Jacob Secher Schulsinger: cast en montage.
Er zijn 8 films en 1 serie gevonden.

The Kingdom

2022 | Komedie, Drama, Fantasy, Horror, Mysterie

Denemarken​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Noorwegen​/​​Zweden​/​​Nederland 2022. Komedie van Lars von Trier, Tómas Gislason en Niels Vørsel. Met o.a. Mikael Persbrandt, Peter Mygind, Lars Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas en Søren Pilmark.

Lars von Triers hilarisch-enge cultserie The Kingdom – een soort van ER meets Twin Peaks – heeft 25 jaar nadat seizoen twee werd uitgezonden een slot gekregen. De bedoeling was dat dat slotseizoen al rond 2000 zou worden gemaakt, maar door de vroegtijdige dood van een handvol hoofdrolspelers ging dat toen niet door. Exodus zit vol nieuwe gezichten (onder wie Lars Mikkelsen en Nikolaj Lie Kaas), maar heeft nog dezelfde anarchistische, puberale humor (‘Danish Scum!’) uit de eerste twee seizoenen. Misschien iets minder eng dan de eerdere delen, maar een waardig slot van een onvergetelijke serie.

Cow

2021 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 2021. Documentaire van Andrea Arnold.

Na varken Gunda bij Kossakovski krijgt nu ook een koe een volwaardige hoofdrol van een gelauwerde auteursfilmer in dit invoelende documentaire portret - zonder voice-over! - van het door mensenhanden gestuurde leven van melkkoe Luma en haar opgroeiende kalf op een Brits melkveebedrijf. Tegenover de routineuze gang naar de melkmachine in een drukke, lawaaiige stal, waar popmuziek uit de radio schalt, zet Arnold het rustgevende, natuurlijke buiten van de wei. Opmerkelijk was hoe kijkers deze aangrijpende oefening in empathie opnamen: tot aan metaforen voor ons bestaan en dat van vrouwen in het bijzonder aan toe. Weer een ijzersterke film van regisseur Arnold (Fish Tank, American Honey) dus, al vraag je je af in hoeverre Luma, die soms een knal aan de camera uitdeelt, niet ook door haar werd opgejaagd.

Echo

2019 |

IJsland 2019. Rúnar Rúnarsson. Met o.a. Sigurmar Albertsson, Sif Arnarsdóttir, Ari Arnarson en Árni Arnarson.

Van een kindje met een volautomatisch vogelspeelgoedje tot een zaal vol sporters op loopbanden met pompende muziek: deze serie op statief gedraaide, geënsceneerde tableaus gaat op zoek naar menselijkheid in een gemechaniseerde samenleving. In IJsland in dit geval, en ook nog in aanloop naar de kerstdagen. De tragikomische schoonheid die dat oplevert lijkt wat op het werk van de Zweed Roy Andersson en de Nederlandse documentaire Nu verandert er langzaam iets. Wezenlijk onderwerp en mooi gestileerd, maar de observaties zelf zijn niet altijd even sterk of origineel.

The House That Jack Built

2018 | Thriller, Drama, Horror

Denemarken​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Zweden 2018. Thriller van Lars von Trier. Met o.a. Matt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman, Riley Keough en Siobhan Fallon Hogan.

De Jack uit de titel is een onooglijk mannetje (Matt Dillon met uilenbril), dat naar eigen zeggen zestig moorden heeft gepleegd. In de film zien we hem in vijf verschillende hoofdstukken aan het werk bij het plegen van enkele van die steeds gruwelijker wordende moorden. De goede verstaander begrijpt dat Jack het alter ego van Von Trier is en dat de moorden - die in de film worden omschreven als kunstwerken - Von Triers films zijn. The House That Jack Built is te sadistisch en zelfingenomen voor de meesten, maar zit ook vol eigenzinnige en beklijvende ideeën en beelden. Vintage Von Trier dus.

The Square

2017 | Drama

Zweden​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Denemarken 2017. Drama van Ruben Östlund. Met o.a. Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary en Christopher Læssø.

Superieure satire over museumcurator Christian (Bang), wiens comfortabele bestaan volledig op zijn kop wordt gezet als hij op straat van zijn portemonnee beroofd wordt en vervolgens de ene slechte beslissing na de andere neemt. Regisseur Östlund (Involuntary, Play, Turist) spaart niets en niemand in zijn film en sleurt de kijker van de ene pijnlijke scène naar de volgende. Ondertussen intelligente dingen zeggend over onder meer politieke correctheid, kuddegedrag en opportunisme. Onbetwist hoogtepunt: een chique diner waar als hoofdact een man optreedt die doet alsof hij een chimpansee is. Onvergetelijk. Winnaar van de Gouden Palm.

La región salvaje

2016 | Drama

Mexico​/​​Denemarken​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Noorwegen 2016. Drama van Amat Escalante. Met o.a. Ruth Ramos, Simone Bucio, Jesús Meza en Eden Villavicencio.

In macho-Mexico heeft een homoseksuele ziekenbroeder stiekem seks met de man van zijn zus. Die op haar beurt weer stiekem seks heeft met een fallisch ruimtewezen dat met zijn enorme tentakels het genot van vrouwen (én mannen) zo kan opdrijven dat de dood erop volgt. Intrigerende, maar soms ook te weirde mix van sociaalrealisme, body horror en sciencefiction van de maker van onder andere Los Bastardos en Heli. Escalante kreeg in 2016 op het festival van Venetië voor deze film de prijs voor beste regie.

Turist

2014 | Drama

Zweden​/​​Frankrijk​/​​Noorwegen 2014. Drama van Ruben Östlund. Met o.a. Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Kristofer Hivju en Vincent Wettergren.

Wanneer een lawine zijn gezin dreigt te vermorzelen handelt de vader instinctief... en rent hard weg. Östlund, die eerder confronterende films maakte als Involuntary (2008) en Play (2011), maakt het zijn personages bij voorkeur zo moeilijk mogelijk. En dus overleeft het gezin, en moeten alle leden vervolgens in het reine zien te komen met vaders pijnlijke vluchtgedrag. Naast dit prikkelende gegeven valt er ook visueel veel te beleven. Óstlund wist de lawine zo levensbedreigend in beeld te brengen, dat je de vader bijna gaat begrijpen. Bijna. In Cannes winnaar van de Un certain regard juryprijs.

Play

2011 | Misdaad, Drama

Zweden​/​​Denemarken​/​​Finland 2011. Misdaad van Ruben Östlund. Met o.a. Yannick Diakité, Kevin Vaz, Anas Abdirahman en Sebastian Hegmar.

Twee witte jochies van een jaar of elf, twaalf krijgen het in een winkelcentrum aan de stok met net iets oudere jongens met een net iets donkerder huidskleur. Het twistpunt: een mobiele telefoon. Wat volgt is een ogenschijnlijk simpele maar diepgravende, zeer precieze parabel over de multiculturele samenleving, over ‘haves and have-nots’, racisme, groepsdruk en groepsdynamieken. Tweede film van de Zweedse regisseur Ruben Östlund, die later in zijn carrière een Gouden Palm zou krijgen voor The Square en Triangle of Sadness.

Volcano

2011 |

IJsland 2011. Rúnar Rúnarsson. Met o.a. Auður Drauma Bachmann, Benedikt Erlingsson, Þorsteinn Bachmann, Björn Karlsson en Jacob Secher Schulsinger.

Nadat visser Hannes (Júliusson) en echtgenote Anna (Johánnsdóttir) plus kroost tijdens een vulkaanuitbarsting in 1974 van hun IJslandse eilandje werden geëvacueerd hebben ze decennia in Reykjavik gewoond. Wanneer Hannes na een lange schoolconciërgecarrière net met pensioen is, krijgt Anna een beroerte. Hannes’ leven wordt ineens twee keer genadeloos door elkaar geschud. Dodelijk saai gefilmd, tergend sloom sociaalrealistisch drama met onuitstaanbare hoofdfiguur wentelt in deprimerendheid. Akelige pre-eindscène is verwerpelijke vorm van zinloos filmgeweld. Anticinema, strikt voor masochisten en misèrejunkies.