Hugo Friedhofer: muziek.
Er zijn 44 films gevonden.

Von Richthofen and Brown

1971 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1971. Avonturenfilm van Roger Corman. Met o.a. John Phillip Law, Barry Primus, Peter Masterson, Robert Latourneaux en Don Stroud.

Law is tijdens WO I de ster van de Duitse luchtmacht. Hij staat bekend als Rode Baron. Voor hem is oorlog een heilige plicht. Zijn tegenhanger is de Canadees Primus, een eenvoudige boer die hoopt dat de oorlog vlug afgelopen zal zijn. Tussen beiden komt het tot een gigantisch duel in de lucht waarbij de Rode Baron het onderspit zal delven. Op virtuoze manier heeft Corman de adembenemende luchtgevechten geregisseerd. De raids zijn in geweldig snel tempo gemonteerd en houden de toeschouwer in spanning. Helaas werken de fragmenten op de grond minder, zodat de film onevenwichtig wordt. Na deze film zou het twintig jaar duren voordat Corman nog eens een film als regisseur zou maken. Scenario van John William en Joyce H. Corrington. Camerawerk van Michael Reed, Peter Allwork, Petr Pechowski en Seamus Corcoran. In Europa uitgebracht als THE RED BARON.

The Secret Invasion

1964 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1964. Oorlogsfilm van Roger Corman. Met o.a. Stewart Granger, Mickey Rooney, Raf Vallone, Henry Silva en Edd Byrnes.

Vijf ter dood veroordeelde misdadigers worden tijdens de WO II door de Britse Geheime Dienst geselecteerd en moeten onder leiding van Granger worden ingezet achter de vijandelijke linies in bezet Joegoslavië. Ze hebben als opdracht een streng bewaakte Italiaanse generaal die wil overlopen, te bevrijden. Van de drie oorlogsfilms die Corman regisseerde en produceerde, is dit de meest conventionele. Geïnspireerd door THE DIRTY DOZEN is dit een actievol oorlogsavontuur, waarin misdadigers zich door moed en zelfopoffering tot helden opwerken. Uitstekend vertolkt door een aantal formidabele tweede plansacteurs. Het scenario is van R. Wright Campbell en Arthur E.Arling stond achter de camera. Evenals voor VON RICHTHOFEN AND BROWN componeerde Hugo Friedhofer ook voor deze film een spectaculaire symfonische score. Gefilmd in Panavision.

Geronimo

1962 | Western

Verenigde Staten 1962. Western van Arnold Laven. Met o.a. Chuck Connors, Kamala Devi, Ross Martin, Adam West en Pat Conway.

In het jaar 1883 geeft de Apachen-hoofdman Geronimo zijn verzet tegen de blanken op en trekt hij samen met zijn stam het San Carlos-reservaat in Arizona binnen. Als men hen echter ook daar vernedert en probeert te bedriegen, binden hij en een handjevol moedige mannen de strijd met de blanken opnieuw aan. Spannend verhaal over Indianen op oorlogspad. Connors voldoet aan de verwachtingen in de titelrol. Scenario van Pat Fielder. Camerawerk van Alex Phillips.

One-Eyed Jacks

1961 | Western, Drama

Verenigde Staten 1961. Western van Marlon Brando. Met o.a. Marlon Brando, Karl Malden, Pina Pellicer, Katy Jurado en Ben Johnson.

Rio (Brando) wordt lelijk in de steek gelaten door collega-bandiet Dad Longworth (Malden), waarna hij vijf jaar mag zitten. Rio ontsnapt, verneemt dat Longworth is gepromoveerd tot sheriff in Monterey. Rio besluit er de bank te beroven en wraak te nemen. Dan beginnen de problemen pas echt. Deze interessante, prachtig gefilmde western is vooral beroemd omdat-ie Brando's enige regie-onderneming markeert. In een botsing van ego's nam Brando het halverwege over van Stanley Kubrick. Hij deed vijf maanden langer dan gepland over de opnames en de film draaide verlies. Brando won wel een prijs in Spanje. Zal hij blij mee geweest zijn. (IdH/VPRO Gids)

This Earth Is Mine

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Henry King. Met o.a. Rock Hudson, Jean Simmons, Dorothy McGuire, Claude Rains en Kent Smith.

Een verknipte damesfilm die zich in de jaren 1930-40 in de wijngaarden van Californië afspeelt. Het liefdesverhaal van Hudson en Simmons staat centraal.

Never So Few

1959 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1959. Oorlogsfilm van John Sturges. Met o.a. Frank Sinatra, Gina Lollobrigida, Peter Lawford, Steve McQueen en Richard Johnson.

Tijdens de oorlog in Birma krijgen twee Amerikaanse officieren, Tom Reynolds (Sinatra) en De Mortimer (Johnson), de opdracht in Calcutta een dokter en geneesmiddelen op te halen. Onderweg beleven ze heel wat avonturen met de guerilla-strijders, maar ook met de sensuele Lollobrigida. Een super-de-luxe soaper met een ongelukkige mengeling van actie, humor en romantiek, typisch voor dit soort producties van vlak voor 1960. Het is goed gemaakt, maar na consumptie onmiddellijk weer vergeten. Millard Kaufman bewerkte de bestseller van Tom Chamales en had het geluk dat een aantal topacteurs aangetrokken werd om de rollen te vertolken. Camerawerk van William H. Daniels. Gedraaid in CinemaScope.

The Young Lions

1958 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1958. Oorlogsfilm van Edward Dmytryk. Met o.a. Marlon Brando, Montgomery Clift, Dean Martin, Hope Lange en Barbara Rush.

Eén van de beste WO II-films, bewerkt naar het boek van Irwin Shaw. Martin en Clift zijn Amerikaanse soldaten en Brando een verwarde nazi-officier. Vakkundige fotografie en prima muzikale begeleiding van Hugo Friedhofer.

The Sun Also Rises

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Henry King. Met o.a. Tyrone Power, Ava Gardner, Errol Flynn, Mel Ferrer en Gregory Ratoff.

Tijdens WO I raakte de Amerikaanse journalist Power zwaargewond. Sindsdien is hij impotent. In 1925 ontmoet hij in Parijs Gardner weer, de vrouw van wie hij altijd heeft gehouden. Ze kent zijn geheim, maar toch blijven ze bij elkaar. Gefrustreerd door al haar mislukte liefdesavonturen zoekt ze vergetelheid in de alcohol en oppervlakkige relaties, die ze vindt in een kleine vriendenkring in heel Europa. Boeiende bewerking van een haast onverfilmbare roman over de verloren generatie uit de jaren rond 1925. Uitstekend spel, vooral van Flynn, die als dranklustige bon vivant eigenlijk zichzelf speelt. De roman van Ernest Hemingway werd bewerkt door Peter Viertel. Knappe locatie-fotografie van Leo Tover, en een opvallende score van Hugo Fregonese. In 1984 hermaakt als tv-film. Gedraaid in CinemaScope.

Boy on a Dolphin

1957 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1957. Avonturenfilm van Jean Negulesco. Met o.a. Alan Ladd, Clifton Webb, Sophia Loren, Laurence Naismith en Gertrude Flynn.

In het na-oorlogse Griekenland vindt sponsduikster Loren een oud beeldje, dat een jongen op een dolfijn voorstelt. Ze wil het verkopen aan de hoogstbiedende. Ladd, een archeoloog, wil haar van haar plannen laten afzien. Maar dan verschijnt Webb op het toneel, een verzamelaar die bereid is onwettige dingen uit te halen om zijn verzameling aan te vullen. Verouderde romance in een adembenemend mooi kader. Loren is zeer bevallig in haar Amerikaanse filmdebuut, maar Ladd is verschrikkelijk miscast. Webb als de verzamelaar is een sluwe gentleman-bedrieger. David Divine's roman werd door Ivan Moffatt en Dwight Taylor minder overtuigend tot scenario bewerkt. Zeer mooie beelden van Milton Krasner. Gedraaid in CinemaScope.

An Affair to Remember

1957 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1957. Komedie van Leo McCarey. Met o.a. Cary Grant, Deborah Kerr, Cathleen Nesbitt, Neva Patterson en Richard Denning.

Aan boord van een cruiseschip wordt een playboy verliefd op de vriendin van een steenrijke man. Ze besluiten elkaar na de cruise in New York te ontmoeten en te trouwen. Maar op weg naar de afspraak raakt de vrouw gewond bij een ongeluk, en het huwelijk lijkt uiterst onzeker. Sprankelende komedie in de eerste helft zakt daarna wat in als het melodrama de overhand neemt.

Between Heaven and Hell

1956 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1956. Oorlogsfilm van Richard Fleischer. Met o.a. Robert Wagner, Terry Moore, Broderick Crawford en Buddy Ebsen.

Een rolbezetting zonder grote namen, maar de groep doet het bijzonder goed in dit conventionele verhaal over een lichtzinnige jongen uit het zuiden die volwassen wordt door zijn ervaringen in het leger.

Violent Saturday

1955 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1955. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Victor Mature, Margaret Hayes, Stephen McNally, Richard Egan en Lee Marvin.

Een doeltreffende weergave van de effecten van een bloedige bankroof in een klein stadje. Scenario van Sidney Boehm naar een roman van William L. Heath.

The Rains of Ranchipur

1955 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1955. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Lana Turner, Richard Burton, Michael Rennie, Fred MacMurray en Joan Caulfield.

Lady Esketh (Turner) is volgens haar adellijke echtgenoot (Rennie) hebzuchtig, zelfzuchtig, decadent en corrupt. De lady verslindt bovendien mannen, en tijdens een verblijf in India, waar haar reputatie haar vooruitgesneld is, zet zij de traditie voort. Dokter Safti (Burton) moet de nieuwe verovering worden, maar de heersende Maharani (Leontovich), natuurrampen en oprechte gevoelens kunnen nog wel eens in de weg staan. The Rains Came van Louis Bromfield was al in 1939 verfilmd; de 1955-versie moest vooral veel luxer worden. Lana Turner zorgt daar in haar eentje voor, maar voor de zekerheid werden dure rampeneffecten toegevoegd. Aan Burton met tulband de taak om het realiteitsgehalte te waarborgen.

Soldier of Fortune

1955 | Mysterie, Avonturenfilm, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1955. Mysterie van Edward Dmytryk. Met o.a. Clark Gable, Susan Hayward, Michael Rennie, Gene Barry en Tom Tully.

Fotograaf Barry wordt vermist in Hong Kong. De autoriteiten geven zijn echtgenote Hayward te verstaan dat de kans klein is dat hij nog leeft, maar zij weigert te geloven dat hij dood is. Ze huurt avonturier Gable in en samen gaan ze op zoek. Levendige avonturenfilm is een kolfje naar de hand van Gable, die onder alle omstandigheden het hoofd koel houdt. Dmytryk maakt efficiënt gebruik van de exotische achtergrond van Hong Kong, die schitterend in beeld is gebracht door Lee Tover. Scenarioschrijver Ernest Gann, die zijn eigen roman bewerkte, laat geen gelegenheid voorbijgaan om te waarschuwen voor het Rode Gevaar, waardoor de film ouderwets overkomt. Rennie is uitstekend in zijn uitbeelding van een politie-inspecteur. Gefilmd in CinemaScope.

Seven Cities of Gold

1955 | Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1955. Western van Robert D. Webb. Met o.a. Richard Egan, Anthony Quinn, Jeffrey Hunter, Rita Moreno en Michael Rennie.

In 1769 trekt een Spaans militair konvooi onder leiding van kapitein Quinn en luitenant Egan van Mexico City naar Californië, met de bedoeling het gebied te annexeren. Pater Rennie, die eveneens meereist, probeert de Indianen menselijk te behandelen, tot ongenoegen van de soldaten. De Indianen helpen hem uit dankbaarheid echter bij de bouw van een missie-post. Ondertussen zoeken Quinn en Egan naar de legendarische zeven gouden steden. Pseudo-historische religieuze western met een aantal fantastische sequenties en een onvergetelijk slot. Prachtig gespeeld door een reeks bekende acteurs. Richard L. Breen en John C. Higgins bewerkten de roman van Isabelle Gibson Ziegler, die de faam heeft historisch verantwoord te zijn. Knappe beelden van Lucien Ballard. Gedraaid in CinemaScope.

Hell's Island

1955 | Mysterie, Misdaad, Film noir

Verenigde Staten 1955. Mysterie van Phil Karlson. Met o.a. John Payne, Mary Murphy, Francis L. Sullivan, Eduardo Noriega en Arnold Moss.

Een obscuur werkje van Karlson over advocaat Mike Cormack (Payne), die geconfronteerd wordt met zijn ex-verloofde, Janet Martin (Murphy). Zij blijkt betrokken te zijn bij diefstal van een kostbare edelsteen en een serie enge moorden. Op de soundtrack is 'muziek uit voorraad' te horen van o.a. Franz Waxman en Victor Young zonder dat zij op de credits staan vermeld. Het scenario is van Maxwell Shane, producenten William H. Pine en William C. Thomas naar een verhaal van Martin Goldsmith en Jack Leonard. Ook regisseur Karlson schaafde aan het scenario, maar hij staat in die hoedanigheid niet op de aftiteling. Het camerawerk is van Lionel Lindon. In 1962 opnieuw uitgekomen als SOUTH SEA FURY.

Vera Cruz

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Robert Aldrich. Met o.a. Gary Cooper, Burt Lancaster, Denise Darcel, Cesar Romero en Sara Montiel.

Hollywoodwestern op zijn breedst in de jaren vijftig: big-budget widescreen actie; twee contrasterende steracteurs met een leger van mindere goden in de marge en een flinterdun verhaal over patriottisme, hebzucht en vrouwen. Cooper is het zwijgzame type en Lancaster de opvliegende vlegel die op locatie in Mexico een gravin (Darcel) en een voorraad goud door vijandelijk gebied loodsen ten tijde van de opstanden eind negentiende eeuw. Wervelend camerawerk van Ernest Laszlo.

Hondo

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van John Farrow. Met o.a. John Wayne, Geraldine Page, Ward Bond, Michael Pate en James Arness.

Deze western werd door James Edward Grant geschreven naar het boek 'The Gift Of Cochise' van Louis L'Amour. Wayne is indrukwekkend als de stoere scout die het leger door Indianengebied brengt, waar Vittorio (Pate) en zijn Apachen op oorlogspad zijn. Page en haar zoontje Aaker wonen in dat gebied op een ranch en weigeren hun bezit te verlaten. De Indianen vallen aan maar Aaker dwingt respect af en men laat hen ongemoeid. Door Vittorio's opvolger, Acosta, wordt iedereen toch in de Indianenoorlog betrokken. De goede actiescènes werden door Cliff Lyons geregisseerd. Prachtig camerawerk van Robert Burks en Archie Stout. Page kreeg voor haar rol een Oscar-nominatie. Opgenomen in 3D.

The Marrying Kind

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van George Cukor. Met o.a. Judy Holliday, Aldo Ray, Madge Kennedy, Mickey Shaughnessy en Griff Barnett.

Een navrant drama over een jong stel op het punt van scheiden, dat via flashbacks terugkijkt op de huwelijksjaren; gevoelig spel van de acteurs wint het van het melodramatisch script.

Rancho Notorious

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Fritz Lang. Met o.a. Marlene Dietrich, Arthur Kennedy, Mel Ferrer, Lloyd Gough en Gloria Henry.

Deze western was speciaal voor Marlene Dietrich opgezet, maar volgens de overlevering waren de regisseur en zijn ster tegen het einde van de opnamen al niet meer on speaking terms. Dietrich speelt een voormalige saloonzangeres die nu een afgelegen bar beheert waar outlaws en ander gespuis onderdak vindt. Daar komt veehouder Vern Haskell (Kennedy) zoeken naar de moordenaars van zijn verloofde. De ster van Der Blaue Engel, Morocco en The Devil is a Woman begeeft zich op bekend terrein als een, ook op haar vijftigste, nog steeds fatale vrouw en wordt fraai in beeld gebracht door Hal Mohr, die Dietrich ook fotografeerde voor haar bekendste western, Destry Rides Again. Scenarist Daniel Taradash (From Here to Eternity) baseerde zijn script op het boek 'Gunsight Whitman´ van Sylvia Richards.

Just for You

1952 | Drama, Musical

Verenigde Staten 1952. Drama van Elliott Nugent. Met o.a. Bing Crosby, Jane Wyman, Ethel Barrymore, Natalie Wood en Cora Witherspoon.

Een pittige musical over de producent Crosby die maar niet kan opschieten met zijn opgroeiende kinderen, totdat Wyman het hem leert.

Above and Beyond

1952 | Drama, Oorlogsfilm, Documentaire, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Drama van Melvin Frank en Norman Panama. Met o.a. Robert Taylor, Eleanor Parker, James Whitmore en Jim Backus.

Het indrukwekkende drama over de Amerikaanse piloot die naar Hiroshima vloog met de eerste atoombom. De film concentreert zich op zijn training en de gevolgen voor zijn persoonlijk leven.

The Sound of Fury

1951 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1951. Thriller van Cy Endfield. Met o.a. Frank Lovejoy, Lloyd Bridges, Richard Carlson, Katherine Locke en Adele Jergens.

Een strak en spannend misdaadverhaal. Een kidnapper die zijn slachtoffer doodde wordt steeds dichter op de hielen gezeten. Hertiteld: TRY AND GET ME.

Ace in the Hole

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Billy Wilder. Met o.a. Kirk Douglas, Jan Sterling, Bob Arthur, Porter Hall en Frank Cady.

Sensatiejournalist Douglas ruikt de kans van zijn leven als in een afgelegen gebied een man vast komt te zitten in een grot. In plaats van hem zo snel mogelijk te helpen, blaast hij de zaak op tot een gigantisch mediaspektakel, waarbij hij zichzelf van exclusiviteit verzekert. Grandioos scenario van Wilder, Lesser Samuels en Walter Newman, waarin de media er goed van langs krijgen, met als illustratie Douglas' onsterfelijke uitspraak 'Good news doesn't sell'. Geïnspireerd op een waar gebeurd feit, laat deze film niemand onberoerd. Wilder op zijn best met bitterzoete, vinnige dialogen, diepgaande karakteranalyses en onvoorspelbare wendingen. Achter de camera stond Charles B. Lang Jr. De score is van de hand van Hugo Friedhofer. Ook bekend als ACE IN THE HOLE.

Three Came Home

1950 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1950. Oorlogsfilm van Jean Negulesco. Met o.a. Claudette Colbert, Patric Knowles, Florence Desmond, Sessue Hayakawa en Helen Westcott.

Treffend spel van Colbert en Hayakawa maakt er verplicht kijkvoer van. Britse gezinnen op Borneo worden tijdens WO-II naar Japanse concentratiekampen gestuurd, maar de gestudeerde Hayakawa stelt veel belang in schrijfster Colbert.

The Tougher They Come

1950 | Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten 1950. Actiefilm van Ray Nazarro. Met o.a. Wayne Morris, Preston Foster, William Bishop en Kay Buckley.

Een ordinair werkje over hufters die een kamp van houthakkers overvallen. Het scenario is van George Bricker. Het camerawerk is van Philip Tannura. Mono.

Captain Carey, U.S.A.

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van Mitchell Leisen. Met o.a. Francis Lederer, Wanda Hendrix en Alan Ladd.

Een ordinair werkje over hufters die een kamp van houthakkers overvallen. Het scenario is van George Bricker. Het camerawerk is van Philip Tannura. Mono.

Broken Arrow

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Delmer Daves. Met o.a. James Stewart, Jeff Chandler, Debra Paget, Basil Ruysdael en Will Geer.

Befaamde western waarin Stewart de rol van Tom Jefford speelt, die probeert de vrede met de Apachen en hun grote leider Cochise (Chandler) te handhaven. Hierdoor neemt hij stelling tegen de blanken die een oorlog proberen uit te lokken en de Indianen als tweederangs mensen willen behandelen. Vanaf dit moment nam de westernindustrie het vaak op voor de Indianen in plaats van hen alleen maar als bloeddorstige agressieve wezens af te schilderen. Indianen kregen nu ook gevoel en kenden nu ook liefde. Het scenario van Michael Blankfort is gebaseerd op de roman [KL]Blood Brother[KLE] van Elliott Arnold. De film werd gevolgd door een gelijknamige tv-serie (1956-1958) met John Lupton en Michael Ansara in de rollen van Stewart en Chandler.

Joan of Arc

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van Victor Fleming. Met o.a. Ingrid Bergman, Francis L. Sullivan, J. Carrol Naish, Ward Bond en John Emery.

Een jonge Franse boerin hoort stemmen die tegen haar zeggen dat ze de kroonprins moet bezoeken en het bevel moet voeren over een leger tegen de Engelsen. Ze verslaat de vijand en laat de kroonprins tot koning kronen, om vervolgens zelf verraden te worden. Ambitieus opgezet historisch drama over het leven en lijden van Jeanne d‘Arc, met Ingrid Bergman goed op dreef in de rol van de Maagd van Orleans. Soms een tikje traag, maar wel gefotografeerd in prachtig Technicolor. Oscars voor het camerawerk en de ­kostuums.

The Bishop's Wife

1947 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1947. Komedie van Henry Koster. Met o.a. Cary Grant, Loretta Young, David Niven, Monty Woolley en James Gleason.

Als een Episcopaalse bisschop God om hulp smeekt bij het bouwen van een kathedraal, verschijnt er plots een engel op zijn stoep. Dudley (Grant) is zijn naam en al snel helpt hij de bisschop met zowel de fondsenwerving als met zijn kwakkelende huwelijk. Maar hoe meer tijd hij met de gracieuze vrouw van de bisschop spendeert, des te meer hij het aardse bestaan begint te bewonderen. Heden ten dage doet deze klassieke kerstkomedie enigszins gezapig aan, maar Grant is geweldig als godsgezant met dubbele agenda.

Body and Soul

1947 | Drama, Film noir, Sportfilm

Verenigde Staten 1947. Drama van Robert Rossen. Met o.a. John Garfield, Lilli Palmer, Hazel Brooks, Anne Revere en William Conrad.

De meeste boksfilms verbleken bij deze klassieke film met Garfield die zijn weg omhoog werkt op een gemene manier en daardoor de beroemde kampioen wordt. Prachtig camerawerk van James Wong Howe. Francis Lyon en Robert Parrish kregen een Oscar voor hun montage. Scenario van Abraham Polonsky. Opnieuw gemaakt in 1981.

The Best Years of Our Lives

1946 | Drama

Verenigde Staten 1946. Drama van William Wyler. Met o.a. Fredric March, Myrna Loy, Teresa Wright, Dana Andrews en Virginia Mayo.

Amerikaanse klassieker over drie veteranen die thuiskomen na WO II en zich weer moeten aanpassen aan het burgerleven. Robert Sherwoods script naar een boek van MacKinlay Kantor geeft precies de sfeer weer die na de oorlog in de V.S. heerste, en spreekt ons ook vandaag de dag nog sterk aan. Tv-versie: RETURNING HOME. De film kreeg 7 Oscars, o.a. Beste film en regie. Russell, een veteraan die in de oorlog zijn handen verloor, kreeg behalve een Oscar voor zijn acteerprestaties een speciale Oscar 'voor het schenken van hoop en moed aan andere veteranen'.

The Beast with Five Fingers

1946 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1946. Horror van Robert Florey. Met o.a. Robert Alda, Andrea King, Peter Lorre, Victor Francen en J. Carrol Naish.

Een Italiaans dorpje, rond 1900. Francen, een Amerikaanse pianist die op zijn linkerhand na helemaal verlamd is, leeft er teruggetrokken. Hij heeft Alda ingehuurd, een jonge componist die de werken van Bach moet arrangeren voor een hand. Zijn andere huisgenoten zijn verpleegster King en secretaris Lorre. De nacht nadat Francen zijn testament heeft aangepast, komt hij bij een ongeval om het leven. Maar zijn hand zal de moordenaar aanwijzen. Sfeervolle griezelfilm met een aantal onvergetelijke scenes, zoals de confrontatie van Lorre met de levende hand (deze scène werd geschreven door Luis Buñuel, die niet op de titelrol vermeld staat). De acteurs zijn zeer overtuigend in hun rollen. Het goed gestructureerde scenario van Curt Siodmak, naar een verhaal van William Fryer Harvey, heeft een onbevredigend einde, maar dat kan de kwaliteit van de rest onmogelijk teniet doen.

So Dark the Night

1946 | Mysterie

Verenigde Staten 1946. Mysterie van Joseph H. Lewis. Met o.a. Steven Geray, Micheline Cheirel, Eugene Borden, Ann Codee en Egon Brecher.

Een privé-detective is hard toe aan een vakantie. Hij gaat uitrusten in een pension op het platteland, en vindt de dochter des huizes heel aantrekkelijk, en zij hem ook. Ze spreken af te gaan trouwen. Ze zoekt haar verloofde op om de verloving te verbreken. Als ze niet terugkeert, wordt een zoektocht op touw gezet en wordt ze met de verloofde levenloos gevonden. De detective begint te speuren naar de moordenaar en bemerkt dat alle bewijzen in zijn richting wijzen. Een droefgeestige, maar fascinerende film. Gesitueerd in Frankrijk. Aanvankelijk had de film geen succes, maar vond naderhand zijn eigen publiek.

Gilda

1946 | Film noir, Romantiek, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1946. Film noir van Charles Vidor. Met o.a. Rita Hayworth, Glenn Ford, George Macready, Joseph Calleia en Steven Geray.

'Every man I have ever known has fallen in love with Gilda and awakened with me.' Het was natuurlijk tragisch voor Rita Hayworth dat ze zo werd vereenzelvigd met haar titelrol als femme fatale in die prachtige film noir, maar wie kan het haar bewonderaars kwalijk nemen. Nooit eerder trok iemand zo wellustig dansend één handschoen uit. Gilda is een danseres en echtgenote van de eigenaar/gangster Mundson (Macready) in een Argentijns casino. Dan dient gokker Johnny (Ford) zich aan, die snel bevriend raakt met Mundson. Maar Johnny en Gilda hebben een verleden.

Wing and a Prayer

1944 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Henry Hathaway. Met o.a. Don Ameche, Dana Andrews, Charles Bickford, Richard Jaeckel en Harry Morgan.

Een goede actiefilm uit WO II over dappere piloten aan boord van een vliegdekschip. De uitnemende spelers doen het goed in dit opwindende verhaal.

The Woman in the Window

1944 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1944. Film noir van Fritz Lang. Met o.a. Edward G. Robinson, Joan Bennett, Dan Duryea, Raymond Massey en Dorothy Peterson.

Meeslepende film noir over een getrouwde New Yorkse professor (Robinson) die tijdens een nachtelijk afspraakje met een jonge vrouw (Bennett) haar binnenstormende minnaar ombrengt. Het gelegenheidsstelletje besluit het lijk te verstoppen maar de politie blijkt kordater dan gedacht. Regisseur Fritz Lang verankerde zijn thriller op de ontreddering van de professor over het politieonderzoek én op de onweerstaanbare aantrekkingskracht van de jonge sirene. Zo ontwikkelt zich een intelligente misdaadthriller tegen het licht van de kwetsbare ouder wordende man die hunkert naar jeugdige begeestering en avontuur. Tijdloos kunststuk, knap geschoten en voorzien van snedige dialogen.

The Lodger

1944 | Misdaad

Verenigde Staten 1944. Misdaad van John Brahm. Met o.a. Merle Oberon, George Sanders, Laird Cregar, Cedric Hardwicke en Sara Allgood.

De nieuwe huurder in dat Londense pension rond de eeuwwisseling is niemand minder dan Jack the Ripper. Een goede sfeervolle griezelthriller met mooie rollen. Scenario van Barre Lyndon.

Home in Indiana

1944 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1944. Drama van Henry Hathaway. Met o.a. Walter Brennan, Jeanne Crain, June Haver, Charlotte Greenwood en Lon McCallister.

Dit typisch paardenraceverhaal krijgt weer een mooie nieuwe verwerking met een kleurrijke produktie en oprechte rollen; de race als climax is goed gedaan.

Made For Each Other

1938 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1938. Komedie van John Cromwell. Met o.a. Carole Lombard, James Stewart, Charles Coburn, Lucile Watson en Alma Kruger.

Schitterend geacteerd drama over advocaat Stewart en zijn kersverse vrouwtje Lombard. In hun strijd tegen alledaagse moeilijkheden van het bestaan (geldgebrek, ambitie, afwijzingen, bemoeizucht van derden - en vooral Stewarts hoofse moeder) verliezen ze bijna hun kind. Het oversentimentele scenario van Jo Swerling wordt gered door een intelligente regie, uitstekend spel van de hele cast en de opvallende decors van William Cameron Menzies. Geen oog blijft droog bij het bekijken van deze film, die gefotografeerd werd door Leon Shamroy. Voor de muziek zorgden Hugo Friedhofer en David Buttolph, terwijl Oscar Levant voor het romantische thema tekende.

Crime School

1938 | Drama

Verenigde Staten 1938. Drama van Lewis Seiler. Met o.a. Billy Halop, Bobby Jordan, Huntz Hall, Leo Gorcey en Bernard Punsley.

Bogart vat welgemoed het plan op een opvoedingsgesticht te verbeteren, maar ondervindt sterke tegenstand van de Dead End Kids. Goede omwerking van THE MAYOR OF HELL, verzwakt door de ongunstige verschijning van de Kids en Bogart's onwaarschijnlijke rol van de man die het zo graag goed doet allemaal. Het verhaal werd het jaar daarop nog eens opgewarmd voor HELL'S KITCHEN. Scenario van Crane Wilbur en Vincent Sherman. Camerawerk van Arthur Todd.

Trail of the Lonesome Pine

1936 | Western, Drama

Verenigde Staten 1936. Western van Henry Hathaway. Met o.a. Sylvia Sidney, Henry Fonda, Fred MacMurray, Fred Stone en Fuzzy Knight.

Een klassiek verhaal over ruziënde families en over de veranderingen die de aanleg van een spoorweg veroorzaakt. Nog steeds een opmerkelijk sterke film met goed spel. De film gaat door voor de eerste Technicolor-productie die geheel in de openlucht werd opgenomen.

Now, I'll Tell

1934 | Misdaad

Verenigde Staten 1934. Misdaad van Edwin Burke. Met o.a. Spencer Tracy, Helen Twelvetrees, Alice Faye, Robert Glecker en Hobart Cavanaugh.

Gebaseerd op het boek van de vrouw van gokker-gangster Arnold Rothstein. Tracy als Golden, een kleine gokker, die prestige wil winnen. Hij belooft zijn vrouw beterschap - een eerlijk leven - als hij tweehonderdduizend dollar heeft gewonnen, maar met Golden loopt het net zo slecht af als met Rothstein. Een kleurrijk portret van een man die bezeten is van macht en geld, met een schitterende vertolking van Tracy.

Face in the Sky

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van Harry Lachman. Met o.a. Spencer Tracy, Marion Nixon, Lila Lee, Stuart Erwin en Sam Hardy.

Tekenaar van reclameborden trekt met partner door New England en vindt goed (meisjes)gezicht voor een bord op een schuur. Het geluk is met hem als hij in New York een immens groot bord mag schilderen waarmee anderen in de problemen zijn geraakt.