Burnett Guffey (1905-1983): camera.
Er zijn 16 films gevonden.

The Great White Hope

1970 | Drama, Sportfilm

Verenigde Staten 1970. Drama van Martin Ritt. Met o.a. James Earl Jones, Jane Alexander, Lou Gilbert, Joel Fluellen en Chester Morris.

De geschiedenis van de zwarte bokskampioen Jack Johnson, bekend als Jefferson (Jones), die in 1913 na een zware strijd de titel wereldkampioen zwaargewicht in zijn zak stak. Zijn rasgenoten zien hem als held, maar de blanken moeten hem niet. Hij heeft een blanke vriendin, en omdat in de V.S. interraciale betrekkingen verboden zijn, zijn ze verplicht naar het buitenland te vluchten. Daar hoopt hij als wereldkampioen voldoende uitdagers te vinden, maar de realiteit blijkt anders. Levendig geregisseerde boksfilm, met een sterk antiracistische impact. Heel goed gemaakt en gespeeld, dat laatste vooral door Jones. Een boeiende film, die wordt ontsierd door een niet overtuigend einde. Howard Sackler bewerkte zijn eigen toneelstuk. Fotografie van Burnett Guffey. Gedraaid in Panavision.

Bonnie and Clyde

1967 | Misdaad, Drama, Thriller, Biografie

Verenigde Staten 1967. Misdaad van Arthur Penn. Met o.a. Warren Beatty, Faye Dunaway, Michael J. Pollard, Gene Hackman en Estelle Parsons.

Ongetwijfeld het bekendste ‘killers’-duo uit de misdaadgeschiedenis: Bonnie Parker en Clyde Barrow. Deze biografische prent – en vooral het controversiële geweld in het slot – was een inspiratiebron voor vele imitators, maar blijft onovertroffen. Elementen uit diverse genres – actie, thriller, melodrama, komedie, sociaal drama – worden gecombineerd tot een flamboyant geheel. Regisseur Penn en zijn scenaristentrio lieten zich niet al te veel leiden door de feiten, maar verweefden de persoonlijke geschiedenis van de hoofdpersonen met fraaie verhalen uit het roemruchte verleden van andere gangsters, en verzonnen waar nodig een interessante plotwending.

King Rat

1965 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Bryan Forbes. Met o.a. George Segal, Tom Courtenay, James Fox, Patrick O'Neal en Denholm Elliott.

Schrijver James Clavell zat tijdens WO II in een Japans krijgsgevangenenkamp. Zijn ervaringen kon hij indrukwekkend kwijt als scriptschrijver van bijvoorbeeld The Great Escape (1963). Van King Rat is hij auteur en wat er goed aan is, is onder meer dat het in deze film nu eens niet gaat om ontsnappen. Juist het leven in het kamp, waar gedeald en gehusseld wordt om te overleven, is hier de essentie. Korporaal King (Segal) heeft een talent in cynisch geregel en gerommel, en ontwikkelt dus een koninklijke macht, terwijl hij buiten het kamp nietszeggend zou zijn. King Rat is uitstekend vanwege indringende observaties, eersteklas camerawerk en meeslepend doch humorvol spel van vooral Segal en Fox.

Flight from Ashiya

1964 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Japan 1964. Drama van Michael Anderson. Met o.a. Suzy Parker, Shirley Knight, Danièle Gaubert, Eiko Taki en Joseph Di Reda.

Wanneer een Japans schip bij Japan in een storm terecht komt worden twee Amerikaanse reddingsvliegtuigen ingezet. Nadat één vliegtuig in zee is gestort wordt de reddingsopdracht beperkt tot het verlenen van eerste hulp door twee reddingswerkers, onder wie sergeant Takashima (Brynner). Ondanks een all-star cast, een succesvolle regisseur en het mooi op locatie filmen door Burnett Guffey, ontbreekt ware spanning.

Kid Galahad

1962 | Muziek, Sportfilm, Drama, Musical

Verenigde Staten 1962. Muziek van Phil Karlson. Met o.a. Elvis Presley, Gig Young, Lola Albright, Joan Blackman en Charles Bronson.

Elvis heeft zijn dienstplicht erop zitten en wil een baan. Hij wordt sparring partner van bokskampioen Dante, die wordt getraind door Young. Wanneer Young ziet hoe goed Elvis kan incasseren, stelt hij hem voor om zelf te gaan boksen. Onder de naam Kid Galahad wint hij een paar kleinere matches. Enkele gangsters willen hem dwingen hun vuile spel mee te spelen. Hij weigert, met alle gevolgen vandien. Elvis in de rol van Wayne Morris en Young in die van Edward G. Robinson uit de originele versie van 1937 is geen voor de hand liggende keuze, maar ergens klikt het wel. Jammer genoeg wordt het scenario van William Fay, naar een verhaal van Francis Wallace, een zestal keren onderbroken voor evenveel Elvis-onwaardige songs. Camerawerk van Burnett Guffey.

Birdman of Alcatraz

1962 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1962. Drama van John Frankenheimer. Met o.a. Burt Lancaster, Karl Malden, Telly Savalas, Thelma Ritter en Betty Field.

Robert Stroud (Lancaster) krijgt levenslang wegens een drievoudige moord. Opgesloten in Alcatraz raapt de arrogante gevangene tijdens een wandeling een gewonde vogel op. Dit voorval verandert zijn hele leven. Hij krijgt toestemming vogels te houden en te bestuderen en binnen enkele jaren tijd wordt hij één van de meest vooraanstaande ornithologen ter wereld. Hij begint tevens rechten te studeren. Boeiend portret van een moordenaar die langzaam maar zeker een heel andere kijk op het leven krijgt. Lancaster is subliem in de titelrol, maar ook de andere acteurs presteren op niveau.

Mr. Sardonicus

1961 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1961. Horror van William Castle. Met o.a. Oskar Homolka, Ronald Lewis, Audrey Dalton en Guy Rolfe.

Een in afzondering levende graaf, misvormd door `rictus sardonicus` (gefixeerde grijnslach), lokt de vriend/arts van zijn echtgenote naar zijn kasteel om hem te genezen. Onbeduidend, ondanks een sterk slot.

They Came to Cordura

1959 | Western, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1959. Western van Robert Rossen. Met o.a. Gary Cooper, Rita Hayworth, Van Heflin, Tab Hunter en Richard Conte.

Een gefrustreerde officier stuurt z'n majoor, volgens hem een lafaard, voor een opdracht naar een woestijn waar hij vrijwel zeker niet zal overleven.

Me and the Colonel

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Peter Glenville. Met o.a. Danny Kaye, Curd Jürgens, Nicole Maurey, Françoise Rosay en Akim Tamiroff.

Jakobowsky und der Oberst van Franz Werfel is de bron van de niet vlekkeloze satire. Jakobowsky wordt gespeeld door Kaye en Jürgens is de antisemitische officier, die tijdens een dieptepunt in WO II worden samengebracht. Opgenomen in Frankrijk. Scenario van S.N. Behrmann en George Froeschel. Camerawerk van Burnett Guffey.

Decision at Sundown

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Budd Boetticher. Met o.a. Randolph Scott, Noah Beery jr, John Carroll, Karen Steele en Valerie French.

Bart (Scott) en zijn vriend Sam (Beery jr) komen elkaar even buiten Sundown, Arizona tegen en trekken samen het stadje in. Bart is op zoek naar de man die zijn vrouw Mary heeft verleid en tot zelfmoord heeft gedreven. Dat zou Tate (Carroll) zijn, die net wil trouwen met mooie blondine Lucy (Steele); het huwelijk wordt opgeschort. Intussen blijkt dat Barts vrouw niet zo'n deugdzaam leven leidde. Bart is koppig, hij kan en wil het niet geloven, een houding die irritatie en agressie oproept. Vreemde maar onderhoudende western, waarvoor Charles Lang jr het scenario schreef. Heinz Roemheld componeerde de muziek.

Private Hell 36

1954 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1954. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. Ida Lupino, Steve Cochran, Howard Duff, Dean Jagger en Dorothy Malone.

Goed gedoseerd verslag over hebzucht die ogenschijnlijk eerlijke mensen corrumpeert.

Human Desire

1954 | Drama

Verenigde Staten 1954. Drama van Fritz Lang. Met o.a. Glenn Ford, Gloria Grahame, Broderick Crawford, Edgar Buchanan en Kathleen Case.

Treinmachinist Jeff Warren (Ford) raakt, na zijn terugkeer uit Korea, in de netten verstrikt van Vicky Buckley (Grahame) die haar man Carl Buckley (Crawford) uit de weg wil ruimen. Gebaseerd op het boek La bête humaine van Emile Zola dat in 1938 al door Jean Renoir werd verfilmd. Het scenario is van Alfred Hayes. Het camerawerk is van Burnett Guffey.

From Here to Eternity

1953 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1953. Oorlogsfilm van Fred Zinnemann. Met o.a. Burt Lancaster, Montgomery Clift, Deborah Kerr, Frank Sinatra en Donna Reed.

In 1941 hebben soldaat Prewitt (Clift) en Maggio (Sinatra) op een legerbasis op Hawaii veel te stellen met brute superieuren. Dan volgt de Japanse aanval op Pearl Harbor. Kritische geluiden in het boek van James Jones uit 1951 werden aangepast voor deze filmbewerking die een grote hit werd en acht Oscars kreeg. Gracieus gemaakt drama van regisseur Zinneman (High Noon) voelt misschien wat ouderwets aan, maar heeft een uitstekende cast. De zwoele scène in de branding tussen twee heimelijke geliefden (Lancaster en Kerr) is memorabel. In 2002 geconserveerd voor het Amerikaanse nationale filmarchief.

In a Lonely Place

1950 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1950. Thriller van Nicholas Ray. Met o.a. Humphrey Bogart, Gloria Grahame, Frank Lovejoy, Robert Warwick en Martha Stewart.

Nicholas Ray (1911-1979) was in zekere zin een typische studioregisseur, die met hetzelfde gemak een western, melodrama of bijbelepos afleverde, afhankelijk van wat er werd besteld. Toch onderscheiden zijn films zich door een relatief gewaagd soort realisme en eerlijkheid, wat bijvoorbeeld zijn Rebel Without a Cause in 1955 zo'n controversieel succes maakte. In a Lonely Place is misschien wel zijn beste film, en Humphrey Bogart speelt zeker een van zijn beste rollen als half psychotische, uitgerangeerde Hollywoodscenarist die wordt verdacht van moord. Ook de kijker wordt zenuwslopend lang in het ongewisse gelaten.

The Reckless Moment

1949 | Film noir, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1949. Film noir van Max Ophüls. Met o.a. James Mason, Joan Bennett, Geraldine Brooks, Henry O'Neill en Shepperd Strudwick.

Weinig bekende film noir van de in Saarbrücken geboren Ophüls, die films maakte in Duitsland, Frankrijk en Nederland (Komedie om geld, 1936) voor hij naar Hollywood vertrok. Ophüls staat bekend om zijn spectaculaire en innovatieve cameragebruik, waarvan in deze verfilming van een kort verhaal uit de Women's Home Journal niet al te veel te merken is - juist door zijn ingehouden regie zuigt de filmmaker je langzaam zijn beklemmende melodrama in, over een moeder die de moord van haar dochter probeert te verdoezelen.

Framed

1947 | Western, Film noir

Verenigde Staten 1947. Western van Richard Wallace. Met o.a. Glenn Ford, Janis Carter, Barry Sullivan, Edgar Buchanan en Karen Morley.

Carter en Sullivan willen Ford bij een ongeluk laten verbranden, het doen voorkomen of Sullivan dood is en er vandoor gaan met het geld van de bank waar hij werkt. Het loopt echter anders dan ze gepland hadden.