Grégoire Colin: cast.
Er zijn 32 films en 1 serie gevonden.

Revoir Paris

2022 | Drama

Frankrijk 2022. Drama van Alice Winocour. Met o.a. Virginie Efira, Benoît Magimel, Grégoire Colin, Maya Sansa en Amadou Mbow.

Mia raakt op een zaterdagavond betrokken bij een terroristische aanlag op een Parijse bistro. Drie maanden later, nog steeds niet in staat om haar leven weer op te pakken en zich slechts fragmenten van die nacht te herinneren, besluit Mia haar herinneringen te onderzoeken om een weg terug naar het geluk te vinden.

Avec amour et acharnement

2022 | Drama, Romantiek, Thriller

Frankrijk 2022. Drama van Claire Denis. Met o.a. Juliette Binoche, Vincent Lindon, Grégoire Colin, Bulle Ogier en Issa Perica.

Radiomaker Sara (Binoche) heeft al negen jaar een stabiele, liefdevolle relatie met Jean (Lindon) als ze plots haar vroegere minnaar François (Colin) terugziet. Dat maakt hartstochtelijke emoties bij haar los. De kat wordt op het spek gebonden als Jean en François, die ook een verleden met elkaar blijken te hebben, hun oude samenwerkingsverband weer oppakken. Zilveren Beer-winnaar Denis geeft subtiele aanwijzingen en vermijdt clichés in dit dicht op de huid gefilmde, enigmatische driehoeksdrama, dat als zusterstuk van Un beau soleil intérieur (2017) kan worden opgevat. Want ook dat schreef Denis samen met Christine Angot, ging over het liefdesleven van een vrouw en had Binoche in de hoofdrol.

Les combattantes

2022 | Drama

Frankrijk 2022. Drama van Cécile Lorne. Met o.a. Audrey Fleurot, Julie de Bona, Camille Lou, Sofia Essaïdi en Sandrine Bonnaire.

Pompeus oorlogsdrama over vier vrouwen wier levens elkaar kruisen in de eerste oorlogsmaanden van 1914. De rolverdeling voor de mannen is duidelijk, maar de achtergebleven vrouwen moeten op zoek naar een nieuw doel in hun leven. In deze Franse serie dragen een een non, een sekswerker, een verpleegkundige en een fabrieksdirecteur, allemaal zo hun eigen geheimen mee. Nogal melodramatische maar wel mooi gefilmde Netflix-hit, waarin de plotwendingen elkaar opstapelen en subtiliteit verboden lijkt. De vier hoofdrolspeelsters ontstijgen het onevenwichtige script.

Si le vent tombe

2020 | Drama

Armenië​/​​België​/​​Frankrijk 2020. Drama van Nora Martirosyan. Met o.a. Grégoire Colin, Hayk Bakhryan en Arman Navasardyan.

Een klein, modern vliegveld in Nagorno-Karabach, met een landingsbaan zonder bandensporen aan de uiteinden. Sinds begin jaren negentig verboden voor vliegtuigen vanwege de sluimerende oorlog in de regio. Vliegveldinspecteur Alain strijkt er neer, per auto via de enige toegangsweg, omdat de oude directeur nog altijd hoopt op groen licht voor vliegverkeer. Een poëtische film, met de naïeve buitenstaander als boodschapper, wijze ouderen als gids naar het verleden, en speelse kinderen als hoop voor de toekomst. Afgezet tegen de ruige schoonheid van een eeuwenoude brandhaard. Maker Nora Martirosyan groeide op in buurland Armenië, en verfijnde haar blik op onder andere de Rietveld Academie.

Camille

2019 | Biografie, Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk 2019. Biografie van Boris Lojkine. Met o.a. Nina Meurisse, Fiacre Bindala, Bruno Todeschini, Grégoire Colin en Augustin Legrand.

Franse fotojournalist Camille Lepage werd in maart 2014 levenloos aangetroffen in een auto van anti-balaka militia in de Centraal Afrikaanse Republiek. Ze was in het land vanwege de burgeroorlog en haar frontlijn-foto's verschenen in allerhande gezaghebbende media. Omdat de foto's goed waren, maar ook omdat maar weinig (foto)journalisten in het klaarblijkelijk oninteressante gebied actief waren. Filmmaker Boris Lojkine verfilmde haar tijd daar en probeerde ook een portret te schetsen van het internationaal vergeten strijdtoneel. Kostbaar beeld van beiden, en tegelijkertijd – schrijnend – zo duidelijk niet meer dan een schets.

Le rire de ma mère

2017 | Drama

Frankrijk​/​​België 2017. Drama van Pascal Ralite en Colombe Savignac. Met o.a. Suzanne Clément, Igor van Dessel, Pascal Demolon, Sabrina Seyvecou en Corrado Invernizzi.

Adrien (Van Dessel) pendelt heen en weer tussen zijn gescheiden ouders. Moeder Marie (Clément) is luidruchtig en zeer aanwezig: soms geneert hij zich voor haar. Vader Romain (Demolon) is een ernstig type. Alles begint te schuiven wanneer Marie ernstig ziek blijkt. Ondertussen is Adrien verliefd op een meisje met wie hij in een toneelstuk speelt. Allebei al lang actief in de filmwereld maken Ralite en Savignac samen hun scenario- en regiedebuut met deze aandoenlijke ode aan levenslust. Mooie zware én lichte momenten, vooral tussen moeder en zoon.

Full Contact

2015 | Drama

Nederland​/​​Kroatië 2015. Drama van David Verbeek. Met o.a. Grégoire Colin, Lizzie Brocheré, Slimane Dazi en Alain Blazevic.

Wanneer dronepiloot Ivan (Colin) in Afghanistan een gebouw vernietigt dat vol blijkt te zitten met onschuldige studenten, betekent dat het einde van zijn veilige, onthechte leventje. Vervolgens dalen we in het psychologische drama Full Contact diep af in Ivans getroebleerde geest. Regisseur Verbeek (R U There, How to Describe a Cloud) zoomt andermaal in op zijn favoriete thema (onthechting van de moderne mens), maar kiest daarbij zo'n kunstzinnige aanpak, dat het moeilijk is je aan zijn personages te hechten. Wel prachtige beelden van cameraman Frank van den Eeden.

Les salauds

2013 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 2013. Drama van Claire Denis. Met o.a. Vincent Lindon, Chiara Mastroianni, Lola Créton, Julie Bataille en Michel Subor.

Wanneer zwijgzame schipper Marco hoort dat zijn zwager dood is en zijn nichtje een zenuwinzinking heeft gehad, komt hij aan land om achter de verantwoordelijke aan te gaan. Zoals altijd in de films van Claire Denis (35 rhums, White Material) zijn er prachtige beelden, sterke acteurs en gevoelige muziek. Het verhaal is ditmaal echter minder gelaagd dan anders, en bovendien nodeloos complex. Denis creëert een sfeervolle puzzel, gespeend van emotionele diepgang en spanning. Een onbevredigende toevoeging aan haar oeuvre.

35 rhums

2008 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 2008. Drama van Claire Denis. Met o.a. Alex Descas, Mati Diop, Nicole Dogue en Grégoire Colin.

Fans van Claire Denis' intens romantische werk (onder andere Nénette et Boni, Beau travail, Trouble Every Day) waren zielsgelukkig toen Denis in 2008 opnieuw liet zien dat ze als geen ander inhoud en sfeer kan laten samensmelten tot een weemoedige film, die beroert en beklijft zonder te deprimeren. In 35 rhums (35 glaasjes rum) verkent Denis de innige vader-dochterrelatie tussen een oudere treinbestuurder (Descas) en zijn studerende dochter (Diop) in een Parijse buitenwijk, met eenzaamheid en relaties als centrale thema's. Denis' favoriete Britse formatie Tindersticks leverde de muziek.

Voleurs de chevaux

2007 | Avonturenfilm, Drama

België​/​​Canada​/​​Frankrijk 2007. Avonturenfilm van Micha Wald. Met o.a. Adrien Jolivet, Grégoire Leprince-Ringuet, Grégoire Colin en François-René Dupont.

Het is 1856, ergens in Oost-Europa, waar de Kozakken de dienst uitmaken. De broers Jakub en Vladimir sluiten zich aan bij hun leger, waar ze een spartaanse training ontvangen. Wanneer hun paarden worden gestolen door een ander stel broers, zinnen de twee op wraak. Walds regiedebuut, na zijn veelbekroonde korte film Alice et moi, is fraai in beeld gebracht en bij tijden meeslepend. De nadruk op geweld, machismo en broederliefde roept de sfeer op van een volkslegende of oudtestamentisch verhaal, maar een duidelijke strekking ontbreekt.

La ravisseuse

2005 |

Frankrijk 2005. Antoine Santana. Met o.a. Isild Le Besco, Émilie Dequenne en Grégoire Colin.

Het is 1856, ergens in Oost-Europa, waar de Kozakken de dienst uitmaken. De broers Jakub en Vladimir sluiten zich aan bij hun leger, waar ze een spartaanse training ontvangen. Wanneer hun paarden worden gestolen door een ander stel broers, zinnen de twee op wraak. Walds regiedebuut, na zijn veelbekroonde korte film Alice et moi, is fraai in beeld gebracht en bij tijden meeslepend. De nadruk op geweld, machismo en broederliefde roept de sfeer op van een volkslegende of oudtestamentisch verhaal, maar een duidelijke strekking ontbreekt.

L'intrus

2004 | Drama

Frankrijk 2004. Drama van Claire Denis. Met o.a. Michel Subor, Grégoire Colin, Yekaterina Golubeva, Béatrice Dalle en Bambou.

Vervreemding en het ondefinieerbare staan centraal in dit drama naar motieven uit een kort autobiografisch werk van filosoof Jean-Luc Nancy. Na een illegale harttransplantatie wijzigt de bijna-70-jarige mysterieman Louis (Subor) zijn levenskoers. Hij verlaat zijn mensenschuwe bestaan in de Jura voor de zoektocht naar een zoon in Polynesië. Met hem verlaat durfal Denis vastberaden het traditioneel plotmechanisch narratief voor een karaktergerichte omzwerving, sfeerrijk in 'Scope gefotografeerd door Agnès Godard. De intrigerende nevenrollen van onder meer Béatrice Dalle, Bambou, Florence Loiret Caille en Lolita Chammah vormen een reis op zich.

Vendredi soir

2002 | Drama, Experimenteel

Frankrijk 2002. Drama van Claire Denis. Met o.a. Valérie Lemercier, Vincent Lindon, Hélène Fillières, Florence Loiret Caille en Grégoire Colin.

Claire Denis is als weinig andere Franse cineasten in staat om lyriek te 'mengen' met moderne, harde realiteit. Zie Vendredi soir, waarin Laure (Lemercier), die op weg is naar een etentje, vast komt te zitten in een forse Parijse file. Als een voetganger (Lindon) haar vraagt of hij naast haar mag komen zitten, begint de lyriek. Met mooie onderbelichte close-ups van zijn kraag, van sigarettenrook, van lome blikken; op de achtergrond stadse dramatafereeltjes die vanuit de comfortabele autozetel te volgen zijn. De kijker wordt meegenomen in deze grote mijmering. Er wordt wel gesproken, maar niet veel. De camera heerst, de sfeer vertelt.

Sex is Comedy

2002 | Komedie

Frankrijk 2002. Komedie van Catherine Breillat. Met o.a. Anne Parillaud, Grégoire Colin en Roxane Mesquida.

Catherine Breillat gaat opnieuw naar de set van haar geslaagde Fat Girl. Sex is Comedy heet de film die is geinspireerd op het productieproces van Fat Girl, maar een komedie is het niet. De filmset is een slagveld volgens Breillat, een broeinest van haat en geweld, niet in de laatste plaats omdat de regisseur alleen maar met zichzelf bezig is.

Sade

2000 | Historische film, Biografie, Drama

Frankrijk 2000. Historische film van Benoît Jacquot. Met o.a. Daniel Auteuil, Marianne Denicourt, Jeanne Balibar, Isild Le Besco en Jean-Pierre Cassel.

Verfilming van het beroemde verhaal van Marquis de Sade door Benoit Jacquot, Filmmaker in Focus tijdens het Rotterdams Filmfestival 2005. Daniel Auteuil schittert iin de hoofdrol.

Simenon des tropiques: Coup de lune

1999 |

Frankrijk 1999. Eduardo Mignogna. Met o.a. Martin Lamotte, Eulalia Ramón en Grégoire Colin.

Verfilming van het beroemde verhaal van Marquis de Sade door Benoit Jacquot, Filmmaker in Focus tijdens het Rotterdams Filmfestival 2005. Daniel Auteuil schittert iin de hoofdrol.

Beau travail

1999 | Drama, Experimenteel

Frankrijk 1999. Drama van Claire Denis. Met o.a. Denis Lavant, Michel Subor, Grégoire Colin, Richard Courcet en Marta Tafesse Kassa.

Er bestaan veel mooie films, maar weinig films die puur over schoonheid gaan. Dit is zo'n film over schoonheid. Telkens vraag je je af wat er mooier is: de strijkende, zwemmende en marcherende mannen van het vreemdelingenlegioen, of de manier waarop regisseuse Denis die heeft vastgelegd. Als contrast dient slechts één gezicht, dat van Denis Lavant. Hij heeft een kop die je naar adem doet happen. Soms is de vormgeving zo overdreven gestileerd dat je erom moet lachen. Maar vaker brengt het je in een trance. Als Denis Sneeuwwitje zou verfilmen, zou ze er opnieuw een meesterwerk van maken.

Secret défense

1998 | Mysterie, Familiefilm

Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1998. Mysterie van Jacques Rivette. Met o.a. Sandrine Bonnaire, Jerzy Radziwilowicz, Laure Marsac, Françoise Fabian en Pascal Bonitzer.

Moderne Franse versie van de klassieke Elektra-mythe met Sylvie (Bonnaire) in de hoofdrol. Haar leven is uitermate gestructureerd totdat haar broer Paul (Colin) komt opdagen met een verward verhaal over de vermeende moordenaar van hun vader. Ze besluit zich te wapenen en stort zich zo in een intrigerend verhaal van dood en rampspoed, liefde, vertrouwen en wraak. De controversiële Nouvelle Vague-filmmaker Rivette maakte ooit een 13 uur lange film (Out one, 1971) en heeft een diepe minachting voor filmconventies als continuïteit en plot. In het 'slechts' 170 minuten (in de oorspronkelijke versie) durende Secret défense verstrengelt hij op een intelligente manier het leven van alledag met een raadselachtige vervreemding. De acteurs lijken al improviserend met het meanderende plot mee te deinen. De focus ligt bij de realiteit van het moment zoals Sylvie die beleeft, zonder een ogenblik de aandacht van de kijker te verliezen. (VM/VPRO Gids)

La vie rêvée des anges

1998 | Documentaire, Drama

Frankrijk 1998. Documentaire van Erick Zonca. Met o.a. Élodie Bouchez, Natacha Régnier, Jo Priesta, Patrick Mercado en Jo Prestia.

Op het filmfestival van Cannes werden Bouchez en Régnier als beste actrices onderscheiden voor hun hoofdrollen in dit intrigerende, ontroerende drama over twee jonge vrouwen die het beste van hun uitzichtloze leven in Lille proberen te maken. Isa en Marie ontmoeten elkaar op het werk en betrekken samen een appartement. Maar de keuze voor een man die Marie op een gegeven moment maakt, vormt een bedreiging voor hun vriendschap - en mogelijk voor Marie zelf. Het verhaal over Isa en Marie is een eigentijdse geschiedenis, zonder freudiaanse prietpraat of politiek getinte explicaties. Zonca zoekt grote woorden in kleine gebaren.

Homère, la dernière odyssée

1998 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1998. Drama van Fabio Carpi. Met o.a. Claude Rich, Valeria Cavalli, Grégoire Colin, Renée Faure en Jacques Dufilho.

Op het filmfestival van Cannes werden Bouchez en Régnier als beste actrices onderscheiden voor hun hoofdrollen in dit intrigerende, ontroerende drama over twee jonge vrouwen die het beste van hun uitzichtloze leven in Lille proberen te maken. Isa en Marie ontmoeten elkaar op het werk en betrekken samen een appartement. Maar de keuze voor een man die Marie op een gegeven moment maakt, vormt een bedreiging voor hun vriendschap - en mogelijk voor Marie zelf. Het verhaal over Isa en Marie is een eigentijdse geschiedenis, zonder freudiaanse prietpraat of politiek getinte explicaties. Zonca zoekt grote woorden in kleine gebaren.

Disparus

1998 | Historische film, Misdaad

Frankrijk 1998. Historische film van Gilles Bourdos. Met o.a. Grégoire Colin, Anouk Grinberg, Xavier Beauvois, Frédéric Pierrot en Marcial Di Fonzo Bo.

Op het filmfestival van Cannes werden Bouchez en Régnier als beste actrices onderscheiden voor hun hoofdrollen in dit intrigerende, ontroerende drama over twee jonge vrouwen die het beste van hun uitzichtloze leven in Lille proberen te maken. Isa en Marie ontmoeten elkaar op het werk en betrekken samen een appartement. Maar de keuze voor een man die Marie op een gegeven moment maakt, vormt een bedreiging voor hun vriendschap - en mogelijk voor Marie zelf. Het verhaal over Isa en Marie is een eigentijdse geschiedenis, zonder freudiaanse prietpraat of politiek getinte explicaties. Zonca zoekt grote woorden in kleine gebaren.

Nénette et Boni

1996 | Drama

Frankrijk 1996. Drama van Claire Denis. Met o.a. Alice Houri, Vincent Gallo, Jacques Nolot, Alex Descas en Jamila Farah.

Na de dood van zijn moeder woont pizzabakker Boni in haar huisje. Zijn bestaan is naargeestig en biedt geen enkel vooruitzicht. Hij dagdroomt over de sexy vrouw van zijn baas (Bruni-Tedeschi), een leeghoofdig stuk zoals in de finale blijkt. Op een dag klimt een jong meisje met een heerlijke, weelderige haardos over de muur. Het is N[KA1]enette (Houri), Boni's vijftien-jarige zusje, dat hun nietsnuttende vader is ontvlucht. Zij hebben elkaar al heel lang niet meer gezien. Er ontwikkelt zich een band. Het blijkt dat Nénette zwanger is en broerlief moet haar nu helpen. De film waarvoor regisseuse Denis en Jean-Pol Fargeau het scenario schreven, is vrijelijk geïnspireerd op een verhaal van Jean-Cocteau, Les enfants terribles, maar het is zeer beslist niet incestueus. De rolprent werkt als een literaire roman die je aandachtig moet lezen, maar dan ontdek je dat alle elementen zorgvuldig overwogen en aanwezig zijn. Niet verwonderlijk dat dit werk op het festival van Locarno meervoudig bekroond werd, al is het zeer beslist niet iets voor het grote publiek. Het camerawerk van Agnès Godard brengt het geheel zeer passend in beeld.

Le fils de Gascogne

1995 | Komedie, Romantiek

Rusland​/​​Frankrijk 1995. Komedie van Pascal Aubier. Met o.a. Jean-Claude Dreyfus, Dinara Droukarova, Grégoire Colin, Pascal Bonitzer en Gérard Cherqui.

De jonge Harvey (Colin) moet een groep Georgische zangers begeleiden die een drietal dagen in Parijs zal verblijven. Tussen hem en de achttien-jarige tolk Dinara (Droukarova) ontluikt een romance. Door een toeval ontmoet het stel Marco Garciano (Dreyfus), een werkloze acteur, die iedereen onder tafel kan praten. Marco beweert dat Harvey sprekend lijkt op een zekere Gascogne, een overleden dichter en musicus, die vooral bekend werd omdat hij een speelfilm gemaakt zou hebben die niemand ooit heeft gezien. Onder het mom dat Harvey de zoon van deze Gascogne is, gaan ze op zoek naar die legendarische film. Hun speurtocht brengt hen in contact met een resem bekende regisseurs, schrijvers, technici en acteurs, die allemaal hun eigen rol spelen. Op de manier van Robert Altman`s THE PLAYER (1992) werden veel mensen, die naam in de Franse film hadden gemaakt, bereid gevonden een rolletje te vertolken in deze sympatieke rolprent die ons een beeld van de hedendaagse Franse filmwereld geeft, gekoppeld aan een tournee van een zanggroep uit Georgië, waarin twee tegengestelde culturen met elkaar worden geconfronteerd. Het scenario is van regissieur Aubier en Patrick Mondiano. Het camerawerk is van Jean-Jacques Flori.

Fiesta

1995 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk 1995. Oorlogsfilm van Pierre Boutron. Met o.a. Jean-Louis Trintignant, Marc Lavoine, Laurent Terzieff, Dayle Haddon en Jean-Philippe Écoffey.

Oktober 1936. De Spaanse burgeroorlog. Rafael (Colin), de zoon van een aristrocraat studeert in Frankrijk. Hij is nauwelijks 17 jaar. Zijn vader laat hem van het internaat halen om dienst te doen aan de zijde van Franco, zodat hij een man kan worden. Hij vraagt aan kolonel Massagual (Trintignant) die hij kent, zijn zoon op te nemen in diens garnizoen. De titel slaat op de executie voor het vuurpeleton, die volgens de kolonel een feest moet zijn...

U.S. Go Home

1994 | Familiefilm, Komedie, Drama

Frankrijk 1994. Familiefilm van Claire Denis. Met o.a. Alice Houri, Jessica Tharaud, Grégoire Colin, Vincent Gallo en Claire Laroche.

Het is 1965. De vijftien-jarige Tharaud en de veertien- jarige Houri zijn vriendinnen, die beiden in een nieuwe wijk van Parijs wonen. Tharaud heeft reeds sexuele ervaringen, Houri niet en dat beïnvloedt hun vriendschap. Houri spiegelt zich graag aan haar vriendin en dus is ze erop uit om met een jongen het bed te delen. Op een avond, na het bezoek aan een surprise-party, stoppen ze voor een lifter, een G.I. van een nabijgelegen Amerikaanse basis. Het seksuele ontwaken van twee sympathieke meisjes in hun puberteit, de een al wat rijper dan de ander. Een luchtig scenario, van Denis en Anne Wiazemski, met toch een dramatische ondertoon. De soundtrack bestaat uit succesnummers uit die periode. Achter de camera stond Agnès Godard.

Pred dozhdot

1994 | Drama

Noord-Macedonië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Drama van Milcho Manchevski. Met o.a. Grégoire Colin, Rade Serbedzija, Katrin Cartlidge en Gregiore Colin.

Before the rain, de eerste speelfilm van de in Macedonië geboren regisseur, werd bekroond met de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. In een cyclisch maar niet gesloten, prachtig drieluik, geeft Manchevski een spitse beschrijving van het conflict tussen orthodoxen en moslims in Macedonië. Hij laat zien hoe iedereen gedwongen wordt partij te kiezen in een land waar culturele tradities, hechte familiebanden en een sterk gevoel voor eigen identiteit gemakkelijk kunnen leiden tot etnische haat. In het eerste verhaal 'Words' verbergt een orthodoxe monnik een Albanees moslimmeisje dat wordt verdacht van moord. De tweede episode 'Faces' speelt zich af in Londen waar fotografe Anne verliefd wordt op de Macedonische fotograaf Alexander. Als Alexander in het derde deel 'Pictures' terugkeert naar zijn dorp in Macedonië, ontkomt ook hij niet aan het conflict, wat hem medeverantwoordelijk maakt voor de dramatische gebeurtenissen in het begin van de film.

Pas très catholique

1994 | Komedie, Mysterie

Frankrijk 1994. Komedie van Tonie Marshall. Met o.a. Michel Roux, Anémone, Roland Bertin, Denis Podalydès en Michel Didym.

Actrice en Frans links geweten Anémone (1950-2019) is Maxime, een kettingrokende wildebras met een rijk liefdesleven. Haar wisselende contacten met mannen en vrouwen, en haar baan als privédetective leiden met de nodige omwegen richting een middelbare school. En daarmee naar de zoon die ze al jaren niet meer heeft gezien. Ziedaar, de botsing tussen het gevierde Franse hedonisme en de vermaledijde bourgeoisie. Geestig vanwege de pretentieloos dik aangezette schets van een moreel inklinkend personage. Losjes gebaseerd op flarden van het leven van de regisseur en scenarist Tonie Marshall (1951-2020).

Before the Rain

1994 | Drama

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Noord-Macedonië 1994. Drama van Milcho Manchevski. Met o.a. Katrin Cartlidge, Rade Serbedzija, Grégoire Colin, Labina Mitevska en Silvija Stojanovska.

Eerste speelfilm uit het nieuwe Macedoni[KA3]e en meteen een schot in de roos: Gouden Leeuw vna Veneti[KA3]e. De drie losse delen hebben allen iets met de oorlog in het ex-Joegoslavi[KA3]e te maken. Krachtig, soms wat irritant, in agressieve (oorlogs)stijl. $GDrama

Roulez jeunesse

1993 | Misdaad, Komedie

Frankrijk 1993. Misdaad van Jacques Fansten. Met o.a. Jean Carmet, Daniel Gélin, Blanchette Brunoy, Grégoire Colin en Youssef Diawara.

De bewoners van een bejaardentehuis worden helemaal van hun stuk gebracht als er een overval bij hen plaatsvindt. Hoewel de twee dieven al snel worden opgepakt, voelen de oudjes sympathie voor hen, en doen er alles aan om ze weer vrij te krijgen. Charmant geacteerd, naar een scenario van de regisseur.

Olivier Olivier

1992 | Drama

Frankrijk 1992. Drama van Agnieszka Holland. Met o.a. François Cluzet, Brigitte Roüan, Grégoire Colin, Marina Golovine en Jean-François Stévenin.

Holland gebruikt als uitgangspunt een ware gebeurtenis om te kunnen vertellen over welk drama zich afspeelt als een kind wordt vermist. Zij vertelt de roerende geschiedenis over een familie die uit elkaar valt, over de hoop en de enorme wilskracht van de moeder om te blijven geloven in een oplossing. Holland bracht hier en daar wat mooie esthetisch-lyrische momenten in de film aan maar vanaf het moment dat zij op de suspense overgaat - vanaf het moment dat haar camera de gangen van het politiebureau betreedt - verliest zij de greep op haar film en krijgt de kijker banaliteiten voorgeschoteld. Deze film, waarin de prestaties van Roüan, Cluzet en de jonge Colin, de ontdekking van L'ANNÉE DE L'ÉVEIL, alle lof verdienen, is, kortom, deels wel en deels niet geslaagd te noemen. Scenario van regisseur Holland en Régis Debray. Camerawerk van Bernard Zitzermann.

Oliver Oliver

1991 | Drama

Frankrijk 1991. Drama van Agnieszka Holland. Met o.a. Jean-François Stévenin, Grégoire Colin, Brigitte Roüan en François Cluzet.

Holland gebruikt als uitgangspunt een ware gebeurtenis om te kunnen vertellen over welk drama zich afspeelt als een kind wordt vermist. Zij vertelt de roerende geschiedenis over een familie die uit elkaar valt, over de hoop en de enorme wilskracht van de moeder om te blijven geloven in een oplossing. Holland bracht hier en daar wat mooie esthetisch-lyrische momenten in de film aan maar vanaf het moment dat zij op de suspense overgaat - vanaf het moment dat haar camera de gangen van het politiebureau betreedt - verliest zij de greep op haar film en krijgt de kijker banaliteiten voorgeschoteld. Deze film, waarin de prestaties van Roüan, Cluzet en de jonge Colin, de ontdekking van L'ANNÉE DE L'ÉVEIL, alle lof verdienen, is, kortom, deels wel en deels niet geslaagd te noemen. Scenario van regisseur Holland en Régis Debray. Camerawerk van Bernard Zitzermann.

Le jeu du roi

1991 | Biografie, Historische film, Avonturenfilm

Frankrijk 1991. Biografie van Jean Raspail. Met o.a. Pierre Dux, François Marthouret, Grégoire Colin, Régis Royer en Florence Thomassin.

De koning van Patagoni[KA3]e, een grijsaard, woont alleen in een vervallen fort aan de kust van Ponant, met uitzicht op de oceaan, in afwachting van een erfgenaam die zijn droom en tegelijkertijd het (onbeduidende) koningschap krijgt. Hij kiest een kind waaraan hij dit Vuurland, een luchtspiegeling, schenkt waar hij waarschijnlijk nooit een voet heeft gezet. Raspail, die alleen af en toe voor de tv werkt, heeft zich slechts in de verte gebaseerd op zijn eigen succesvolle roman over Antoine Tounens, oftewel een echt bestaand persoon uit de XIXe eeuw, die dit avontuur meemaakte. Deze behoorlijke film bezit niet de opmerkelijke kwaliteiten van de stijl van zijn boeken, en de allesoverheersende aanwezigheid van een technisch adviseur is merkbaar, maar het gaat ook en vooral om een eerbetoon aan Dux die - dit is geen woordspeling - zijn lange carri[KA2]ere, die in 1932 (!) begon, bekroont met het neerzetten van dit personage. En dankzij hem

L'année de l'éveil

1991 | Drama

België​/​​Frankrijk 1991. Drama van Gérard Corbiau. Met o.a. Chiara Caselli, Roger Planchon, Christian Barbier, Martin Lamotte en Johan Rougeul.

Gebaseerd op de autobiografische gelijknamige roman van Charles Juliet worden de ervaringen en ontluikende gevoelswereld verteld door tienerwees Colin op een Franse kadettenschool anno 1949, zijn angsten, twijfels en eenzaamheid en vooral zijn behoefte aan een vader- en moederfiguur. Een van zijn leraren, Grévil, leert hem zijn vuisten gebruiken en diens Italiaanse echtgenote Casilli haalt hem uit zijn isolement. Met zorg en gevoeligheid in beeld gebracht. Rond de intrige slaagde Corbiau erin de meest uitgesproken muzikale sfeer te weven waarin Fauré, Beethoven, Grieg, Schubert, Smetana en De Falla langskomen. Scenario van de regisseur, Andrée Corbiau en Michel Fessler. Camerawerk van François Cantonné.