Ladislao Vajda

Regisseur, Scenarist

Ladislao Vajda is regisseur en scenarist.
Er zijn 28 films gevonden.

La Dama de Beirut

1965 | Drama

Spanje/Italië 1965. Drama van Ladislao Vajda en Luis María Delgado. Met o.a. Sara Montiel, Giancarlo Del Duca en Ferdinand Gravey.

Een jonge artieste valt in de handen van handelaren in blanke slavinnen... Het klassieke bijprodukt ter meerdere eer en glorie van de Spaanse filmster Montiel.

Una Chica casi formal

1963 | Komedie, Romantiek

Spanje/Duitsland 1963. Komedie van Ladislao Vajda. Met o.a. Liselotte Pulver, Alberto de Mendoza, Martin Held, Manolo Morán en Gila.

Tijdens een zakenreis naar Spanje ontstaat een romance tussen een Duitse industrieel en zijn secretaresse. Een zeer vulgaire liefdeskomedie, hoewel de regie en het spel soms trefzeker uitvallen.

Das Feuerschiff

1963 | Misdaad

Duitsland 1963. Misdaad van Ladislao Vajda. Met o.a. James Robertson Justice, Helmut Wildt, Dieter Borsche, Michael Hinz en Pinuas Braun.

Futloos verhaaltje over een scheepsbemanning die wordt gegijzeld door bankrovers. THE DESPARATE HOURS is veel beter.

Die Schatten werden lènger

1961 |

Zwitserland 1961. Ladislao Vajda. Met o.a. Hansjörg Felmy, Barbara Rütting en Luise Ullrich.

Futloos verhaaltje over een scheepsbemanning die wordt gegijzeld door bankrovers. THE DESPARATE HOURS is veel beter.

Die Schatten werden länger

1961 | Drama

Duitsland/Zwitserland 1961. Drama van Ladislao Vajda. Met o.a. Barbara Rütting, Luise Ullrich, Hansjörg Felmy, Fred Tanner en Loni von Friedl.

Christa Andres (R[KA3]utting) die ooit zelf in een gesloten opvangtehuis had gezeten, krijgt ondanks dit minpuntje op haar cv toch een baan als leidster in het tehuis van van Frau Diethelm (Ullrich). Met veel energie kwijt zij zich aan haar niet al te gemakkelijke taak, waarbij ze veel te stellen krijgt met de moeilijk handelbare, zestien-jarige Erika (Von Friedl). Op een boze dag duikt Max op, de boef uit haar verleden die haar liet ontsporen, waardoor zij zelf een tijdje lang gedwongen werd in een jeugdhonk te verblijven. Hij wil nu een lucratief afpersingszaakje opzetten door de ouders van de pupillen te chanteren. Christa moet hem daarbij helpen, maar het wordt zwart voor de ogen en ze neemt een drastisch, onverstandig besluit. Aan de hand van dit zwaar op de hand zijnde verhaal hebben scenaristen István Békeffy, Heinz Pauck en regisseur Vajda een portret willen maken van de moeilijk opvoedbare jeugd. Hadden ze het verhaal maar laten wijken voor een gedramatiseerde documentaire dan hadden ze waarschijnlijk een tijdloze film gecreëerd. Camerawerk van Enrique Gaertner.

Der Lügner

1961 | Drama

Duitsland 1961. Drama van Ladislao Vajda. Met o.a. Heinz Rühmann, Giulia Follina, Annemarie Düringer, Blandine Ebinger en Gustav Knuth.

Een man ontdekt de ontrouw van zijn vrouw en zijn wereld stort in. Zijn dochtertje van tien vertelt hij dat haar moeder naar de hemel is en dat hij haar zo goed mogelijk zal vervangen. En dan begint zijn lijdensweg die hij voor zijn dochter zal verbergen door zich samen met haar te verschuilen in een droomwereld. Op het melodramatische af, maar ontroerend en fantastisch vertolkt door Rühmann.

María, matrícula de Bilbao

1960 | Drama

Spanje 1960. Drama van Ladislao Vajda. Met o.a. Alberto Closas, Arturo Fernández, Charles Vanel en Nadia Gray.

Een oude zeerob zou willen dat zijn zoon zijn beroep voortzet en daarom op de zeevaartschool gaat. Een onuitstaanbare paternalistische puinhoop.

Ein Mann geht durch die Wand

1959 | Komedie, Sciencefiction

Duitsland 1959. Komedie van Ladislao Vajda. Met o.a. Heinz Rühmann, Nicole Courcel, Rudolf Vogel, Rudolf Rhomberg en Hans Leibelt.

Wees maar bescheiden, dan komt alles ook wel in orde, is het brave evangelie van deze Rühmann-komedie over iemand die door muren heen kan lopen, wat in het begin best leuk is, maar later vervelend wordt, waardoor ook de film inzakt. Scenario van István Békeffy en Hans Jacoby naar een novelle van Marcel Aymé. Camerawerk van Bruno Mondi.

Es geschah am hellichten Tag

1958 | Misdaad, Thriller

Duitsland/Zwitserland/Spanje 1958. Misdaad van Ladislao Vajda. Met o.a. Heinz Rühmann, Michel Simon, Ewald Balser, Gert Fröbe en Berta Drews.

Eerste grote krimi van Duits acteerkanon Heinz Rühmann (1902-1994), de acteur die in de naoorlogse Duitse filmtheaters vooral de paljas uithing. In de cultklassieker 'Het gebeurde op klaarlichte dag' speelt Rühmann een politiecommissaris die vlak voor zijn pensioen een moordenaar hoopt te ontmaskeren met een meisje als lokaas. De booswicht in de film, acteur Gert Fröbe, werd vanwege zijn overtuigende werk gestrikt als tegenspeler van James Bond in Goldfinger (1964). Amerikaanse acteur Jack Nicholson evenaarde Rühmanns spel in de remake The Pledge (2001).

The Man Who Wagged His Tail

1957 |

1957. Ladislao Vajda. Met o.a. Aroldo Tieri, Pablito Calvo en Peter Ustinov.

Eerste grote krimi van Duits acteerkanon Heinz Rühmann (1902-1994), de acteur die in de naoorlogse Duitse filmtheaters vooral de paljas uithing. In de cultklassieker 'Het gebeurde op klaarlichte dag' speelt Rühmann een politiecommissaris die vlak voor zijn pensioen een moordenaar hoopt te ontmaskeren met een meisje als lokaas. De booswicht in de film, acteur Gert Fröbe, werd vanwege zijn overtuigende werk gestrikt als tegenspeler van James Bond in Goldfinger (1964). Amerikaanse acteur Jack Nicholson evenaarde Rühmanns spel in de remake The Pledge (2001).

Mi tio Jacinto

1956 | Familiefilm, Avonturenfilm, Komedie

Spanje 1956. Familiefilm van Ladislao Vajda. Met o.a. Pablito Calvo, Antonio Vico, Jose Marco Davo en Mariano Azana.

Een weesje dat wordt opgevoed door zijn oom, een aan lager wal geraakte toreador, zorgt in feite vindingrijk voor hun beider levensonderhoud. Een come-back in de arena, waar zij zo op hoopten, wordt een catastrofe, maar hun saamhorigheid doet hen de toekomst trotseren. Het goede spel van Vico als de oom en het vermijden van misplaatste rooskleurigheid maken dit een genietbaarder film dan het succes MARCELINO PAN Y VINO, al lijkt de rol van de kleine Pablito vooral bedoeld om de toeschouwer te vertederen.

Tarde de toros

1955 | Drama

Spanje 1955. Drama van Ladislao Vajda. Met o.a. Domingo Ortege, Antonio Bienvenida en María Asquerino.

De geschiedenis van een stierengevecht en van de problemen van de stierenvechters die eraan deelnemen. Een tweeslachtige en weinig bevredigende film.

Marcelino, pan y vino

1955 | Familiefilm, Fantasy

Spanje 1955. Familiefilm van Ladislao Vajda. Met o.a. Pablito Calvo, Rafael Rivelles, Juan Calvo, Antonio Vico en Fernando Rey.

Een vondeling wordt grootgebracht in een Franciscanerklooster, waar hij ondanks de zorg van de broeders zich toch vaak eenzaam voelt, tot hij vriendschap sluit met een levensgroot Christusbeeld. Dit doet zijn wens - hereniging met zijn moeder - in vervulling gaan. De humoristische typering van het kloosterleven en de niet al te schattig aangedikte spontaniteit van de kleine Pablito maken dit religieuze sprookje ook genietbaar voor diegenen die aan de strekking zelf geen boodschap hebben. Scenario van Ladislao Vajda en José-Maria Sanchez Silva.

Aventuras del barbero de Sevilla

1954 | Avonturenfilm

Spanje 1954. Avonturenfilm van Ladislao Vajda. Met o.a. Luis Mariano, Lolita Sevilla, Danielle Godet en José María Rodero.

Een aaneenschakeling van duizend-en-één verwikkelingen rondom een schaamteloze barbier uit Sevilla aan het eind van de achttiende eeuw zorgt voor een aanvaardbare film, schitterend gespeeld door Luis Mariano.

Doña Francisquita

1952 | Romantiek, Muziek

Spanje 1952. Romantiek van Ladislao Vajda. Met o.a. Mirtha Legrand, Arando Calvo, Emma Penella en Antonio Casal.

De herverfilming van de gelijknamige film, zij het veel minder geslaagd.

The Woman With No Name

1951 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1951. Drama van Ladislao Vajda en Ladislas Vajda. Met o.a. Phyllis Calvert, Edward Underdown, Helen Cherry en Richard Burton.

Calvert raakt van de kaart door een luchtaanval. Ze vergeet haar verleden en dat heeft dramatische gevolgen. Een bedachtzame studie. Ook bekend als HER PANELLED DOOR.

Ronda española

1951 | Komedie

Spanje 1951. Komedie van Ladislao Vajda. Met o.a. José Suárez, Elena Salvador, Manolo Morán en José María Rodero.

Driehonderd balletdanseressen vertrekken naar Amerika. Een ondraaglijke film over de verheerlijking van Spanje.

Séptima página

1950 | Komedie

Spanje 1950. Komedie van Ladislao Vajda. Met o.a. Rafael Durán, María Rosa Salgado, Alfredo Mayo en María Asquerino.

De verschillende hoogtepunten die de roddelpagina van de krant 'La jornada' opfleuren. Een acceptabele zedenschets, het werk van een regisseur die betere opdrachten had verdiend.

The Golden Madonna

1949 | Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1949. Romantiek van Ladislao Vajda en Ladislas Vajda. Met o.a. Phyllis Calvert, Michael Rennie en Tullio Carminati.

Levendig romantisch verhaal over een Yankee-meisje dat een Italiaanse villa erft en, geholpen door Rennie, een heilig schilderij terug wil vinden.

Sin uniforme

1948 | Oorlogsfilm

Spanje 1948. Oorlogsfilm van Ladislao Vajda. Met o.a. Rafael Durán, Blanca de Silos, Enrique Guitart en Pepe Isbert.

In het door WO II verwoeste Tanger komt een geval van spionage aan het licht. Een zeer curieuze film voor de toenmalige Spaanse cinema, die niet slecht gerealiseerd is.

Barrio

1947 | Drama, Misdaad

Spanje 1947. Drama van Ladislao Vajda. Met o.a. Irene Caba Alba, Julia Caba Alba, Milú en Guillermo Marín.

De minnaar van de artieste Ninón pleegt een misdrijf vanwege zijn ongelukkige, hartstochtelijke liefde voor haar. Dit ongewone en sombere detectivedrama is kundig gemaakt.

3 espejos

1947 | Misdaad

Spanje 1947. Misdaad van Ladislao Vajda. Met o.a. Mari Carrillo, Rafael Durán, Paola Bárbara en Virgilio Teixeira.

Een financier ziet zich genoodzaakt uit zelfverdediging een misdadiger te doden. Een detectivefilm, gebracht met een zeker gevoel voor sfeer.

5 lobitos

1945 | Komedie

Spanje 1945. Komedie van Ladislao Vajda. Met o.a. Ana María Campoy, Antonio Casal en Julia Lajos.

Vijf arbeiders worden ontslagen om plaats te maken voor vijf efficiënte zusters, die uiteindelijk met hen zullen trouwen. Deze nietszeggende komedie steekt echter toch boven het gemiddelde van de Spaanse cinema in de jaren veertig uit.

Te quiero para mí

1944 | Komedie

Spanje 1944. Komedie van Ladislao Vajda. Met o.a. Antonio Casal, Isabel de Pomés, José Nieto en Pepe Isbert.

Een kostschoolmeisje wordt verliefd op haar leraar. Een onopmerkelijke liefdeskomedie.

El Testamento del virrey

1944 | Avonturenfilm

Spanje 1944. Avonturenfilm van Ladislao Vajda. Met o.a. Manuel Luna, Mercedes Vecino, Manolo Morán en Milagros Leal.

Een rijke Spaanse heer overlijdt en men weet niet wie zijn erfgenaam is. Zeer zwak.

Se vende un palacio

1943 | Komedie

Spanje 1943. Komedie van Ladislao Vajda. Met o.a. Mary Santamaría, Roberto Rey, José Nieto en Manolo Morán.

Een stel dieven willen het paleis van een ander, dat te koop staat, zelf verkopen. Een behoorlijke en bescheiden film, en nog helemaal niet zo slecht gerealiseerd.

12 lunas de miel

1943 | Komedie

Spanje 1943. Komedie van Ladislao Vajda. Met o.a. Milú, Antonio Casal, María Brú en Carmen Sanz.

Een weduwe verleent financiële steun aan verliefde stellen die zelf geen geld hebben. Een eenvoudige en voorspelbare film, die evenwel stukken beter is dan de overige Spaanse komedies van destijds.

La zia smemorata

1941 | Komedie

Italië 1941. Komedie van Ladislao Vajda. Met o.a. Dina Galli, Osvaldo Valenti, Nelly Corradi en Carlo Campanini.

Een jonge advokaat verdenkt zijn verloofde ervan een affaire te hebben met zijn vriend, een ingenieur, nadat beide twee dagen in een hutje in de Alpen hebben doorgebracht. Het gaat om een misverstand, maar tijdens het ontrafelen ervan wordt het meisje geleidelijk aan echt verliefd op de ingenieur. Een vermakelijke, middelmatige komedie met als moraal dat jaloezie pijn doet en verliest.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Ladislao Vajda op televisie komt.

Reageer