Souhel Ben Barka

Regisseur

Souhel Ben Barka is regisseur.
Er zijn 2 films gevonden.

Noces de sang

1978 | Drama

Marokko 1978. Drama van Souhel Ben Barka. Met o.a. Irene Terzieff, Laurent Papas, Mohamed Habachi, Jamila en Larbi Doghmi.

Deze in het hedendaags Marokko gesitueerde bewerking van Bodas de sangre van Lorca, waarin een sociale outcast de hem ontzegde geliefde ontvoerd op de vooravond van haar huwelijk, met een fataal treffen met haar aanstaande. Het gegeven van de bloedbruiloft wordt gebruikt voor het tonen van het nog steeds bestaand kaste- en klassesysteem, waarbinnen de vrouw alleen als moeder en voedster haar plaats heeft en waar het breken met de traditie niet wordt getolereerd. De te artistieke regie geeft de personages - behalve de tragische held - echter nauwelijks een identiteit, zodat het maatschappijbeeld, noch Lorca's drama reliëf krijgen. Wel een opvallend gebruik van de kleur, dat ook weer een doel op zich wordt.

La Guerre du pétrole n'aura pas lieu

1975 | Drama

Frankrijk/Marokko 1975. Drama van Souhel Ben Barka. Met o.a. Claude Giraud, Philippe Léotard, Sacha Pitoëff, Giorgio Ardisson en Claudio Gora.

Een olieproducerend Arabisch land heeft door omkoping van een minister een onvoordelig handelsverdrag met een Amerikaanse maatschappij gesloten en blijft ondanks bodemrijkdom in totale armoede. Nieuwe idealistische minister probeert de corruptie aan de kaak te stellen, maar wordt gearresteerd wegens hoogverraad. Situering in een niet nader genoemd land stelt de regisseur in staat authentieke gebeurtenissen uit verschillende Arabische staten te combineren, maar de film mist daardoor merkwaardig genoeg overtuigingskracht. Niettegenstaande de weinig bekwame regie is de zinnige boodschap van de film duidelijk genoeg: niet alleen verzet van OPEC jegens afnemers, maar óók kritisch klassebewustzijn tegen exploitanten in eigen land.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Souhel Ben Barka op televisie komt.

Reageer