Hans-Peter Kochenrath

Producer

Hans-Peter Kochenrath is producer.
Er zijn 2 films gevonden.

Im Laboratorium des Doktor von Trier

1998 | Documentaire, Biografie

Duitsland 1998. Documentaire van Achim Forst. Met o.a. Lars von Trier, Henning Camre, Tómas Gislason, Maurice Drouzy en Peter Schepelern.

Het echte Kopenhagen heeft niets te maken met het sombere, lugubere universum dat Lars von Trier (1956) ervan maakte in zijn films. Met abrupte montages en beweeglijke handcamera roept hij een parallele wereld op die niet steeds bij iedereen in goede aarde valt. Ook al geven zijn films hierdoor soms een slordige indruk, toch worden ze tot in de puntjes voorbereid en wordt er niets aan het toeval overgelaten. Hij begon zijn carri[KA2]ere met het maken van artistieke films, zoals NOCTURNE (1980) en BILDER DER BEFREIUNG (1982), maar vanaf zijn doorbraak in 1984 met THE ELEMENT OF CRIME werd hij grimmig en alles behalve vriendelijk. Zijn bewondering voor Dreyer, het Duitse expressionisme, Tarkovsky en Bergman komt tot uiting in gans zijn [KL21]uvre, w.o. EPIDEMIC (1987), MEDEA (1988), EUROPA (1991) en de kitscherige tv-reeks RIGET (1994 en 1996). Met BREAKING THE WAVES (1996) sloeg hij weer een andere richting in, terwijl zijn volgende IDIOTERNE (1998) voor heel wat controversen zorgde. Tijdens de opnamen voor de documentaire bereidde hij DANCER IN THE DARK voor. Een boeiend portret van een niet alledaagse, onvoorspelbare cineast, die de mensen bewust tegen zich in het harnas jaagt. Zo kreeg hij ook heel wat kritiek te slikken met het 'Dogma 95' dat hij samen met Thomas Vinterberg opstelde. Frost schreef het scenario. Sylvia Lauer en Ute Rübesamen stonden in voor de montage en Lars Beier en Holger Gleitsmann tekenden voor de fotografie.

Die verschiedenen Gesichter des Sergei Eisenstein

1997 | Documentaire, Biografie

Duitsland 1997. Documentaire van Oksana Bulgakowa en Dietmar Hochmuth.

Een korte, wat oppervlakkige biografische documentaire over een van de grootste Russische cineasten, Sergei Mikhailovitsj Eisenstein (1898-1948) waarin vooral aandacht besteed wordt aan de politieke tegenwerking die hij steeds ondervond. Nadat hij door Stalin als een genie was binnengehaald met films als STACHKA en BRONENOSETS POTYOMKIN voelde Stalin de persoonlijkheid van de cineast eerder als een bedreiging. Toen hij van 1929 tot 1933 de wereld ging verkennen via Europa, Amerika en Mexico werd hij als een pion van het communisme beschouwd. Terug in Rusland was hij het vertrouwen van Stalin helemaal kwijt. Het ene project na het andere wordt afgewezen of afgebroken. Nadat hij zichzelf vernederde door zich publiekelijk te verontschuldigen kreeg hij het groene licht voor het maken van ALEKSANDR NEVSKII, waarmee hij zich rehabiliteerde in de ogen van de partijbonzen. Daarna volgde het grandiose epos IVAN GROZNYI. Dit moest een trilogie worden, maar het tweede deel werd door Stalin verboden en eerst in 1958, tien jaar na de dood van de maker, vrijgegeven. Eisenstein stierf tijdens de voorbereidingen voor het derde deel. Volledig gemaakt met archieffilms en fragmenten uit Eisensteins œuvre. Goed voor wie iets meer wil weten over de cineast, maar filmhistorisch van weinig belang. Bulgakowa en Hochmuth schreven het scenario en Manfred Karge leest de wat saaie commentaar. De montage was in handen van Dorothea Brühl. Nieuw filmmateriaal werd geschoten door Dieter Chill.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Hans-Peter Kochenrath op televisie komt.

Reageer