René Goscinny

1926 -1977 Regisseur, Scenarist, Producer, Auteur

René Goscinny (1926-1977) is regisseur, scenarist, producer en auteur.
Er zijn 10 films gevonden.

Asterix - Het Geheim van de Toverdrank

2018 | Animatie, Familiefilm

Frankrijk 2018. Animatie van Louis Clichy en Alexandre Astier.

Wanneer de oude tovenaar Panoramix valt tijdens het plukken van maretakken, besluit hij zijn kennis over te dragen. Samen met Asterix, Obelix en de trouwe Idefix gaat hijop zoek naar een betrouwbare Galliër aan wie hij 'het geheim van de toverdrank' kan toevertrouwen.

Asterix en Obelix: De Romeinse Lusthof

2014 | Animatie, Avonturenfilm

Frankrijk/België 2014. Animatie van Alexandre Astier en Louis Clichy.

Enkele decennia voor onze jaartelling probeert Julius Caesar weer eens om het dorpje van Asterix in Bretagne te veroveren. Ditmaal niet met geweld, maar met een list: door vlakbij het dorp luxe appartementen te laten bouwen, probeert hij meer Romeinse burgers naar de streek lokken, in de hoop op culturele assimilatie van de Galliërs. De lokale middenstand is maar wat blij met de toegenomen klandizie. Deze 3D-verfilming van het Asterix-album De Romeinse lusthof ziet er mooi uit en deed het goed aan de Franse bioscoopkassa's. Voor liefhebbers van de strips van Uderzo en Goscinny zal de 3D-uitvoering mogelijk even wennen zijn. Met in de Nederlandse versie de stemmen van Laus Steenbeeke, Bas Keijzer, Arnold Gelderman en Frans Maas.

Les Dalton en cavale

1983 | Animatie

Verenigde Staten/Frankrijk 1983. Animatie van René Goscinny en Joseph Barbera.

De vier criminele gebroeders Dalton kunnen uit de gevangenis ontsnappen. Zoals altijd wordt Lucky Luke ingeschakeld om hen terug te vinden. Het spoor leidt naar Canada, waar de bandieten proberen hun straf te ontlopen

De ballade van de Daltons

1980 | Animatie

Frankrijk 1980. Animatie van Morris (Maurice de Bevere), René Goscinny, Pierre Watkin en Henri Gruel.

Terwijl de Daltons samen hun 4200 jaar dwangarbeid uitzitten, vernemen zij dat hun lievelingsoom Henri opgeknoopt werd. In zijn testament laat hij hen zijn hele fortuin na op voorwaarde dat ze de juryleden en de rechter die hem veroordeelden, uit de weg ruimen

La Balade des Dalton

1978 | Familiefilm, Animatie

Frankrijk 1978. Familiefilm van René Goscinny, Morris, Henri Gruel en Pierre Watrin.

Voor de tweede maal verschijnen Lucky Luke en de Daltons in een tekenfilm. De film heeft veel vaart en bevat veel leuke sc[KA2]enes, zoals de persiflage van de Daltons op de bekende M.G.M.-musicals. De stemmen in de oorspronkelijke versie zijn van: Daniel Ceccaldi, Ren[KA1]e Goscinny, Pierre Trabaud, Jacques Balutin, G[KA1]erard Hernandez, Pierre Tornade, Jacques Legras en Bernard Haller, Roger Carel, G. Atlas, Xavier Depraz, Deschamps, Gis[KA2]ele Grimm, Michel Elias, Jacques Fabbri, Henri Labussi[KA2]ere, Roger Lumont en J. Morel. De Nederlandse nasynchronisatie is wat de keuze van de stemmen betreft om op te schieten: Gerard Cox (als Lucky Luke!), Jules Croiset, Martin Brozius, Arnold Gelderman, Ferd Hugas, Paul van Gorcum en Ger Smit. Regisseur Morris heet in werkelijkheid Maurice de Bevere. Scenario van Goscinny, Morris en Pierre Tchernia. Camerawerk van Pierre Watrin en Claude Pointis.

Les douze travaux d'Astérix

1976 | Animatie

Frankrijk/België 1976. Animatie van René Goscinny, Henri Gruel, Albert Uderzo en Pierre Watrin.

Julius Caesar, geïrriteerd doordat zijn troepen steeds worden verslagen door de inwoners uit het dorpje van Asterix, doet de Galliërs een aanbod: als ze twaalf door Caesar bedachte wedstrijden kunnen winnen, bewijzen ze dat ze geen mensen maar goden zijn, en mogen ze de baas spelen over heel het Romeinse rijk. Dus zullen de helden onder andere moeten speerwerpen, hardlopen, worstelen en steggelen met bureaucraten. Leuke tekenfilm van Asterix-bedenkers Uderzo en Goscinny zelf, die voor de film een origineel scenario bedachten. Dat scenario werd later weer bewerkt tot een stripboek.

Lucky Luke

1971 | Familiefilm, Animatie, Western

België/Frankrijk 1971. Familiefilm van René Goscinny.

De cowboy die sneller schiet dan zijn schaduw mocht eindelijk op het witte doek verschijnen. Jammer dat de film zo ongeïnspireerd is gemaakt. Het tekenwerk is niet onaardig; met name de achtergronden zijn mooi. Maar het beste uit de film is zonder meer de schitterende muziek van Claude Bolling.

Daisy Town

1971 | Animatie

België/Frankrijk 1971. Animatie van René Goscinny.

Daisy Town is een pas opgericht stadje in het Wilde Westen. Helaas trekt het ook bandieten en desperado's aan. Om de orde te handhaven doet de gemeenteraad een beroep op Lucky Luke.

Astérix et Cléopâtre

1968 | Animatie, Avonturenfilm, Familiefilm

Frankrijk/België 1968. Animatie van René Goscinny en Albert Uderzo.

Om aan Caesar te bewijzen dat Egypte nog niet vervallen is tot onmachtige decadentie doet Cleopatra een onvoorzichtige belofte: binnen drie maanden zal er voor Caesar een paleis worden gebouwd in Alexandrië. De arme architect Tekenis moet de klus klaren, anders wordt hij aan de krokodillen gevoerd. Gelukkig krijgt hij hulp van de Gallische helden Asterix en Obelix. Geestelijke vaders van de stripfiguren Goscinny en Uderzo vertaalden het album naar een geestige, maar naar huidige maatstaven nogal trage film. Geschikter voor volwassen fans dan voor kinderen.

Astérix le Gaulois

1967 | Animatie, Familiefilm, Avonturenfilm

Frankrijk/België 1967. Animatie van Ray Goossens en René Goscinny.

Nadat ze weer eens door de Galliërs in elkaar zijn geslagen proberen de Romeinen erachter te komen wat het geheim is van de toverdrank die de bewoners van het dorpje van Asterix hun bovenmenselijke kracht geeft. Ze ontvoeren de druïde Panoramix om hem het recept te ontfutselen, waarop Asterix de grijsaard heelhuids terug moet zien te krijgen voordat die de formule van de toverdrank prijs heeft gegeven. Opmerkelijk: gemaakt zonder medeweten van René Goscinny en Albert Uderzo, de auteurs van het oorspronkelijke stripverhaal. Later werkten die wel mee aan een vervolg: Astérix et Cléopâtre.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer René Goscinny op televisie komt.

Reageer