Colbert Clark

Regisseur, Producer

Colbert Clark is regisseur en producer.
Er zijn 8 films gevonden.

Columbia's Musical Western-serie

1944 | Western, Muziek

Verenigde Staten 1944. Western van

Sinds Gene Autry in 1935 gelanceerd werd als de zingende cowboy nummer 1 (wat niet helemaal waar was, want Ken Maynard kan die titel opeisen, ook al zong hij maar in [KA1]e[KA1]en enkele film, en zelfs John Wayne liet zijn liedjes indubben door Smith Ballew v[KA1]o[KA1]or Autry), is er in veel westerns gezongen. Zelfs in serieuze western-series als die van Charles Starrett of Russell Hayden moesten trio`s en dergelijke groepjes optreden om toch maar wat muziek te geven. Ook een grootmeester als John Ford kon er in 1950 in RIO GRANDE (Republic) nog niet helemaal omheen: De Sons of the Pioneers werden mee opgenomen. Columbia probeerde het tussen 1944 en 1949 met diverse musical-westerns. Deze westerns vormden alleen maar de achtergrond waartegen de vele liedjes gebracht werden door orkesten en artiesten als Ken Curtis, Roy Acuff, de Hoosier Hotshots, Bob Willis and his Texas Playboys (al eerder bij dezelfde studio van de partij bij Russell Hayden) en de Smoky Mountain Boys. Alleen voor Curtis werd een apart contract afgesloten voor acht van deze musicals. Er was altijd wel een scenario aanwezig; vaak was dit volstrekt oninteressant, want het moest alleen maar de mogelijkheid bieden dat er liedjes werden gebracht. George F. Kelly was de cameraman van alle acht Curtis-films en ook van de meeste andere; Colbert Clark was de vaste producent van al deze niemendalletjes. Ray Nazarro werd als regisseur opgevolgd door mensen als Vernon Keays en Derwin Abrahams. Mischa Bakaleinikoff was de vaste man van Columbia voor de muzikale achtergrond. Om nog even terug te komen op Curtis: deze in 1916 geboren acteur debuteerde via de Sons of the Pioneers, kreeg zelf bekendheid door de acht Columbia-films en zou daarna in vele films en westerns B-rollen spelen tot hij wereldberoemd werd als Festus Haggen in de tv-serie [KL]Gunsmoke[KLE], die werd uitgezonden in de periode 1964-75. Curtis speelde zijn laatste rol als Seaborn Tay, een veehandelaar, in de tv-western CONAGHER (1991) van Reynaldo Villalobos naar een roman van Louis L`Amour, die na Curtis` dood (april) op de thuisbuis in Amerika kwam (juli).

Durango Kid-serie

1940 | Western, Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten 1940. Western van

Charles Starrett (1903-86) begon zijn offici[KA3]ele filmcarri[KA2]ere in 1930 als Henry Morgan in FAST AND LOOSE van Fred C. Newmeyer. Hij speelde diverse soorten rollen tot hij in 1935 door Columbia gecontracteerd werd als western-ster. De rest van zijn carri[KA2]ere (tot aan 1952 in THE KID FROM THE BROKEN GUN van Fred F. Sears) zou hij bij Columbia blijven en 131 westerns spelen. In 1940 maakte hij de western THE DURANGO KID, een gemaskerde Robin Hood. Zoals hij zelf ook zei was het [KA1]e[KA1]en van de vele westerns die hij per jaar - acht stuks - maakte. Op aandrang van bioscoopexploitanten, die goede zaken deden met de film, startte hij in 1945 de Durango Kid-reeks met THE RETURN OF THE DURANGO KID. Vanaf dat moment zou Starrett alleen nog maar Durango Kid-westerns spelen, 64 in totaal, bijna de helft van wat hij aan westerns gespeeld heeft. Zijn naam was in alle films Steve, de achternaam wisselde. Elk begin was ongeveer gelijk. Steve komt aangereden en hoort schoten: een postkoets wordt overvallen en in een mum van tijd is hij betrokken bij een misdaad. Om de misdadigers sneller te kunnen grijpen vermomde hij zich als de Durango Kid, zodat hij anoniem het gespuis kon opsporen. De films werden door Colbert Clark geproduceerd. Die loste Jack Fier, die w[KA1]el de eerste film uit 1940 voor zijn rekening nam, af van de Starrett-reeks. Routiniers als Ed Earl Repp, William Lively, Barry Shipman e.a. schreven de scenario`s. Daardoor zat er een constante kwaliteit in de reeks. Starrett zelf vond het een vermoeiende zaak altijd dezelfde persoon te spelen. Hij had ook een vast paard - maar hij had ruzie met Clark over de naam: hij wilde `Yucca` - maar Clark zette `Lightning` door. Gevolg: Starrett noemde het paard uitsluitend `Boy`. Later kwam er nog het paard Raider. De serie was zo populair dat de stripverhalen die op de serie werden gebaseerd tot 1955 zouden blijven verschijnen, drie jaar nadat de filmserie afgelopen was. In totaal werden 41 stripalbums op de markt gebracht. Op acht Durango-westerns na was Smiley Burnette (die zichzelf speelde) Starrett's vaste partner. In de eerste acht was dat Tex Harding, die later nog wel eens een bijrolletje speelde. Toen de serie in 1952 tot een eind kwam wilde Starrett met zijn vrouw en kinderen genieten van het leven. Hij was een rijk man die zich deze luxe kon permitteren. Op 22 maart 1986 stierf de Durango Kid aan kanker - een man die tevreden achterom had kunnen kijken en tot de populairste westernhelden uit de filmgeschiedenis had behoord.

Burn 'em Up Barnes

1934 | Actiefilm

Verenigde Staten 1934. Actiefilm van Colbert Clark en Armand Schaefer. Met o.a. Jack Mulhall, Frankie Darro, Lola Lane, Julian Rivero en Edwin Maxwell.

Serial in twaalf hoofdstukken. Lane zit in de problemen. Ze heeft land geërfd maar schurken willen haar verjagen: er zit olie in de grond. Racester Mulhall weet met zijn sport geld in te zamelen om Lane te helpen en wordt in de actie geholpen door Darro. Onderhoudend maar verder een routineserial van Mascot. Die maatschappij bracht ook een 68m durende normale speelfilm uit.

The Wolf Dog

1933 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1933. Avonturenfilm van Colbert Clark en Harry Frazer. Met o.a. Rin-Tin-Tin Jr, George Lewis, Frankie Darro, 'Boots' Mallory en Hale Hamilton.

Serial in twaalf hoofdstukken. Een matige serial rond de bekende hond, de Jr die in de jaren dertig in vele films de ster was. De jonge Darro is de erfgenaam van een groot fortuin en zijn beschermer, Hamilton, aast op het geld. Lewis weet te voorkomen dat de jongen zijn centjes kwijt raakt. Deze Mascot-serial deed het niet goed.

The Whispering Shadow

1933 | Mysterie

Verenigde Staten 1933. Mysterie van Albert Herman en Colbert Clark. Met o.a. Bela Lugosi, Henry B. Walthall, Karl Dane, Viva Tattersall en Robert Warwick.

Serial in twaalf hoofdstukken. Lugosi is de sinistere professor Strang die uit was figuren maakt die kunnen spreken en bewegen. Maar als ze getransporteerd worden gebeuren er alleen maar moorden. De Shadow is de grote schurk, maar wie is het? Daar draait deze mystery-serial, die verder routineus was, om.

The Three Musketeers

1933 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1933. Avonturenfilm van Armand Schaefer en Colbert Clark. Met o.a. John Wayne, Raymond Hatton, Francis X. Bushman Jr., Jack Mulhall en Ruth Hall.

Serial in twaalf hoofdstukken. Dit was de derde en laatste serial die Wayne maakte voor Mascot. Hij en zijn drie vrienden Hatton, Bushman en Mulhall zijn legionairs. Hun leven wordt onmogelijk gemaakt door een zekere El Shaitan - maar wie is hij in werkelijkheid, deze duivelse moordenaar? Clark schreef het scenario, samen met Norman Hall, Ben Cohn en Wyndham Gittens.

Mystery Squadron

1933 | Actiefilm

Verenigde Staten 1933. Actiefilm van Colbert Clark en David Howard. Met o.a. Bob Steele, Guinn 'Big Boy' Williams, Lucille Browne, Jack Mulhall en Lafe McKee.

Serial in twaalf hoofdstukken. In deze onderhoudende actie-serial zijn westernheld Steele en zijn vriend Williams vliegeniers die door McKee te hulp worden geroepen. Deze bouwt een dam die door een geheimzinnige organisatie voortdurend gesaboteerd wordt. De beide vrienden ontrafelen het raadsel: er blijkt goud in de grond te zitten en als de dam klaar komt ligt dat goud onder water. McKee's voorman, Mulhall, blijkt de duistere bendeleider te zijn. Howard - eens een regie-assistent van King Vidor - start een succesvolle carrière. Hij zou onder contract komen bij RKO en daar o.a. de George O'Brien-westerns regisseren. Alvin Wyckoff, Ernest Miller en William Nobles waren de cameramensen voor deze Mascot-serial waarvoor de beide regisseurs ook meewerkten aan het scenario.

Fighting with Kit Carson

1933 | Western

Verenigde Staten 1933. Western van Armand Schaefer en Colbert Clark. Met o.a. Johnny Mack Brown, Noah Beery sr, Betsy King Ross, Noah Beery jr en Tully Marshall.

Serial in twaalf hoofdstukken. Dit is een magere western-serial. Dat kwam door de budget-beperkingen van producent Nat Levine - de enige schuldige. Brown is Kit Carson die de bende van Beery te lijf gaat die weer verantwoordelijk is voor de overval op een goudtransport. Ross verkleedt zich als jongen om voor Brown als spion te kunnen dienen en Beery Jr. is de Indiaanse vriend van Brown. Cecil DeMille's cameraman Alvin Wyckoff was van de partij, met Ernest Miller en William Nobles naast hem. Co-regisseur Clark was ook mede-scenarioschrijver en zou later producent worden, een typisch voorbeeld van zo'n western-duizendpoot. Het was de eerste serial van Brown, die er diverse zou maken.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Colbert Clark op televisie komt.

Reageer