Randy Newman: cast, scenario en muziek.
Er zijn 33 films gevonden.

Marriage Story

2019 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2019. Drama van Noah Baumbach. Met o.a. Scarlett Johansson, Adam Driver, Merritt Wever, Laura Dern en Azhy Robertson.

Kan een film over een echtscheiding grappig, liefdevol, ontroerend én romantisch zijn? Ja, bewijst regisseur/scenarioschrijver Baumbach (While We're Young) met Marriage Story, dat hij deels baseerde op zijn eigen scheiding. Driver en Johansson zijn weergaloos als theaterregisseur Charlie en actrice Nicole, die na jaren huwelijk besluiten uit elkaar te gaan. Aanvankelijk verloopt dat nog redelijk amicaal – ze hebben samen een achtjarige zoon – maar zodra de advocaten erbij worden gehaald gaat het mis. Een bitterzoet meesterwerk. Dern reeg een Oscar voor haar bijrol.

Toy Story 4

2019 | Animatie, Avonturenfilm, Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 2019. Animatie van Josh Cooley. Met o.a. Tom Hanks, Tim Allen, Keegan-Michael Key, Keanu Reeves en Christina Hendricks.

Toy Story 3 was in 2010 het voorlopige hoogtepunt in het oeuvre van animatiestudio Pixar. De film leek een perfecte afsluiter van de reeks over cowboy Woody, astronaut Buzz en al het andere speelgoed – maar hier zijn ze weer, toebehorend aan een nieuw kind, met wie ze mee op vakantie gaan. Het verhaal mist wat urgentie en is een tikje rommelig, met wel erg veel nieuwe personages. Maar Pixar laat de concurrentie nog altijd ver achter zich: de animatie is weer schitterend, het grappengehalte hoog en intelligent, en het existentieel ingestelde speelgoed blijft vertederen. Kreeg dus toch de Oscar voor beste animatiefilm.

The Meyerowitz Stories (New and Selected)

2017 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2017. Komedie van Noah Baumbach. Met o.a. Adam Driver, Adam Sandler, Dustin Hoffman, Ben Stiller en Emma Thompson.

Regisseur Noah Baumbach breidt zijn portfolio van aanmodderende neuroten uit de Amerikaanse Oostkust-middenklasse uit met deze geestige en ontroerende Netflix-productie. Centraal staat een New Yorkse familie die bijeenkomt rond het ziektebed van pater familias Harold Meyerowitz (Hoffman), een verbitterde kunstenaar wiens drie volwassen kinderen hem het nodige te verwijten hebben: Jean (Marvel) en Danny (Sandler) werden in hun jeugd verwaarloosd terwijl jongste zoon Matthew (Stiller) juist teveel aandacht en adoratie ontving. Tikkeltje navelstaarderig zoals al het werk van Baumbach, maar de dialogen zijn vlijmscherp en het spel van komieken Stiller en Sandler is fantastisch.

Cars 3

2017 | Animatie, Avonturenfilm, Komedie, Familiefilm, Sportfilm

Verenigde Staten 2017. Animatie van Brian Fee. Met o.a. Owen Wilson, Cristela Alonzo, Chris Cooper, Nathan Fillion en Larry The Cable Guy.

Door een nieuwe generatie racers komt de legendarische carrière van Bliksem McQueen onverwachts tot een einde. Verslagen, maar vastberaden om terug te keren naar zijn geliefde sport, heeft hij de hulp nodig van de enthousiaste, jonge racetechnicus Cruz Ramirez. Samen met haar wil Bliksem laten zien dat #95 nog lang niet klaar is met racen.

Monsters University

2013 | Animatie, Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 2013. Animatie van Dan Scanlon. Met o.a. John Goodman, Billy Crystal, Steve Buscemi, Helen Mirren en Nathan Fillion.

Prequel van de Pixar-hit Monsters, Inc., waarin te zien is hoe de guitige, groene eenoog Mike en de enorme, blauw-paarse pluizebol Sulley elkaar leren kennen op Frighton Elementary. Aanvankelijk kunnen ze elkaars bloed wel drinken. 'Als je niet angstaanjagend bent, wat ben je dan voor monster?' werpt Sulley Mike voor de voeten. 'Wat je ontbeert, kun je niet leren. Je bent niet eng.' Ondanks zichzelf leren de twee elkaar waarderen, in een 3D-animatiefilm die vaardig, maar niet meer dan dat, de karakteristieken van coming of age combineert met de schoolpleinrituelen uit highschoolfilms en het tegenpolengekissebis uit politiefilms.

Toy Story 3

2010 | Animatie, Familiefilm, Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2010. Animatie van Lee Unkrich. Met o.a. Tom Hanks, Tim Allen, Michael Keaton, Joan Cusack en Whoopi Goldberg.

Het jongetje Andy, eigenaar van speelgoedpoppen Woody de cowboy en Buzz Lightyear, is groot geworden. Hij gaat naar college, zijn speelgoed moet op zolder worden opgeslagen. Maar er gaat iets mis, en Woody, Buzz en de anderen belanden op een kinderdagverblijf. De figuurtjes voelen zich verraden door hun eigenaar. En dan blijkt het ook nog eens niet pluis op het kinderdagverblijf... Perfect derde deel van een uitstekende serie, geestig en spannend, ook zeer geschikt voor volwassenen. Oscars voor Beste Liedje en Beste Animatiefilm, en volgens Quentin Tarantino de beste film van 2010.

The Princess and the Frog

2009 | Animatie, Familiefilm, Musical, Romantiek, Fantasy

Verenigde Staten 2009. Animatie van Ron Clements en John Musker. Met o.a. Anika Noni Rose, Bruno Campos, Keith David, Jim Cummings en Peter Bartlett.

Disney grijpt terug op het gouden tijdperk van de animatiestudio met dit warmbloedige, handgetekende avontuur over een meisje dat in de jaren twintig in New Orleans opgroeit. Tiana, die droomt van een eigen restaurant, kust op een dag een kikker. Helaas, hij wordt geen prins. Erger: zij verandert in een kikker! Klassiek, met liefde voor het oude vak gemaakt sprookje met de juiste ingrediënten: dolle actie, romantiek en maffe sidekicks (in dit geval een druk vuurvliegje). Drie Oscarnominaties, waaronder voor Randy Newmans lied 'Almost There'.

De prinses en de kikker

2009 | Animatie, Familiefilm, Muziek

Verenigde Staten 2009. Animatie van Ron Clements en John Musker. Met o.a. Anika Noni Rose, Bruno Campos, Keith David, Jim Cummings en Peter Bartlett.

Disney grijpt terug op het gouden tijdperk van de animatiestudio met dit warmbloedige, handgetekende avontuur over een meisje dat in de jaren twintig in New Orleans opgroeit. Tiana, die droomt van een eigen restaurant, kust op een dag een kikker. Helaas, hij wordt geen prins. Erger: zij verandert in een kikker! Klassiek, met liefde voor het oude vak gemaakt sprookje met de juiste ingrediënten: dolle actie, romantiek en maffe sidekicks (in dit geval een druk vuurvliegje). Drie Oscarnominaties, waaronder voor Randy Newmans lied 'Almost There'.

Cars

2006 | Animatie, Familiefilm, Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2006. Animatie van John Lasseter en Joe Ranft. Met o.a. Owen Wilson, Paul Newman, Bonnie Hunt, Larry The Cable Guy en Cheech Marin.

Cars is de eerste Pixar-film sinds het bedrijf is overgenomen door Disney, en daarom een interessante testcase. Wat wordt het belangrijkste bestanddeel: de anarchistische Pixar-humor of het moralisme van Disney? Uitkomst: een geestige, goed gemaakte en vrolijke tekenfilm, maar ook een pleidooi tegen moderne tijden en tegen de opvatting dat in hippe steden leukere mensen wonen dan op het verlaten platteland. Cars zit slim in elkaar. De film biedt voor elk soort publiek vertier - de allerkleinsten kunnen zich verkneukelen aan de felle kleuren en de kirrende karren, terwijl vijftigers en zestigers worden bediend met vileine hippie-parodieën en enkele aardige songs van Randy Newman.
In de Nederlands gesproken versie met de stemmen van oa Hans Somers, Wim van Rooij, Frédérique Huydts en Frits Lambrechts.

Meet the Fockers

2004 | Komedie

Verenigde Staten 2004. Komedie van Jay Roach. Met o.a. Ben Stiller, Robert De Niro, Barbra Streisand, Dustin Hoffman en Blythe Danner.

In dit vervolg op Meet the Parents uit 2000 breekt de hel los als de zachtaardige verpleger Gaylord Focker (Stiller), met zijn verloofde en zijn schoonouders, op bezoek gaat bij zijn ouders, twee joodse hippies in Florida. Een stukje voorhuid vliegt over de eettafel, een hond verzuipt bijna in een chemisch toilet, en de seksuele toespelingen volgen elkaar voortdurend op. Helaas is het acteerwerk ondergeschikt gemaakt aan uitzinnige uitspattingen. Alleen de afkeurende en misprijzende blikken waarmee De Niro (als Gaylords autoritaire aanstaande schoonvader) de aanstellerij om zich heen aanschouwt, maakt veel goed.

Seabiscuit

2003 | Drama

Verenigde Staten 2003. Drama van Gary Ross. Met o.a. Tobey Maguire, Jeff Bridges, Chris Cooper, William H. Macy en David McCullough.

Eind jaren '30 had het racepaard Seabiscuit miljoenen fans. Ondanks z'n kromme, te korte benen en zijn humeurige karakter won het paard alles wat er te winnen viel. Het dier werd immens populair onder het Amerikaanse publiek, dat wel een succesverhaal kon gebruiken in de ellende van de Grote Depressie. Regisseur Ross (Pleasantville) maakte er een lief maar tam sprookje over, met geschikte en prettige acteurs: Tobey Maguire is de opvliegende jockey Pollard, Jeff Bridges speelt de laconieke eigenaar Howard en Chris Cooper speelt paardentrainer Smith. Zeer succesvol, vooral in de VS, ondanks (of dankzij) de overdaad aan sentiment.

Monsters, Inc.

2001 | Animatie, Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 2001. Animatie van Pete Docter, David Silverman en Lee Unkrich. Met o.a. John Goodman, Billy Crystal, Mary Gibbs, Steve Buscemi en James Coburn.

Warmbloedige animatiefilm uit de Pixar studio's. De griezelige werknemers van Monsters, Incorporated komen 's nachts uit de kinderkamerkast om de angstkreten van kinderen te verzamelen, ten behoeve van de stroomvoorziening van Monstropolis. Aan de top staat het harige beest Sulley (stem Goodman) die samen met eenogige Mike (stem Crystal) per ongeluk een mensenmeisje naar Monstropolis haalt, een faux pas in de wereld van kinderverschrikkers. De aaibare monsterfilm klinkt goed en oogt aantrekkelijk. In 2013 verscheen een vervolg: Monsters University.

Meet the Parents

2000 | Komedie

Verenigde Staten 2000. Komedie van Jay Roach. Met o.a. Ben Stiller, Robert De Niro, Teri Polo, Blythe Danner en Nicole DeHuff.

Gaylord Focker (Stiller) heeft zijn naam al tegen in zijn strijd om respect af te dwingen bij de ouders van het meisje (Polo) dat hij ten huwelijk wil vragen. Nog onhandiger is het dat hij kleine leugens verzint om goed over te komen. Dat werkt bepaald slecht bij pa Jack Byrnes (De Niro), die 34 jaar psychologische profielen opmaakte voor de CIA. Tijdens het kennismakingsweekend bij zijn aanstaande schoonouders werkt Focker zich steeds verder in de nesten. Behoorlijk grappig, vooral De Niro is in vorm als gruwelijke stiefvader in spe. Er kwamen minder geslaagde vervolgfilms.

Toy Story 2

1999 | Animatie, Jeugdfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1999. Animatie van John Lasseter, Ash Brannon en Lee Unkrich. Met o.a. Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Kelsey Grammer en Don Rickles.

Op het overrompelend animatiesucces Toy Story (1994) volgde enkele jaren later als vanzelfsprekend een tweede film. Is een vervolg meestal een snel en slap gemaakte melkkoe die fans teleurstelt, Toy Story 2 is eigenlijk even leuk als de eerste film. Tijdens een verblijf van Andy in een zomerkamp wordt zijn favoriete speeltje, Woody, ontvoerd. De cowboypop blijkt namelijk een collector's item. De lawaaierige Buzz Lightyear, in de eerste film Woody's irritante rivaal, organiseert samen met het andere speelgoed de bevrijding. Goed gekozen acteurs voor de stemmen verhogen de dikke pret.

Pleasantville

1998 | Fantasy, Komedie, Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1998. Fantasy van Gary Ross. Met o.a. Tobey Maguire, Reese Witherspoon, William H. Macy, Joan Allen en Natalie Ramsey.

Tieners David (Maguire) en zijn zus Jennifer (Witherspoon) komen in een jaren vijftig televisiesoap terecht. Een zwart-wit wereld waarin zeker Jennifers weerbarstige losheid voor opgetrokken wenkbrauwen zorgt. Toch laten de twee tijdreizigers hun sporen na, en wordt hun omgeving steeds kleurrijker. Met prijzen overladen (Oscarnominatie voor de muziek van Randy Newman), fraai vormgegeven fantasyfilm is een vrolijk pleidooi voor persoonlijke vrijheid en expressie. Uitstekende rollen van destijds begintwintigers Maguire en Witherspoon, die allebei toen al een aardige staat van dienst hadden.

A Bug's Life

1998 | Animatie, Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1998. Animatie van John Lasseter en Andrew Stanton.

Na Toy Story (1995) zorgden Lasseter en Stanton opnieuw voor een geheel met de computer vervaardigde animatiefilm, iets wat slechts een paar jaar geleden nog verrassend nieuw was. De plot draait om een mierenkolonie die in opstand komt tegen de tirannieke sprinkhaan Hopper, waarbij het voortbestaan van de kolonie op het spel staat. Held van het verhaal is de mier Flik die zich na een blunder revancheert. Vreemd genoeg kwam in hetzelfde jaar nog een tekenfilm over mieren uit, Antz, waarin de 'hoofdrol' werd vertolkt door Woody Allen.
In de originele, Engels gesproken versie met de stemmen van oa Kevin Spacey (Hopper), Dave Foley (Flik), Julia Louis-Dreyfus (Atta) en Phyllis Diller (the Queen).

Cats Don't Dance

1997 | Animatie, Musical, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1997. Animatie van Mark Dindal.

Na Toy Story (1995) zorgden Lasseter en Stanton opnieuw voor een geheel met de computer vervaardigde animatiefilm, iets wat slechts een paar jaar geleden nog verrassend nieuw was. De plot draait om een mierenkolonie die in opstand komt tegen de tirannieke sprinkhaan Hopper, waarbij het voortbestaan van de kolonie op het spel staat. Held van het verhaal is de mier Flik die zich na een blunder revancheert. Vreemd genoeg kwam in hetzelfde jaar nog een tekenfilm over mieren uit, Antz, waarin de 'hoofdrol' werd vertolkt door Woody Allen.
In de originele, Engels gesproken versie met de stemmen van oa Kevin Spacey (Hopper), Dave Foley (Flik), Julia Louis-Dreyfus (Atta) en Phyllis Diller (the Queen).

Michael

1996 | Fantasy, Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1996. Fantasy van Nora Ephron. Met o.a. John Travolta, Andie MacDowell, William Hurt, Bob Hoskins en Robert Pastorelli.

Michael (Travolta) is een engel. Geen standaard-engel, maar - zo laat hij zelf weten - een aartsengel die gebouwd is om tegen de Duivel te strijden, niet om aan harpjes te plukken. Michael neemt geen blad voor de mond, heeft een bierbuik en alle dames vallen voor hem. Dat past perfect bij het publieke imago van John Travolta, die op wolken liep na de daverende comeback met Pulp Fiction. De film van Nora Ephron (When Harry met Sally, Sleepless in Seattle) is op de acteur gebaseerd, ongeacht quasi-spirituele zijverhaaltjes. En Travolta blijkt inderdaad charismatisch genoeg om deze vederlichte productie te dragen.

James and the Giant Peach

1996 | Animatie, Familiefilm, Fantasy, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1996. Animatie van Henry Selick. Met o.a. Paul Terry, Joanna Lumley, Miriam Margolyes, Pete Postlethwaite en Simon Callow.

Stop-motion animatiefilm - gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl - van regisseur Henry Selick en producent Tim Burton, de makers van The Nightmare Before Christmas. Jongetje James wordt na de gruwelijke dood van zijn ouders afgebeuld door enge tantes. Een mysterieuze man verschaft hem middels 1000 magische krokodillentongetjes toegang tot een enorme perzik waarmee hij over de Atlantische Oceaan reist, samen met een lieveheersbeestje, een aardworm, een duizendpoot, een spin, een sprinkhaan en een glimworm. Knappe animatie en een grimmige ondertoon leveren een sprookjesachtig mooie kijkfilm.

Toy Story

1995 | Animatie, Familiefilm, Fantasy, Komedie

Verenigde Staten 1995. Animatie van John Lasseter. Met o.a. Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles, John Ratzenberger en Jim Varney.

De eerste volledig computergeanimeerde film uit de geschiedenis heeft het hart onmiskenbaar op de goede plek. Regisseur Lasseter was dertig toen hij met een korte animatiefilm over levend speelgoed een Oscar won. Met Toy Story breidde de Amerikaanse Geppetto zijn liefde uit. Het is adembenemend én roerend om te zien hoe de houten cowboypop Woody om de aandacht van kind-baasje Andy strijdt met de moderne pop Buzz Lightyear, die denkt dat hij echt kan vliegen. Lasseter kreeg een Special Achievement Academy Award voor zijn baanbrekende werk. Er kwamen een aantal puike vervolgfilms.

The Hollywood Soundtrack Story

1995 | Documentaire, Muziek

Verenigde Staten 1995. Documentaire van Barry Simon.

Een indruk van de geschiedenis van de filmmuziek aan de hand van interviews met filmers, componisten en muziekproducenten en scores die klassiek zijn geworden van Mikl[KA1]os R[KA1]ozsa (1907-91), die muziek schreef voor 172 films, waaronder THE ASPHALT JUNGLE (1950), QUO VADIS (1951), BEN-HUR (1959), EL CID (1961), en Alex North (1910-91), wiens `Unchained Melody` voor het eerst te horen was in UNCHAINED (1950) en daarna opdook in SOLOS EN LA MADRUGADA (1968), BABY IT`S YOU (1983), GHOST (1990), GOODFELLAS (1990) en posthuum in CLUELESS (1995). Verder aandacht aan EASY RIDER (1969) van Dennis Hopper, een film die de aanstoot gaf voor een succesvolle, commerci[KA3]ele elpee met filmmuziek. Bekende componisten van filmmuziek Elmer Bernstein, Jerry Goldsmith en Leonard Rosenman praten over het scheppingsproces, de technische problemen die ze moeten overwinnen, de oplossingen die ze vinden, en de ins en outs voor hen van de muziek- en filmbusiness. Het aardige aan deze documentaire is dat het een weinig bekend aspect van de filmindustrie in de schijnwerpers zet. Het is op een informatieve en heldere manier voor het voetlicht gehaald, maar is door zijn beperkte speelduur aan de oppervlakte gebleven. Componist Randy Newman, bekend door (o.a.) RAGTIME (1981) van Milos Forman en THE NATURAL (1984) van Barry Levinson, presenteert het geheel met grote deskundigheid en maakt de gemotiveerde kijker beslist enthousiast. Het scenario is van Tony Thomas, die zijn onderwerp goed kent en de film produceerde.

The Paper

1994 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1994. Drama van Ron Howard. Met o.a. Michael Keaton, Robert Duvall, Glenn Close, Marisa Tomei en Randy Quaid.

Een dag in het leven van enkele journalisten en redacteuren van een New Yorkse krant (gemodelleerd naar de sensatiekrant The New York Post). Keaton is geweldig als de redacteur die werkelijk nooit goed nieuws tot de volgende dag kan laten liggen: alles en iedereen moet wijken voor zijn passie. Leuk zijn ook de sneren naar de keurige concurrent, waarin we The New York Times herkennen. De slagzin voor de film luidde 'Never let the truth get in the way of a good story'. En dat is precies wat deze larger-than-life film zo leuk maakt.

Maverick

1994 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1994. Western van Richard Donner. Met o.a. Mel Gibson, Jodie Foster, James Garner, Graham Greene en Alfred Molina.

Commerciële, ontspannende, satirische western, gekruid met persiflages, slapstick, oneliners en dubbelzinnigheden. Losweg gebaseerd op de bekende gelijknamige televisieserie (1957-1961, goed voor 138 afleveringen) waarin de toen nog jonge James Garner de titelrol speelde. Gibson is nu de handige revolverheld en gokker Bret Maverick, Garner een sympathieke marshall die ervoor moet zorgen dat het gokken niet al te zeer uit de hand loopt. Maverick trekt van de ene speelzaal naar de andere en in het saloonmeisje Annabelle (Foster) vindt hij een concurrente van eigen kaliber. Op een rivierboot wordt een heus Amerikaans pokerkampioenschap georganiseerd. Maar voordat de finale kan worden begonnen, moeten Indianen, killers, desperado's en zelfs Russen worden overwonnen.

Twenty Bucks

1993 | Komedie

Verenigde Staten 1993. Komedie van Keva Rosenfeld. Met o.a. Linda Hunt, Sam Jenkins, George Morfogen, Brendan Fraser en Concetta Tomei.

Een vrouw verliest een nieuw briefje van $ 20. De film volgt de lijdensweg van het bankbiljet vanaf het ogenblik dat een dakloze vrouw dit opraapt en het daarop bij een Arabische kauwgomfabrikant terecht komt die het weer aan zijn toekomstige schoonzoon geeft. Zo belandt het bij een striptease-danseres, een parfumverkoopster, een snackbar, een kruimeldief, de politie en zelfs in een vis.

Awakenings

1990 | Drama

Verenigde Staten 1990. Drama van Penny Marshall. Met o.a. Robert De Niro, Robin Williams, Julie Kavner, Ruth Nelson en John Heard.

Neuroloog Oliver Sacks noteerde zijn ervaringen in 1969 met comateuze, slaapzieke patiënten en zag zijn boek in 1990 waarheidsgetrouw verfilmd. Sacks (hier Sayers genaamd, gespeeld door Williams) probeert de drug L-dopa uit op Leonard (De Niro), die al dertig jaar reactieloos door het leven gaat. En zowaar, de slapende wordt wakker en wil het leven inhalen. Maar hoe zit het met de bijwerkingen? De Niro toont wonderbaarlijke motoriek, Williams doseert zijn humor en samen zorgen ze ervoor dat het thema - pas op dat je niet vergeet om gelukkig te zijn - op acceptabele, niet al te sentimentele wijze wordt overgebracht.

Avalon

1990 | Drama

Verenigde Staten 1990. Drama van Barry Levinson. Met o.a. Aidan Quinn, Elizabeth Perkins, Armin Mueller-Stahl, Joan Plowright en Lou Jacobi.

Derde deel van Levinsons Baltimore-kronieken, begonnen met DINER en vervolgd door TIN MEN. Elk jaar op Thanksgiving Day verzamelt de familie Krichinsky zich rond de patriarch Mueller- Stahl die zich bij deze gelegenheden graag laat overhalen om de familiegeschiedenis nogmaals te vertellen. Hoe hij in 1914 in de States arriveerde, werk vond in Baltimore en zo zijn broers kon laten overkomen. Samen vormden ze een orkestje en tijdens een auditie ontmoette hij Plowright, met wie hij een gezin stichtte. Zo gaat het verder, jaar na jaar, met grote gebeurtenissen en kleine anekdotes. Mooi en teder vertelde kroniek van de integratie van een buitenlandse familie in de Nieuwe Wereld. Prachtig vertolkt door de gehele cast. Levinson schreef zelf het sterk autobiografische scenario, dat in beeld gebracht werd door Allen Daviau. Randy Newman componeerde een gevoelige, melancholische score.

Parenthood

1989 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1989. Drama van Ron Howard. Met o.a. Steve Martin, Dianne Wiest, Mary Steenburgen, Jason Robards en Rick Moranis.

Een aantrekkelijke komedie van regisseur Howard, die ook Cocoon, A Beautiful Mind en Apollo 13 maakte, over de beproevingen van het ouderschap. Tieners lopen hun gescheiden moeder voor de voeten; een ouderpaar moet zelfs tijdens het vrijen steeds aan de leerproblemen van hun zoontje denken; grootvader maakt zich zorgen over het lichtzinnige gedrag van kleinzoonlief. Het is allemaal heel herkenbaar, grappig en realistisch en het wordt nergens plat, ook niet als het om de pornoconsumptie van tieners gaat. Goed spel over de hele linie, vooral van Martin, Steenburgen en Robards. Mooie songs van Randy Newman.

¡Three Amigos!

1986 | Komedie, Western

Verenigde Staten 1986. Komedie van John Landis. Met o.a. Steve Martin, Chevy Chase, Martin Short, Patrice Martinez en Alfonso Arau.

Drie werkloze acteurs verdienden ooit hun brood met de tv-show The Three Amigos, waarin ze uitgedost met fraai geborduurde pakken en enorme sombrero's het kwaad bestreden. In een stoffig, door bandieten geteisterd Mexicaans dorpje ziet een jonge vrouw een herhaling op tv, snapt niet dat het een serie betreft en stuurt ze een telegram waarin ze hun hulp vraagt. The Three Amigos denken dat ze op moeten treden en spoeden zich naar Mexico. Aardige komedie met melige grappen en zinnetjes als 'Jij zoon van een moederloze geit!'. Komieken Martin, Short en Chase laten het tempo af en toe verslappen.

Gotcha!

1985 | Thriller, Actiefilm, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1985. Thriller van Jeff Kanew. Met o.a. Anthony Edwards, Linda Fiorentino, Jsu Garcia, Alex Rocco en Klaus Löwitsch.

Een duffe student (Edwards, eerder in Kanews Revenge of the Nerds te zien en later vooral bekend geworden als goeiige arts in ER) wordt genegeerd door meisjes en vermaakt zich met een opsporingsspelletje. Zijn kennis komt van pas wanneer hij door een zwoele vrouw wordt meegenomen naar Oost-Berlijn. De debuterende Fiorentino speelt in deze onderhoudende spionagefilm een rol die (met films als The Last Seduction) haar visitekaartje zou worden, die van onweerstaanbare fatale vrouw. De film is gebaseerd op een spel waarmee studenten van de UCLA zich naar verluidt buitengewoon vermaakten.

The Natural

1984 | Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1984. Sportfilm van Barry Levinson. Met o.a. Robert Redford, Robert Duvall, Glenn Close, Kim Basinger en Wilford Brimley.

De geschiedenis van de (fictieve) honkbalkampioen Roy Hobbs (Redford): van de dood van zijn vader in 1918, toen hij veertien was, via zijn gloriejaren en het abrupte einde van zijn carrière, tot de nieuwe triomfen vijftien jaar nadien. De scriptschrijvers bewerkten de debuutroman van Bernard Malamud tot een tamelijk conventionele sportfilm maar behielden gelukkig intrigerende elementen, zoals de magische wonderknuppel van Hobbs, en de moeizame verhoudingen met een drietal vrouwen. Redford is een overtuigende hoofdrolspeler, Close is op dreef als oude vlam. Het boek was beter, maar de film kent grandioze momenten.

Ragtime

1981 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1981. Drama van Milos Forman. Met o.a. James Cagney, Elizabeth McGovern, Howard E. Rollins jr, Mary Steenburgen en James Olson.

Door verschillende verhalen met elkaar te verweven, heeft Forman een kleurrijk moza[KA3]iek van het Amerika tijdens de ragtime- periode (1906-1914) samengesteld. De States worden overspoeld door immigranten op zoek naar rijkdom. Door de grandioze sfeeropbouw en de sublieme acteerprestaties is dit kaleidoscopisch tijdsbeeld een waar juweeltje. Een must voor elke filmliefhebber.

Cold Turkey

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van Norman Lear. Met o.a. Dick Van Dyke, Pippa Scott, Tom Poston, Edward Everett Horton en Bob Newhart.

Een tabaksgigant looft een premie uit van 25 miljoen dollar voor elke plaats waar gedurende dertig dagen niet wordt gerookt. Reden genoeg voor predikant Van Dyke om een heksenjacht in te zetten op de rokers uit zijn gemeente. Slechts sporadisch plezierige satire, die voortspruit uit de Amerikaanse advertentie-methodes en de way-of-live in de hedendaagse V.S. Het gaat er allemaal druk aan toe, en meestal is het veel drukte om niets. Lear slaagt er niet steeds in zijn acteurs in te tomen. De laatste rol van Horton. Eerder interessant dan gelukt. De regisseur zelf baseerde het scenario op de roman I'm Giving Them Up For Good van Margaret en Neil Rau. Fotografie van Charles F. Wheeler. Gemaakt in 1969.

Tony Rome

1967 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1967. Mysterie van Gordon Douglas en Gordon M. Douglas. Met o.a. Jill St. John, Sue Lyon, Jeffrey Lynn, Lloyd Bochner en Lloyd Gough.

De niet bepaald orthodoxe priv[KA1]e-detective Tony Rome (Sinatra) staat erom bekend dat hij alle opdrachten aanneemt, op voorwaarde dat hij verliest op de paardenwedrennen. Miljonair Oakland roept zijn hulp in om een waardevolle broche terug te vinden die zijn dochter Lyons in een dronken bui verloor. Hij vindt het sieraad terug, maar de diamanten zijn vervangen door waardeloze stenen. Actie en spanning wisselen elkaar af, terwijl er ook een vleugje humor te vinden is in deze eerste filmzaak van Tony Rome. De goede vertolking maakt het routine-scenario dat Richard L. Breen putte uit de roman Miami Moghem van Marvin H. Albert nog best verteerbaar. De sfeer van de goede oude série noire is in elk geval ver te zoeken. Fotografie is van Joseph Biroc. Nancy Sinatra zingt de titelsong van Lee Hazlewood. Gevolgd door LADY IN CEMENT.