Barry Levinson (1942): regie, cast, scenario, productie en muziek.
Er zijn 34 films en 4 series gevonden.

Dopesick

2021 | Drama

Verenigde Staten 2021. Drama van Danny Strong. Met o.a. Michael Keaton, Peter Sarsgaard, Michael Stuhlbarg, Will Poulter en John Hoogenakker.

De opiatencrisis in de VS eiste al aan zo’n half miljoen doden. In de serie Dopesick komt dat abstracte gegeven pijnlijk tot leven. We zien hoe farmaceut Purdue Pharma het middel OxyContin op de markt brengt, dat verslavender is dan heroïne. Het bedrijf negeert de gevaren en gaat keihard voor financieel gewin. Een hardwerkende dorpsdokter is slachtoffer van de ijzersterke marketingmachine van Purdue Pharma en maakt van zijn patiënten onbedoeld drugsverslaafden. De persoonlijke verhalen in de serie zijn schrijnend, de hebzucht van de farmaceut schokkend. De miniserie kreeg veertien Emmy-nominaties, waarvan er twee werden verzilverd (een voor acteur Michael Keaton en een voor het camerawerk).

The Bay

2012 | Thriller, Horror, Sciencefiction

Verenigde Staten 2012. Thriller van Barry Levinson. Met o.a. Kristen Connolly, Christopher Denham, Michael Beasley en Kether Donohue.

Een slaperig vissersdorpje wordt plotseling overvallen door een mysterieuze uitbraak: bulten, gezwellen en interne bloedingen – met de dood tot gevolg – treffen zo'n beetje iedereen die met water uit de Chesapeake Bay in aanraking komt. Regisseur Levinson deed ooit onderzoek voor een documentaire over de vervuiling van diezelfde baai, maar maakte er uiteindelijk een fantasievolle horrorfilm in docu-stijl van, volledig bestaande uit zogenaamde found footage. Die opzet is best aardig, maar de krampachtige wijze waarop alles moet worden verantwoord levert tenenkrommende scènes op.

Copper

2012 | Televisieserie, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 2012. Televisieserie van Tom Fontana en Will Rokos. Met o.a. Tom Weston-Jones, Kevin Ryan, Kyle Schmid, Anastasia Griffith en Dylan Taylor.

Setting van deze eerste eigen dramaproductie van ‘herhalingzender’ BBC America is het ruige straatleven in New York ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. De Ierse immigrant Kevin Corcoran (Weston-Jones) is daar een agent van het type ‘eerst beuken, dan vragen stellen’, maar wel met een goed hart. Degelijk gemaakte, onderhoudende serie, met prima acteurs en production values, maar niet de filmische productie die de makers schijnbaar voor ogen hebben gehad – daarvoor zijn er nog te veel televisieclichés.

You Don't Know Jack

2010 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2010. Biografie van Barry Levinson. Met o.a. Al Pacino, Susan Sarandon, Danny Huston, Brenda Vaccaro en John Goodman.

De onconventionele Amerikaanse arts en patholoog-anatoom Jack Kevorkian pleegde euthanasie bij, volgens eigen zeggen, meer dan honderd mensen. Zijn critici vonden dat hij te makkelijk toestemde om mee te werken aan iemands zelfgekozen dood. Hij bracht een aantal jaar door in de gevangenis. In deze door HBO gemaakte tv-film wordt Kevorkian gespeeld door Pacino, in topvorm. Zijn weergave van Kevorkians flamboyante persoonlijkheid zorgt voor welkome, luchtige momenten in een zware film, die interessante vragen oproept over het euthanasievraagstuk. Sterke bijrollen van Sarandon en Huston.

What Just Happened

2008 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2008. Komedie van Barry Levinson. Met o.a. Robert De Niro, Bruce Willis, Stanley Tucci, John Turturro en Kristen Stewart.

Hollywoodproducent Ben (De NIro) zit in een dip: zijn nieuwste film wordt bij een testscreening met de grond gelijk gemaakt, en de beroemde hoofdrolspeler in een andere productie blijkt een 'pain in the ass'. Tegelijkertijd lijkt ook zijn huwelijk op de klippen te lopen. Na Sleepers (1996) en Wag the Dog de derde samenwerking tussen regisseur Barry Levinson en acteur Robert De Niro, die al jaren het beste niet meer uit zichzelf naar boven weet te halen. Ook nu niet: een tandeloze film is het resultaat.

Man of the Year

2006 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 2006. Komedie van Barry Levinson. Met o.a. Robin Williams, Christopher Walken, Laura Linney en Jeff Goldblum.

Satiricus Tom Dobbs (Williams) stelt zich tijdens zijn show kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap en weet tot zijn eigen verbazing als outsider door te dringen tot het verkiezingsdebat. Hij krijgt de lachers op z'n hand en legt ook nog de vinger op de zere plek: 'Politici zouden ook reclame van hun sponsors op hun jasjes moeten naaien: Enron, we take your money and run!' Daarna verwerkt regisseur Levinson ook nog een tweede plotlijn, over een klokkenluidster (Linney) en onveilige stemcomputers in Man of the Year, waarna de film uitgaat als een nachtkaars. Levinsons Wag the Dog (1997) was een veel scherpere satire.

Envy

2004 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Australië 2004. Komedie van Barry Levinson. Met o.a. Ben Stiller, Jack Black, Christopher Walken, Rachel Weisz en Amy Poehler.

'Eén keer spuiten, probleem opgelost. Vapoorize!' luidt de reclameslogan van een onverwacht populaire spray die hondenpoep oplost. Uitvinder Nick (Black) gebruikt zijn nieuwbakken fortuin voor een wanstaltig landhuis met dito accessoires. Buurman, beste vriend en schuurpapierfabriekcollega Tim (Stiller) worstelt met groeiende jaloezie en accepteert de hulp van excentrieke landloper J-Man (Walken) om de scheve verhouding recht te trekken. Het is even schrikken dat filmmaker Levinson (Rain Man, Wag the Dog) zich inlaat met onderbroekenlol. Maar soms werkt het, dankzij het energieke werk van sterrentrio Black-Stiller-Walken, waardoor de film op zijn beste momenten een satire op de Amerikaanse consumentenmaatschappij wordt.

Possession

2002 | Romantisch drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2002. Romantisch drama van Neil LaBute. Met o.a. Gwyneth Paltrow, Aaron Eckhart, Jeremy Northam, Jennifer Ehle en Trevor Eve.

Een romance uit het verleden doet liefde tussen tegenpolen ­opbloeien in het heden. Roland ontdekt in oude brieven een geheime relatie tussen twee Victoriaanse dichters, schakelt deskundige Maud in en wordt schoorvoetend verliefd op haar. Paltrow en Eckhart zijn onmogelijk knap als eenzame boekenwurmen, maar doorgewinterde kostuumfilmacteurs Northam en Ehle bewegen zich moeiteloos in het Victoriaanse tijdperk, dat in flashbacks getoond wordt. Verfilming van de Man Booker-prijswinnende roman Possession: A Romance van de gelauwerde Britse schrijfster A.S. Byatt.

Bandits

2001 | Komedie, Misdaad, Romantiek

Verenigde Staten 2001. Komedie van Barry Levinson. Met o.a. Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Cate Blanchett, Troy Garity en Brían F. O'Byrne.

In Hollywood heet het 'the anxiety of Tarantino', de angst dat je film te veel lijkt op het werk van Quentin T. Sinds Pulp Fiction kun je niet meer wegkomen met twee criminele personages die tijdens een overval keuvelen over volstrekt irrelevante zaken. Zeker niet als een van hen wordt gespeeld door Bruce Willis, zoals in Bandits. Co-bandiet is zenuwlijder Billy Bob Thornton en samen zijn ze De Logeerbandieten. Cate Blanchett is de vrouw die tussenbeide komt. Maar ondanks de gelikte teksten en de oude Peugeots, DS'en en GTO's botert het domweg niet tussen de acteurs.

Falcone

2000 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 2000. Misdaad van Gary Fleder, David Grossman, John Lee Hancock, Richard J. Lewis en Chris Long. Met o.a. Jason Gedrick, Titus Welliver, Amy Carlson, Robert John Burke en Lillo Brancato.

In Hollywood heet het 'the anxiety of Tarantino', de angst dat je film te veel lijkt op het werk van Quentin T. Sinds Pulp Fiction kun je niet meer wegkomen met twee criminele personages die tijdens een overval keuvelen over volstrekt irrelevante zaken. Zeker niet als een van hen wordt gespeeld door Bruce Willis, zoals in Bandits. Co-bandiet is zenuwlijder Billy Bob Thornton en samen zijn ze De Logeerbandieten. Cate Blanchett is de vrouw die tussenbeide komt. Maar ondanks de gelikte teksten en de oude Peugeots, DS'en en GTO's botert het domweg niet tussen de acteurs.

An Everlasting Piece

2000 | Komedie

Ierland​/​​Verenigde Staten 2000. Komedie van Barry Levinson. Met o.a. Barry McEvoy, Brían F. O'Byrne, Anna Friel, Colum Convey en Billy Connolly.

Piece, met een e. Zoals in toupet. Regisseur Barry Levinson (Wag the dog, Rain man) leende zijn talent vijf jaar geleden aan acteur Barry McEvoy die een script had geschreven over een katholieke en een protestante kapper die in Ierland een toupetbedrijf opstarten (waarvan een genaamd is Toupee or not toupee). En het resultaat mag er zijn. 'Een eeuwige toupet' schakelt vlot tussen kolder, religie en politiek in roerig Ierland. Azijnpissers wezen op misbruik van het Ierse conflict terwijl Levinson juist de perfecte balans vond tussen humor en ernst.

Liberty Heights

1999 | Komedie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1999. Komedie van Barry Levinson. Met o.a. Adrien Brody, Ben Foster, Orlando Jones, Bebe Neuwirth en Joe Mantegna.

De grotendeels autobiografische film Liberty Heights is de vierde film die regisseur/scenarist Barry Levinson (1942) draaide in zijn geboortestad Baltimore, na Diner, Tin Men en Avalon (1982, 1987 en 1990). Liberty Heights speelt in 1954, een tijd waarin de stad uiteenviel in door etniciteit en ras gedefinieerde enclaves. Levinson groeide op in een joodse wijk waar hij nauwelijks contact had met gojim: 'ik dacht er helemaal niet over na, ik ging ervan uit dat iedereen joods was', aldus Levinsons alter ego Ben (Ben Foster) in de film. Zijn wereldbeeld verandert als hij verliefd wordt op een zwart meisje, tot ongenoegen van ouders en vrienden. Bens oudere broer Van (Adrien Brody) maakt een soortgelijke ontwikkeling door vanwege zijn omgang met de entourage van een country club die zich afschermt met een bord met de tekst 'no jews, dogs or coloreds allowed'. Levinsons Liberty Heights is een bitterzoet opgroeidrama met fabuleus acteerwerk en een scherp oog voor details die bij nader inzien bepalend blijken voor de ontwikkeling van de levensechte personages.

Sphere

1998 | Sciencefiction, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1998. Sciencefiction van Barry Levinson. Met o.a. Dustin Hoffman, Samuel L. Jackson, Sharon Stone, Peter Coyote en Liev Schreiber.

Curieus, een film die in de eerste tien minuten - tijdens een zogenaamde debriefing - zo ongeveer alle relationele problemen van de hoofdpersonages in kaart brengt, en alsof dat nog niet genoeg is meteen ook maar trakteert op een korte samenvatting van wat ons verderop te wachten staat. Gek genoeg is Sphere spannend. Want ook al weet je dat er op de bodem van de oceaan een 300 jaar oud ruimtevaartuig ligt te wachten, en al vermoed je welk lid van het opgetrommelde onderzoekersteam de fout in zal gaan, toch is het gespannen wachten op bijvoorbeeld: het aangekondigde 'getik binnenin', en de puur aardse reacties van het team dat ijzersterk wordt gespeeld door Dustin Hoffman, Samuel L. Jackson en Sharon Stone.

Home Fries

1998 | Romantiek, Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1998. Romantiek van Dean Parisot. Met o.a. Drew Barrymore, Luke Wilson, Catherine O'Hara, Jake Busey en Shelley Duvall.

Curieus, een film die in de eerste tien minuten - tijdens een zogenaamde debriefing - zo ongeveer alle relationele problemen van de hoofdpersonages in kaart brengt, en alsof dat nog niet genoeg is meteen ook maar trakteert op een korte samenvatting van wat ons verderop te wachten staat. Gek genoeg is Sphere spannend. Want ook al weet je dat er op de bodem van de oceaan een 300 jaar oud ruimtevaartuig ligt te wachten, en al vermoed je welk lid van het opgetrommelde onderzoekersteam de fout in zal gaan, toch is het gespannen wachten op bijvoorbeeld: het aangekondigde 'getik binnenin', en de puur aardse reacties van het team dat ijzersterk wordt gespeeld door Dustin Hoffman, Samuel L. Jackson en Sharon Stone.

Wag the Dog

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Barry Levinson. Met o.a. Dustin Hoffman, Robert De Niro, Anne Heche, Kirsten Dunst en Woody Harrelson.

Toen Wag the Dog eind 1997 in première ging, kon regisseur Barry Levinson (Rain Man, Sphere, Sleepers) niet vermoeden hoe profetisch zijn politieke satire zou worden. Want hoe verzin je het: een Amerikaanse president zet een oorlog met Albanië in scène om de aandacht af te leiden van een seksschandaal in zijn Witte Huis. Het bleek profetisch: de plot heeft sterke overeenkomsten met de gebeurtenissen rond stagiaire Monica Lewinsky, toen Bill Clinton meermaals op oorlogspad ging om de aandacht af te leiden van zijn seksuele escapades met 'that woman'. Twee Oscarnominaties, voor beste scenario en beste acteur (Hoffman).

The Second Civil War

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Joe Dante. Met o.a. Beau Bridges, Joanna Cassidy, Phil Hartman, Dan Hedaya en James Earl Jones.

Toen Wag the Dog eind 1997 in première ging, kon regisseur Barry Levinson (Rain Man, Sphere, Sleepers) niet vermoeden hoe profetisch zijn politieke satire zou worden. Want hoe verzin je het: een Amerikaanse president zet een oorlog met Albanië in scène om de aandacht af te leiden van een seksschandaal in zijn Witte Huis. Het bleek profetisch: de plot heeft sterke overeenkomsten met de gebeurtenissen rond stagiaire Monica Lewinsky, toen Bill Clinton meermaals op oorlogspad ging om de aandacht af te leiden van zijn seksuele escapades met 'that woman'. Twee Oscarnominaties, voor beste scenario en beste acteur (Hoffman).

Oz

1997 | Televisieserie, Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1997. Televisieserie van Tom Fontana. Met o.a. Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Dean Winters en George Morfogen.

Deze gevangenisserie, het eerste originele drama van zender HBO, liet alles zien dat televisie tot dan toe schuwde. Geweld en seks en dat in zijn ergste vormen: moord en verkrachting. Het verhaal richt zich op een experimenteel cellenblok (‘Emerald City’), waar gevangenen van alle kleuren en overtuigingen zijn samengebracht. Subtiel is Oz niet. Het cellendrama (en dat ontaardt naar verloop van de seizoenen in iets soapachtigs), wordt geregeld afgewisseld met de gedachten van gevangene Augustus Hill (Harold Perinau), die aan elke aflevering een wat opzichtig thema verbindt. Hier ontmoeten pulp, soap en maatschappelijke kritiek elkaar. Geen perfecte serie, maar wel verslavend en achteraf zeer invloedrijk.

Donnie Brasco

1997 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1997. Misdaad van Mike Newell. Met o.a. Al Pacino, Johnny Depp, Michael Madsen, Bruno Kirby en James Russo.

Op feiten gebaseerd drama over een FBI-agent (Depp) die begin jaren 70 in de New Yorkse maffia infiltreert. Newell (Four Weddings and a Funeral, Harry Potter 4) ontdoet de gangsterwereld van heroïek en vertelt het verhaal als een tragische liefdesgeschiedenis, waarin de groeiende genegenheid tussen de undercoveragent en simpele maffiaonderdaan Lefty Ruggiero (Pacino) geen enkele toekomst heeft. Pacino bevindt zich op bekend terrein en is weer uitstekend. Maar vooral Depp, in een van zijn eerste ‘volwassen’ dramatische rollen, is indrukwekkend als de undercoveragent die in toenemende wanhoop zijn loyaliteit probeert te verdelen tussen zijn opdrachtgevers, zijn gezin en de aandoenlijke Lefty.

Sleepers

1996 | Drama, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1996. Drama van Barry Levinson. Met o.a. Kevin Bacon, Robert De Niro, Jason Patric, Billy Crudup en Ron Eldard.

In de jaren zestig belanden vier New Yorkse straatjongens in een tuchthuis na een onfortuinlijke misdaad. Vanwege hun lange detentietijd worden ze 'sleepers' genoemd. Maar van slapen komt het niet vaak vanwege het gruwelijke misbruik door enkele bewakers, onder wie Sean Nokes (Kevin Bacon). Vele jaren later krijgen de vier inmiddels volwassen mannen, gespeeld door Jason Patric, Billy Crudup, Ron Eldard en Brad Pitt, een mogelijkheid om wraak te nemen. De meeste grote sterren van Sleepers (onder wie ook Dustin Hoffman als verlopen advocaat en Robert De Niro als meinedige pastoor) komen pas in het tweede, 'volwassen' deel van het misdaaddrama voor. Gek genoeg hebben we dan al het beste en natuurlijkste acteerwerk achter de rug.

Robbie Robertson: Going Home

1995 | Biografie, Muziek

Duitsland​/​​Verenigde Staten 1995. Biografie van Findlay Bunting. Met o.a. Robbie Robertson, Eric Clapton, Ronnie Hawkins, Barry Levinson en Daniel Lanois.

VV.

Quiz Show

1994 | Drama

Verenigde Staten 1994. Drama van Robert Redford. Met o.a. Rob Morrow, John Turturro, Ralph Fiennes, Paul Scofield en David Paymer.

Regisseur Redford reconstrueert een van de bizarste schandalen uit de Amerikaanse tv-geschiedenis. Een idealistische onderzoeker (Morrow) ontdekt dat quizkandidaat Charles Van Doren (Fiennes) vooraf de antwoorden krijgt van de producenten van de immens populaire Twenty-One show, omdat die niet willen dat de minder representatieve - en bovendien Joodse - kandidaat Herbie Stempel (Turturro) wint. Met de fraaie Quiz Show heeft Redford niet alleen bijtend commentaar op de televisie-industrie van toen en nu geleverd (waar maar een wet geldt: die van de kijkcijfers), maar ook op het 'onschuldige' Amerika van de jaren vijftig.

Jimmy Hollywood

1994 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1994. Komedie van Barry Levinson. Met o.a. Joe Pesci, Christian Slater, Victoria Abril, Jason Beghe en John Cothran jr.

Pesci is een falende Hollywood-acteur, zo wanhopig op zoek naar werk dat hij zelfs publiciteit voor zichzelf laat maken in bushaltes. Slater is Pesci's flegmatische, domme gabber. Er komt wat leven in de brouwerij wanneer Pesci's autoradio wordt gestolen. Om de verdachte dief te kunnen pakken verbergt Pesci zich op straat met een videocamera. Hij slaagt in zijn opzet en het gebeuren wordt een sensatie voor de media. Pesci doet zich hierbij voor als de baas van een soort burgerwacht. Voor Pesci is alles in eerste instantie een rol spelen. Levinston, die ook het scenario schreef, heeft al betere komedies gemaakt. Hier faalt hij vooral in het mengen van een onconventionele komedie, wat sociaal commentaar op Hollywood-toestanden en een karakterstudie. Gedraaid in Dolby-sound.

Disclosure

1994 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1994. Thriller van Barry Levinson. Met o.a. Michael Douglas, Demi Moore, Donald Sutherland, Caroline Goodall en Roma Maffia.

Naar het boek van Michael Crichton (die co-producent was). Eerste Amerikaanse mainstream film over 'sexual harassment' op de werkvloer. Tom Sanders (Douglas), de niet al te briljante manager van een computerbedrijf, krijgt het aan de stok met zijn nieuwe baas Meredith Johnson (Moore), tevens zijn ex. Zij wil een reboot van hun relatie, hij wijst haar avances af. Zij klaagt hem aan voor ongewenste intimiteiten, hij knokt terug. De bijrollen zijn degelijk bezet: Sutherland als Sanders' baas, Goodall als zijn echtgenote-advocate en Maffia als zijn vindingrijke verdedigster. Muziek van Ennio Morricone.

Homicide: Life on the Street

1993 | Televisieserie, Misdaad, Drama, Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1993. Televisieserie van Paul Attanasio. Met o.a. Richard Belzer, Clark Johnson, Yaphet Kotto, Kyle Secor en Andre Braugher.

De belevenissen van een aantal speurneuzen van de afdeling Moordzaken van een politiebureau in Baltimore. Meestal worden meerdere zaken per aflevering behandeld, waarbij het opvallend is dat veel rechercheurs akelige moorden zakelijk en nuchter bekijken. Sterk spel van acteurs als Ned Beatty, Melissa Leo, Andre Braugher, Yaphet Kotto en Daniel Baldwin. Na zeven seizoenen werd de serie afgerond met een speelfilm. Gebaseerd op het boek Homicide: A Year on the Killing Streets, waarvoor journalist David Simon een jaar lang over de schouders keek van een team echte rechercheurs in Baltimore. Zijn boek was later ook een inspiratiebron voor de serie The Wire.

Toys

1992 | Fantasy, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1992. Fantasy van Barry Levinson. Met o.a. Robin Williams, Michael Gambon, Joan Cusack, Robin Wright en LL Cool J.

'We maken geen oorlogsspeelgoed, want oorlog is het domein van de kleine penis,' aldus trotse mafkees Leslie (Williams). Toch gaat zijn militaristische oom (Gambon) op oorlogspad met pa's wonderlijke speelgoedfabriek, met radiografisch bestuurde onbemande jachtvliegtuigjes - inmiddels beter bekend als drones - als geheim einddoel. De gekkigheid is soms ietwat vermoeiend maar de getalenteerde acteurs en muziek van onder meer Tori Amos slepen de kijkers door de luwten. De decorbouwers hoopten op een Oscar voor de fantastische bouwsels maar de grandeur van Howards End maakte meer indruk.

Bugsy

1991 | Avonturenfilm, Misdaad, Thriller, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1991. Avonturenfilm van Barry Levinson. Met o.a. Warren Beatty, Annette Bening, Harvey Keitel, Ben Kingsley en Joe Mantegna.

Warren Beatty in een van zijn betere rollen als de zowel intens gewelddadige als charmante mafioso Benjamin 'Bugsy' Siegel, die in de jaren veertig het eerste casino in Las Vegas opzet. Indrukwekkende cast met onder meer Keitel als gangster Mickey Cohen, Ben Kingsley als maffiabaas Meyer Lansky en Bening als Bugsy's minnares. De romance op de set zette zich voort in het echte leven: eeuwige vrijgezel Beatty trouwde met Bening, en naar verluidt zijn ze nog steeds samen. Bugsy was favoriet voor een hele reeks Oscars, maar uiteindelijk werden er maar twee verzilverd: die voor de beste art direction en kostuums.

Avalon

1990 | Drama

Verenigde Staten 1990. Drama van Barry Levinson. Met o.a. Aidan Quinn, Elizabeth Perkins, Armin Mueller-Stahl, Joan Plowright en Lou Jacobi.

Derde deel van Levinsons Baltimore-kronieken, begonnen met DINER en vervolgd door TIN MEN. Elk jaar op Thanksgiving Day verzamelt de familie Krichinsky zich rond de patriarch Mueller- Stahl die zich bij deze gelegenheden graag laat overhalen om de familiegeschiedenis nogmaals te vertellen. Hoe hij in 1914 in de States arriveerde, werk vond in Baltimore en zo zijn broers kon laten overkomen. Samen vormden ze een orkestje en tijdens een auditie ontmoette hij Plowright, met wie hij een gezin stichtte. Zo gaat het verder, jaar na jaar, met grote gebeurtenissen en kleine anekdotes. Mooi en teder vertelde kroniek van de integratie van een buitenlandse familie in de Nieuwe Wereld. Prachtig vertolkt door de gehele cast. Levinson schreef zelf het sterk autobiografische scenario, dat in beeld gebracht werd door Allen Daviau. Randy Newman componeerde een gevoelige, melancholische score.

Rain Man

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van Barry Levinson. Met o.a. Dustin Hoffman, Tom Cruise, Valeria Golino, Jack Murdock en Michael D. Roberts.

Na de dood van zijn vader ontvoert yup Charlie (Cruise) zijn oudere broer, de autistische Raymond (Hoffman) uit een verzorgingstehuis om hem diens erfdeel te ontfutselen. Hij komt er tijdens hun chaotische reis dwars door Amerika achter dat een leuk familielid misschien waardevoller is dan geld. Hoffman bereidde zich terdege voor en kreeg een Oscar voor zijn vertolking van een aimabele, volstrekt hulpeloze man die tegelijkertijd een verbluffend vermogen bezit bepaalde kennis op te slaan. In de film wordt overigens wel een tamelijk stereotiep, rooskleurig beeld geschetst van autisme. Regisseur Levinson is zelf tegen het einde even te zien als psychiater.

Tin Men

1987 | Komedie

Verenigde Staten 1987. Komedie van Barry Levinson. Met o.a. Richard Dreyfuss, Danny DeVito, Barbara Hershey, John Mahony en Jackie Gayle.

In de jaren zeventig schreef Barry Levinson (1932) teksten voor Carol Burnett en Mel Brooks. Het legde de basis voor een aantal bijzonder humoristische films: zijn debuut Diner (1982), Good Morning Vietnam (1987) en vooral Tin Men (1987). Een goede komedie heeft een bescheiden verhaallijn, zo ook Tin Men. Twee mannen, Dreyfuss en DeVito, een geboren winnaar en een geboren verliezer. Hun auto's botsen tegen elkaar op. Beide mannen werken in de aluminium-industrie bij concurrerende firma's. Wraak beheerst vervolgens hun leven.

Good Morning, Vietnam

1987 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1987. Komedie van Barry Levinson. Met o.a. Robin Williams, Forest Whitaker, Tung Thanh Tran, Chintara Sukapatana en Bruno Kirby.

Good Morning, Vietnam is de komische noot tussen de loodzware Vietnam-films die midden jaren '80 werden geproduceerd. Aan spraakwaterval Robin Williams de taak om de vaart in het plezierig oppervlakkige verhaal te houden. Als de beurtelings komische en vertederende leger-disk jockey Adrian Cronauer pept hij Amerikaanse soldaten op met 'opruiende' humor en hippe songs. Onvermijdelijk is er ook sprake van een cultural clash als Cronauer valt op de zus van de autochtone Tuan. Maar verder vooral geen gezeur, draai liever een lekker plaatje!

Young Sherlock Holmes

1985 | Mysterie, Fantasy, Familiefilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1985. Mysterie van Barry Levinson. Met o.a. Nicholas Rowe, Alan Cox, Sophie Ward, Anthony Higgins en Susan Fleetwood.

Rond Kerstmis 1870 komt de jonge John Watson op Brompton School. Hij deelt een kamer met Sherlock Holmes, een bijzonder scherpzinnige jongen, die al bij hun kennismaking een schets geeft van Watson en zijn familie. De twee worden vrienden, en het duurt niet lang of ze krijgen een eerste zaak onder handen. Proloog op de verhalen die Conan Doyle wijdde aan de superdetective.

The Natural

1984 | Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1984. Sportfilm van Barry Levinson. Met o.a. Robert Redford, Robert Duvall, Glenn Close, Kim Basinger en Wilford Brimley.

De geschiedenis van de (fictieve) honkbalkampioen Roy Hobbs (Redford): van de dood van zijn vader in 1918, toen hij veertien was, via zijn gloriejaren en het abrupte einde van zijn carrière, tot de nieuwe triomfen vijftien jaar nadien. De scriptschrijvers bewerkten de debuutroman van Bernard Malamud tot een tamelijk conventionele sportfilm maar behielden gelukkig intrigerende elementen, zoals de magische wonderknuppel van Hobbs, en de moeizame verhoudingen met een drietal vrouwen. Redford is een overtuigende hoofdrolspeler, Close is op dreef als oude vlam. Het boek was beter, maar de film kent grandioze momenten.

Unfaithfully Yours

1983 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1983. Komedie van Howard Zieff. Met o.a. Dudley Moore, Nastassja Kinski, Armand Assante, Albert Brooks en Cassie Yates.

Componist/dirigent Moore verdenkt zijn echtgenote Kinski van overspel met de violist Assante en hij beraamt een briljant moordplan, dat volledig de mist ingaat. Gelukkig maar, want Kinski blijkt volkomen te goeder trouw in deze heerlijke komedie. Scenario van Barry Levinson, Valerie Curtin en Robert Clane.

Diner

1982 | Familiefilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1982. Familiefilm van Barry Levinson. Met o.a. Steve Guttenberg, Daniel Stern, Mickey Rourke, Kevin Bacon en Tim Daly.

In de kerstweek van 1959, plannen vijf studievrienden hun sprong naar de volwassenheid vanuit hun vaste stek, het fast-food restaurant `Diner`. De een is niet in staat zijn huwelijkse plichten na te komen, een ander probeert los te komen van zijn katholieke opvoeding, nummer drie loopt een blauwtje, en dan is er nog iemand die van zijn imago als versierder wil afkomen. De laatste onderwerpt zijn vriendin aan een test, waarin ze duizend sportvragen moet beantwoorden. Schitterende debuutfilm van Levinson, die het scenario baseerde op zijn eigen jeugdervaringen in Baltimore (die nog verder uitgediept worden in AVALON en TIN MAN). Sterk in sfeeropbouw en fraaie dialogen. De film was een springplank voor heel wat latere topacteurs. Prachtige fotografie van Peter Sova. Een typische sleeper, vaak geïmiteerd, maar nooit geëvenaard.

...And Justice for All

1979 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1979. Drama van Norman Jewison. Met o.a. Al Pacino, Jack Warden, John Forsythe, Lee Strasberg en Jeffrey Tambor.

De jonge, idealistische advocaat Pacino krijgt het regelmatig aan de stok met de conservatieve rechter Forsythe, die in de verdachten steeds het uitschot ziet van de maatschappij. Tot de rechter zelf op het beklaagdenbankje komt wegens verkrachting van een jong meisje. Forsythe raakt in paniek en vraagt Pacino hem te verdedigen. Aanvankelijk weigert hij, maar dan bedenkt hij zich en stelt zijn voorwaarden. Bedoeld als een satire op de corruptie binnen het Amerikaanse rechtssysteem ontspoort de film echter tot een chaotisch, hysterisch, en sentimenteel gerechtsdrama. Uitstekende prestaties van Pacino en Forsythe redden de film van de ondergang, wat zeker niet te danken is aan het slordige scenario van Valerie Curtin en Barry Levinson. Verzorgde fotografie van Frank Holgate.

High Anxiety

1977 | Komedie

Verenigde Staten 1977. Komedie van Mel Brooks. Met o.a. Madeline Kahn, Cloris Leachman, Harvey Korman, Dick Van Patten en Ron Carey.

Psychiater Brooks lijdt aan een vreselijke vorm van hoogtevrees wat uiteraard een ramp is voor een zieleknijper die zojuist benoemd werd tot hoofd van een gesticht voor zware zenuwlijders. Na enkele verwikkelingen, blijkt dat zijn eigen personeel het op zijn leven gemunt heeft. Dat is het vertrekpunt van een nerveuze moordkomedie die soms op het randje van het vulgaire hangt, maar toch ook sterke momenten kent. In de eerste plaats is het een pastiche van Alfred Hitchcock. Er komt geen personage, geen sequentie of geen camerabeweging in voor die niet aan de Britse meester refereert. Andere klassiekers, van HIGH SOCIETY tot BLOW UP, gaan eveneens voor de bijl, Brooks toont zeer weinig respect. Het scenario is van Brooks, Barry Levinson (die ook een klein rolletje vertolkt), Ron Clark en Rudy De Luca. Paul Lohman is verantwoordelijk voor de soms heel inventieve fotografie. Brooks componeerde de titelsong, die hij ook zelf uitvoert.

Silent Movie

1976 | Komedie

Verenigde Staten 1976. Komedie van Mel Brooks. Met o.a. Mel Brooks, Marty Feldman, Dom DeLuise, Bernadette Peters en Sid Caesar.

Mel Brooks had de briljante ingeving om een halve eeuw na de introductie van geluidsfilm een komische stomme film te maken. Briljant binnen briljant is het feit dat hij 's werelds beroemdste pantomimespeler, Marcel Marceau, het enige gesproken woord geeft: 'No!' als hij weer eens tegen de wind in mimet. Silent movie heeft last van Brooks' kruisje, namelijk dat zijn situatiegrappen geen anderhalf uur vol te houden zijn, maar dat zij de regisseur/acteur/scenarist vergeven. Brooks speelt een verlopen regisseur die met twee makkers à la de Three Stooges probeert filmsterren over te halen met zijn stomme film mee te doen.

The Amazing Mr. Blunden

1972 | Familiefilm, Fantasy, Drama

Verenigd Koninkrijk 1972. Familiefilm van Lionel Jeffries. Met o.a. Laurence Naismith, Lynne Frederick, Garry Miller, Rosalyn Landor en Marc Granger.

Een vrouw en kinderen wordt door ene meneer Blunden (Naismith) gevraagd oppas te zijn bij een half vervallen landhuis. Blijkt dat in verband met geesten hun hulp vooral op het spiritistische vlak gewenst is. Alejandro Amenábar moet voor zijn stijlvolle The Others (2001) goed naar het mooie, nostalgische The Amazing Mr. Blunden hebben gekeken. Jeffries' griezelige fantasiefilm is evenwel minder strak gestructureerd, minder eng (ook geschikt voor kinderen) en veel Engelser. Acteur Lionel Jeffries kon na z'n geslaagde regiedebuut The Railway Children (1970) meteen aan de slag als regisseur van jeugdfilms. Na The Amazing Mr. Blunden maakte hij onder andere nog The Water Babies (1978).