graag een independent Woody Allen zijn, maar She's the One (1996) had al een meer eigen klankkleur. In zijn zesde regie Ash Wednesday dient het gebruikelijke Iers-Amerikaanse milieu als doek waarop in stemmige tinten een tragische misdaadgeschiedenis is geschilderd. Het verhaal over de broers Francis (Burns) en Sean (Wood), die zich geconfronteerd zien met een rancuneuze capo (Platt), is zo'n beetje de antithese tot Burns' romantische komedies. Met één overeenkomst: karakterschets gaat boven slaafse plotmechanismen. Ook na de aftiteling blijft Ash Wednesday somber nasmeulen.

The Grey Zone

2001 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 2001. Oorlogsfilm van Tim Blake Nelson. Met o.a. Harvey Keitel, David Arquette, Steve Buscemi, Daniel Benzali en David Chandler.

Een van de meest duistere hoofdstukken uit de Tweede Wereldoorlog was de inzet van de Sonderkommandos. In onder andere Auschwitz-Birkenau moesten gevangenen, de Sonderkommandos, onder andere de lijken uit de gaskamers uitkleden, hun gouden tanden trekken en naar de verbrandingsovens brengen. The Grey Zone behandelt dit onderwerp. Het levert een aangrijpende film op over mensen die onder extreme druk - ze werden afschuwelijk behandeld - gedwongen worden vreselijke dingen te doen. De film is echter lang niet zo genuanceerd als het precaire onderwerp vereist, en is ook niet altijd even waarheidsgetrouw.

O

2001 | Romantiek, Drama, Thriller

Verenigde Staten 2001. Romantiek van Tim Blake Nelson. Met o.a. Mekhi Phifer, Julia Stiles, Josh Hartnett en Martin Sheen.

Eigentijdse bewerking van Shakespeare's Othello met Mekhi Phifer in de hoofdrol als Odin, een getalenteerde en alom geliefde tiener op een volledig blanke school in Charleston, South Carolina. Josh Hartnett speelt Hugo, de geslepen jongeling die de relatie van Odin met Desi (Stiles) saboteert. Regisseur Tim Blake Nelson (Delmar in O Brother, Where Art Thou?) moderniseerde taal en locatie maar bleef trouw aan karakters en verhaallijn, met felle uithalen naar wapen- en druggebruik in Amerikaanse onderwijsinstellingen. O was klaar in 1999 maar producent Miramax (Disney) wilde Shakespeare's hardvochtige werk niet uitbrengen vanwege de Columbine-schietpartij. Producent Lions Gate durfde het in 2001 wel aan. Cultfilm.

Office Killer

1997 | Thriller, Horror, Komedie

Verenigde Staten 1997. Thriller van Cindy Sherman. Met o.a. Carol Kane, Molly Ringwald, Jeanne Tripplehorn, Barbara Sukowa en Michael Imperioli.

Verlegen Dorine Douglas (Kane), redactrice bij Constant Consumer Magazine, zit in de put omdat ze van haar hardvochtige hoofdredactrice Virginia Wingate (Sukowa) vanuit haar huis moet werken. Het enige contact met de buitenwereld is via de e-mail. Terwijl ze 's nacht een nieuw computerprogramma onder de knie tracht te krijgen, doodt ze per ongeluk een collega. Ze krijgt een enorme kick om haar misdaad achter computervaardigheden te verbergen en begint plezier te beleven aan haar moordlust. Bloed, moord, geweld en onaangename taferelen worden opgedist om de toeschouwer te laten griezelen met een vrouwelijke serie-moordenaar-per-computer. De goede vertolkingen kunnen het geforceerde scenario echter niet helemaal redden.