Leon Niemczyk: cast.
Er zijn 18 films gevonden.

Docteur Semmelweis

1995 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​Polen 1995. Biografie van Roger Andrieux. Met o.a. Philippe Volter, Fanny Bastien, Marc de Jonge, Maria Pakulnis en Piotr Gasowski.

Wenen tijdens de strenge winter van 1846. De briljante arts Ignaz Philipp Semmelweis (Volter), een Hongaar, verricht baanbrekend werk op het gebied van de onvruchtbaarheid. Door zijn afgunstige collega`s wordt hij met de nek bekeken. Hij heeft het vooral moeilijk met dokter Klein (De Jonge), die zijn experimenten als onzinnig van tafel veegt. Semmelweis vindt steun bij Katia (Bastien) een jonge weduwe met wie hij een hartstochtelijke relatie krijgt. Gedramatiseerde biografie van de grondlegger van de moderne chirurgie met een schitterende rol van Volter. De film schetst een aangrijpend beeld van de medische wereld rond 1850. Vooral de openingssc[KA2]enes (een vrouw die sterft na een bevalling) zijn niet geschikt voor gevoelige kijkers. Het scenario is van Robert Valey en Jean-Vincent Fournier. Het camerawerk van Tomasz Wert is effectief, maar flatteert niet altijd. 16/9.

Zlota mahmudia

1988 | Familiefilm, Avonturenfilm

Polen​/​​Tsjechoslowakije​/​​Tsjechië 1988. Familiefilm van Kazimierz Tarnas, Kazimir Tarnas en Kazimierz Tarnas. Met o.a. Zdzislaw Kozien, Leon Niemczyk, Rafal Wegrzyniak, Dosio Dosew en Roch Siemianowski.

Een avonturenverhaal over een Poolse en een Bulgaarse jongen. In een museum in Polen wordt een kostbaar boek gestolen dat in Praag bij een antiquariaat opduikt. Op het kasteel Oporów verdwijnt een schilderij dat niet al te veel waarde heeft. De diefstallen hebben met elkaar te maken: in het boek staan aanwijzingen voor een schat en op het schilderij bevindt zich een kaart. Tijdens hun vakantie aan de Zwarte Zee proberen ze de kostbaarheden terug te vinden en binden de strijd aan met inhalige smokkelaars. Het scenario is van Martin Bezouska, Dusan Kukal en regisseur Tarnas die een verhaal van Zbigmiev Nienacki bewerkten. Tomasz Tarasin stond achter de camera. Een weinig pretentieuze vakantiefilm. De Tsjechische versie is 88m.

Wielki bieg

1987 |

Polen 1987. Jerzy Domaradzki. Met o.a. Tadeusz Bradecki, Jaroslaw Kopaczewski, Leon Niemczyk, Krzysztof Pieczynski en Tomasz Dedek.

In deze film, die werd gemaakt in 1981 en door de staat van beleg in Polen pas in 1987 werd uitgebracht, wordt een scherpe satirische visie gegeven op de stalinistische jaren vijftig. Het verhaal over een Vredesrace voor amateurs stelt het oprechte, naïeve enthousiasme van de jonge sportlui tegenover de corruptie van de politieke leiders, die de winnaar bepalen. De echte held van de film is niet de idealistische, bitter teleurgestelde Budny, maar de eenling Stolar, die lak heeft aan de ideologische slogans. Een strak script van Felix Falk, ook bekend als cineast, en nogal theatraal geregisseerd door Domaradzki. Ook bekend als THE GREAT RACE.

Sachsens Glanz und Preußens Gloria - Aus dem Siebenjährige Krieg

1987 | Drama, Oorlogsfilm, Historische film

Oost Duitsland 1987. Drama van Hans-Joachim Kasprzik. Met o.a. Ezard Haußmann, Jitka Molavcová, Rolf Hoppe, Irma Münch en Eberhard Esche.

Laatste deel uit de historische trilogie. Pruisen heeft zich onder Friedrich de Tweede (Wyzniewski) ontwikkeld tot een machtig land dat Sachsen naar de kroon steekt en probeert voorbij te streven. Max de Simonis (Meincke) wordt door Pruisen naar het Saksische hof in Dresden gestuurd met een diplomatieke missie, maar in werkelijkheid moet hij spioneren en berichten over de zwakte en de sterkte van het rijk van August de Derde (Hoppe). De gevreesde Br[KA3]uhl (Haus[KL29]mann) heeft een geducht politieapparaat opgebouwd en beschikt over informanten, verraders en spionnen. Max maakt in Dresden kennis met de knappe barones Pepita von Nostitz (Kunze) op wie hij verliefd wordt. Om haar in te palmen loopt hij over en wordt als het ware dubbelspion. Inmiddels woedt de zevenjarige oorlog in alle hevigheid en laat Friedrich de Tweede Sachsen brandschatten. Ook Br[KA3]uhl ontkomt niet aan zijn lot, maar gravin Franziska (Molavcová) en Pepita ontpoppen zich als superintriganten. Friederich zal tenslotte overwinnen. Deze aflevering wordt meestal in twee delen uitgezonden. Het scenario is van Albrecht Börner en regisseur Kasprzik naar de roman van Josef I. Kraszewski. Het camerawerk is van Horst Hardt.

Der Bärenhäuter

1986 | Familiefilm, Fantasy

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1986. Familiefilm van Walter Beck. Met o.a. Jens-Uwe Bogadtke, Janina Hartwig, Manfred Heine, Leon Niemczyk en Fred Delmare.

Klassiek sprookje van de gebroeders Grimm over een jongen die de duivel beloofd heeft zich zeven jaar lang niet te wassen, in ruil voor een zak vol gouden munten. Die afspraak eist al snel zijn tol. Deze komedie wordt verpest door houterig spel. Het camerawerk is van Günter Heimann, en het scenario van de regisseur.

Chrzesniak

1986 | Drama

Polen 1986. Drama van Henryk Bielski. Met o.a. Maciej Góraj, Franciszek Pieczka, Leon Niemczyk, Gustaw Lutkiewicz en Emilia Krakowska.

In onze tijd spelend drama dat zich op nogal oppervlakkige wijze bezighoudt met de conflicten in het Polen van de jaren tachtig. Grzegorz, beheerder van een collectieve boerderij, annuleert een contract voor de verkoop van hout aan het buitenland teneinde een bos te redden en brengt zijn zoon af van het plan zich bij zijn geëmigreerde moeder te voegen. Helaas is de boze held niet sterk genoeg om uit de voeten te kunnen met de slogans en cliché's in het script.

Sachsens Glanz und Preußens Gloria - Brühl

1985 | Drama, Historische film

Oost Duitsland 1985. Drama van Hans-Joachim Kasprzik. Met o.a. Ezard Haußmann, Gunter Schoß, Rolf Hoppe, Irma Münch en Jitka Molavcová.

In 1733 sterft August de Sterke (Hoppe), die wordt opgevolgd door August de Derde (wederom Hoppe). Omdat hij een zwak figuur is, ontbrandt er een machtsstrijd. Eerst werkt Graf von Br[KA3]uhl (Hau[KL29]mann) zich op en krijgt grote invloed op de keurvorst August de Derde. Hij huwt uit politieke overwegingen gravin Franziska von Kolowrath (Molavcov[KA1]a) en ontdekt achteraf dat zij de ma[KA4]itresse van graaf Christian von Watzdorf (Weber) is. Tegelijkertijd probeert ook Graf Joseph von Sulkowski (Schoß) in de gunst van de koning te komen. Brühl, die alleen op zijn eigen belang uit is, probeert hem met de laagste middelen verdacht te maken. Sulkowski zet zich schrap, maar Brühl geeft voortdurend stoten onder de gordel. Nu dreigt Sachsen betrokken te raken bij de zevenjarige oorlog. Deze aflevering wordt meestal in twee delen uitgezonden. Het scenario is van Albrecht Börner en regisseur Kasprzik naar de roman van Josef I. Kraszewski. Het camerawerk is van Horst Hardt. Vervolg: SACHENS GLANZ UND PREUßENS GLORIA - AUS DEM SIEBENJÄHRIGEN KRIEG.

Fucha

1984 | Komedie

Polen 1984. Komedie van Michal Dudziewicz. Met o.a. Marian Kociniak, Jerzy Bonczak, Bogdan Baer, Barbara Rachhwalska en Leon Niemczyk.

Een eigenaardige korte film gebaseerd op het verhaal van Jan Kimilsbach, een steenhouwer die tevens schrijver/acteur is, een kleurrijke figuur in het leven van Warschau. Twee metselaars stemmen toe clandestien te zullen werken aan het verwaarloosde monument van een 19e-eeuwse nationale held omdat ze geld voor wodka nodig hebben. Ze weigeren echter grootmoedig het geld aan te nemen wanneer ze ontdekken dat de opdrachtgever een arme idealistische leraar is. Het ironische verhaal weerspiegelt de sfeer die karakteristiek was voor het Polen van begin jaren 80.

Planeta Krawiec

1983 | Drama, Komedie

Polen 1983. Drama van Jerzy Domaradzki. Met o.a. Kazimierz Kaczor, Sławomira Łozi[KA1]nska, Liliana Gł[KA12]abczy[KA1]nska, Władys ław Kowalski en Leon Niemczyk.

Een tragikomedie, gebaseerd op het ware levensverhaal van de kleermaker die zijn bedrijf en zijn familie ruïneert met zijn passie voor astronomie. Zijn amateurfoto's van de landing op de maan van de Luna 1 en 2 veroorzaakten een sensatie maar de kortstondigheid van zijn roem maakten van hem een verbitterd man. Deze intieme film is een moraliserend verhaal dat de neiging heeft zichzelf te serieus te nemen.

Odwet

1982 | Drama

Polen 1982. Drama van Tomasz Zygadlo. Met o.a. Roman Wilhelmi, Leon Niemczyk, Elzbieta Czyzewska, Ewa Wisniewska en Adam Ferency.

Deze zeer persoonlijke film van Zygadlo is een bittere satire op het conformisme dat op middelbare leeftijd toeslaat. De losjes gestructureerde film zet het matte heden van twee vrienden die op vakantie zijn in de bergen tegenover de poëtische beelden van hun wilde jeugd. De zwarte humor en surrealistische fantasie maken deze grillige film bij vlagen tot een fascinerende ervaring.

Fleur Lafontaine

1978 | Drama

Oost Duitsland 1978. Drama van Horst Seemann. Met o.a. Angelica Domröse, Hilmar Thate, Eberhard Esche, Gisela May en Fred Düren.

Een vrouw die haar hele leven al kampt met psychische problemen, belandt na een ongeluk in een kliniek waar ze haar levensverhaal vertelt aan de dokter. Een sterke acteerprestatie van Domröse. Het scenario is van Dinah Nelken en regisseur Seemann naar de roman Das angstvolle Heldenleben einer gewissen Fleur Lafontaine van Nelken. Het camerawerk is van Hans-Jürgen Kruse.

Die schwarze Mühle

1975 | Familiefilm, Fantasy

Oost Duitsland 1975. Familiefilm van Celino Bleiweiß. Met o.a. Leon Niemczyk, Klaus Brasch, Wolfgang Penz, Irma Münch en Monika Woytowiez.

Film over een boosaardige molenaar, die door iedereen behalve een vrolijke zwerver gevreesd wordt; maar ook deze kan aan zijn magische krachten geen einde maken, totdat wegens bouwwerkzaamheden de beek wordt drooggelegd en zijn molen komt stil te staan. Lijkt enger dan het is: al geschikt voor eerste klassertjes. Tamelijk fantasieloos DDR-produkt met veel gepraat.

Potop

1974 | Historische film, Avonturenfilm

USSR​/​​Polen 1974. Historische film van Jerry Hoffman. Met o.a. Daniel Olbrychski, Małgorzata Braunek, Tadeusz Łomnicki, Kazimierz Wichniarz en Władysław Ha[KA1]ncza.

Groots opgezette verfilming van de gelijknamige roman van Nobelprijswinnaar Henryk Sienkiewicz. Opgenomen op authentieke locaties met secuur nagemaakt requisiten. Het verhaal speelt zich af rond een stormachtige liefdesaffaire tussen de hoofdpersonen Andrzej en Ole[KA1]nka tijdens de woelige jaren van de Pools- Zweedse oorlog in de 17e eeuw. Potop werd vele malen onderscheiden en stond zelfs op de nominatie voor een Oscar. Voor het buitenland is een ca. twee en een half uur durende versie gemaakt. Op 70mm grootbeeld duurt de film 400m.

Odwiedziny prezydenta

1966 | Drama

Tsjechoslowakije 1966. Drama van Jan Batory. Met o.a. Janusz Pomaski, Leon Niemczyk, Irena Malkiewicz en Beata Tyszkiewicz.

De echtscheiding van zijn ouders drukt zwaar op de zesjarige Jacek. Om het gebrek aan liefde en veiligheid te compenseren creëert hij een denkbeeldig personage, 'president Wonderdykt', met wie hij wonderlijke dromen beleeft. Een eenvoudige en diep menselijke film.

Nóz w wodzie

1962 | Drama

Polen 1962. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Jolanta Umecka, Leon Niemczyk, Zygmunt Malanowicz, Zygmunt Malanowicz en Jolanta Umecka.

De enige speelfilm die Polanski in Polen heeft gemaakt. De communistische partijleider Gomulka heeft de film destijds veroordeeld en een voorbeeld genoemd van 'decadentie in de kunst en van propaganda voor bourgeois-attitudes'. Het eigentijdse thema van de film betekende echter een vernieuwing in de Poolse filmgeschiedenis. De film speelt zich voor het grootste gedeelte af op een zeilboot en is in 24 uur opgenomen. Centraal staat de botsing tussen de gezeten burger Andrzej en een jeugdige non-conformist. Het machtsspel leidt er uiteindelijk toe dat de jongen Andrzejs vrouw verleidt en verdwijnt. Het scenario is van de hand van Jerzy Skolimowski. De film kreeg de prijs van de filmkritiek in Venetië (1961) en werd genomineerd voor de Oscar als beste buitenlandse film.

Krzyzacy

1960 | Historische film

Polen 1960. Historische film van Aleksander Ford. Met o.a. Mieczysław Kalenik, Grazyna Staniszewska, Aleksander Fogiel, Urszula Modry[KA1]nska en Andrzej Szalawski.

Een historisch spektakel naar de klassieke roman van Henryk Sienkiewicz (van o.a. Quo Vadis), die zich afspeelt in de 15e eeuw. Tegen de achtergrond van de strijd van de Polen tegen de Duitse Teutoonse ridderorde wordt het verhaal verteld van een ongelukkige liefde van twee jonge mensen. De strijd wordt beëindigd door de overwinning van de Polen bij de slag om Grunwald, waardoor de Poolse soevereiniteit voor enige tijd verzekerd zal zijn. Deze overwinning is tot op heden het symbool van de Poolse onafhankelijkheid. De film behoort in Polen tot de meest bezochte films.

Pociag

1959 | Drama

Polen 1959. Drama van Jerzy Kawalerowicz. Met o.a. Lucyna Winnicka, Leon Niemczyk, Teresa Szmigielówna, Zbigniew Cybulski en Helena D[KA10]abrowska.

Een psychologisch drama in de stijl van de Nouvelle Vague. Tevens roept de film herinneringen op aan Hitchcocks THE LADY VANISHES. De handeling speelt zich voornamelijk af in een trein waarin zich een gezochte misdadiger bevindt. Hoewel de jacht op deze misdadiger de hoofdlijn is, munt de film uit in de weergave van de moeilijkheid van de menselijke communicatie. Dit wordt uitgebeeld in de vorm van verschillende kleine intriges die uit het samenzijn en gedwongen contact met de reizigers resulteren. De themamuziek is onvergetelijk. Het scenario is van de regisseur en Jerzy Lutovski. Het camerawerk is van Jan Laskovski.

Eroica

1958 | Drama, Oorlogsfilm

Polen 1958. Drama van Andrzej Munk. Met o.a. Edward Dziewo[KA1]nski, Barbara Połomska, Ignacy Machowski, Kazimierz Opali[KA1]nski en Leon Niemczyk.

Een oorlogsverhaal bestaande uit twee korte verhalen, [KA1]e[KA1]en over het ondergrondse werk tijdens de opstand in Warschau (1944) en één over een krijgsgevangenkamp. Het gaat Munk om een kritische beschouwing van het begrip heroïsme. In deze satire wil hij de nutteloze heldhaftigheid, een karaktertrek van Polen, aan de kaak stellen. De ondertitel luidt dan ook 'heroïsche symfonie in twee delen. Oorspronkelijk bestond de film uit drie delen, maar één deel werd door de Poolse censor verboden en is nog altijd niet vrijgegeven.