William V. Skall (1897-1976): camera.
Er zijn 13 films gevonden.

All Mine to Give

1957 | Western, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1957. Western van Allen Reisner. Met o.a. Cameron Mitchell, Glynis Johns, Patty McCormack, Hope Emerson en Rex Thompson.

Een verhaal dat menige ontroering teweegbrengt over een pioniersgezin in Wisconsin in 1856, dat vastbesloten is elk obstakel te overwinnen. Zij bereiden hun kinderen op het leven nadat zij zullen overlijden. Het scenario is van Dale en Katherine Eunson, die waarschijnlijk over hun eigen voorouders schreven. Het camerawerk is van William Skall. GB-titel: THE DAY THEY GAVE BABIES AWAY.

Drama Classics: The Loudmouth

1956 | Misdaad

Verenigde Staten 1956. Misdaad van Donald MacDougall.

Tijdens een feestje dat wat uit de hand loopt hoort een gezelschap op tv het verslag van een moord. In zijn overmoed belt bankbediende Lemmon naar de politie om te zeggen dat hij de moordenaar is. Enkele minuten later staan er twee agenten voor de deur. Ook al beweert Lemmon dat het als gein bedoeld was, de politie kan er niet om lachen. Hij moet mee en wordt door de commissaris aan een zwaar verhoor onderworpen. Een [KL]tour-de- force[KLE] van Lemmon als een luidruchtige grappenmaker met verrassende achtergronden. Bijna een half uur lang is hij praktisch alleen aan het woord, met enkele summiere interventies van de andere acteurs (die niet op de generiek vermeld staan). Lemmon bewees reeds in dit vroege stadium van zijn carrière een uitstekend karakteracteur te zijn. Christopher Knopf schreef het scenario dat een onverwachte climax kent. William V. Skall stond achter de camera.

Quo Vadis

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Peter Ustinov, Deborah Kerr, Robert Taylor, Leo Genn en Patricia Laffan.

Rome, 64 n. Chr. Onder het bewind van de gewetenloze keizer Nero (Ustinov) vieren corruptie en losbandigheid hoogtij. Heel anders leeft een aantal gelovigen dat een nieuwe leer van liefde aanhangt. Een van hen is de mooie Lygia (Kerr), op wie de belangrijke Romein Marcus Vinicius (Taylor) zijn zinnen gezet heeft. Een groots epos uit de MGM-fabriek, overdadig tot in het kleinste detail en met een vakkundige rolbezetting. Op locatie gedraaid en de muziek van Miklós Rózsa zou gebaseerd zijn op melodieën uit die tijd. De christelijke boodschap is zeer prominent aanwezig.

Kim

1950 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1950. Avonturenfilm van Victor Saville. Met o.a. Errol Flynn, Dean Stockwell, Paul Lukas en Robert Douglas.

Een jonge wees raakt in India bevriend met een Afghaanse paardenhandelaar, die werkt voor de Engelse geheime dienst.

Rope

1948 | Thriller, Film noir, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1948. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. James Stewart, Farley Granger, John Dall, Cedric Hardwicke en Joan Chandler.

Brandon Shaw (Dall) en Philip Morgan (Granger), twee studenten met een hoog IQ, koesteren een mateloze bewondering voor hun professor Rupert Cadell (Stewart). Voor de kick vermoorden ze een medestudent. Zijn lijk wordt verborgen in de kamer waar ze diezelfde avond een feestje organiseren. Zal een van de gasten de waarheid ontdekken aan de hand van enkele tips? Hitchcock gebruikte slechts acht - lange - takes zodat de film lijkt te bestaan uit één enkel shot. Gebaseerd op de fameuze Leopold en Loeb-moordzaak.

Joan of Arc

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van Victor Fleming. Met o.a. Ingrid Bergman, Francis L. Sullivan, J. Carrol Naish, Ward Bond en John Emery.

Een jonge Franse boerin hoort stemmen die tegen haar zeggen dat ze de kroonprins moet bezoeken en het bevel moet voeren over een leger tegen de Engelsen. Ze verslaat de vijand en laat de kroonprins tot koning kronen, om vervolgens zelf verraden te worden. Ambitieus opgezet historisch drama over het leven en lijden van Jeanne d‘Arc, met Ingrid Bergman goed op dreef in de rol van de Maagd van Orleans. Soms een tikje traag, maar wel gefotografeerd in prachtig Technicolor. Oscars voor het camerawerk en de ­kostuums.

Life with Father

1947 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1947. Komedie van Michael Curtiz. Met o.a. William Powell, Irene Dunne, Jimmy Lydon, Elizabeth Taylor en Edmund Gwenn.

Filmbewerking van het razendpopulaire, gelijknamige Broadwaystuk dat was gebaseerd op het boek van Clarence Day jr, die het dagelijkse leven in zijn ouderlijk huis in New York in 1883 beschrijft. Vader Day (Powell) denkt zijn gezin met ferme hand te moeten regeren, maar heeft niet altijd door hoezeer zijn vrouw Vinnie (Dunne) de touwtjes in handen heeft. Zij raakt overstuur wanneer haar man niet blijkt te zijn gedoopt. Hij vindt dat de kerk zijn ziel vooral met rust moet laten. Lichtvoetig familievermaak met prima acteurs: de vijftienjarige Elizabeth Taylor is leuk als een giechelig meisje op wie Junior verliefd wordt.

The Time, the Place and the Girl

1946 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1946. Musical van David Butler. Met o.a. Dennis Morgan, Martha Vickers, Jack Carson, Janis Paige en S.Z. Sakall.

Het beste van deze flutterige, gewrongen musical is de muziek van Arthur Schwartz en Leo Robin waaronder liedjes als 'A Gal in Calico' en 'Rainy Night in Rio'. Het heeft niets te maken met de musical uit 1929 met dezelfde titel. Scenario van Francis Swann, Agnes Christine Johnston en Lynn Starling naar een verhaal van Leonard Lee. Camerawerk van William V. Skall en Arthur Edeson.

Night and Day

1946 | Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1946. Muziek van Michael Curtiz. Met o.a. Cary Grant, Alexis Smith, Monty Woolley, Ginny Simms en Jane Wyman.

De muziek is eigenlijk het enige verdienstelijke aspect van deze weinig getrouwe biografie van componist Cole Porter, stijfjes neergezet door Grant die 'You're the Top' zingt. Martin brengt nog eens de song 'My Heart Belongs to Daddy', een hoogtepunt in deze film. Scenario van Charles Hoffman, Leo Townsend en William Bowers. Camerawerk van Peverell Marley en William V. Skall.

Reap the Wild Wind

1941 | Historische film, Romantiek, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1941. Historische film van Cecil B. DeMille. Met o.a. Ray Milland, John Wayne, Paulette Goddard, Raymond Massey en Robert Preston.

De film speelt rond 1830. Voor de kust van Florida saboteert een bende avonturiers schepen waardoor ze naar de kelder gaan. Als bergers kunnen ze een aardige premie aan land slepen. Een turbulente avonturenfilm, waarin het spektakel en de trucages het routineuze scenario van Alan Le May, Charles C. Bennett en Jesse Lasky naar de roman van Thelma Strabel, aardig weten te verhullen. Wayne en Milland zijn geloofwaarig in hun strijd om de gunsten van de mooie Goddard, maar het hoogtepunt van de film is toch het gevecht met een reusachtige inktvis (waardoor de film met een Oscar beloond werd voor de speciale effecten). Voor de fotografie aan land zorgden Victor Milner en William V. Skall, terwijl Dewey Wrighley de camera onder water hanteerde.

Billy the Kid

1941 | Western

Verenigde Staten 1941. Western van David Miller en Frank Borzage. Met o.a. Robert Taylor, Brian Donlevy, Ian Hunter, Mary Howard en Gene Lockhart.

Billy the Kid, volgens geschiedschrijvers een 'moordlustige imbeciel', wordt gespeeld door Taylor. The Kid wordt door Dan Hickey (Lockhart) gevraagd om stampij te maken in de kudde van voorman Jim (Donlevy), die gemodelleerd lijkt naar Pat Garrett. Jim, een oude bekende van Billy, laat Billy leuke nieuwe mensen kennen, zodat hij op het rechte pad kan komen. Maar van Hickey is Billy nog niet af. De vroege kleurenbeelden van Billy the Kid, onderscheiden met een Oscar, ogen prachtig, maar het westerndrama - dat met het feitelijke leven van de roemruchte pistolero weinig van doen heeft - is wat onderbelicht.

'Northwest Passage' (Book I -- Rogers' Rangers)

1940 | Western, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1940. Western van King Vidor. Met o.a. Spencer Tracy, Robert Young, Walter Brennan, Ruth Hussey en Nat Pendleton.

Major Robert Rogers (Tracy), die aan het hoofd staat van de legendarische Rogers' Rangers, zoekt naar nieuwe gebieden om het Westen te kolonialiseren. Het wordt een harde strijd tegen zowel de natuur als tegen de vijandige Indianen. Spannende western met actie van begin tot einde, sterk vertolkt door een cast van topacteurs. Destijds was de film een grandioos succes en niemand leek de opmerking te maken dat de weg naar de zee uit de titel nooit gevonden werd. De oorzaak hiervan was dat de film in productie ging toen de roman van Kenneth Roberts nog maar half af was en de producenten niet langer wensten te wachten, dus werd de ondertitel Book I -- Rogers' Rangers toegevoegd. Het vervolg werd nooit verfilmd. Scenaristen Lawrence Stallings en Talbot Jennings schreven er nog enkele nieuwe scènes bij om het geheel af te ronden. Knappe fotografie van Sidney Wagner en William V. Skall.

The Little Princess

1939 | Drama, Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1939. Drama van Walter Lang en William A. Seiter. Met o.a. Shirley Temple, Richard Greene, Anita Louise, Ian Hunter en Cesar Romero.

Kindsterretje Shirley Temple (1928-2014) dat tussen 1935 en 1938 voor oorverdovend gerinkel aan de bioscoopkassa zorgde, is te zien in haar eerste Technicolor-film. In dit lichtvoetige drama speelt ze een meisje dat door haar vader op een sjieke kostschool wordt achtergelaten wanneer hij wordt opgeroepen voor de Boerenoorlog. Na het bericht van zijn vermissing wordt Sara een Assepoester-achtige bediende. Natuurlijk is het energieke goudlokje niet klein te krijgen. Amusante tweede bewerking van het boek van Frances Hodgson Burnett is een passend stervehikel voor Temple.