Kirk Douglas (1916): regie, cast en productie.
Er zijn 87 films gevonden.

It Runs in the Family

2003 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2003. Drama van Fred Schepisi. Met o.a. Michael Douglas, Kirk Douglas, Cameron Douglas, Diana Douglas en Rory Culkin.

It Runs in the Family kan met recht een familiedrama genoemd worden. Drie generaties van een familie worden gespeeld door één acteursdynastie. Kirk Douglas is de bejaarde ex-advocaat Mitchell, Diana speelt zijn vrouw, Michael speelt zoon Alex en Cameron Douglas is Alex' zoon. Ruzies, tragedies, openbaringen en toenaderingen volgen elkaar te haastig op om te kunnen spreken van sterk komisch drama. Maar het is zeker onderhoudend te kijken naar scènes waarvan sommige een parallel hebben met de echte levens van de acteurs.

Diamonds

1999 | Komedie, Mysterie, Drama, Familiefilm

Duitsland​/​​Verenigde Staten 1999. Komedie van John Asher. Met o.a. Kirk Douglas, Dan Aykroyd, Corbin Allred, Lauren Bacall en Kurt Fuller.

Gepensioneerde bokser reist met zoon en kleinzoon naar de gokstad Reno, waar hij op zoek gaat naar diamanten, die hij daar ooit na een wedstrijd heeft verstopt.

The Lies Boys Tell

1994 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1994. Komedie van Tom McLoughlin. Met o.a. Kirk Douglas, Craig T. Nelson, Bess Armstrong, Bonnie Bartlett en Eileen Brennan.

Ed Reece, een koppige oude man, weet dat zijn dagen geteld zijn. De dokter meent dat het minder dan drie cijfers zijn. Zijn zoon Larry, een losbol met wie hij twintig jaar in onmin leefde, komt op zijn verzoek weer naar huis. Bitterzoete komedie met een schitterende Douglas in een van zijn laatste rollen.

Greedy

1994 | Komedie

Verenigde Staten 1994. Komedie van Jonathan Lynn. Met o.a. Michael J. Fox, Kirk Douglas, Olivia D' Abo, Nancy Travis en Phil Hartman.

Schrootkoning oom Joe (Douglas) loopt op zijn tandvlees. Zijn inhalige familieleden cirkelen als gieren om zijn fortuin maar oom Joe moet niets hebben van zijn gretige bloedverwanten. Hij heeft meer baat bij zijn verpleegster, een voormalige pizzabezorgster die hem vanuit een bikini behaagt. Ten einde raad huurt de familie neefje Daniel (Fox) in, een bowler met linksige inborst. Maar Daniel moet net als ome Joe weinig hebben van zijn familie. Greedy begint scherp en vinnig met talloze spitsvondigheden over familiedynamiek rond een (potentiële) erfenis. Helaas kozen de schrijvers (makers van onder meer Splash en City Slickers) voor een mierzoet verloop.

The Secret

1992 | Drama, Komedie

Canada​/​​Verenigde Staten 1992. Drama van Karen Arthur. Met o.a. Kirk Douglas, Bruce Boxleitner, Laura Harrington, Jesse R. Tendler en Brock Peters.

Opa Mike (Douglas) en zijn kleinzoon Dany (Tendler) zijn dikke maatjes, maar met zijn zoon (Boxleitner) klikt het niet. Wanneer blijkt dat de jongen niet kan lezen of schrijven, staat grootvader erop dat hij getest wordt, maar daar ziet zijn zoon het nut niet van in. Opa Mike wel, want zijn grote geheim is dat ook hij niet kan lezen of schrijven, al is hij verder zeer intelligent. Als blijkt dat Dany in hoge mate aan dyslexie (leesblindheid) lijdt, zal opa ook zijn handicap bekend moeten maken, temeer omdat hij zich verkiesbaar heeft gesteld voor de gemeenteraad. Aangrijpende, hartverwarmende film over miskende liefde te wijten aan een gebrekkige hersenkronkel. Met veel zin voor humor gespeeld door een grandioze Douglas. Cynthia A. Cherbak schreef het scenario, dat in beeld gebracht werd door Tom Niewirth. Gevoelige score van Fred Karlin.

Veraz

1991 | Romantiek

Spanje​/​​Italië​/​​Frankrijk 1991. Romantiek van Xavier Gastano en Xavier Castaño. Met o.a. Kirk Douglas, Richard Bohringer, Jean-Michel Portal, Marie Fugain en Immanol Arias.

Het verhaal over de simpele vriendschap tussen een oude zonderling en een jonge wegloper. Dat verklaart de zwakte van de film: een te dun plot dat de aanleiding vormt tot een aantal sc[KA2]enes zonder zichtbaar verband in plaats van tot een degelijk in elkaar gezet scenario (No[KA3]el Sisinni, Fran[KA10]cois Delaroyere, Xavier Castano). Te afgezaagd en nauwelijks verrassend. Dit gebrek wordt echter grotendeels goedgemaakt door de zorg die men aan de opnamen (Dominique Chapuis) en aan de kleuren besteed heeft en door de beschrijving van de boeiende personages, hoewel de film veel te danken heeft aan het enorme talent van Douglas!

Two-Fisted Tales

1991 | Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1991. Avonturenfilm van Richard Donner, Tom Holland en Robert Zemeckis. Met o.a. William Sadler, David Morse, Neil Gray Guintoli, Roderick Cook en Thomas F. Duffy.

Drie onafhankelijke verhalen: Showdown van Richard Donner is een western over een revolverheld die zelf meemaakt wat het is om dood te zijn; King of the Road van Tom Holland gaat over een afgeschreven straatracer die wordt uitgedaagd terug achter het stuur te kruipen; Yellow van Robert Zemeckis gaat over een generaalszoon in WO I die te laf voor het leger.

Oscar

1991 | Komedie, Misdaad, Familiefilm

Verenigde Staten 1991. Komedie van John Landis. Met o.a. Sylvester Stallone, Ornella Muti, Don Ameche, Peter Riegert en Tim Curry.

Geen remake maar wel overduidelijk ge[KA3]inspireerd op de gelijknamige toneelklucht (inclusief het smijten met de deuren en het verwisselen van de personen) en de film van Edouard Molinaro. In deze is Stallone een gangster (Angelo 'Snaps' Provolone uit 1930) die zijn stervende vader belooft zijn leven te beteren en de familie-eer te herstellen te midden van financiële kommer en kwel. Stallone op de komische toer valt redelijk mee en vooral de bijrolspelers zijn leuk: Palminteri als beulsknecht van Snaps, Curry als de kwast van een spraakleraar, Bracken als stotterende verlinker, en Shearer en Ferrero als de Funuccis. Toch haalt de film het niet bij die van Molinaro met Louis De Funès.

Inherit the Wind

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van David Greene en David Green. Met o.a. Kirk Douglas, Jason Robards, Jean Simmons, Darren McGavin en Megan Follows.

Een bloedeloze verfilming van het gedenkwaardige Broadway- toneelstuk over een vrijzinnige denkende leerkracht die de theorie van Darwin boven de bijbelse stelt. Als gevolg moet een beroemde advocaat bij een proces te hulp schieten. Dit verhaal werd al eerder verfilmd in 1960. Verknald door de botsende stijlen van de twee sterren en de verwijdering van enkele sleutel-scènes waarin de bijfiguren een rol spelen. John Gay deed de bewerking en de producer was Peter Douglas, de zoon van Kirk.

Queenie

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Larry Peerce. Met o.a. Mia Sara, Kirk Douglas, Martin Balsam, Claire Bloom en Topol.

Kostbare productie, maar verder een saaie bewerking van de bestseller van Michael Korda. Een exotisch meisje uit de achterbuurten van Calcutta werkt zich op tot Hollywood ster. De figuur Queenie werd gebaseerd op Merle Oberon, terwijl Douglas een nauwelijks bedekte versie geeft van Alexander Korda, oom van de auteur en filmmagnaat. Verkeerde casting van de onervaren Sara in de titelrol. Oorspronkelijk in twee delen.

Tough Guys

1986 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Komedie van Jeff Kanew. Met o.a. Burt Lancaster, Kirk Douglas, Charles Durning, Alexis Smith en Dana Carvey.

Twee voormalige criminelen gaan er prat op de laatste treinroof op hun naam te hebben staan. Eindelijk vrij uit de gevangenis besluiten ze hun meesterwerk te herhalen. Het idee om levendige veteranen Burt Lancaster (hier 73) en Kirk Douglas (70) bij elkaar te brengen in een komedie waarin hun bejaarde leeftijd de komische rode draad vormt, is aantrekkelijk. In het scenario van James Orr en Jim Cruickshank zitten dan ook uitstekende fragmenten, die inspelen op het verleden van beide acteurs, maar het eindresultaat is melig tot ronduit kinderachtig. De beide sterren hadden beter verdiend.

Amos

1985 | Drama

Verenigde Staten 1985. Drama van Michael Tuchner. Met o.a. Kirk Douglas, Elizabeth Montgomery, Dorothy McGuire, Pat Morita en James Sloyan.

De oude Amos (Douglas) en zijn vrouw leiden een teruggetrokken bestaan. Zij zou het liefst naar een verpleeghuis gaan, maar daar wil hij niets van weten. Bij een auto-ongeluk wordt zijn vrouw gedood en hij raakt zwaar gewond. Omdat verondersteld wordt dat hij niet meer voor zichzelf kan zorgen, wordt Amos tegen zijn zin in een rusthuis opgenomen. Hier ontdekt hij dat hoofdverpleegster Montgomery in werkelijkheid een krankzinnige sadiste is die zich aan de oudjes vergrijpt. Aangrijpend drama dat herinneringen oproept aan ONE FLEW OVER THE CUCKOO`S NEST (op Broadway vertolkte Douglas hierin een glansrol), maar dat dank zij de fantastische hoofdrol een heel eigen karakter krijgt. Zijn duel met Montgomery is schitterend. Richard Kramer baseerde zijn scenario op de roman van Stanley West. Achter de camera stond Fred J. Koenekamp en voor de soms melancholische score tekende Georges Delerue. Producent was Kirks zoon Peter.

Draw!

1984 | Western

Verenigde Staten​/​​Canada 1984. Western van Steven Hilliard Stern. Met o.a. Kirk Douglas, James Coburn, Alexandra Bastedo, Graham Jarvis en Derek McGrath.

Onderhoudende, zij het niet direct spetterende originele western met Douglas als Handsome Harry Holland (een ex-revolverheld en collega van Jesse James). Ook al doet hij niks verkeerd, komt hij in een klein stadje in moeilijkheden en ziet zich verplicht de sheriff neer te schieten. Opgejaagd door de verontwaardigde burgers gijzelt hij in een hotel de pittige Bastedo. Er wordt een beroep gedaan op premiejager Coburn om Douglas uit het hotel te halen. Met liefde voor het genre gemaakt en enthousiast vertolkt door Douglas en Coburn.

Eddie Macon's Run

1983 | Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1983. Actiefilm van Jeff Kanew. Met o.a. Kirk Douglas, John Schneider, Lee Purcell, Leah Ayres en Lisa Dunsheath.

In een hobbelige film waarin auto's achter elkaar aan racen en veelvuldig botsen, tracht de onschuldig veroordeelde en weer ontsnapte Eddie Macon (Schneider in zijn eerste hoofdrol na de verworven faam van The Dukes of Hazzard) aan zijn genadeloze achtervolger (Douglas) te ontkomen door naar Mexico uit te wijken.

Dolce Cinema

1983 | Documentaire

Italië 1983. Documentaire van Fransesco Bortolini en Claudio Masenza. Met o.a. Kirk Douglas, Joan Fontaine, Rod Steiger, Jill Clayburgh en Robert Wagner.

Bijzonder interessante documentaire over Amerikaanse sterren in Italiaanse films. Bepaalde Amerikaanse acteurs (Clint Eastwood bijv.) zijn eerst in Italië groot geworden en toen pas in Amerika. We zien talloze fragmenten en vaak geestige en verrassende interviews. Door de RAI in drie afleveringen uitgezonden. Er bestaat ook een bioscoopversie van 165 minuten.

The Man from Snowy River

1982 | Western, Drama

Australië 1982. Western van George Miller. Met o.a. Kirk Douglas, Tom Burlinson, Sigrid Thornton, Tommy Dysart en Bruce Kerr.

De vader van Jim Craig komt door een vallende boom om het leven en Jim bevindt zich alleen op de wereld. Hij woont in de bergen lijdt armoede. Hij wil geld verdienen om zijn bestaan te verbeteren en verlaat zijn geboortestreek om te gaan werken op de prairie voor een rijke veehouder Harrison. Daartoe werd hij geholpen door een vriend van zijn vader, goudzoeker Spur.

Remembrance of Love

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Jack Smight. Met o.a. Kirk Douglas, Pam Dawber, Chana Eden, Robert Clary en Yoram Gall.

Amerikaans weduwnaar - nu de vijftig gepasseerd - overleefde destijds de Duitse concentratiekampen en reist met zijn 21-jarige dochter Dawber in 1981 naar Israël waar zij een congres voor overlevenden van de holocaust bijwonen. Dawber die journaliste is meegegaan om een aantal serieuze reportages te maken over de bijeenkomst, maar Douglas was er eigenlijk heen gegaan in de hoop Eden, een jeugdliefde uit het getto van Warschau, terug te zien. Na een beloftevolle start, verzandt de film in melig melodrama. Gedraaid in Israël. Scenario van smartlap-grossier Harald Jack Bloom, naar een verhaal van Rena Dictor Leblanc.

Dead Men Don't Wear Plaid

1982 | Mysterie, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1982. Mysterie van Carl Reiner. Met o.a. Steve Martin, Rachel Ward, Carl Reiner, Reni Santoni en George Gaynes.

Op een regenachtige avond in Los Angeles, ergens in de jaren veertig, wordt er op de deur geklopt van privé-detective Rigby Reardon (Martin). Voor de deur staat een beeldschone jonge vrouw (Ward), die meteen flauwvalt. Dan begint een zoektocht naar een verdwenen wetenschapper, waarbij Reardon hulp krijgt van Humphrey Bogart, James Cagney en nog een aantal andere sterren, doordat regisseur Reiner fragmenten uit klassiekers als The Big Sleep, White Heat en Double Indemnity door zijn film sneed. Het resultaat is vaak grappig, maar ook bijzonder knap. Kostuums van de legendarische Edith Head.

The Final Countdown

1980 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1980. Sciencefiction van Don Taylor. Met o.a. Kirk Douglas, Martin Sheen, Katharine Ross, Ron O'Neal en Charles Durning.

In december 1980 vaart de Nimitz (in het echt de U.S.S. Nimitz), het grootste Amerikaanse nucleaire vliegdekschip, uit voor een routinevaart in de wateren rond Pearl Harbor, onder bevel van Captain Matthew Yelland (Douglas). Aan boord bevindt zich Warren Lasky (Sheen), de vertegenwoordiger van de firma die een grote rol speelde in de bouw van het schip. Plotseling komt het schip terecht in een mysterieuze elektrische storm. Als de storm gaat liggen beseft Yelland dat er iets vreemds aan de hand is. En inderdaad, de Nimitz is terechtgekomen in 1941, net voor de vernietigende aanval op Pearl Harbor. Vlotte sf-film waarvan je het verhaal niet te serieus moet nemen. Goede speciale effecten en een voortreffelijke vertolking maken dat de kijker het ongeloofwaardige scenario van David Ambrose, Gerry Davis, Thomas Hunter en Peter Powell op de koop toe neemt. Uitstekende fotografie van Victor J. Kemper, David L. Butler en Stan Lazan. Gefilmd in Panavision.

Saturn 3

1980 | Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1980. Sciencefiction van Stanley Donen. Met o.a. Farrah Fawcett, Kirk Douglas, Harvey Keitel, Douglas Lambert en Harvey Douglas.

Flitsend maar leeghoofdig sf-werkje waarin Douglas en Fawcett bedreigd worden door Keitel en de op seks beluste robot Hector; kleurige verpakking, lege doos.

The Villain

1979 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1979. Western van Hal Needham. Met o.a. Kirk Douglas, Ann-Margret, Arnold Schwarzenegger, Paul Lynde en Foster Brooks.

Douglas speelt de onhandigste bandiet aller tijden. Na een mislukte bankoverval krijgt hij de opdracht Ann-Margret van haar geld te ontdoen. Het is een combinatie van een wildwestpersiflage en een Road Runner-tekenfilm, die echter in het geheel niet grappig is. Alleen om Kirk's paard Whiskey kan af en toe gelachen worden. Scenario van Robert G. Kane. Camerawerk van Bobby Byrne. Ook bekend als CACTUS JACK.

Home Movies

1979 | Komedie

Verenigde Staten 1979. Komedie van Brian De Palma. Met o.a. Kirk Douglas, Keith Gordon, Nancy Allen, Gerrit Graham en Vincent Gardenia.

Deze losjes opgebouwde komedie over een jongeman die zichzelf probeert te vinden te midden van een halfgare familie, gemaakt als studieproject van De Palma's filmklas aan het Sarah Lawrence College, is tamelijk afmattend. Douglas in een gastrol als regisseur die de jonge Gordon probeert af te helpen van het gevoel 'een figurant in zijn eigen leven' te zijn.

The Fury

1978 | Thriller, Misdaad, Horror, Sciencefiction

Verenigde Staten 1978. Thriller van Brian De Palma. Met o.a. Kirk Douglas, John Cassavetes, Carrie Sondgress, Amy Irving en Fiona Lewis.

Chique gemaakte rommel over een jonge vrouw met psychokinetische krachten en Douglas' wanhopige pogingen om te voorkomen dat zijn zoon, die dezelfde gave heeft, wordt gebruikt - of ten onder gaat. Bloedig en gewelddadig, een uitstekende lakmoestest voor hen die de vorm belangrijker vinden dan de inhoud. Debuut voor Daryl Hannah en wie goed oplet herkent James Belushi als een buitenaards wezen. John Farris schreef het scenario naar zijn eigen boek.

The Chosen

1978 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1978. Horror van Alberto De Martino. Met o.a. Simon Ward, Agostina Belli en Kirk Douglas.

Chique gemaakte rommel over een jonge vrouw met psychokinetische krachten en Douglas' wanhopige pogingen om te voorkomen dat zijn zoon, die dezelfde gave heeft, wordt gebruikt - of ten onder gaat. Bloedig en gewelddadig, een uitstekende lakmoestest voor hen die de vorm belangrijker vinden dan de inhoud. Debuut voor Daryl Hannah en wie goed oplet herkent James Belushi als een buitenaards wezen. John Farris schreef het scenario naar zijn eigen boek.

Holocaust 2000

1977 | Horror, Thriller

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1977. Horror van Alberto De Martino. Met o.a. Kirk Douglas, Simon Ward, Agostina Belli, Anthony Quayle en Virginia McKenna.

Een kern-geleerde ontdekt dat zijn zoon de nieuwe antichrist is, die via een reeks kernexplosies de mensheid wil vernietigen in het jaar 2000. Deze [KL]exploitation[KLE]-variant op THE OMEN heeft trucages en effecten boven het (Italiaanse) gemiddelde, maar de uiteenlopende accenten van de internationale rolbezetting maken de personages weinig geloofwaardig. De discussies over ecologie en toepassing van kernenergie zijn oppervlakkige franje en de spectaculaire scènes worden teniet gedaan door een 'symbolisch' open einde. Ook bekend als THE CHOSEN en RAIN OF FIRE.

Victory at Entebbe

1976 | Actiefilm, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1976. Actiefilm van Marvin J. Chomsky. Met o.a. Kirk Douglas, Elizabeth Taylor, Burt Lancaster, Linda Blair en Helen Hayes.

Een met clichés afgeladen reconstructie van de overval van Israëlische commando's op het vliegveld van Entebbe in Oeganda waar joodse gijzelaars worden bevrijd. Alleen Lancaster als minister van Defensie Shimon Peres en Hopkins als premier Yitzhak Rabin doen alles wat op een doordachte vertolking lijkt terwijl Harris Idi Amin weergeeft als een clown. Oorspronkelijk terwille van de actualiteit op videofilm opgenomen, later op film gezet. Zie: RAID ON ENTEBBE of OPERATION THUNDERBOLT voor een betere behandeling van het onderwerp.

The Moneychangers

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van Boris Sagal. Met o.a. Kirk Douglas, Christopher Plummer, Anne Baxter, Ralph Bellamy en Timothy Bottoms.

Mini-serie in vier delen. Een perfecte verfilming van Arthur Hailey`s boek over de concurrentiestrijd tussen de beide vice- directeuren (Plummer en Douglas) van een bank nadat directeur Bellamy zijn naderend sterven heeft meegedeeld. Beiden doen hun best door de aandeelhouders gekozen te worden. Plummer (die een Emmy Award voor zijn rol kreeg) schuwt geen middel om dat doel te bereiken, maar moet het uiteindelijk tegenover de eerlijke en rechtschapen Douglas afleggen. Schitterende rollen van diverse acteurs. Bij ons werd de serie vertoond als DE BANKIERS.

Posse

1975 | Western

Verenigde Staten 1975. Western van Kirk Douglas. Met o.a. Kirk Douglas, Bruce Dern, Bo Hopkins, James Stacy en Luke Askew.

Goed werk van Douglas als regisseur, producent en hoofdrolspeler. Een marshal (Douglas) voert campagne om tot senator te worden gekozen. Om een populaire daad te verrichten wil hij v[KA1]o[KA1]or de verkiezingen een bandiet (Dern) met zijn bende inrekenen. Het lukt en hij wordt toegejuicht, maar een journalist (Stacy) maakt de eerste kritische kanttekeningen. De boef ontsnapt en de mannen van de marshal aangevoerd door Hopkins krijgen twijfels over de loyaliteit van de gezagsdrager. Ze kiezen uiteindelijk partij voor de schurk. Het verhaal van Christopher Knopf, door hem zelf bewerkt samen met William Roberts, is ongewoon maar zeer sterk en door Douglas perfect uitgewerkt. De muziek van Maurice Jarre en het camerawerk van Fred Koenekamp en Jules Brenner geven de film extra aanzien. Douglas maakte dit politiek getinte verhaal naar aanleiding van het Watergate-schadaal en de Amerikaanse politiek van de jaren 1970.

Jacqueline Susann's Once is Not Enough

1975 | Drama

Verenigde Staten 1975. Drama van Guy Green. Met o.a. Kirk Douglas, Alexis Smith, David Janssen, Deborah Raffin en George Hamilton.

Soap van de bovenste plank: het schandelijk verwende meisje January (Raffin) ontdekt dat haar vader Mike Wayne (Douglas), die filmproducent is in Hollywood, om zijn naderende faillissement af te wenden, getrouwd is met de steenrijke pot Dee Granger (Smith). Stiefmoeder Dee probeert January te koppelen aan playboy David Milford (Hamilton), maar January stort zich in de armen van intellectualistische schrijver Tom Colt (Janssen). Naar de gelijknamige bestseller van pulp-schrijfster Jacqueline Susann, die de wereld ook The Valley of The Dolls schonk. Ondanks de sterren is er echt niks aan, tenzij u verslaafd bent aan het genre. Vaccaro speelt haar rol van schaamteloze mannenjaagster met verve. Ook bekend als ONCE IS NOT ENOUGH.

The Master Touch

1974 | Misdaad

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Italië 1974. Misdaad van Michele Lupo. Met o.a. Kirk Douglas, Florinda Bolkan, Giuliano Gemma en Rene Koldehoff.

Deze Italiaans - Duits - Amerikaanse co-produktie is een verspilling van talent. Brandkastkraker Douglas probeert kort na zijn ontslag uit de gevangenis een verzekeringsmaatschappij te beroven.

Mousey

1974 | Thriller

Verenigde Staten 1974. Thriller van Daniel Petrie. Met o.a. Kirk Douglas, Jean Seberg, John Vernon, Bessie Love en Sam Wanamaker.

Verblind door haat jegens zijn ex-vrouw die op het punt staat te hertrouwen, en gedreven door het verlangen hun onechte zoon voorgoed aan zich te binden, voert George Anderson (Douglas) een bloederige strijd om erkenning. Afgezien van enkele onlogische details tilt Douglas het geheel naar een aanvaardbaar niveau. In Europa vermomd als bioscoopfilm onder de titel CAT AND MOUSE.

Un magnifico ceffo di galera

1973 | Avonturenfilm

Italië 1973. Avonturenfilm van Zoran Calic. Met o.a. Kirk Douglas, Mark Lester, Neville Brand en George Eastman.

Een groep mensen zoekt naar de schat van de piraat Murdock, en een van zijn vroegere collega`s, Peg (Douglas), meet zich een vermomming aan. Hij wordt echter door een jongen, Jemy (Lester) ontmaskerd. Een zwak geregisseerde film, waarin de Amerikaanse talenten worden verspild, ook al zijn er momenten van veel avontuur en actie.

Un Uomo da rispettare

1973 | Misdaad

Duitsland​/​​Italië 1973. Misdaad van Michele Lupo. Met o.a. Kirk Douglas, Giuliaono Gemma, Florinda Bolkan, Wolfgang Preiss en Reinhard Kolldehoff.

Een ex-inbreker - deugdzaam levend met zijn jonge echtgenote - wil nog een keer een kraak zetten met behulp van een jonge acrobaat. Deze begint niet alleen een verhouding met de vrouw, maar doet ook het plan mislukken. Een voorspelbare en oninteressante film met acteurs op herhalingsoefening.

Scalawag

1973 | Avonturenfilm, Musical

Verenigde Staten 1973. Avonturenfilm van Kirk Douglas. Met o.a. Kirk Douglas, Mark Lester, Don Stroud, Neville Brand en Lesley-Anne Down.

Treasure Island verplaatst naar het wilde westen met Douglas die als een eenbenige messetrekker vreselijk schmiert. Liedjes op de gekste momenten. Opgenomen in Joegoslavië.

The Light at the Edge of the World

1971 | Avonturenfilm, Drama

Spanje​/​​Verenigde Staten​/​​Liechtenstein 1971. Avonturenfilm van Kevin Billington. Met o.a. Kirk Douglas, Yul Brynner, Samantha Eggar, Jean-Claude Drouot en Fernando Rey.

Brynner, gewetenloos piratenkapitein, heeft zich meester gemaakt van een vuurtoren. Hierdoor is hij in staat schepen op de rotsen te pletter te laten slaan, waardoor ze een gemakkelijke prooi worden. Maar hij ondervindt tegenwerking van Douglas, de gevluchte torenwachter. Deze naïeve, simplistische avonturenfilm is met zorg gemaakt, maar heeft weinig meer met de originele roman van Jules Verne te maken. De idiote love-story met Eggar als inzet lijkt eerder bestemd voor een andere film. De acteurs zijn duidelijk in hun element en zorgen meermaals voor een ongewild komische noot. Nogmaals een bewijs dat het niet eenvoudig is een Europese filmcultuur met internationale allure van de grond te krijgen. Tom Rowe schreef het scenario, dat in beeld gebracht werd door Henri Decaë. Gedraaid in Panavision.

Catch Me a Spy

1971 | Komedie, Mysterie

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1971. Komedie van Dick Clement. Met o.a. Kirk Douglas, Trevor Howard, Tom Courtenay, Patrick Mower en Bernadette Lafont.

Amerikaans zakenman Douglas trouwt in Londen na een stormachtige romance met Française Jobert. Tijdens hun huwelijksreis wordt Douglas in Boekarest gearresteerd en beschuldigd van spionage. Beiden worden pionnen in een machtig schaakspel, waarbij de Russen een van hun agenten, die in het Westen gevangen zit, proberen terug te krijgen. De combinatie komedie en spionage-thriller gaat te loor, niet in de laaste plaats door het weinig overtuigende spel van de hoofdrol. Courtenay speelt een blunderende Britse geheime agent. Ook bekend als TO CATCH A SPY.

A Gunfight

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Lamont Johnson. Met o.a. Kirk Douglas, Johnny Cash, Jane Alexander, Raf Vallone en Karen Black.

Twee oudere scherpschutters ontmoeten elkaar en besluiten kaartjes te verkopen voor het laatste gevecht in hun carrière, waarbij de winnaar alles krijgt en de verliezer uiteraard niets meer nodig heeft.

There Was A Crooked Man...

1970 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1970. Western van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Kirk Douglas, Henry Fonda, Hume Cronyn, Warren Oates en Burgess Meredith.

Wat merkwaardige film gesitueerd in Arizona in 1883: in de territoriale gevangenis arriveren zes veroordeelden, w.o. Douglas die een schat gestolen heeft en deze verborgen heeft in een slangennest. Tijdens een opstand wordt de gevangenisdirecteur gedood en vervangen door de humanere sheriff, Fonda. Douglas die al lang plannen koesterde om uit te breken, ziet zijn kans schoon. De climax bestaat uit de confrontatie tussen beide mannen, die volledig aan elkaar gewaagd blijken te zijn. Het scenario van David Newman en Robert Benton is bij momenten te praatziek. Niet erg succesvol, ondanks de sterbezetting.

The Arrangement

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Kirk Douglas, Faye Dunaway, Deborah Kerr, Richard Boone en Hume Cronyn.

Onduidelijke, onplezierige film, naar Kazans eigen roman over een man die genoeg heeft van de competitie in de reclamewereld en plotseling razend wordt. Hij neemt zijn leven opnieuw in ogenschouw, zijn omgeving (inclusief zijn mai[KA4]itresse), zijn gezin (inclusief zijn bejaarde hulpbehoevende vader). De gevolgen zijn voor iedereen verschrikkelijk. Goede acteurs gaan totaal de mist in, vooral Kerrs rol is vernederend.

The Brotherhood

1968 | Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Martin Ritt. Met o.a. Kirk Douglas, Alex Cord, Irene Papas, Luther Adler en Susan Strasberg.

Uitstekend verhaal over de mafia die veranderingen ondergaat; de traditiegetrouwe Douglas komt in conflict met zijn jongere broer Cord die geen binding heeft met de ouderwetse dictaten. De film zit in dezelfde sfeer als THE GODFATHER, maar werd een totale flop en leidde er bijna toe dat Paramount THE GODFATHER niet wilde maken.

A Lovely Way to Die

1968 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1968. Thriller van David Lowell Rich. Met o.a. Kirk Douglas, Sylva Koscina, Eli Wallach, Kenneth Haigh en Sharon Farrell.

Ex-cop Douglas wordt door officier van justie Wallach aangeworven als lijfwacht om de van de moord op haar echtgenoot beschuldigde weduwe Koscina te beschermen. Hij raakt overtuigd van haar onschuld. Als ze bij gebrek aan bewijs vrijgesproken wordt, gaat hij op zoek naar de ware moordenaar. Trage, maar boeiende moordgeschiedenis met enkele spannende momenten. Verzorgde montage en stevig scenario van A.J. Russell, maar het grote aantal opnames van kleine ensceneringen maken dat de film eigenlijk beter geschikt is voor tv dan voor de bioscoop. Filmdebuut van McGraw. Camerawerk van Morris Hartzband.

The Way West

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Andrew V. McLaglen. Met o.a. Richard Widmark, Robert Mitchum, Kirk Douglas, Sally Field en Lola Albright.

McLaglen heeft niets heel gelaten van het goede boek van Alfred Bertram Guthrie jr dat door Ben Maddow en Mitch Lindemann werd bewerkt. Hij maakte het traag en langdradig. Douglas is een senator die zich in 1840 aan het hoofd stelt van een grote groep pioniers, bezeten van het nieuwe te ontginnen land en de nieuwe toekomst. Een harde persoonlijkheid die even mens wordt als zijn zoontje sterft. Pas als hij dood gaat, blijkt dat hij gelijk had. Mitchum is de scout en Widmark (in zijn gebruikelijke rol) is een pionier met vrouw en kind. William H. Clothier nam de film prachtig op, maar de verveling slaat snel toe. Field's filmdebuut, na bekend te zijn geworden door de tv-serie The Flying Nun. Gedraaid in Panavision.

The War Wagon

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Burt Kennedy. Met o.a. John Wayne, Kirk Douglas, Howard Keel, Robert Walker en Keenan Wynn.

Een boer die onschuldig in de cel zat terwijl een schurk zijn land leegroofde, besluit na zijn vrijlating wraak te nemen op de boosdoener. En hij krijgt daarbij hulp van een aantal bijzondere snuiters.

Cast A Giant Shadow

1966 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1966. Avonturenfilm van Melville Shavelson. Met o.a. Kirk Douglas, John Wayne, Frank Sinatra, Yul Brynner en Senta Berger.

Na het vertrek van de Britten uit Palestina, in 1947, worden de joden met uitroeiing bedreigd door de Arabische Staten. Er wordt een beroep gedaan op de Amerikaanse advocaat Douglas, zelf van joodse afkomst, om de strijd tegen de Arabieren te coördineren. De moeilijke situatie, waarbij joden het latere Israel bezetten, wordt in de film gereduceerd tot een belachelijk avontuurtje. Shavelson bewerkte de roman van Ted Berkman alsof het een western was en zelfs de vele bekende gezichten die we herkennen in bijrolletjes kunnen er geen geloofwaardigheid aan verlenen. De soepele fotografie van Aldo Tonti en de knappe score van Elmer Bernstein evenmin.

The Heroes of Telemark

1965 | Oorlogsfilm, Thriller, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1965. Oorlogsfilm van Anthony Mann. Met o.a. Kirk Douglas, Richard Harris, Michael Redgrave, Mervyn Johns en Eric Porter.

In door de Duitsers bezet Noorwegen probeert een groep verzetsmensen te voorkomen dat de nazi's in de fjorden bij Telemark een atoombom maken. WO II-drama van regisseur Mann, wiens grote kracht lag bij westerns (Winchester '73), moet het meer hebben van spanning (en een zweem poëzie) dan van gevechtsmomenten. Als liefhebber van filmen op locatie toog Mann voor zijn op een na laatste film (hij overleed in 1967) met zijn prima cast naar Noorwegen en nam het ervan: veel mooie winterlandschappen en een aantal spectaculaire ski-scènes.

In Harm's Way

1965 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Otto Preminger. Met o.a. John Wayne, Kirk Douglas, Patricia Neal, Tom Tryon en Paula Prentiss.

Een te lang, te overdreven geacteerd en te pretentieus verhaal over een marineman die erop uit trekt om tijdens WO II strategische eilanden op de Japanners te veroveren.

Seven Days in May

1964 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1964. Thriller van John Frankenheimer. Met o.a. Burt Lancaster, Kirk Douglas, Fredric March, Ava Gardner en Edmond O'Brien.

Het volk is niet gelukkig wanneer de Amerikaanse president March een vredesverdrag sluit met Rusland. Door het stilvallen van de oorlogsmachine stijgt de werkloosheid schrikbarend. Generaal Lancaster, held uit WO II, neemt het niet en smeedt een complot voor een staatsgreep. Dit komt kolonel Douglas ter ore, die de president inlicht. Bijzonder spannende politieke fictie, die de kijker geen ogenblik met rust laat. Magistraal gespeeld door een grandioze cast, ook al is de rol van Gardner storend overbodig. Het knap opgebouwde scenario van Rod Serling is gebaseerd op een roman van Fletcher Knebel en Charles W. Bailey II en is bijzonder onderhoudend en vooral geloofwaardig. Uitstekende zwart-wit-fotografie van Ellsworth Fredericks en een melodieuze score van Jerry Goldsmith.

The List of Adrian Messenger

1963 | Misdaad, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Kenia 1963. Misdaad van John Huston. Met o.a. George C. Scott, Clive Brook, Dana Wynter, Herbert Marshall en Tony Curtis.

Vijf grote sterren dagen U uit te raden welke vermomde rollen zij vertolken!' De filmreclame speelde er al handig op in: deze whodunnit is eigenlijk een who-is-it, waarin Kirk Douglas, Tony Curtis, Burt Lancaster, Robert Mitchum en Frank Sinatra onherkenbaar over het scherm gaan. Je kunt niet voorkomen uit te kijken naar hun entree. Overigens lieten Curtis, Lancaster en Sinatra zich alleen filmen bij de 'ontmaskering' in de epiloog (en streken daarvoor twee ton op!). Opmerkelijk genoeg heeft de verfilming van Philip MacDonald's roman het verkleedspektakel helemaal niet nodig. Onder bezielde leiding van Hollywoodcoryfee John Huston (The Maltese Falcon) en met atmosfeerverhogers Joe MacDonald (Will success spoil Rock Hunter) en Jerry Goldsmith (Alien) voor de beelden en de muziek, werd het een spannende en leuke mystery-thriller. In het clevere verhaal krijgt Anthony (Scott) een lijst met namen overhandigd van zijn vriend Adrian (Merivale), vlak voor diens gewelddadige dood. (IdH/VPRO Gids)

The Hook

1963 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1963. Oorlogsfilm van George Seaton. Met o.a. Kirk Douglas, Robert Walker, Jr., Nick Adams, Nehemiah Persoff en Enrique Magalona.

De film gaat over de mens in een situatie van oorlog (in Korea) en richt zich speciaal op het gevecht van man tegen man, in tegenstelling tot het massale doden in een veldslag. Een serieuze film, die veel te denken geeft. De muziek is verzorgd door harmonica-virtuoos Larry Adler. Scenario van Henry Denker naar de roman L'Hamecon van Vahé Katcha. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

For Love or Money

1963 | Komedie

Verenigde Staten 1963. Komedie van Michael Gordon. Met o.a. Kirk Douglas, Mitzi Gaynor, Gig Young, Thelma Ritter en William Bendix.

Flauwe komedie, waarin weduwe Ritter een advocaat (Douglas) inhuurt om echtgenoten te zoeken voor haar drie dochters.

Two Weeks in Another Town

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Kirk Douglas, Edward G. Robinson, Cyd Charisse, George Hamilton en Claire Trevor.

Een te ambitieuze poging om de roman van Irwin Shaw, over de problemen van een filmploeg bij het maken van een film in Rome, op een intellectuele manier voor de camera te brengen. Scènes uit THE BAD AND THE BEAUTIFUL worden gebruikt als film in de film. Charles Schnee tekende voor het scenario en Milton Krasner verzorgde de fotografie.

Lonely Are the Brave

1962 | Western

Verenigde Staten 1962. Western van David Miller. Met o.a. Kirk Douglas, Gena Rowlands, Walter Matthau, Michael Kane en Carroll O'Connor.

Douglas speelt in deze 'social documentary with a chase' (zijn woorden) een uit de gevangenis ontsnapte cowboy van de oude stempel die niet opgewassen is tegen de 'moderne tijd'. 'Do you realize how many fences there are getting to be? And the signs they've got on them? No hunting, No hiking, No fishing, No trespassing, Private property, Closed area, Stop moving, Drop dead,' zegt hij in de film. Maar verbodsbordjes zijn nog tot daar aan toe. Ook de straffen zijn strenger. En de sheriff (Matthau) heeft een walkie-talkie en rijdt in een jeep. Vluchten kan niet meer. Of nauwelijks.

The Last Sunset

1961 | Western, Drama

Verenigde Staten 1961. Western van Robert Aldrich. Met o.a. Rock Hudson, Kirk Douglas, Dorothy Malone, Joseph Cotten en Carol Lynley.

Een Amerikaanse criticus stelde voor om deze film maar om te titelen tot 'Outcasts of Pirandellian Flats' omdat het verhaal (net als veel van Pirandello's werk) nauwelijks is te volgen. Is Carol Lynley bijvoorbeeld echt de dochter van haar minnaar (Kirk Douglas), of zei haar moeder (Dorothy Malone) dat alleen maar om haar te pesten. Toch is kijken naar deze Aldrich geen verloren tijd, want er wordt weer expressief gefilmd en behoorlijk geacteerd.

Strangers When We Meet

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Richard Quine. Met o.a. Kirk Douglas, Kim Novak, Ernie Kovacs, Barbara Rush en Walter Matthau.

Een kostbare damesproduktie met aantrekkelijke sterren. Beiden zijn getrouwd, maar worden op elkaar verliefd. Naar de roman van Evan Hunter. Camerawerk van Charles Lang.

Stadt ohne Mitleid

1960 | Drama

Zwitserland​/​​Verenigde Staten 1960. Drama van Gottfried Reinhardt. Met o.a. Kirk Douglas, Christine Kaufmann, E.G. Marshall, Gerhard Lippert en Robert Blake.

Verfilming van de roman van Manfred Gregor over vier Amerikaanse soldaten die in een klein Duits stadje een zestien- jarig meisje (Kaufmann) verkrachten nadat ze haar vriend in elkaar geramd hadden. Een eerlijke procesgang raakt verstrikt in Amerikaanse militair recht dat de daders met de doodstraf bedreigt als het slachtoffer komt getuigen, terwijl eerherstel van het meisje door de vader geëist wordt. De media gaan er zich mee bemoeien en het slachtoffer bezwijkt onder de druk; ze pleegt zelfmoord. Goede rollen van Blake en Douglas en een uiterst vakkundige regie van Gottfried Reinhardt, zoon de grote theaterregisseur Max Reinhardt's. Gottfried had vooral in Hollywood naam gemaakt als producent en scenario-schrijver. Het drama speelt omstreeks 1960 toen Duitsland nog in de wederopbouw was als gevolg van WO II en de Amerikanen van bezetters, beschermers tegen het communisme werden.

Spartacus

1960 | Avonturenfilm, Historische film, Drama, Actiefilm, Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1960. Avonturenfilm van Stanley Kubrick. Met o.a. Kirk Douglas, Laurence Olivier, Peter Ustinov, Jean Simmons en Tony Curtis.

Epos rond slavenrebel Spartacus, die ten tijde van het Romeinse Rijk een opstand leidt tegen de decadente aristocratie. Indrukwekkend, vooral door de vakkundig opgezette vechtscènes en uitstekende acteurs: een charismatische Douglas, een geestige Ustinov en een seksueel ambivalente Olivier die naar eigen zeggen 'zowel van oesters als van slakken' houdt. De film werd door de in 1999 overleden grootmeester Kubrick beschouwd als het zwarte schaap binnen zijn oeuvre. Maar allerlei remakes kunnen natuurlijk niet tippen aan zijn origineel.

The Devil's Disciple

1959 | Historische film

Verenigd Koninkrijk 1959. Historische film van Guy Hamilton. Met o.a. Burt Lancaster, Kirk Douglas, Laurence Olivier, Janette Scott en Eva LeGallienne.

Sprankelende bewerking van de bekende satire van George Bernard Shaw die zich afspeelt tijdens de Amerikaanse Revolutie, met uitstekend spel van Lancaster, Douglas en Olivier.

Last Train from Gun Hill

1959 | Western

Verenigde Staten 1959. Western van John Sturges. Met o.a. Kirk Douglas, Anthony Quinn, Carolyn Jones, Earl Holliman en Brad Dexter.

Koppige, maar eerlijke sheriff Douglas verdenkt burgemeester Quinns (enige) zoon Holliman van de moord op zijn vrouw Jones. Vader Quinn stelt alles in het werk om zijn zoon uit handen van het gerecht te houden, maar de sheriff gaat de confrontatie van een eindgevecht niet uit de weg om het recht te laten zegevieren, ook al is de burgemeester zijn beste vriend. Een onderhoudende western van het zuiverste water. Scenario van James Poe. Gedraaid in VistaVision.

The Vikings

1958 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1958. Avonturenfilm van Richard Fleischer. Met o.a. Kirk Douglas, Tony Curtis, Ernest Borgnine, Janet Leigh en James Donald.

Onder leiding van Ragnar (Borgnine) vallen de Vikingen regelmatig de Britse kustgebieden aan. Tijdens een van deze expedities doodt de brute Vikingleider de koning en verkracht hij de koningin. Hieruit wordt een zoon geboren die in Italië wordt opgevoed, zonder dat zijn afkomst bekend wordt gemaakt. Het toeval wil dat de inmiddels opgegroeide zoon (Curtis) oog in oog komt te staan met Einar (Douglas), de opvolger van Ragnar. De grote namen van weleer schitteren onvermoeibaar in deze groots opgezette actiefilm van Fleischer (20000 Leagues Under the Sea). Spectaculaire gevechten en prachtige locaties in Bretagne en Noorwegen ondersteunen het epische verhaal over Europa's meest gevreesde volkje.

Top Secret Affair

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van H.C. Potter. Met o.a. Susan Hayward, Kirk Douglas, Paul Stewart, Jim Backus en John Cromwell.

Het boek van John P. Marquand [KL]Melville Goodwin, U.S.A.[KLE] wordt een redelijke filmkomedie wat vooral te danken is aan Hayward als een vurige journaliste die alles van het verleden van een Senaatskandidaat (Douglas) af weet.

Paths of Glory

1957 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1957. Oorlogsfilm van Stanley Kubrick. Met o.a. Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou, George Macready en Wayne Morris.

Doorbraakfilm van Stanley Kubrick (1928-1999) waarin de vermaarde cineast de absurditeit van oorlog belicht aan de hand van de loopgravenoorlog van 1914-1918. Kubrick houdt de teugels strak aangetrokken en vertelt in slechts 88 minuten een haarscherp verhaal over een Franse generaal die drie van zijn eigen soldaten wil laten fusilleren om zijn eigen fatale inschattingsfout te maskeren. Kirk Douglas speelt een officier die met verve zijn oude advocatenmetier oppakt om de drie bij te staan. Gebaseerd op de roman van Humphrey Cobb. Geschoten op locatie in Beieren, onder andere in en rond Schloss Schleissheim.

Gunfight at the O.K. Corral

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van John Sturges. Met o.a. Burt Lancaster, Kirk Douglas, Rhonda Fleming, Jo Van Fleet en John Ireland.

Perfecte combinatie van een ingehouden acterende Lancaster als revolverheld Wyatt Earp en Douglas als de emotionele partner Doc Holliday in het legendarische verhaal van de oorlog tussen de Earps en de Clantons die bij de O.K. Corral zijn definitieve beslag krijgt. Frankie Laine zingt de hoofdstukken aan elkaar en er lopen fraaie boeven rond als Van Cleef, De Corsia, Ireland en Elam om er een magistrale film van te maken. Regisseur Sturges zou in 1967 de geschiedenis met HOUR OF THE GUN nog eens dunnetjes overdoen. Scenario is van Leon Uris. Gefilmd in Vista Vision.

Lust for Life

1956 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1956. Biografie van Vincente Minnelli. Met o.a. Kirk Douglas, Anthony Quinn, James Donald, Pamela Brown en Everett Sloane.

Toen Minnelli zich voorbereidde op deze film over Vincent van Gogh, kon hij nog mensen ontmoeten die de verfmeester gekend hadden. Uniek is ook dat Minnelli regelde dat hij zo'n 200 authentieke Van Gogh-doeken mocht filmen. Minnelli zocht de plekken op waar Van Gogh geweest was, liet hele velden Van Gogh-geel spuiten en hoofdrolspeler Douglas schilderlessen nemen. Het pad van de schilder, van Holland naar Frankrijk, met broer Theo (Donald) als geldschieter, Paul Gauguin (Quinn) als bevriende rivaal, met de zonnebloemen en het afgesneden oor, dat kennen we nou wel. Het zijn de details die Minnelli gepassioneerd inbracht, die maken dat Lust for Life een levendig portret blijft.

The Racers

1955 | Sportfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1955. Sportfilm van Henry Hathaway. Met o.a. Kirk Douglas, Bella Darvi, Gilbert Roland, Lee J. Cobb en Cesar Romero.

Douglas is bezeten van raceauto's. Hij neemt deel aan de belangrijkste Grand Prix-wedstrijden in de wereld, gesponsored door de aantrekkelijke Darvi. Traditioneel verhaal over de carrière van een autocoureur, aan elkaar geplakt met de meest doorzichtige clichés. Een zeer onpersoonlijke film van Hathaway, hoewel hij kon rekenen op een uitstekende cast. De acteurs konden echter weinig beginnen met het materiaal van Charles Kaufman, die zich liet inspireren door een roman van Hans Ruesch. Alleen geschikt voor snelheidsduivels. Opgenomen op de beroemde circuits van Zuid-Frankrijk, Italië, Zwitserland, België en Zuid-Duitsland door Joseph MacDonald. Gedraaid in CinemaScope.

The Indian Fighter

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van André De Toth. Met o.a. Kirk Douglas, Walter Matthau, Elsa Martinelli, Walter Abel en Lon Chaney jr.

Opwindend verslag over Douglas die een wagenkaravaan door een oorlogszuchtig Indianengebied voert. Gefilmd in CinemaScope.

Man Without a Star

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van King Vidor. Met o.a. Kirk Douglas, Jeanne Crain, Claire Trevor, William Campbell en Richard Boone.

Kirk Douglas ontfermt zich als nonchalante cowboy over een jonge collega (Campbell). Beiden gaan werken bij een rancheigenaresse (Crain), tot er een belangenstrijd dreigt tussen voorstanders van vrije graasruimte enerzijds en prikkeldraadliefhebbers anderzijds. Man without a Star is niet de allerbeste western uit de creatieve jaren vijftig, maar de acteerprestaties onder Hollywood-icoon King Vidor (The Big Parade, Duel in the Sun) zijn prima en de fotografie van Russell Metty (Touch of Evil) is beeldschoon.

Ulisse

1954 | Avonturenfilm, Actiefilm

Italië 1954. Avonturenfilm van Mario Camerini en Mario Bava. Met o.a. Kirk Douglas, Silvana Mangano, Anthony Quinn, Rossana Podestà en Jacques Dumesnil.

Oorspronkelijk in 3D gedraaide Homerus-adaptatie in Technicolor is een van de eerste fors gebudgetteerde Italiaanse peplums (zwaard-en-sandalenfilms) in de jaren vijftig. Ulisse vertelt, grotendeels in flashback en met panache, over de wederwaardigheden van Ithaka's koning Odysseus, nadat hij met een list de stad Troje heeft ingenomen. Fantastische creaturen (zoals de Cycloop) en spektakel op het niveau van de kleurrijke Vittorio Cottafavi-peplums. Niet op de titelrol vermeld staat co-regisseur Mario Bava (1914-1980), zelf meester-cameraman, speciale-effectentovenaar en maker van barokke horrorfilms. Mangano speelt zowel Odysseus' echtgenote Penelope als zijn verleidster Circe.

20000 Leagues Under the Sea

1954 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1954. Sciencefiction van Richard Fleischer. Met o.a. James Mason, Paul Lukas, Peter Lorre, Robert J. Wilke en Carleton Young.

Voortreffelijke verfilming van het beroemde onderwateravontuur van de Franse fantast Jules Verne (1828-1905), gepubliceerd in 1870. James Mason overtuigt als de onverschrokken gezagvoerder Nemo, kapitein van de futuristische onderzeeboot De Nautilus die bekende oorden als De Rode Zee bezoekt en fantasielocaties zoals Atlantis. Kirk Douglas blinkt uit als de bonkige harpoenier Ned Land die samen met naturalist Aronnax en bediende Koenraad (Paul Lukas en Peter Lorre) door Nemo zijn gegijzeld. 20000 Leagues Under the Sea was in 1954 het summum van decorbouw en speciale effecten en de film kreeg in beide categorieën terecht een Oscar. Verplichte kost voor iedere filmliefhebber.

The Story of Three Loves

1953 | Drama, Romantiek, Muziek

Verenigde Staten 1953. Drama van Vincente Minnelli en Gottfried Reinhardt. Met o.a. James Mason, Moira Shearer, Leslie Caron, Farley Granger en Ricky Nelson.

De film is opgedeeld in drie verhalen die zich afspelen op een oceaanstomer. In het eerste verhaal wordt een choreograaf (James Mason) gevraagd waarom hij zijn ballet 'Astarte' slechts één keer uitvoerde, waarop een tragisch antwoord volgt. De volslagen onbekend gebleven Gottfried Reinhardt tekende voor de regie. Zou zijn aandeel aan The Story autobiografische elementen bevatten? In het tweede verhaal zien we Leslie Caron (ook van de partij in Minnelli's musicalhits An American in Paris en Gigi) als Franse au-pair. Het derde gaat over een trapeze-artiest met schuldgevoel.

The Juggler

1953 | Drama

Verenigde Staten 1953. Drama van Edward Dmytryk. Met o.a. Kirk Douglas, Milly Vitale, Paul Stewart en Alf Kjellin.

Een sentimentele vertelling over de joodse vluchteling Douglas die in Israël een nieuw leven moet opbouwen en zijn bitterheid over het concentratiekampleven moet overwinnen.

Act of Love

1953 | Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1953. Romantiek van Anatole Litvak. Met o.a. Kirk Douglas, Dany Robin, Barbara Laage en Robert Strauss.

Goed verteld verhaal van een Amerikaanse soldaat (Douglas) die een relatie heeft met een meisje (Robin) in het Parijs van WO II, maar haar uiteindelijk in de steek laat, ondanks goede bedoelingen.

The Big Trees

1952 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Western van Felix Feist en Felix E. Feist. Met o.a. Kirk Douglas, Eve Miller, Patrice Wymore, Edgar Buchanan en John Archer.

Douglas in een perfecte rol maar helaas niet in een perfecte western. In Californië wil de regering veel geld hebben van hen die destijds land in bezit genomen hebben. Douglas wil daarvan profijt trekken en licht iedereen op die er maar bevattelijk voor is. Tot op het moment dat hij inziet dat het fout is en dan kan niemand hem stoppen om alles weer goed te maken.

The Big Sky

1952 | Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1952. Western van Howard Hawks. Met o.a. Kirk Douglas, Dewey Martin, Elizabeth Threatt, Arthur Hunnicutt en Buddy Baer.

In het Amerika van 1832 proberen Jim Deakins (Douglas) en Boone Caudill (Martin) een handeltje op te zetten met de Blackfoot indianen. Ze worden gedwarsboomd door de concurrenten van de Missouri Company, die niet terugdeinzen voor vuil spel. Boone is bijzonder gecharmeerd van de Blackfootse Teal Eye (Threatt), die echter terug naar haar stam moet worden gebracht. Een film over stoere mannen, die snel gereed staan met hun vuisten, niet aarzelen om de kruik whiskey aan de mond te zetten en dan uitbarsten in meerstemmig gezang. Niet de beste van Hawks, maar wel een fraaie, ouderwetse western.

The Bad and the Beautiful

1952 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1952. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Kirk Douglas, Lana Turner, Dick Powell, Gloria Grahame en Barry Sullivan.

Georgia Lorrison (Turner), een actrice, James Bartlow, een scenarioschrijver en Fred Amiel, een regisseur, maken studiobaas Harry Pebbel via flashbacks duidelijk waarom ze weigeren nog langer te werken met producent Jonathan Shields (Douglas). Het portret van een filmproducent die er via kleine B-films in slaagt producer te worden van big-budgetfilms, is erg cynisch. Vijf Oscars.

Detective Story

1951 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1951. Misdaad van William Wyler. Met o.a. Kirk Douglas, Eleanor Parker, William Bendix en Lee Grant.

Een doodgewone avond op een politiebureau van New York. Zware jongens en kruimeldieven worden binnengebracht, slachtoffers komen hun nood klagen. De verbitterde detective Douglas is onomkoopbaar. Door jeugdtrauma`s wil hij van geen verzachtende omstandigheden horen. Voor hem zal deze avond anders worden dan gewoonlijk. Aangrijpend relaas van mannen die de wet dienen, hun kwaliteiten en hun zwakheden. Magistraal spel van alle acteurs waarvan er velen hun rol ook al op Broadway speelden, met als uitschieters Douglas en Bendix. Grant is subliem als de verlegen winkeldievegge. Later zou ze problemen krijgen met McCarthy`s communistenjagers. Scenario van Philip Yordan en Robert Wyler (broer van William) naar een toneelstuk van Sidney Kingsley. Uitstekend camerawerk van Lee Garmes. Het ontbreken van muziek versterkt de realistische sfeer.

Along the Great Divide

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Raoul Walsh. Met o.a. Kirk Douglas, Virginia Mayo, John Agar, Walter Brennan en Ray Teal.

Douglas is goed op zijn plaats als zwijgzame US-Marshal die vast besloten is zijn man te arresteren ondanks een woestijnstorm; af en toe spectaculaire opnamen van landschappen.

Ace in the Hole

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Billy Wilder. Met o.a. Kirk Douglas, Jan Sterling, Bob Arthur, Porter Hall en Frank Cady.

Sensatiejournalist Douglas ruikt de kans van zijn leven als in een afgelegen gebied een man vast komt te zitten in een grot. In plaats van hem zo snel mogelijk te helpen, blaast hij de zaak op tot een gigantisch mediaspektakel, waarbij hij zichzelf van exclusiviteit verzekert. Grandioos scenario van Wilder, Lesser Samuels en Walter Newman, waarin de media er goed van langs krijgen, met als illustratie Douglas' onsterfelijke uitspraak 'Good news doesn't sell'. Geïnspireerd op een waar gebeurd feit, laat deze film niemand onberoerd. Wilder op zijn best met bitterzoete, vinnige dialogen, diepgaande karakteranalyses en onvoorspelbare wendingen. Achter de camera stond Charles B. Lang Jr. De score is van de hand van Hugo Friedhofer. Ook bekend als ACE IN THE HOLE.

Young Man with a Horn

1950 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1950. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Kirk Douglas, Lauren Bacall, Doris Day, Juano Hernandez en Hoagy Carmichael.

Een vakkundig drama over hoornist Douglas en zijn fanatisme voor muziek. Bacall is het slechte en Day het fatsoenlijke meisje. Gebaseerd op het levensverhaal van Bix Beiderbecke.

The Glass Menagerie

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van Irving Rapper. Met o.a. Jane Wyman, Kirk Douglas, Gertrude Lawrence en Arthur Kennedy.

Meer het vermelden waard om de rolbezetting en de prestaties van de acteurs dan om het resultaat. Trage filmversie van Tennessee Williams' drama over een verlamd meisje, haar moeder, eens een gevierde schoonheid in het zuiden, en haar idealistische broer, die allen in een eigen breekbaar droomwereldje leven.

My Dear Secretary

1949 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1949. Komedie van Charles Martin. Met o.a. Laraine Day, Kirk Douglas, Keenan Wynn, Helen Walker en Rudy Vallee.

Met sons of bitches verdien ik mijn brood, zei Kirk Douglas ooit. Zelfs in zijn eerste komedie My Dear Secretary is Douglas arrogant en snel verongelijkt. Hij speelt de playboy en schrijver Owen, die uit macht der gewoonte flirt met zijn secretaresse Stephanie (Day). Zij geeft zich niet gauw gewonnen en heeft eigen schrijfaspiraties. Zo begint een strijd tussen man en vrouw, een bekvechterij die ze in het Hollywood van de jaren veertig ongeëvenaard goed en geestig konden verbeelden. Douglas etaleert zijn miskende komisch talent, Day († nov. 2007) is eloquent pittig en geïnspireerde bijrollen als die van Wynn vullen achteloos de gaatjes.

Champion

1949 | Biografie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1949. Biografie van Mark Robson. Met o.a. Kirk Douglas, Marilyn Maxwell, Arthur Kennedy, Ruth Roman en Lola Albright.

Champion is de film die Kirk Douglas beroemd zou maken. Hij speelt de bokser Midge Kelly, een machorol met precies genoeg gevoelige kanten om hem ook bij het vrouwelijk publiek geliefd te maken. Midge heeft een hekel aan kale kak, is recht door zee, en altijd bereid om op de vuist te gaan als iemand zijn manke broer beledigt. Champion is een onderhoudende boksersbiografie, met een vlot verteld verhaal en redelijke actiescènes, maar als psychologisch portret legt de film het af tegen The Set-up die in hetzelfde jaar uitkwam.

A Letter to Three Wives

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Jeanne Crain, Linda Darnell, Ann Sothern, Kirk Douglas en Paul Douglas.

Crain, Darnell en Sothern krijgen tijdens een picknick een brief van de vamp van de stad, die beweert dat ze ervandoor is met een van hun echtgenoten. De vraag is welke. Wat een leuk dagje uit had moeten worden, verandert in een maalstroom van twijfels en verdenkingen. Schitterende dramatische komedie, die toont hoe drie vriendinnen reageren op een brief die meer vragen dan oplossingen biedt. De stem van de schrijfster van de brief is van Celeste Holm. Spel is over de hele linie fantastisch. Mankiewicz kruidde het scenario, dat hij baseerde op Vera Caspary's adaptatie van John Klempners roman, met subtiele humor, die nog even actueel is als toen de film werd gedraaid. Hij sleepte dan ook twee Oscars in de wacht: voor de beste regie en voor het beste script. Uitstekende fotografie van Arthur Miller, en een licht dramatische score van Alfred Newman. In 1985 opnieuw gemaakt, als tv-film.

The Walls of Jericho

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van John M. Stahl. Met o.a. Cornel Wilde, Linda Darnell, Anne Baxter, Kirk Douglas en Ann Dvorak.

Een goede bezetting probeert er wat van te maken in dit verhaal over een ambitieuze advocaat in Jericho in de Amerikaanse staat Kansas, wiens huwelijksproblemen succes verhinderen. En het komt allemaal maar steeds niet op gang.

Out of the Past

1947 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1947. Film noir van Jacques Tourneur. Met o.a. Robert Mitchum, Jane Greer, Kirk Douglas, Rhonda Fleming en Richard Webb.

Alle kenmerken van de film noir zijn present in deze meesterlijke, fatalistische film. Ex-privédetective Jeff Bailey (Mitchum) probeert te ontsnappen aan zijn verleden, maar vindt zich gevangen in een uitzichtloze situatie wanneer zijn vroegere liefde opduikt. Out of the Past is een prachtig geënsceneerde zwart-wit film doordrenkt met intriges, moord en misdaad. De jonge talenten Mitchum, Douglas en Greer zijn geknipt voor hun rol als respectievelijk romantische cynicus, ingehouden vulkaan en kameleontische femme fatale. Naar de roman 'Build my gallows high' van Daniel Mainwaring.

Mourning Becomes Electra

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van Dudley Nichols. Met o.a. Rosalind Russell, Michael Redgrave, Raymond Massey, Katina Paxinou en Nancy Coleman.

Eugene O'Neills toneelstuk, gebaseerd op het deel Choëforen uit de Griekse tragedie Oresteia, van Aischylos speelt zich af in New-England. Een generaal uit de Burgeroorlog wordt door zijn echtgenote gedood en hun kinderen zoeken wraak. Een zwaarwichtig, gekunsteld drama, zelfs in de tv-versie van 105 minuten.

I Walk Alone

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van Byron Haskin. Met o.a. Burt Lancaster, Lizabeth Scott, Kirk Douglas, Wendell Corey en Kristine Miller.

Gevangenisstraf geeft Lancaster een andere kijk op het leven en de terugkeer naar de buitenwereld stemt hem bitter. Goede acteurs, zwakke film.

The Strange Love of Martha Ivers

1946 | Drama, Film noir

Verenigde Staten 1946. Drama van Lewis Milestone. Met o.a. Barbara Stanwyck, Kirk Douglas, Lizabeth Scott, Van Heflin en Judith Anderson.

Als kind was Stanwyck verantwoordelijk voor de dood van haar tirannieke tante. Achttien jaar later is ze gehuwd met Douglas, die getuige was van het gebeuren maar zijn mond hield. Wanneer haar jeugdvriend Heflin na lange afwezigheid terugkeert in het stadje, breekt het drama los. Douglas denkt dat Heflin hun geheim kent en wil hem uit de weg ruimen, maar bij Stanwyck bloeien de gevoelens die ze destijds voor Heflin koesterde weer op. Een knap psychologisch drama, typisch voor de tijd waarin het werd gemaakt, met een niet aanstootgevende erotische achtergrond. Uitstekend spel van de hoofdrolspelers en van Anderson als de hardvochtige tante. Robert Rossen baseerde zijn scenario op een verhaal van Jack Patrick. Achter de camera stond Victor Milne. Filmdebuut van Douglas.