Denis Quilley (1927-2003): cast.
Er zijn 13 films gevonden.

Cleopatra

1999 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1999. Avonturenfilm van Franc Roddam. Met o.a. Leonor Varela, Timothy Dalton, Billy Zane, Rupert Graves en John Bowe.

Zelfs na de epische flop met Elizabeth Taylor en Richard Burton in 1963 houdt de enigmatische Egyptische koningin Cleopatra niet op filmmakers te inspireren. Timothy Dalton - die zelfs flink lijkt op de bustes van Caesar - speelt een waardige rol als de verliefde keizer, de immer flamboyante Billy Zane is prettig om naar te kijken in zijn rol van Marcus Antonius. Maar ene Leonor Varela valt in haar debuut als Cleopatra gelijk door de mand door onzeker spel. Dat ze van de filmmakers steeds in doorschijnende kleren moet werken helpt haar niet en doet af aan de intellectuele en mysterieuze kanten van het historische personage. Alle kleren, kapsels, decors en landschapsbeelden (voornamelijk in Marokko geschoten) zien er wel piekfijn uit. (IdH/VPRO Gids)

Sparrow

1993 | Drama

Italië 1993. Drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Angela Bettis, Johnathon Schaech, Sinead Cussack, John Castle en Vanessa Redgrave.

Gebaseerd op een eigentijdse Italiaanse roman van Giovanni Verga. Zeffirelli toont zijn passie voor de klassieken, gefilmd in zijn bekende weelderige stijl. Het verhaal gaat over Maris (Bettis), een novice in een klooster in het midden van de 19e eeuw in Itali[KA3]e. Nadat er cholera is uitgebroken gaat zij terug naar haar huis op de berg Etna, waar zij geniet van de vrijheid en de romantiek met Nino (Schaech). Maar zij wijst hem af en blijft bij haar keuze. Ze keert terug naar het klooster als de cholera-epidemie voorbij is, maar lijdt onder het innerlijke conflict tussen haar liefde voor Nino en de godsdienstige verplichtingen. Ze wordt bijna krankzinnig als hij met haar zuster trouwt. Ze zoekt hem op om kracht te vinden voor het religieuze leven, dat haar lot is. De combinatie van zwak script, traag tempo en overdreven spel maakt het tot een saai melodrama. Opgenomen in het Engels.

A Dangerous Man - Lawrence After Arabia

1992 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1992. Drama van Christopher Menaul. Met o.a. Ralph Fiennes, Siddig El Fadil, Denis Quilley, Nicholas Jones en Roger Hammond.

Na zijn optreden in de woestijnoorlogen neemt Lawrence van Arabië in 1919 deel aan de Parijse vredesconferentie, waarbij de Arabische gebieden worden opgedeeld onder de koloniale mogendheden. Hij werd, als onderhandelaar voor de Arabieren, bedrogen waar hij bij stond. Niet erg spannend, deze brave, volgekletste tv-film, die medegeproduceerd werd door David Puttnam.

Mister Johnson

1990 | Komedie, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1990. Komedie van Bruce Beresford. Met o.a. Beatty Edney, Denis Quilley, Nick Reding, Beatie Edney en Edward Woodward.

Een jonge klerk tracht in 1923 in Nigeria de onbuigzame grenzen van zijn koloniale betrekking te overschrijden. Daarvoor helpt hij zijn blanke baas, een Britse gezagshebber, bij het aanleggen van een weg om hun kleine voorpost te verbinden met de buitenwereld. Een goed gemaakte film waarin kapitalisme en kolonialisme vervlochten werden.

The Shell Seekers

1989 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1989. Drama van Waris Hussein. Met o.a. Angela Lansbury, Patricia Hodge, Anne Carterat, Christopher Bowen en Sam Wanamaker.

Lansbury maakt als stijfkoppige 63-jarige weduwe na een lichte hartaanval de balans op van haar leven. Zij reist naar Ibiza, gaat helemaal anders leven en laat zich door haar kinderen betuttelen. Zij vindt gemoedsrust die zij op haar drie kinderen overbrengt. Knappe acteerprestaties maar een veel te sentimentele finale. Naar het boek van Rosemunde Pilcher, bewerkt door John Pielmeier.

Foreign Body

1986 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1986. Komedie van Ronald Neame. Met o.a. Victor Banerjee, Warren Mitchell, Trevor Howard, Geraldine McEwan en Amanda Donohoe.

Een totaal andere rol voor de ster van A PASSAGE TO INDIA, Banerjee. Hier heeft hij pret voor tien in zijn rol van rondtrekkend Indiër die zich uitgeeft voor arts en al gauw merkt dat er geen vrouw is die niet zijn bed wil delen. Terug naar de stijl van de Engelse seksklucht uit de jaren 1950-1960.

King David

1985 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Bruce Beresford. Met o.a. Richard Gere, Edward Woodward, Alice Krige, Denis Quilley en Niall Buggy.

Een hecht doortimmerde film naar het bijbelverhaal. We volgen David vanaf zijn jeugd, als hij Goliath verslaat, tot zijn ongemakkelijk koningschap. In de tweede helft gaat de zaak scheef: de film begint te haperen en dat doet afbreuk aan het verhaal. Mooi om te zien, dat wel, met Donald McAlpine achter de camera. Sterke muziek van Carl Davis en een schitterende rol van Woodward als de afgezette Koning Saul.

Memed My Hawk

1984 | Avonturenfilm, Drama

Turkije​/​​Verenigd Koninkrijk 1984. Avonturenfilm van Peter Ustinov. Met o.a. Denis Quilley, Peter Ustinov, Herbert Lom, Michael Gough en Michael Elphick.

Een routine-avonturenfilm gesitueerd in Turkije in 1923. Een jongeman, Memed, ontvlucht de tirannie van Abdi Aga en zal vanuit de bergen de revolutie leiden. De rollen van de Turken worden, weinig overtuigend, gespeeld door Britse acteurs en Ustinov als Abdi Aga beperkt zich tot karikaturale tics en nerveuze lachjes. Ook zijn regie (zijn eerste sinds HAMMERSMITH IS OUT in 1972) is ongeïnspireerd en mist tempo, zodat de film al snel afglijdt naar het niveau van een oubollig en vervelend matinee-spektakel.

Privates on Parade

1982 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1982. Komedie van Michael Blakemore. Met o.a. Nicola Pagett, Bruce Payne, David Bamber, Simon Jones en Phil Tan.

Een revuegezelschap van het Britse leger, een beetje à la O MOEDER WAT IS HET HEET, wordt anno 1948 in Maleisië als dekmantel gebruikt voor een wapentransport. Niet alleen grappen en grollen, maar ook bittere ernst wanneer de groep in een hinderlaag van guerrillastrijders loopt en behoorlijk wordt uitgedund. Gebaseerd op een toneelstuk van Peter Nichols, die tevens het filmscenario schreef.

Evil Under the Sun

1982 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1982. Mysterie van Guy Hamilton. Met o.a. Peter Ustinov, Nicholas Clay, James Mason, Roddy McDowall en Sylvia Miles.

De rol van de Belgische detective Hercule Poirot, geesteskind van detectiveschrijfster Agatha Christie, is door een tiental acteurs vertolkt, waarvan zes keer door Peter Ustinov. Eigenlijk leek hij helemaal niet op het romanpersonage, maar Ustinovs invulling past wonderwel in de sfeer van Christie's boeken. In Evil Under the Sun reist hij af naar een afgelegen eilandje in de Adriatische Zee, waar een moord is gepleegd op een rijke hotelgast. Bond-regisseur Hamilton (Goldfinger) gaf de film nog wat extra flair mee. Voor liefhebbers van lekker ouderwetse whodunnits.

Masada

1981 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1981. Avonturenfilm van Boris Sagal. Met o.a. Peter O'Toole, Peter Strauss, Barbara Carrera, Anthony Quayle en David Warner.

Oorspronkelijk voor de tv gefilmde mini-serie in vier delen. Een Romeinse generaal belegert in de eerste eeuw na Christus de vesting Masada in Judea. Dit beleg wordt steeds meer een persoonlijke strijd tussen generaal O'Toole en godsdienstfanaat Strauss. Visueel zeer aantrekkelijk, maar in dramatisch opzicht verminkt, als de bioscoopversie van een oorspronkelijke vierdelige tv-serie vertoond wordt. Scenario van Joel Oliansky. Ook bekend als THE ANTAGONISTS.

In This House of Brede

1975 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1975. Drama van George Schaeffer en George Schaefer. Met o.a. Diana Rigg, Judi Bowker, Gwen Watford, Pamela Brown en Denis Quilley.

De mondaine Londense zakenvrouw Rigg is weduwe geworden. Ze neemt een drastisch besluit: zich terugtrekken in het klooster. Het wordt geen eenvoudige ommekeer in haar leven, want door de zusters wordt ze tegengewerkt; zij is niet een van hen, want zij heeft ooit het echte leven gekend. Wanneer de jonge novice Bowker in het klooster arriveert, neemt Rigg haar in bescherming. Een film die ons een andere kijk gunt over het leven achter de kloostermuren met als centraal punt twee vrouwen: de een voelt zich bedrogen door het leven, de ander moet eigenlijk nog beginnen te leven. James Costigan bewerkte de roman van Rumer Godden tot een film die geestelijkheid zeker niet spaart. Duurt echter te lang om te blijven boeien. Knap gespeeld door beide hoofdrolspeelsters. Opvallend camerawerk van Chris Challis.

The Black Windmill

1974 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1974. Thriller van Don Siegel. Met o.a. Michael Caine, Donald Pleasence, John Vernon, Joseph O'Conor en Delphine Seyrig.

Een Britse geheim agent komt in een hopeloos parket wanneer zijn zoontje wordt ontvoerd en hij uit zijn omgeving weinig hulp krijgt. Dan maar in zijn eentje achter de kidnappers aan. Met Siegel, regisseur van Clint Eastwood-films als Dirty Harry, aan het roer zijn we verzekerd van fijne actiescènes, maar Caine in de rol van de vader is iets te onderkoeld om ons op het puntje van de stoel te krijgen. De negentiende-eeuwse windmolens Jack & Jill, die in beeld komen, zijn geliefd Engels cultureel erfgoed.