Dimitri Tiomkin (1894-1979): productie en muziek.
Er zijn 68 films gevonden.

Wild Bill - Hollywood Maverick

1995 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1995. Documentaire van Todd Robinson. Met o.a. Mike Connors, Clint Eastwood, James Garner, Darryl Hickman en Arthur Hiller.

Een portret van William Wellman, een erg onafhankelijke regisseur die autoriteit verafschuwde. Hij werd geboren in Brookline, Massachussets op 29 februari 1896 als William Augustus Wellman. Was als piloot tijdens WO I verbonden aan het legendarische Lafayette Escadrille. Hij werd neergeschoten en brak zijn rug op twee plaatsen. Nadien werd hij vlieginstructuur en huwde actrice Helen Chadwick. Zo kwam hij in contact met Douglas Fairbanks, die hem een rol gaf in een van zijn films. Als acteur was hij geen succes en toen hij ontdekte dat de regisseur veel meer verdiende, besloot hij regisseur te worden. Hij debuteerde in 1923 met THE MAN WHO WON. Na een reeks B-filmpjes kreeg hij de kans om, dank zij zijn ervaring, voor Paramount de big budget-film WINGS (1929) te draaien. Het succes van deze film maakte niet enkel van hem een topregisseur, maar ook van de onbekende Gary Cooper een superster. Het merendeel van zijn 76 films is al lang vergeten, maar een handvol ervan werden toch klassiekers, denken we maar aan BEAU GESTE (1939), THE OX-BOW INCIDENT (1943), BUFFALO BILL (1944), BATTLEGROUND (1949) en THE HIGH AND THE MIGHTY (1953). Na een ruzie met de producenten rond zijn film LAFAYETTE ESCADRILLE (1958), een eerbetoon aan zijn vroegere legereenheid, trok hij zich terug uit de filmwereld. Hij stierf in 1975. Een uitstekende biografie met getuigenissen van een resem acteurs en regisseurs die met hem gewerkt hebben. Robinson schreef het scenario. Alec Baldwin sprak de commentaar in. Montage is van Leslie Jones. Voor de fotografie tekenden Christian Sebaldt en Theodor Angell. Dolby Stereo THX.

Mackenna's Gold

1969 | Western

Verenigde Staten 1969. Western van J. Lee Thompson. Met o.a. Gregory Peck, Omar Sharif, Telly Savalas, Camilla Sparv en Keenan Wynn.

Wetsdienaar Mackenna (Peck) heeft de kaart waarop de locatie van een rijke goudader staat aangegeven vernietigd: het goud bevindt zich in voor Indianen heilig gebied, bovendien twijfelt hij aan het bestaan van de schat. Maar bandiet Colorado (Sharif) heeft zijn zinnen gezet op het edelmetaal en kidnapt Mackenna, die hem de weg zal moeten wijzen. Veel grote sterren werkten mee aan deze western, maar echt goed is hij niet: het verhaal is voorspelbaar en hij is aan de lange kant.

The War Wagon

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Burt Kennedy. Met o.a. John Wayne, Kirk Douglas, Howard Keel, Robert Walker en Keenan Wynn.

Een boer die onschuldig in de cel zat terwijl een schurk zijn land leegroofde, besluit na zijn vrijlating wraak te nemen op de boosdoener. En hij krijgt daarbij hulp van een aantal bijzondere snuiters.

36 Hours

1965 | Oorlogsfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van George Seaton. Met o.a. James Garner, Eva Marie Saint, Rod Taylor, Werner Peters en Celia Lovsky.

Kort voor de landing in Normandië, wordt majoor Pike (Garner) van de Amerikaanse inlichtingendienst naar Lissabon gezonden om uit te zoeken wat de Duitsers weten over de invasie. Hij wordt echter gevangen genomen door vijandige agenten die op een slimme manier de nodige inlichtingen van hem proberen los te krijgen. Hij wordt verdoofd en naar de kliniek van dokter Gerber (Taylor) in Duitsland gebracht. Als hij weer bijkomt, lijkt het alsof hij zich in een Amerikaans ziekenhuis in 1950 bevindt. Onwaarschijnlijke spionagethriller die echter zeer handig in elkaar steekt. Er wordt aanvaardbaar geacteerd, hoewel Taylor onmogelijk voor een Duitser kan doorgaan. Seaton baseerde zijn scenario op de roman Beware of the Dog van Roald Dahl en op een verhaal van Carl H. Hittleman en L.H. Vance. In 1989 opnieuw gemaakt als de tv-film Breaking Point.

The Fall of the Roman Empire

1964 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1964. Drama van Anthony Mann. Met o.a. Sophia Loren, Stephen Boyd, Alec Guinness, Christopher Plummer en James Mason.

Bioscoopgangers in de jaren zestig waren zo oudheidsepos-moe dat zelfs het spectaculair nagebouwde Forum (400 meter lang) hen niet kon lokken naar The Fall of the Roman Empire. De film is wel een genreklassieker geworden vanwege de starpower en de prachtige beelden van onder meer schier oneindige, niet-gedigitaliseerde legers. Het verhaal over de Romeinse neergang door gekonkel na de moord op keizer Marcus Aurelius (Guinness), werd redelijk authentiek gehouden onder supervisie van historicus Will Durant, maar meeslepend is anders.

Circus World

1964 | Drama

Verenigde Staten 1964. Drama van Henry Hathaway. Met o.a. John Wayne, Claudia Cardinale, Rita Hayworth, Lloyd Nolan en Richard Conte.

Circusbaas Matt Masters (Wayne) probeert wanhopig een show neer te zetten in Europa en gaat ondertussen op zoek naar trapezewerkster Lili Alfredo (Hayworth) met wie hij vijftien jaar eerder het bed deelde. Een sprankelende circussoap boordevol spektakel. Het geweldige acteerwerk van John 'The Duke' Wayne en zijn grootse collegae doet bijna vergeten dat Cecil B. DeMille in 1952 al een bontere versie had gemaakt (The Greatest Show on Earth). Circus World werd in Engeland uitgebracht als The Magnificent Showman.

Sodom and Gomorrah

1962 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Frankrijk 1962. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Stewart Granger, Pier Angeli, Stanley Baker, Rossana Podestà en Anouk Aimée.

Het koninkrijk Sodom wordt bedreigd door de barbaarse Elamieten, aangevoerd door de afgunstige broer van de vorstin. De Hebreeër Lot weet met een list de aanval te keren, maar belandt om zijn toorn over alle losbandigheid die hij ziet, desondanks in de kerkers. God laat de zondige stad ten onder gaan, waarbij alleen Lot en zijn dochters overleven. Deze spectaculaire film heeft een zwak scenario, dat de legendarische zonden alleen op slinkse wijze suggereert, hoewel Aimée als lesbische vorstin en Baker als de jaloerse en incestueuze broer met dubbelzinnige ironie acteren. Veel scènes worden verknoeid door het houtenklazerige spel van de overige rollen, zodat alleen de geslaagde speciale effecten en massa-taferelen overblijven

55 Days at Peking

1962 | Historische film, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje 1962. Historische film van Nicholas Ray en Guy Green. Met o.a. Charlton Heston, Ava Gardner, David Niven, Flora Robson en John Ireland.

De sterren nemen het grootste deel voor hun rekening in dit verwarrende historische verslag over de Boksers-opstand in China in 1900. Scenario van Philip Yordan en Bernard Gordon.

The Guns of Navarone

1961 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1961. Oorlogsfilm van J. Lee Thompson. Met o.a. Gregory Peck, David Niven, Stanley Baker, Anthony Quayle en James Darren.

The Guns of Navarone is zonder twijfel een echte oorlogsfilm, maar dan wel eentje met ongekend briljante stille scènes. Allegaartje van specialisten krijgt bijkans hopeloze opdracht om de reusachtige nazi-kanonnen van het Griekse Navarone onschadelijk te maken. De mannen moeten onderlinge problemen terzijde schuiven om kans te hebben de vernuftige Duitsers te slim af te zijn. Gregory Peck speelt mooie, maar soms wat gemaniëreerde rol van koele kapitein en bergbeklimmer. In 1978 maakte regisseur Guy Hamilton - vooral bekend om James Bond-films als Goldfinger en Diamonds Are Forever - een vervolg onder de titel Force 10 from Navarone.

The Unforgiven

1960 | Western

Verenigde Staten 1960. Western van John Huston. Met o.a. Burt Lancaster, Audrey Hepburn, Audie Murphy, John Saxon en Lillian Gish.

Ben Maddow bewerkte de roman van Alan LeMay voor deze superieure western. Hepburn blijkt een Indiaans meisje te zijn, grootgebracht door Gish. Dat leidt tot conflicten met buurman Bickford wiens zoon door de Indianen werd vermoord, maar ook onderling tussen broers Lancaster en McClure enerzijds en Audie anderzijds, die het huis verlaat omdat hij niet met een Indiaanse samen wil wonen. Dan vallen de Indianen aan en Audie moet de zaak redden. In deze spannende en actierijke film valt alleen het spel van Hepburn tegen. Ze overtuigt niet. Goede rol van Wiseman, de gek die alles aan het rollen brengt. Bickford en Gish spelen ook goed, maar de ster van de film is Murphy; vriend en vijand waren het er over eens. Franz Planer deed het camerawerk en Dimitri Tiomkin zorgde voor de muziek.

The Sundowners

1960 | Avonturenfilm, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Australië 1960. Avonturenfilm van Fred Zinnemann. Met o.a. Deborah Kerr, Robert Mitchum, Peter Ustinov, Glynis Johns en Dina Merrill.

In zijn tijd was regisseur Zinnemann (High noon) degene die misschien wel het gemakkelijkst met moeilijk materiaal om kon gaan. The sundowners is op het oog een verhaal dat onmogelijk interessante cinema wordt: de vrouw van een nomadische veedrijver wil settelen, maar de veedrijver kan zijn vrijheid niet opofferen. Zinnemann weet er echter een epos van te maken dat doorvlochten is met filosofie en actie, waarin Mitchum en Kerr - en Ustinov in een komische bijrol - door het stof heen nog schitteren. Zinnemann had zomaar weer de Oscar voor beste regisseur kunnen meenemen, maar moest ditmaal Billy Wilder voor laten gaan.

The Alamo

1960 | Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1960. Western van John Wayne. Met o.a. John Wayne, Richard Widmark, Laurence Harvey, Richard Boone en Frankie Avalon.

Westernlegende Wayne schreef mee aan het script van zijn droomproject The Alamo, liet maar liefst twee jaar sets bouwen, huurde een keur aan westernacteurs in, regisseerde en produceerde zelf en stak ook nog eens een flink bedrag eigen geld in de productie. En hij speelde natuurlijk de hoofdrol. Als kolonel Davy Crockett is hij opgescheept met twee ruziënde aanvoerders (Widmark en Harvey). In de kloosterruïne The Alamo moeten de drie helden met een handvol dappere Texaanse soldaten weerstand bieden aan het enorme Mexicaanse leger. Puike, ouderwetse western.

Stadt ohne Mitleid

1960 | Drama

Zwitserland​/​​Verenigde Staten 1960. Drama van Gottfried Reinhardt. Met o.a. Kirk Douglas, Christine Kaufmann, E.G. Marshall, Gerhard Lippert en Robert Blake.

Verfilming van de roman van Manfred Gregor over vier Amerikaanse soldaten die in een klein Duits stadje een zestien- jarig meisje (Kaufmann) verkrachten nadat ze haar vriend in elkaar geramd hadden. Een eerlijke procesgang raakt verstrikt in Amerikaanse militair recht dat de daders met de doodstraf bedreigt als het slachtoffer komt getuigen, terwijl eerherstel van het meisje door de vader geëist wordt. De media gaan er zich mee bemoeien en het slachtoffer bezwijkt onder de druk; ze pleegt zelfmoord. Goede rollen van Blake en Douglas en een uiterst vakkundige regie van Gottfried Reinhardt, zoon de grote theaterregisseur Max Reinhardt's. Gottfried had vooral in Hollywood naam gemaakt als producent en scenario-schrijver. Het drama speelt omstreeks 1960 toen Duitsland nog in de wederopbouw was als gevolg van WO II en de Amerikanen van bezetters, beschermers tegen het communisme werden.

Rio Bravo

1959 | Western, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1959. Western van Howard Hawks. Met o.a. John Wayne, Dean Martin, Ricky Nelson, Angie Dickinson en Walter Brennan.

Alleen maar eersterangs profs werkten mee aan deze inmiddels klassieke western: scenariste Leigh Brackett (Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back), cameraman Russell Harlan (To Kill a Mockingbird), componist Dimitri Tiomkin (High Noon) en natuurlijk Hawks en z’n cast. Chance (Wayne) is de sheriff van een grensstadje waar een rijke veeboer de lakens uitdeelt. Als diens broer een moord pleegt en in het gevang komt, verwacht Wayne strijd met broerlief. De sheriff verzamelt drie assistenten en wacht op de storm. Misschien nog wel beter dan Red River, de klassieke western die Hawks en Wayne eerder maakten.

Last Train from Gun Hill

1959 | Western

Verenigde Staten 1959. Western van John Sturges. Met o.a. Kirk Douglas, Anthony Quinn, Carolyn Jones, Earl Holliman en Brad Dexter.

Koppige, maar eerlijke sheriff Douglas verdenkt burgemeester Quinns (enige) zoon Holliman van de moord op zijn vrouw Jones. Vader Quinn stelt alles in het werk om zijn zoon uit handen van het gerecht te houden, maar de sheriff gaat de confrontatie van een eindgevecht niet uit de weg om het recht te laten zegevieren, ook al is de burgemeester zijn beste vriend. Een onderhoudende western van het zuiverste water. Scenario van James Poe. Gedraaid in VistaVision.

Night Passage

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van James Neilson. Met o.a. James Stewart, Audie Murphy, Dan Duryea, Dianne Foster en Elaine Stewart.

In deze uitstekende western zijn Stewart (als Grant McLaine) en Murphy broers. Stewart is de goede van de twee. Destijds werd hij als bewaker bij de bouw van spoorwegen ontslagen. Nog [KA1]e[KA1]enmaal krijgt hij het vertrouwen en komt hij tegenover zijn broer te staan. Vanaf het moment dat Murphy in de film opduikt overheerst hij in de uitstekende rol van Utica Kid. Stewart zingt een tweetal western-songs (en zeer goed!). De Wilde, als Joey Adams, zien we in zijn eerste western sinds SHANE en hij is nog altijd even aandoenlijk. De film zou aanvankelijk door Anthony Mann geregisseerd worden, maar die weigerde op het laatste moment. Scenario van Borden Chase en camerawerk van William Daniels.

Gunfight at the O.K. Corral

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van John Sturges. Met o.a. Burt Lancaster, Kirk Douglas, Rhonda Fleming, Jo Van Fleet en John Ireland.

Perfecte combinatie van een ingehouden acterende Lancaster als revolverheld Wyatt Earp en Douglas als de emotionele partner Doc Holliday in het legendarische verhaal van de oorlog tussen de Earps en de Clantons die bij de O.K. Corral zijn definitieve beslag krijgt. Frankie Laine zingt de hoofdstukken aan elkaar en er lopen fraaie boeven rond als Van Cleef, De Corsia, Ireland en Elam om er een magistrale film van te maken. Regisseur Sturges zou in 1967 de geschiedenis met HOUR OF THE GUN nog eens dunnetjes overdoen. Scenario is van Leon Uris. Gefilmd in Vista Vision.

Tension at Table Rock

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Charles Marquis Warren. Met o.a. Richard Egan, Dorothy Malone, Cameron Mitchell, Billy Chapin en Royal Dano.

Schrijver-regisseur Charles Marquis Warren was een vooraanstaand kenner van de Amerikaanse western-overlevering. De meeste van zijn films waren dan ook westerns en veel elementen ervan werden gebruikt in Oscarwinnaar Dances With Wolves (1990). Egan - ook wel 'another Gable' genoemd - speelt cowboy Wes Tancred die uit zelfverdediging een bendeleider doodt. Aangezien de boef bekend stond als een held, is Wes niet meer welkom. Wel in Table Rock, waar de bange sheriff hem tegen outlaws kan gebruiken. Tension at Table Rock gaat voor de stemming en zet daarbij de treffende geluiden van Oscarwinnaar Dimitri Tiomkin psychologisch in om het belastende verleden van Wes te benadrukken.

Giant

1956 | Western, Drama

Verenigde Staten 1956. Western van George Stevens. Met o.a. Elizabeth Taylor, Rock Hudson, James Dean, Chill Wills en Mercedes McCambridge.

Na een reis naar Maryland, keert de jonge, rijke Hudson terug naar zijn ranch in gezelschap van Taylor, waarmee hij zojuist getrouwd is. Het klikt niet tussen Taylor en Hudson's zuster, die over de ranch regeert als een despoot. Gigantische, maar veel te lange kroniek van twee generaties veehouders in Texas.

Friendly Persuasion

1956 | Drama, Historische film, Western

Verenigde Staten 1956. Drama van William Wyler. Met o.a. Gary Cooper, Dorothy McGuire, Anthony Perkins, Richard Eyer en Phyllis Love.

Quakers die leven naar het gebod 'Gij zult niet doden' komen in botsing met de realiteit als de Amerikaanse Burgeroorlog zich verplaatst naar hun staat Indiana; het gezin Blumer (Cooper-McGuire) met zoon Josh (Perkins) wil geen gehoor te geven aan een oproep van een Noordelijke officier (Newton) om de wapenen op te nemen. Josh raakt echter in gewetensnood en sluit zich aan bij de boeren, die een verdedigingslinie opwerpen. Een meervoudig bekroonde en uitstekend gespeelde pacifistische film over het thema dienstweigeren op religieuze gronden. Perkins kreeg een Oscar-nominatie voor zijn rol. Gouden Palm in Cannes.

The Court-Martial of Billy Mitchell

1955 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1955. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Gary Cooper, Charles Bickford, Ralph Bellamy, Rod Steiger en Elizabeth Montgomery.

De op authentieke feiten gebaseerde strijd van een Amerikaans generaal, gespeeld door Cooper, voor erkenning van de luchtmacht als volwaardig onderdeel van de strijdkrachten in de jaren voor WO II. De wat trage praatfilm wordt gered door de sublieme prestaties van Cooper als de halsstarrige officier en Steiger als de aanklager. Cooper moet terechtstaan wegens zijn openlijk verzet via de pers. Het scenario van Milton Sperling en Emmett Lavery neemt het standpunt van de generaal als uitgangspunt, zonder een beschuldigend vingertje te heffen naar de legerleiding. Pakkende fotografie van Sam Leavitt en een sterke score van Dimitri Tiomkin blijven de aandacht vasthouden. Ook bekend als als THE ONE MAN MUTINY.

Land of the Pharaohs

1955 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1955. Avonturenfilm van Howard Hawks. Met o.a. Jack Hawkins, Joan Collins, Dewey Martin, Alexis Minotis en James Robertson Justice.

Een goed bedoelde literaire film die afzakt door gebrek aan actie: speelt in het oude Egypte. Scenario van Harry Kurtnitz, Harold Jack Bloom en William Faulkner.

The High and the Mighty

1954 | Drama

Verenigde Staten 1954. Drama van William A. Wellman. Met o.a. John Wayne, Claire Trevor, Laraine Day, Robert Stack en Jan Sterling.

Meesterlijk geconstrueerde rampenfilm rond de dynamiek van passagiers en piloten aan boord van een haperend lijntoestel tussen Hawaii en Californië. De filmstudio was aanvankelijk huiverig voor 141 minuten gezemel in een claustrofobische vliegmachine. Maar het drama werkt dankzij contrasterend weids beeld en monumentale composities. Allemaal dankzij John Wayne - de tweede piloot - omdat de filmcowboy alleen wilde meedoen als er werd gedraaid met hagelnieuw Cinemascope door zijn vaste westerncineast William H. Clothier, ondersteund door composities van zijn vaste westerncomponist Dimitri Tiomkin.

The Command

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van David Butler. Met o.a. Guy Madison, Joan Weldon, James Whitmore, Carl Benton Reid en Harvey Lambeck.

In deze aparte western is Madison, van huis uit dokter, een legerkapitein die onderweg is met een afdeling om een aantal pioniers te beschermen tegen Indianenaanvallen. Onderweg breekt er pokken uit, achteraf blijkt het een ongevaarlijke soort te zijn maar de Indianen schrikken ervan en doen niet veel moeite meer nog aan te vallen. Weldon is verpleegster en tussen haar en Madison ontstaat iets moois. De laatste knokt met zichzelf omdat hij als dokter moet vechten voor leven en als militair verplicht is ook te doden. Samuel Fuller bewerkte het verhaal Rear Guard van James Warner Bellah. Russell Hughes schreef het uiteindelijke scenario. Dimitri Tiomkin zorgde voor de muziek.

The Adventures of Hajji Baba

1954 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Don Weis en Don Wels. Met o.a. John Derek, Elaine Stewart, Thomas Gomez, Amanda Blake en Rosemarie Bowe.

De hooghartige prinses Fawzia (Stewart) mag van haar vader, de kalief (Randolph), niet trouwen met prins Nour El Din (Picerni) die haar hart veroverd heeft, omdat deze weet hoe oerslecht prins Nour is. Het meisje ontvlucht echter het paleis en ontmoet in een oase de barbier Hajji Baba (Derek), die haar helpt en verliefd op haar wordt. Door hem zal heel haar karakter veranderen, maar voordat het zover is, hebben ze 1001 avonturen beleefd. Gezellige, ouderwetse belevenissen in het oude Arabië, dixit Hollywood. Je kunt het niet serieus nemen, maar vervelen doe je je evenmin. Goed, zij het exotisch, scenario van Richard Collins naar de roman van James Morier. Kleurrijk in beeld gebracht door Harold Lipstein. Nat 'King' Cole zong de titelmelodie van Tiomkin/Washington de hitparades in. Gefilmd in CinemaScope.

Dial M for Murder

1954 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1954. Misdaad van Alfred Hitchcock. Met o.a. Ray Milland, Grace Kelly, Robert Cummings, Anthony Dawson en Antonio Margheriti.

De klassiekers van Hitchcock staan nog altijd als een huis. In Dial M for Murder maakte hij effectief spaarzaam gebruik van locaties en acteurs. Milland is geweldig als de slangige Tony die ingewikkelde plannen maakt om zijn rijke vrouw Margot (Kelly) te vermoorden. Oorspronkelijk gefilmd in 3D. Gedraaid in slechts 36 dagen, razendsnel, dus. Maar een zeer belangrijke scène moest steeds maar weer overgedaan worden. Het ging de regisseur niet in de kouwe kleren zitten: naar verluidt verloor hij van de zenuwen bijna tien kilo lichaamsgewicht.

Take the High Ground

1953 | Drama, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1953. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Richard Widmark, Karl Malden, Elaine Stewart, Steve Forrest en Carleton Carpenter.

Een precieze weergave van de opleiding van rekruten, met opnamen te Fort Bliss in de staat Texas als extra attractie. Scenario van Milland Kaufman.

Return to Paradise

1953 | Romantiek

Verenigde Staten 1953. Romantiek van Mark Robson. Met o.a. Gary Cooper, Roberta Haynes, Barry Jones en Moira MacDonald.

Een muf Zuidzee-verhaal over een zwerver Cooper die verliefd is op inlands meisje. Losjes gebaseerd op een verhaal van James Mitchener. Gefilmd op Samoa.

Jeopardy

1953 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1953. Drama van John Sturges. Met o.a. Barbara Stanwyck, Barry Sullivan, Ralph Meeker en Lee Aaker.

Een spannend maar oppervlakkig verhaal (van Maurice Zimm, bewerkt tot scenario door Mel Dinelli) met Stanwyck op vakantie in Mexico, die haar echtgenoot van de ondergang probeert te redden, en vervolgens zelf gekidnapt wordt door Meeker, een ontsnapte moordenaar. Achter de camera stond Victor Milner.

I Confess

1953 | Thriller, Film noir, Drama

Verenigde Staten 1953. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Montgomery Clift, O.E. Hasse, Anne Baxter, Karl Malden en Brian Aherne.

Een priester (Clift) neemt een moordenaar de biecht af, met als bizar maar onontkoombaar gevolg dat hij nu zelf van diens misdaad wordt verdacht. Niet helemaal Hitchcocks niveau, misschien omdat het niet klikte tussen regisseur en hoofdrolspelers. Hitchcock ergerde zich aan de gedegenheid waarmee Clift z'n rol voorbereidde ('alsof hij binnenkort echt wil intreden'). Baxter voelde zich door het afstandelijke gedrag van de regisseur niet op haar gemak. Achteraf had Hitchcock er spijt van dat hij aan de film was begonnen: 'We shouldn't have made the picture,' zei hij in 1967 tegen Truffaut. De meester had niet altijd gelijk.

Blowing Wild

1953 | Drama, Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 1953. Drama van Hugo Fregonese. Met o.a. Gary Cooper, Barbara Stanwyck, Ruth Roman, Anthony Quinn en Ward Bond.

Cooper en Bond exploiteren een olieput, die door Mexicaanse bandieten wordt vernietigd. Berooid nemen ze een opdracht aan nitroglycerine naar een mijn te brengen. Ondertussen ontmoeten ze oude vriend Quinn, die is getrouwd met Stanwyck, de ex-verloofde van Cooper. Quinn is ondertussen een rijke olieboer geworden, en hij biedt hen werk aan. Indrukwekkend melodrama, dat werd gefilmd in de olievelden van Mexico. De vele sterren in de film geven elkaar een volwaardige kans een nummertje op te voeren, maar Cooper en Stanwyck beheersen de film moeiteloos. Knappe climax. Philip Yordan is de auteur van het heetgebakerde scenario. Sid Hickox was verantwoordelijk voor de fotografie. De titelmelodie werd een hit voor Frankie Laine.

The Steel Trap

1952 | Misdaad

Verenigde Staten 1952. Misdaad van Andrew L. Stone. Met o.a. Joseph Cotten, Teresa Wright, Jonathan Hale, Walter Sande en Jonathan Haze.

Een knap diefstalavontuur waarin Cotten in het weekeinde een bank berooft en daarna besluit het geld terug te geven.

The Fourposter

1952 | Komedie

Verenigde Staten 1952. Komedie van Irving Reis. Met o.a. Lilli Palmer en Rex Harrison.

Een knap diefstalavontuur waarin Cotten in het weekeinde een bank berooft en daarna besluit het geld terug te geven.

The Big Sky

1952 | Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1952. Western van Howard Hawks. Met o.a. Kirk Douglas, Dewey Martin, Elizabeth Threatt, Arthur Hunnicutt en Buddy Baer.

In het Amerika van 1832 proberen Jim Deakins (Douglas) en Boone Caudill (Martin) een handeltje op te zetten met de Blackfoot indianen. Ze worden gedwarsboomd door de concurrenten van de Missouri Company, die niet terugdeinzen voor vuil spel. Boone is bijzonder gecharmeerd van de Blackfootse Teal Eye (Threatt), die echter terug naar haar stam moet worden gebracht. Een film over stoere mannen, die snel gereed staan met hun vuisten, niet aarzelen om de kruik whiskey aan de mond te zetten en dan uitbarsten in meerstemmig gezang. Niet de beste van Hawks, maar wel een fraaie, ouderwetse western.

Lady in the Iron Mask

1952 | Avonturenfilm, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Ralph Murphy. Met o.a. Louis Hayward, Patricia Medina, John Sutton en Alan Hale jr.

Een variatie op het verhaal van Alexander Dumas, maar nog altijd met de Drie Musketiers; een matige kostuumfilm.

High Noon

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Fred Zinnemann. Met o.a. Gary Cooper, Thomas Mitchell, Grace Kelly, Lloyd Bridges en Katy Jurado.

Amerikaanse westernklassieker, met vijftiger Gary Cooper als Will Kane, een gewetensvolle marshall geflankeerd door twintiger Grace Kelly als zijn kersverse bruid. Inleven is eenvoudig, want de lengte van de aanvankelijk gortdroge film is nagenoeg gelijk aan de lengte van het drama. Het begint met hun trouwerij in de ochtend, en bereikt de climax met de aankomst per trein om twaalf uur (High Noon) van een vrijgelaten crimineel die wraak wil nemen op de marshall (Cooper). Winnaar van vier Oscars, waaronder die voor Beste Acteur voor Cooper, hoewel de film toentertijd weinig opbracht en zelfs werd afgedaan als on-Amerikaans.

Angel Face

1952 | Film noir, Drama

Verenigde Staten 1952. Film noir van Otto Preminger. Met o.a. Robert Mitchum, Jean Simmons, Herbert Marshall, Barbara O'Neill en Mona Freeman.

Otto Preminger was een flamboyante persoonlijkheid die zoveel mogelijk onafhankelijkheid wenste als filmmaker. In Angel Face verwerkte hij Freudiaanse motieven en het Oedipuscomplex, en maakte hij gebruik van een bewegende camera. Hierdoor maakte hij van Angel Face een sexy thriller die zijn tijd vooruit was. Diane Tremayne (Simmons) wordt door cameraman Harry Stradling (A Streetcar Named Desire) spierwit en eng mooi afgeschilderd. Als Diane van haar vader (Marshall) gescheiden dreigt te worden, maakt ze een plan om de in haar ogen verantwoordelijke stiefmoeder (O'Neal) te vermoorden en betrekt in haar misdadig plot de familiechauffeur (Mitchum). Angel Face is meesterlijke, vergeten film noir.

The Thing from Another World

1951 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1951. Sciencefiction van Christian Nyby. Met o.a. Kenneth Tobey, Robert Cornthwaite, Margaret Sheridan, Douglas Spencer en James Arness.

USA 1951. Van Christian Nyby. Met oa Kenneth Tobey, Margaret Sheridan en James Arness. Militairen en wetenschappers gaan op onderzoek uit als vlakbij hun basis op de Zuidpool een geheimzinnig object neergestort is. 'What could melt that much ice?' 'Let's go down and see...' Terug op de basis blijkt dat dat laatste niet zo'n goed idee was. Sterke sf-horror, waarin de koene onverschrokkenheid van de personages lang standhoudt. Goed script, gebaseerd op een sf-verhaal van John W. Campbell jr, waarin de spanning steeds vastgehouden wordt. Howard Hawks bemoeide zich als producent nadrukkelijk met de regie. Klassieker. Een remake van John Carpenter uit 1982 was op een iets andere manier ook heel goed.

Strangers on a Train

1951 | Thriller, Film noir, Drama

Verenigde Staten 1951. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Farley Granger, Robert Walker, Ruth Roman, Leo G. Carroll en Patricia Hitchcock.

In een trein wordt de beroemde tennisser Guy Haines (Granger) benaderd door de gladde Bruno Anthony (Walker). Anthony weet dat Haines een erg slecht huwelijk heeft. En Anthony haat zijn vader. Dus is de oplossing nabij: als Haines Anthony's vader vermoordt, dan zal Anthony Haines' vrouw vermoorden. De perfecte misdaad, daar komt de politie nooit achter. Uitstekende Hitchcock, een van de eerste waarin hij als producent volledige zeggenschap over het eindresultaat kreeg, wat voor Hollywood in die tijd uniek was. Naar een roman van Patricia Highsmith.

Peking Express

1951 | Mysterie

Verenigde Staten 1951. Mysterie van William Dieterle. Met o.a. Joseph Cotten, Corinne Calvet, Edmund Gwenn, Marvin Miller en Benson Fong.

Deze herverfilming van SHANGHAI EXPRESS mist aroma en aanblik. Cotten is de dokter en Calvet de duistere dame die hij tegenkomt in de trein.

Drums In the Deep South

1951 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1951. Avonturenfilm van William Cameron Menzies. Met o.a. James Craig, Barbera Dayton, Guy Madison, Barton Maclane en Craig Stevens.

Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog houdt een Zuidelijk peloton onder leiding van Craig een heuvel bezet van waaraf ze de treinen van de Noordelijken kunnen stoppen. Craigs vroegere vriend Madison leidt de Noordelijke tegenaanval. Beiden zijn verliefd op Payton, die echter gehuwd is met Stevens. Een ingewikkeld scenario van Philip Yordan en Sidney Harmon, dat door de uitwerking herinneringen oproept aan GONE WITH THE WIND (waarvoor Menzies trouwens de decors ontwierp), maar gemaakt met veel minder geld en talent dan die film. Zoals steeds bij Menzies wordt optimaal gebruik gemaakt van de prachtige, door hemzelf ontworpen decors. Lionel Lindon stond achter de camera en Dimitri Tiomkin componeerde een knappe score. Rod Amateau fungeerde als dialoog-regisseur.

The Men

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Marlon Brando, Teresa Wright, Jack Webb, Everett Sloane en Howard St. John.

Brando schittert in zijn filmdebuut als een ex-soldaat, die als invalide uit WO II is gekomen, probeert opnieuw orde op zaken te stellen; zijn ingehouden acteren is hoogst effectief. Het scenario is van Carl Foreman, die zijn eigen verhaal bewerkte. Hertiteld: BATTLE STRIPE.

Guilty Bystander

1950 | Film noir

Verenigde Staten 1950. Film noir van Joseph Lerner. Met o.a. Zachary Scott, Faye Emerson, Mary Boland, Sam Levene en Kay Medford.

Ex-politieman en gewezen hoteldetective Scott die een alcoholprobleem heeft, raakt geconfronteerd met ontvoering van zijn zoontje. Hij zwerft door het nachtelijke New York op zoek naar een mysterieus persoon, die Saint Paul wordt genoemd. Hij struikelt daarbij over nogal wat lijken en gangsters die bij een of andere illegale juwelentransactie betrokken schijnen te zijn. Door deze zaak waar hij persoonlijk bij betrokken is, krijgt hij weer een doel in zijn leven en hij hoopt nader tot zijn vrouw te komen. Helaas zijn er alleen maar losers, inclusief een verbitterde oude vrouw die achter de schermen haar laatste slag hoopte te slaan. Prima B-film, ondersteund door een passende score van Dimitri Tiomkin. Het scenario is van Don Ettlinger, die het boek van Wade Miller bewerkte. Gerald Hirschfeld stond achter de camera.

Dakota Lil

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Lesley Selander. Met o.a. George Montgomery, Marie Windsor, Rod Cameron, John Emery en Wallace Ford.

In deze matige prent is Montgomery een geheimagent die naar het wilde Westen wordt gezonden om valsemunters op te sporen. Hij ontmoet Windsor en stelt vast dat zij tot de bende behoort. Via haar weet hij Cameron als de grote baas te ontmaskeren. Zodra Windsor doorheeft dat Montgomery aan de andere kant van de wet staat is ze al té verliefd op hem geworden: ze helpt hem in zijn strijd tegen haar ex-kameraden. Producent Edward Alperson was nog steeds op zijn middelmatige wijze actief: in 1935, na verkoopmanager bij Warner geweest te zijn, werd hij directeur van zijn eigen maatschappij Grand National. Hij ging in 1940 failliet. Cameraman Jack Greenhalgh stamt ook uit die tijd. Maurice Geraghty schreef het verhaal naar een boek van Frank Gruber. Dimitri Tiomkin verzorgde de muziek.

D.O.A.

1950 | Thriller

Verenigde Staten 1950. Thriller van Rudolph Maté. Met o.a. Edmund O'Brien, Pamela Britton, Luther Adler, Neville Brand en Henry Hart.

Zakenman O'Brien strompelt een politiebureau binnen met de melding dat hij gaat sterven. Iemand heeft hem een traagwerkend gif toegediend, waartegen niets te doen is. Hij vertelt wat hem de laatste uren overkomen is. In de tijd die hem nog rest, wil hij zijn eigen moordenaar vinden. Verrassend originele thriller met een uiterst sterke climax. Spanning en wanhoop worden haast voelbaar. O'Brien schittert in zijn rol en laat ons meeleven in Rouse en Clarence Greene. Mooie suggestieve fotografie van Ernest Laszlo. Bestaat ook in ingekleurde versie. Opnieuw verfilmd in 1969 als COLOR ME DEAD met Tom Tryon en onder de originele titel in 1987.

Cyrano de Bergerac

1950 | Romantiek, Historische film

Verenigde Staten 1950. Romantiek van Michael Gordon. Met o.a. José Ferrer, Mala Powers, William Prince, Morris Carnovsky en Elena Verdugo.

Ferrer, als Cyrano met de vooruitstekende puntneus, is smoorverliefd op zijn nichtje, Roxane (Powers). Zij valt echter voor een jonge cadet in Cyrano's regiment. Omdat Cyrano zoveel van Roxane houdt helpt hij de jonge officier met het schrijven van liefdesbrieven. Nadat deze gesneuveld is, trekt Roxane zich terug in een klooster, waar Cyrano haar trouw bezoekt. Als Cyrano sterft, realiseert zij zich te laat dat ze van hem hield. Gebaseerd op Edmond Rostand's klassieke toneelstuk uit 1897, gesitueerd in Parijs in de 17e eeuw. Ferrer kreeg een Oscar voor zijn portret van Cyrano.

Champagne for Caesar

1950 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1950. Komedie van Richard Worf en Richard Whorf. Met o.a. Ronald Colman, Celeste Holm, Vincent Price, Barbara Britton en Art Linkletter.

Beauregard Bottomley (Ronald Colman) weet alles maar de bolleboos kan geen baan vinden. Zelfs zeepfabrikant Burnbridge (Vincent Price, in een komedie!) wil hem niet inhuren. Beauregard neemt wraak door binnen de kortste keren 40 miljoen dollar te scoren in een kennisquiz die door de zeepmagnaat wordt gefinancierd. De kapitalist huurt ten einde raad een vrouw (Celeste Holm) in die de genius moet verleiden en moet uitzoeken of er een quizvraag bestaat die hij niet kan beantwoorden. Champagne for Caesar stak de draak met Kapitalisme en Media, heilige huisjes in jaren '50 Amerika. De Amerikaanse Nationale Bond van Fatsoen was zo overstuur van de satire dat de film het predikaat Adults Only kreeg.

Red River

1948 | Western

Verenigde Staten 1948. Western van Howard Hawks. Met o.a. John Wayne, Montgomery Clift, Joanne Dru, Walter Brennan en Coleen Gray.

Texaanse veebaron (Wayne) vervoert een deel van zijn veestapel. Onderweg krijgt hij te maken met Indianen en komt hij in conflict met zijn aangenomen zoon (Clift). Klassieke western is groots opgezet (er werden zo'n 6000 dieren gehuurd) en prachtig in beeld gebracht door Russell Harlan. Combinatie van no-nonsense Wayne, in een onsympathieke rol, en de 28-jarige, verfijnde Clift (in zijn debuut) is ronduit fascinerend. Film ging - mede door rampzalige weersomstandigheden - fors over het budget, maar was een commercieel succes.

Portrait of Jennie

1948 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1948. Drama van William Dieterle. Met o.a. Jennifer Jones, Joseph Cotten, Ethel Barrymore, Lillian Gish en David Wayne.

Een vertwijfelde, straatarme jonge schilder ontmoet een mooie en raadselachtige vrouw in Central Park. Zij worden verliefd op elkaar maar bij iedere ontmoeting lijkt zij met fikse sprongen ouder te zijn geworden. In Engeland uitgebracht als JENNIE.

The Long Night

1947 | Misdaad

Verenigde Staten 1947. Misdaad van Anatole Litvak. Met o.a. Henry Fonda, Vincent Price, Ann Dvorak, Queenie Smith en Howard Freeman.

Een traag drama over een moordenaar die zich voor de nacht bij een meisje verbergt dat hem tot een bekentenis wil dwingen. Wat vermoeiend! Scenario van John Wexley. Een herverfilming van een Jean Gabin-film: LE JOUR SE LÈVE.

Whistle Stop

1946 | Romantiek

Verenigde Staten 1946. Romantiek van Leonide Moguy. Met o.a. George Raft, Ava Gardner, Victor McLaglen, Tom Conway en Jorja Cutright.

Wanneer ze na een lange afwezigheid terugkomt in haar geboortedorp, zet Gardner nietsnut Raft en salooneigenaar Conway weer in vuur en vlam. De confrontatie tussen beide mannen is nu echter heviger dan voorheen. Barman McLaglen wil alles zonder bloedvergieten laten verlopen maar slaagt daar niet in. Goedgemaakte série noire, geschreven door Philip Yordan, die zijn inspiratie zocht in een roman van Maritta M. Wolff. Gardner blijft een mooie meid, en zij is ook vrijwel het enige dat je bijblijft van deze film. Goed amusement, maar zo vergeten. Russell Metty leidde het camerawerk en Dimitri Tiomkin componeerde de score.

The Dark Mirror

1946 | Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1946. Thriller van Robert Siodmak. Met o.a. Lew Ayres, Thomas Mitchell, Richard Long, Charles Evans en Garry Owen.

Psychologische thriller, doorspekt met (toen frisse) Freudiaanse doorkijkjes, waarin Hollywoodicoon Olivia de Havilland (Gone with the Wind) een tweeling neerzet waarvan de helft niet helemaal spoort. Het lijk van de vrijer van een van de meisjes brengt een spannende whodunit aan het rollen waarbij de dienstdoende detective en een psycholoog in het duister tasten over de identiteit van de dader. Of beter gezegd, over welke helft van de tweeling op welk moment de ander nadoet en waarom. Regisseur Siodmak houdt de spanning erin met een intelligente mix van mysterie en zusterlijke rivaliteit.

It's a Wonderful Life

1946 | Drama, Fantasy

Verenigde Staten 1946. Drama van Frank Capra. Met o.a. James Stewart, Henry Travers, Donna Reed, Lionel Barrymore en Beulah Bondi.

Cineast Frank Capra maakte films ter meerdere eer en glorie van de gewone man die in het zweet des aanschijns de kost verdient. De kerstklassieker It's a Wonderful Life is zijn magnus opus, met James Stewart op de bok als een wanhopige ondernemer die aan de arm van een engel te zien krijgt wat er van zijn lieflijke dorp terecht was gekomen als hij er niet was geweest. Capra's krachttoer werd in 2006 door het American Film Institute uitgeroepen tot de meest inspirerende film ooit. Een flop in de bioscoop maar een daverend succes op de buis waar de film bijna ieder jaar rond de kerst wordt vertoond.

Duel in the Sun

1946 | Western, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1946. Western van King Vidor. Met o.a. Jennifer Jones, Joseph Cotten, Gregory Peck, Lionel Barrymore en Lillian Gish.

Nadat haar blanke vader werd opgehangen wegens moord op haar Indiaanse moeder, staat een jonge vrouw alleen op de wereld. Ze wordt opgevangen door haar tante, de echtgenote van een grootgrondbezitter, die er geen geheim van maakt dat hij niets met het meisje te maken wil hebben. Ze hebben zelf twee zonen, een zachtmoedige, die gestudeerd heeft en een wildebras, die een bedrieger is. Ze wordt in haar liefde van de een naar de ander gesleurd, tot het tot een dramatische climax komt. Het grootste melodramatisch liefdesfresco sinds Gone with the Wind. Als Selznick het wat minder bombastisch had gemaakt, dan was het ongetwijfeld ook een meesterwerk geworden.

Pardon My Past

1945 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1945. Komedie van Leslie Fenton. Met o.a. Fred MacMurray, Marguerite Chapman, Akim Tamiroff, William Demarest en Rita Johnson.

Een uitstekend verhaal over de nietsvermoedende MacMurray, die op een beroemde playboy lijkt en zich diens schulden en vele vijanden op-de-hals haalt; een goed komediedrama.

Shadow of a Doubt

1943 | Thriller, Film noir, Mysterie

Verenigde Staten 1943. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Joseph Cotten, Teresa Wright, Macdonald Carey, Patricia Collinge en Henry Travers.

Nagelbijter opgenomen in Santa Rosa, kleinsteeds Californië-waar-nooit-iets-gebeurt, was een van Hitch' favorieten in zijn eigen catalogus. Vernuftig scenario, waaraan dramaturg Thornton Wilder meeschreef, is een donker-licht-spiegelspel tussen een joviale oom en zijn nichtje. Allebei heten ze Charlie: het nichtje een avontuurhongerige jongedame, de oom een wereldwijze charmeur die ineens op bezoek komt. Gaandeweg vermoedt zij dat hij een verzameling skeletten in de kast heeft. Zorgvuldige opbouw, bloedspannende apotheose, donkere onderstroming. In zijn cameo, als kaartspeler in de trein, heeft Hitch een goede hand inclusief de schoppenaas.

The Moon and Sixpence

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Albert Lewin. Met o.a. George Sanders, Herbert Marshall, Doris Dudley, Eric Blore en Elena Verdugo.

Effecten-makelaar Sanders uit London, die in de middelbare leeftijd is, droomt ervan om de rest van zijn leven door te brengen met schilderen op een eiland in Polynesi[KA3]e. Hij geeft zijn bestaan in Engeland op en reist af naar Tahiti. Een charmante, getrouwe verfilming van een verhaal van Somerset Maugham (vertolkt door Marshall), die goed gespeeld is. Geïnspireerd op het leven van Paul Gaugin. De schilderijen worden in kleur getoond. Scenario van regisseur Lewin.

Meet John Doe

1941 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1941. Drama van Frank Capra. Met o.a. Gary Cooper, Barbara Stanwyck, Edward Arnold, Walter Brennan en Spring Byington.

Wanneer jongste verslaggeefster Stanwyck samen met veertig anderen wordt ontslagen door krantenmagnaat Arnold, vindt zij op haar bureau de brief van een werkloze lezer - John Doe - die dreigt zich van het dak van het gemeentehuis te storten, als hij geen werk krijgt. Ze haalt hoofdredacteur Gleason over om free- lance een kolom over John Doe te maken, die razend populair wordt. Dan moet John Doe ook in levende lijve worden gevonden in de persoon van de werkloze baseball-prof Cooper. Als Cooper ingezet wordt voor een nationale liefdadigheidsactie, stuiten Stanwyck en hij op politieke corruptie waarbij baas Arnold betrokken is. Capra-Americana als gewaagde antikapitalistische maatschappijkritiek. Door zijn idealisme te lang, maar toch interessant. Veel bestaande (her-uitgebrachte) kopieën duren 123m. Ook in omloop als ingekleurde versie.

The Westerner

1940 | Western

Verenigde Staten 1940. Western van William Wyler. Met o.a. Gary Cooper, Walter Brennan, Doris Davenport, Fred Stone en Paul Hurst.

Rechter Roy Bean wordt de Hanging Judge genoemd. De ongevoelige man heeft echter een zwakke plek: een vrouw, die Lili Langtry heet. Als een man voor een paardendief wordt aangezien, weet hij de rechter te vermurwen door te zeggen dat hij met haar bevriend is.

Lucky Partners

1940 | Komedie

Verenigde Staten 1940. Komedie van Lewis Milestone. Met o.a. Ronald Colman, Ginger Rogers, Jack Carson, Spring Byington en Cecilia Loftus.

Schilder Colman wenst veel geluk toe aan het jonge verkoopstertje Rogers. Ze is erg onder de indruk van de jongeman en koopt een loterijbriefje. Ze spreken af dat als ze mocht winnen, ze samen een reis zullen maken. Dit valt echter niet in goede aarde bij haar verloofde Carson. Een scenario, geschreven door Allan Scott en John Van Druten, dat alle finesse en delicate humor uit het originele verhaal, Bonne Chance van Sacha Guitry mist, hoezeer de acteurs ook hun best doen om sprankelend en wervelend over te komen. Destijds was het een groot succes, nu blijft het een gedeeltelijk leuk curiosum. In beeld gezet door Robert de Grasse. Guitry schreef en regisseerde de originele Franse versie in 1935 waarin hij tevens de hoofrol vertolkte.

Only Angels Have Wings

1939 | Avonturenfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1939. Avonturenfilm van Howard Hawks. Met o.a. Cary Grant, Jean Arthur, Richard Barthelmess, Rita Hayworth en Thomas Mitchell.

Mooie vliegeniersfilm van Hawks, zelf in zijn jonge jaren een enthousiast piloot. Geoff Carter (Grant) bestiert een luchtpostservice in Colombia. Vliegen is levensgevaarlijk tussen al die hoge, mistige Andespieken. Op een dag vraagt piloot Bat Kilgallen (Barthelmess) om een baan. Maar Kilgallen heeft een besmet verleden, door zijn schuld kwam ooit een boordwerktuigkundige om. Toch krijgt hij een kans, áls hij de gevaarlijkste klussen op zich wil nemen. Zoals vaak bij Hawks: echte kerels, mooie meiden (Arthur en Hayworth), bloedstollende spanning en sprankelende dialogen.

Mr. Smith Goes to Washington

1939 | Drama

Verenigde Staten 1939. Drama van Frank Capra. Met o.a. James Stewart, Jean Arthur, Claude Rains, Edward Arnold en Guy Kibbee.

Wanneer een senator uit een der westelijke staten plotseling overlijdt, sturen corrupte mannetjesmakers Jefferson Smith, een apolitieke Joris Goedbloed, als vervangmarionet naar Capitol Hill. Jeff, echter, observeert, luistert en denkt voor zichzelf. Magnifieke Capra-genremengeling toont het doorgerotte nepotisme van het Amerikaanse politieke systeem. Surreëel: de parallellen met de 21ste-eeuwse beerput, quid pro quo en cynische leugenpers incluis. Hoogtepunt is de filibusterscène, waarin Smith 24 uur lang onafgebroken in de Senaat zijn hart lucht. Bevlogen, grootse, tijdloze cinema. Elf Oscarnominaties, één beeldje, voor auteur Lewis R. Foster.

You Can't Take It With You

1938 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1938. Komedie van Frank Capra. Met o.a. James Stewart, Jean Arthur, Lionel Barrymore, Edward Arnold en Mischa Auer.

Oscar voor Beste Film, en een Oscar voor Beste Regisseur (Frank Capra). Dat was de verdiende oogst van deze Broadway-verfilming, met James Stewart in zijn doorbraakhoofdrol als de telg van een zakenfamilie. Jonge excentriekeling in de dop Alice (Jean Arthur) speelt zijn zoetelief, waarbij het vermaak ontspruit uit de botsing tussen de twee zeer van elkaar verschillende families. Ergo: de zakelijke en de creatieve kant van Amerika. Stewart is sprankelend, ogenschijnlijk onbewust van script, camera's en regie. Capra was bijzonder in z'n sas met Stewart, en huurde hem aansluitend in voor de kaskraker Mr. Smith Goes to Washington.

Spawn of the North

1938 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1938. Avonturenfilm van Henry Hathaway. Met o.a. George Raft, Henry Fonda, Dorothy Lamour, Louise Platt en John Barrymore.

Een film over Canadese vissers, vol actie en met een prima rolbezetting. Lamour is verrassend goed. Barrymore is grappig als vlot pratende krantenman. De visuele- en de geluidseffecten kregen speciale Oscars. Nieuwe versie: ALASKA SEAS.

Lost Horizon

1937 | Avonturenfilm, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1937. Avonturenfilm van Frank Capra. Met o.a. Ronald Colman, Jane Wyatt, H.B. Warner, John Howard en Edward Everett Horton.

De Britse diplomaat Bob Conway (Colman) ontsnapt met een paar anderen aan het oorlogsgeweld in China. Maar hun vliegtuig stort neer in de Himalaya. De overlevers worden gered door bewoners van Shangri-La, een hemels paradijs dat tussen de bergtoppen verborgen ligt. Een aantal overlevers wil echter toch weer terug naar 'de beschaving'. Peperduur project van regisseur Capra (It's a Wonderful Life). De film werd tijdens WO II opnieuw gemonteerd om hem minder pacifistisch te maken, in de jaren '50 werd vermeende communistische propaganda uit de film gesneden. Inmiddels is de film voor zover mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Mad Love

1935 | Horror, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1935. Horror van Karl Freund. Met o.a. Peter Lorre, Frances Drake, Colin Clive, Isabel Jewell en Ted Healy.

Bij een treinongeluk verliest de beroemde pianist Clive zijn handen. De sinistere chirurg Lorre is bereid hem de handen van een zojuist terechtgestelde moordenaar aan te meten, alleen maar omdat hij waanzinnig verliefd is op Clive's echtgenote Drake.

I Live My Life

1935 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1935. Komedie van W.S. Van Dyke. Met o.a. Joan Crawford, Brian Aherne, Frank Morgan, Aline MacMahon en Eric Blore.

Wispelturige rijkelui`s dochter Crawford maakt een reisje op papa`s luxe jacht langs de Griekse eilanden. Ze ontmoet een jonge, toegewijde archeoloog (Aherne) en doet zich voor als een eenvoudige secretaresse. Hij wordt verliefd op haar en volgt haar naar New York, maar het (wel)standsverschil dreigt de ontluikende romance te laten mislukken. Misschien wat opgeblazen en een antiek plot, maar vermakelijk. Scenario van Joseph L. Mankiewicz. Camerawerk van George Folsey.

Susan Lennox - Her Fall and Rise

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van Robert Z. Leonard. Met o.a. Clark Gable, Greta Garbo, Jean Hersholt, John Miljan en Alan Hale.

Een brute boer (Hersholt) wil zijn onrechtmatige dochter (Garbo) uithuwelijken aan een andere, rijke, boer (Hale), maar ze vlucht naar een hutje in de bergen, valt in de armen van een ingenieur (Gable) en wordt verliefd. Gable brengt uit Garbo het beste op erotisch gebied boven. Scenario van Wanda Tuchock naar de roman van David Graham Philips.