Marc Ribot

Acteur, Componist

Marc Ribot is acteur en componist.
Er zijn 3 films gevonden.

Galloping Mind

2015 | Drama

België 2015. Drama van Wim Vandekeybus. Met o.a. Jerry Killick, Natali Broods, Rebeka Rea, Matt Devere en Izabella Rea.

In het speelfilmdebuut van choreograaf Vandekeybus wordt een tweeling snel na de geboorte gescheiden. Terwijl het meisje opgroeit in een middenklassengezin, leeft haar broer tussen straatjochies en zwerfhonden. Engels-Hongaars gesproken drama over lotsbestemming en bloedbanden heeft prima acteurs: Broods en Killick zijn goed als de ouders. De indrukwekkende groep kinderen vond de maker voor een deel in weeshuizen. De regisseur ging naar onder meer Hongarije voor de locaties, die cameraman Gábor Szabó fraai vastlegde, en waar de jonge acteurs te paard energiek doorheen galopperen.

Gare du Nord

2013 | Drama

Frankrijk/Canada 2013. Drama van Claire Simon. Met o.a. Nicole Garcia, Reda Kateb en François Damiens.

Het Parijse Gare du Nord is het drukste treinstation van Europa, en derhalve een verzamelplek voor immigranten uit alle hoeken van de wereld. Autodidact Simon (Recréations) filmde er tegelijkertijd de documentaire Géographie humaine en deze speelfilm, die draait om de onwaarschijnlijke maar verterende romance tussen een oudere vrouw en een jonge wetenschapper. Laatstgenoemde doet er onderzoek naar het station als multiculturele broedplaats, en aan zijn hand ontmoeten we de uiteenlopende personages die de microkosmos bevolken. Fraai docu-drama, dat helaas naar het einde toe uit de bocht vliegt.

Sabbath in Paradise

1997 | Documentaire, Muziek

Duitsland 1997. Documentaire van Claudia Heuermann. Met o.a. Michael Alpert, Anthony Coleman, David Krakauer, Frank London en Roy Nathanson.

Klezmer is traditionele joodse muziek die afkomstig is uit Midden- en Oost-Europa. Het is helaas een muziekvorm, die aan het uitsterven is, omdat er door de holocaust nog maar weinig musici zijn die de muziek kennen en ten gehore kunnen brengen. Dikwijls zijn het ouderen, ver in de tachtig, die klezmer spelen. Heuermann heeft een fascinerende documentaire gedraaid in New York over de bands en individuele musici, die optreden in de synagoge, een studio of op bruiloften en partijen. We zien en horen o.a. Andy Statman op de klarinet en mandoline, Marc Ribot op de gitaar, Anthony Coleman op de piano en we krijgen een kort optreden van John Zorn. De muziek klinkt vrolijk en staat niet ver af van jazz. Een uniek document dat bekroond werd. Het scenario is van regisseuse/producente Heuermann. Het camerawerk is van Rainer Hartmann.

op televisie
1 uitzending

Galloping Mind (2015) is deze week eenmaal op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Datum
Zender
Tijd
vrijdag 02 november
NPO 2
23:40 - 01:27

Reageer