Grande Otelo

1915 -1993 Acteur

Grande Otelo (1915-1993) is acteur.
Er zijn 11 films gevonden.

Natal de Portela

1989 | Historische film, Biografie, Muziek

Frankrijk/Brazilië 1989. Historische film van Paulo Cezar Saraceni. Met o.a. Milton Conçalves, Almir Guineto, Grande Otelo en Zeze Mota.

Natal de Portela is een legendarische figuur in Brazilië. In de jaren twintig was hij een soort gangster, de baas van verschillende clandestiene speelholen, en stinkend rijk. Zijn grootste verdienste ligt evenwel in het oprichten van de eerste samba-school, samen met zijn neef, de dichter Paulo de Portela. De zwarte Natal zag deze dans als de letterlijke uiting van de Braziliaanse ziel maar ook als het belangrijkste instrument in het culturele verzet van gelijkgestemden. Bekwame en levendige produkties met veel goede sfeer.

Jubiaba

1986 | Drama

Frankrijk/Brazilië 1986. Drama van Nelson Pereira Dos Santos. Met o.a. Grande Otelo, Charles Baiano, Françoise Goussard, Catherine Rouvel en Raymond Pellegrin.

Jubiaba is een oude zwarte man die in de Braziliaanse stad Bahia de gezagsdrager van de mystieke Candomble-cultus is, die een mengelmoes is van religie en mysterie met vreemde gebruiken en riten. Hij staat met raad (en daad) zijn v.n.l. zeer arme volgelingen bij. Een van hen is Baiano, die als jonge zwarte wees na de dood van zijn tante geplaatst werd in het blanke gezin van de welgestelde Pellegrin. Huishoudster Rouvel heeft een hekel aan zwarten en maakt Baiano het leven zuur, terwijl Pellegrin's dochter Goussard toenadering tot hem zoekt. Beiden jongeren worden verliefd op elkaar. Als Pellegrin hierachter komt, smijt hij Baiano zijn huis uit. Baiano slaat zich door het leven als beroepsbokser, plantagewerker en worstelaar in een circus. Met zijn niet aflatende charme verovert hij menig vrouwenhart. Sfeervolle film met een swingende Braziliaanse score, die zich hier en daar op te veel zijpaden begeeft. Hij behoort tot de Cinema Nuovo. Jorge Amado bewerkte met regisseur Pereira Dos Santos zijn eigen roman tot scenario. Gesitueerd rond 1930.

Nem tudo e verdade

1985 | Drama

Brazilië 1985. Drama van Rogelio Sganzerla. Met o.a. Arrigo Barnabe, Grande Otelo en Elena Ignez.

Gedramatiseerde documentaire, een hommage aan het bezoek van Orson Welles in 1942 aan Brazili[KA3], waarin fragmenten uit zijn belangrijkste films en interviews met mensen die hem gekend hebben, worden getoond. Arrigo Barnabe speelt Welles.

Quilombo

1983 | Historische film

Brazilië 1983. Historische film van Carlos Diegues. Met o.a. Antonio Pompeo, Zezé Motta, Toni Tornado, Vera Fischer en Antonio Pitanga.

Quilombo's waren in het 17e eeuwse Brazilië nederzettingen in de bergen waar gevluchte zwarte slaven bijeenkwamen. Deze film gaat over het verhaal van een van hen en over de schermutselingen tussen de vroegere slaven en hun meesters. Goed spel. Camerawerk van Lauro Escorel Filho.

Fitzcarraldo

1982 | Drama, Avonturenfilm

Duitsland/Peru 1982. Drama van Werner Herzog. Met o.a. Klaus Kinski, Claudia Cardinale, José Lewgoy, Paul Hittscher en Miguel Ángel Fuentes.

Klaus Kinski intrigeert als de weirde, aan Caruso verslingerde kolonist die er niet voor terugdeinst om een flink formaat salonboot middels kabels en rolhouten over een berg te laten slepen. Herzog filmde de levensgevaarlijke onderneming zonder trucages, wat hem veel kritiek opleverde. 'Het enige dat telt is wat je op het witte doek ziet,' liet hij destijds in interviews weten. 'Of wij bij het draaien geleden hebben - en wij hebben waarschijnlijk meer geleden dan ieder ander die ooit een film heeft gemaakt - doet er niets toe.' Een van de tegenslagen lag in het feit dat de beoogde hoofdrolspeler Jason Robards voortijdig afhaakte. Robards plaats werd dus ingenomen door Kinski, Herzogs 'liebster Feind' Kinski.

Força de Xango, a

1978 | Romantiek

Brazilië 1978. Romantiek van Iberê Cavalcanti. Met o.a. Grande Otelo, Elke Marvilha, Zezé Motta en Geraldo Rosa.

De geschiedenis van een 'Ebó' van de liefde in de rituelen van de religieuze culten de 'candomblé' en de 'umbanda'. Een mengeling van werkelijkheid en fantasie die ook zo duidelijk aanwezig is in de Afro-Braziliaanse tradities. Een interessante film die dieper graaft dan alleen maar een beetje folklore.

A Noiva da cidade

1978 | Drama

Brazilië 1978. Drama van Alex Viany. Met o.a. Elke Maravilha, Jorge Gómes, Lea García en Grande Otelo.

Een actrice die genoeg heeft van alles, keert naar haar geboortestad terug om haar wortels te zoeken en zodoende te proberen om de persoonlijke en professionele crisis waar ze zich in bevindt, te boven te komen.

Otalia de Bahia

1976 | Drama, Musical

Brazilië/Frankrijk 1976. Drama van Marcel Camus. Met o.a. Mira Fonseca, Antonio Pitanga, Zeni Pereira, Maria Viana en Panco Sanches.

In Bahia waar het ondanks de armoede alle dagen feest is wordt een onbevangen hoertje verliefd op een door de politie gezochte rokkenjager. Alle buurtgenoten bemoeien zich ermee. Camus' terugkeer naar Brazilië - waar hij ORFEU NEGRO maakte - leverde een oppervlakkige folklore op die wel rumoerig, maar nergens meeslepend is. Camerawerk van André Domage.

Macunaíma

1969 | Komedie, Drama

Brazilië 1969. Komedie van Joaquim Pedro de Andrade. Met o.a. Grande Otelo, Paulo José, Dina Sfat, Jardel Filmo en Rodolfo Arena.

Al bij zijn geboorte blijkt dat Macunaíma geen gewone sterveling is, als hij volledig volgroeid uit de baarmoeder komt vallen. Op zijn latere reizen ontmoet hij reuzen en heksen, transformeert hij van een zwarte in een witte man en krijgt hij een moot vlees aangeboden, door een bebaarde wildeman gesneden uit diens eigen been. Ook belandt hij in de grote stad, waar hij een aantrekkelijke revolutionaire strijdster ontmoet; onder het kolderieke verhaal en het uitzinnige acteerwerk in dit hallucinante sprookje schuilt een serieuze boodschap, over politiek en culturele identiteit.

O'Assalto ao trem Pagador

1962 | Drama, Misdaad

Brazilië 1962. Drama van Roberto Farias. Met o.a. Eliezer Gomes, Reginaldo Farias, Jorge Dória, Atila Iórlo en Grande Otelo.

Een film over een van de opmerkelijkste (ware) gebeurtenissen uit de Braziliaanse politiekronieken: de overval op een trein door randfiguren die in de krottenwijken van Rio de Janeiro wonen. De aanvankelijke onderlinge kameraadschap gaat ten onder aan de individuele hebzucht, waardoor ze tenslotte in handen van de politievallen. Deze film die een schrijnend beeld geeft van de krottenwijken 'Favellas' herbergt de nodige sociale kritiek en is daarom van historische waarde. Hij is bovendien artistiek gemaakt ondanks de beperkte middelen. Er bestaat ook een in het Engels ingedubde versie.

Rio zona norte

1957 | Drama

Brazilië 1957. Drama van Nelson Pereira Dos Santos. Met o.a. Grande Otelo, Jece Valadao, Maria Pétar en Malú.

Een componist van een samba-school krijgt een ongeluk. Terwijl hij wacht tot er hulp komt, blikt hij terug op zijn leven. Ondanks het feit dat Pereira Dos Santos tot een van de belangrijkste regisseurs van de Braziliaanse film gerekend wordt, is dit een van zijn minst geslaagde werken.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Grande Otelo op televisie komt.

Reageer