Helena van der Meulen: scenario.
Er zijn 11 films gevonden.

Zurich

2015 | Drama

Nederland​/​​Duitsland​/​​België 2015. Drama van Sacha Polak. Met o.a. Wende Snijders, Sascha Alexander Gersak, Barry Atsma en Waléra Kanischtscheff.

Nina lift met vrachtwagenchauffeurs van truckerscafé naar wegrestaurant, op zoek naar warmte en fysieke liefde, maar bevreesd voor al te veel intimiteit. Haar leven is uit het lood. Waardoor dat komt wordt pas geleidelijk aan ­duidelijk in Zurich, na Hemel de tweede speelfilm van Polak. Helena van der Meulen schreef het scenario speciaal voor zangeres Wende Snijders. Het blijkt een gouden greep: de debutante draagt de intense roadmovie, met een gezicht waar de wanhoop – op de rand van gekte – vanaf spettert. Ze kreeg er een Gouden Kalf-nominatie voor.

Mijn avonturen door V. Swchwrm

2012 | Jeugdfilm

Nederland 2012. Jeugdfilm van Froukje Tan. Met o.a. Dennis Reinsma, Georgina Verbaan, Hans Dagelet, René van 't Hof en Ali Ben Horsting.

Froukje Tan tovert de fantasiewereld van een negenjarige jongen tevoorschijn met wondermooi behoud van het elegante minimalisme van Toon Tellegen, schrijver van het oorspronkelijke boek over een jongen die schrijver wil worden. Met uitgekiende shots en uitstekend gekozen locaties voert Tan de kijker de wereld van Swchwrm binnen. De casting van de jonge Dennis Reinsma voor de hoofdrol was een gouden greep. In zijn dromerig verwonderde en observerende blik ligt de hele film besloten. Durf te twijfelen, blijf je verwonderen, zegt de film, en niet alleen tegen de jongste kijkers.

Hemel

2012 | Drama

Nederland 2012. Drama van Sacha Polak. Met o.a. Hannah Hoekstra, Hans Dagelet, Rifka Lodeizen, Mark Rietman en Eva Duijvestein.

Hemel is het speelfilmdebuut van zowel filmmaakster Sacha Polak (1982) als actrice Hannah Hoekstra (1988). Een bijzonder moedig debuut van beiden, want Hemel is geen gemakkelijke film, en geen gemakkelijk meisje. De eerste helft van de film wipt ze van bed tot bed, zonder ooit verliefd te worden. Want niemand komt in de buurt van vader Gijs (een krachtig-ontspannen Hans Dagelet), die Hemel in zijn eentje heeft opgevoed na de dood van haar moeder. Hemel is pure cinema, en dat viel ook op in Berlijn, waar de film de prijs van de internationale filmkritiek kreeg.

Joy

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Samira Maas, Coosje Smid, Dragan Bakema, Lisette Livingston en Dalorim Wartes.

Met Joy voltooide De Jong een drieluik rond opgroeiende, ontoegankelijke meisjes, dat ook Bluebird en Het Zusje van Katia omvat. Joy (prima debutante Maas), is achttien jaar geleden als pasgeborene te vondeling gelegd. Nu, na jaren van kindertehuizen en emotionele leegte, wil ze op zoek naar haar moeder. De camera zit dicht op de huid van Joy, een bruusk, dolend meisje dat hunkert naar warmte. Haar naam klinkt wrang, en slaat misschien eerder op de nadrukkelijk opgewekte dancehit 'Tu es foutu' van In-Grid, waar Joy steeds naar luistert. Gouden Kalveren voor Beste Film, Beste Script en voor de bijrol van Coosje Smid.

Gezocht: Man

2005 | Komedie, Familiefilm, Drama

Nederland 2005. Komedie van Patrice Toye. Met o.a. Monic Hendrickx, Thom van Seijen, Kitty Courbois, Frieda Pittoors en Johan Heldenbergh.

Deze telefilm vertelt het ontroerende en geestige verhaal van de alleenstaande Rosalie en haar zoon Bas. Ze zijn al jaren met zijn tweetjes, want zijn vader ging weg toen Bas nog maar een peuter was. Bas besluit stiekem een nieuwe man te zoeken voor zijn moeder, terwijl Rosalie in het geniep op zoek gaat naar een nieuwe vader voor Bas. Fraaie rol van de altijd opmerkelijke Monic Hendrickx, die mooi tegenspel krijgt van Kitty Courbois als haar moeder.

Bluebird

2004 | Drama, Familiefilm

Nederland 2004. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Elske Rotteveel, Kees Scholten, Elsie de Brauw, Bright O'Richards en Jaap Spijkers.

De dertienjarige Merel (Rotteveel) is een slimme, energieke scholiere die van de ene op de andere dag het slachtoffer wordt van pesterijen. Tegenover de volwassenen houden Merel en haar kwelgeesten de schijn op maar naarmate de pesterijen toenemen verandert Merel geleidelijk in een schichtige puber. Jeugdige actrice Elske Rotteveel kan uitstekend overweg met de rol van de transformerende puber en het scenario van Helena van der Meulen blinkt uit in subtiele observatie van het meisje zonder te vervallen in al te veel voorgekauwde analyse en achtergrondinformatie. Populair op scholen als aanleiding voor klassegesprekken over pesten.

Novemberlicht

2003 | Drama

Nederland 2003. Drama van Eric Oosthoek. Met o.a. Annemarie Prins, Eva van Barneveld, Niek Pancras en Patrick Ferwerda.

Overstromingen bedreigen het Gelderse rivierengebied, maar de oude Jacoba wil haar woning niet verlaten. Ze wacht op het water, alsof dat de herinneringen aan een verloren leven kan wegspoelen. Kleindochter Fleur probeert haar oma op andere gedachten te brengen.

Tussenland

2002 | Drama

Nederland 2002. Drama van Eugenie Jansen. Met o.a. Jan Munter, John Kon Kelei, Willem Smit, Ingeborg Uyt den Boogaard en Miep Bos.

Een bitterzoete film over twee eenzame, tegenovergestelde zielen. De een is de 81-jarige mopperkont en weduwnaar Jakob (Munter), die aan de politionele acties van 1947-48 in Nederlands Indië had deelgenomen en de ander is de onzekere, achttienjarige Majok (Kon Kelei), een vluchteling uit Soedan. Als Jakob hem op het land achter zijn huis aantreft, verjaagt hij hem in eerste instantie als een zwerver. Als Majok, die op een bankje slaapt, het vervolgens aan de stok krijgt met de buurtbewoners, neemt Jakob het echter voor hem op. Er ontstaat een toenadering, die vervolgens mislukt en dan weer goed komt door wederzijds begrip. De film is het speelfilmdebuut van Jansen, die daarvoor documentaires gedraaid had. Ze werd benaderd door Helena van der Meulen, die vier jaar ervoor het scenario geschreven had. Ze dienden het samen in voor de VPRO-serie No more heroes, maar het viel in de eindronde van twaalf scenario's af met vijf anderen. Het duo vond de RVU bereid de film als telefilm te laten produceren door Waterland voor een budget van ca achthonderdduizend euro. De rolprent werd voorvertoond op het festival van Rotterdam en kreeg als eerste Nederlandse speelfilm de Tiger-Award. Hierna volgde naar voorbeeld van Familie een distributie in een aantal bioscopen en drie maanden later werd de film op de tv uitgezonden. Zowel Munter als Kon Kelei zijn amateurs, maar passen beiden zeer goed bij hun rol. De film is niet rijk aan dialoog, maar de mooie beelden van Adri Schrover zeggen in bepaalde scènes soms veel meer dan duizend woorden. Hier komt de vaardigheid als maakster van documentaires van Jansen naar voren en zij improviseerde menige scène. De titel slaat op de wereld van onbegrip, waarin zowel Jakob als Majok zich bevinden. Hoewel de gebeurtenissen een beetje voorspelbaar zijn en de finale eerder wishful thinking dan realiteit is, komt alles verrassend echt en zonder sentiment over. De film is politiek correct en je vraagt je af in hoeverre dat met de werkelijkheid overeenstemt.

Zoenzucht

1999 | Korte film, Drama

Nederland 1999. Korte film van Bie Boeykens. Met o.a. Olga Zuiderhoek, Bart Slegers, Ramona da Cruz Lopes, Jack Wouterse en Jacqueline Blom.

Engel is een meisje van negentien, dat getroffen wordt door een wonderlijke ziekte, 'zoenzucht' geheten. Iedereen die zij zoent stort bewusteloos ter aarde. Tevens heeft zij een ondefinieerbare aantrekkingskracht op mensen, en op mannen in het bijzonder.

fl. 19,99

1998 | Komedie

Nederland 1998. Komedie van Mart Dominicus. Met o.a. Thomas Acda, Carine Korteweg, Jeroen Willems, Leny Breederveld en Jacqueline Blom.

De titel verwijst naar de superlage prijs die trouwlustige paartjes voor [KA1]e[KA1]en (huwelijks)nacht hoeven te betalen in een chique, Amsterdams hotel voor de nacht van 31 december 1999. Bruidsparen in spe verdringen zich in de lobby; het is een bont gezelschap dat bestaat uit: yuppies, luidruchtige punkers, bejaarden, Marokkanen, homo`s, een platsprekende, ordinaire Amsterdammer (Acda) met vrouw en hond, een vrouwmens dat haar gekleurde vriend aan een verblijfsvergunning wil helpen enz. Er zijn ook typische stijve Hollanders, religieuze fanatici en racisten. Het zou de dwarsdoorsnede zijn van de Nederlandse samenleving anno 1999. Tijdens de nacht worden de contrasten nog duidelijker, niet alleen tussen de koppels, maar ook bij hun toevallige ontmoetingen in de gangen van het hotel. De scenarioschrijvers, Helena van der Meulen en debuterend regisseur Dominicus hebben duidelijk te veel hooi op de vork genomen. Het is onmogelijk iets zinnigs in bijna anderhalf uur over de diverse levens van dergelijke vogels met zo`n bont pluimage in beelden (van Rogier Stoffers) te vertellen. Soms is het geestig, soms tragisch en bij gelegenheden bitter. De sketches zijn keurig gedaan, maar veel te voorspelbaar en te clichématig. De veertig-jarige Dominicus was een tijdlang hoofdredacteur van het noodlijdende filmblad Skrien en schreef daarna scenario's. Weinig interessante Hollandse subsidiekunst, die even in twee bioscopen liep om daarna binnen zes maanden op de kleine buis vertoond te worden.

Tot ziens

1995 | Romantiek, Drama

Nederland 1995. Romantiek van Heddy Honigmann. Met o.a. Guy van Sande, Els Dottermans, Warre Borgmans, Nelleke Zitman en Stefan van der Staak.

Jongen-ontmoet-meisje-verhaal met een draai: Jan (Van Sande) versiert Laura (Ter Steege) op de schaatsbaan en thuis (bij Laura) bedrijven ze hartstochtelijk de liefde. Jan blijkt getrouwd en houdt eigenlijk te veel van zijn vrouw Ann (Dottermans). Hij is bang Ann te verliezen, maar de erotische aantrekking tussen hem en Laura is onweerstaanbaar. Mooi gefilmde, expliciet seksueel romantisch drama in avondvullend debuut van Honigmann, die daarvoor een documentaire gemaakt had over Peru waar zij lange tijd gewoond heeft. Het scenario is van Helena van de Meulen en regisseuse Honigmann. Uitstekend camerawerk van Stef Tijdink. De film is opgedragen aan wijlen Ellen en Gerry Waller, wat wellicht bij een argeloze kijker de wenkbrouwen doet fronsen: de Wallers schreven scenario's en Gary was daarbij ook criticus voor het Amerikaanse filmvakblad Variety. Ter Steege werd op het filmfestival van Locarno gelauwerd voor haar rol met de speciale prijs van de jury.