Henri Storck: regie en cast.
Er zijn 10 films gevonden.

Janssen en Janssens draaien een film

1990 | Documentaire

België 1990. Documentaire van Luc Pien en Robbe De Hert. Met o.a. Hugo Claus, Frans Buyens, Jan Verheyen, Joz. van Liempt en Matthijs van Heyningen.

Op zijn gekende, eigenzinnige, wat chaotische manier, soms charmerend, soms irriterend, vertelt De Hert via anekdotes, faits-divers, interviews, filmfragmenten, lanceerfilmpjes en andere weetjes over vijfentwintig jaar Vlaamse filmbedrijvigheid. Af en toe speels en luchtig met wat onthullingsjournalistiek. Vooral het eerste, oudste deel is interessant voor ingewijden. Wat later wordt verteld en getoond is niet zo origineel. Gaat beslist de filmgeschiedenis in als boeiend referentiepunt.

Henri Storck, cineast

1987 | Biografie, Documentaire

België 1987. Biografie van Robbe De Hert.

De Hert's huldebetoon aan zijn lichtend voorbeeld, de zo vaak gelauwerde Belgische filmdocumentarist Storck. Geduldig en intelligent opgebouwde synthese van het rijke oeuvre en leven van Storck, de Vlaamse Ivens, opgediend met de typische anecdotische saus van de Hert. Ook bekend als HENRI STORCK, OOGGETUIGE.

Permeke

1985 | Documentaire

België​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1985. Documentaire van Henri Storck en Patrick Conrad. Met o.a. Ilse Uitterlinden, Paul Steenbergen en Paul Permeke.

In deze half documentaire, half fictieve avondvullende speelfilm hebben de makers met wisselend succes de grenzen tussen documentaire en speelfilm proberen te doorbreken en het genre van de didactische kunstfilm anders willen beoefenen. Bovendien koppelen zij de zakelijke toon van de instructie aan lyrische en romantische ontboezemingen. Zij hebben de platgetreden paden van de traditionele kunstfilm verlaten om in een originele formule het leven en werk van de Vlaamse expressionistische kunstschilder en beeldhouwer Constant Permeke op te roepen. Deze film levert een bijdrage tot een nadere kennismaking met de schilder en nodigt uit om verder op zoek te gaan naar het wezenlijke van zijn kunst.

Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles

1975 | Drama, Experimenteel

Frankrijk​/​​België 1975. Drama van Chantal Akerman. Met o.a. Delphine Seyrig, Jan Decorte, Henri Storck, Jacques Doniol-Valcroze en Yves Bical.

Drie dagen uit het leven van een Belgische weduwe die door de volledige programmering van al haar handelingen zichzelf en haar bestaan onder controle houdt. Een incident - het aanbranden van de aardappels op de tweede dag - leidt tot een kleine chaos die voor haar echter volledig is, zodat ze bij een klant met wie ze een mechanische namiddagprostitutie bedrijft een orgasme beleeft en hem vermoordt. Deze obsederende, zéér lange film zonder actie van regisseur Chantal Akerman krijgt door het ritme van de simpele huishoudelijke handelingen en verschuivingen in dat ritme, een indringende en zelfs uiterst spannende werking. De anders zo mondaine actrice Delphine Seyrig aan de afwas en bij het aardappelen schillen, versterkt het effect van een gespeeld ritueel. In de prestigieuze Sight and Sound poll van 2022 verkozen tot beste film aller tijden.

Fêtes de Belgique

1973 | Documentaire

België 1973. Documentaire van Henri Storck, David Mc Neil en Jean Cleinge.

Henri Storck kan worden beschouwd als de eigenlijke regisseur van deze film, want hij had de supervisie over alle scènes. Dat zijn er tien, die elk met een andere cameraman zijn gemaakt en een ander thema hebben, variërend van carnavals, reuzen, processies en optochten tot marsen. Geen woorden maar verklarende tussenteksten, hetgeen best een goed idee is, gezien al die commentaren, waarin maar wat raak wordt gekletst. Een weelderig, levendig schouwspel, dat ook nog enige humor bevat.

Le Banquet des Fraudeurs

1950 | Drama

Duitsland​/​​België 1950. Drama van Henri Storck. Met o.a. Françoise Rosay, Christiane Lenier, Raymond Pellegrin, Yves Deniaud en Paul Frankeur.

Met camerawerk van de wonderlijk begaafde Eugen Sch[KA3]ufftan (en van Raymond Picon-Borel) was deze debuutfilm van Storck de eerste Belgische co-produktie. Het rammelt nogal wat spelers- en dialoogregie betreft, maar de film levert (mede door het scenario van Charles Spaak en adviezen van André Cayatte) uitstekend amusement op over smokkelaars en over een verliefde grenswachtersdochter in de streek van het Drielandenpunt.

Rubens

1949 | Documentaire

België 1949. Documentaire van Paul Haessaerts en Henri Storck.

Kunstcriticus Haessaerts schreef het scenario voor deze klassieke Belgische film, waarin de figuur van de schilder Rubens wordt geschetst aan de hand van zijn schilderijen. De muziek is op frappante wijze een spel met de beelden gaan meespelen.

Symphonie Paysanne

1944 | Komedie

België 1944. Komedie van Henri Storck.

Met anonieme acteurs filmde Storck naar een scenario van hem en J. de Schryver, een filmische 'symfonie' in vier 'seizoenen', in filmbeelden die ontleend zijn aan de literaire tradities van Streuvels, Claes en Timmermans. Een opmerkelijke film, waarin het boertige door het schitterende filmritme nooit banaal wordt.

Zéro de conduite

1933 | Drama, Experimenteel

Frankrijk 1933. Drama van Jean Vigo. Met o.a. Jean Dasté, Robert Le Flon, Louis Lefebvre, Gilbert Pruchon en Constantin Goldstein-Kehler.

Incidenteel verzet van leerlingen tegen de internaatsdiscipline leidt tot een totale revolte. Deze anarchistische en voor de jong gestorven regisseur autobiografische film gaat op vanzelfsprekende manier van milieuschets over in surrealisme. Moeilijkheden tijdens de opnamen - de helft van het oorspronkelijk scenario mocht niet verfilmd worden - en een jarenlang vertoningsverbod na de première konden de klassieker niet saboteren. De invloed werkt na ruim zestig jaar nog door in nieuwe films. Scenario van regisseur Vigo. Camerawerk van Boris Kaufmann.

Borinage

1933 | Documentaire, Historische film

België 1933. Documentaire van Joris Ivens en Henri Storck.

Dankzij de samenwerking van de Belgische cineast Henri Storck met de Hollandse, maar zeer cosmopolitische Ivens die men de bijnaam de vliegende Hollander heeft gegeven, en niet te vergeten de fotografie van François Rents, schildert deze film de diepe ellende die in die tijd heerste in de Belgische mijnstreek, in het bijzonder in de Borinage met beruchte stakingen en uitingen van geweld die nog altijd niet vergeten zijn. Een meesterwerk.