Masahiro Kobayashi

Regisseur, Acteur, Scenarist, Producer

Masahiro Kobayashi is regisseur, acteur, scenarist en producer.
Er zijn 4 films gevonden.

Haru's Journey

2010 | Drama

Japan 2010. Drama van Masahiro Kobayashi. Met o.a. Nakadai Tatsuya, Hideji Otaki, Kin Sugai, Kaoru Kobayashi en Yuko Tanaka.

Wanneer Haru (Tokunaga) haar baan in een afgelegen vissersplaatsje verliest wil ze naar Tokio verhuizen. Haar inwonende, gehandicapte grootvader Tadao heeft dan wel een nieuw thuis nodig. De twee beginnen aan een reis langs kleurrijke familieleden die Tadao in geen eeuwigheid heeft gezien. Grillig drama met twee weerbarstige hoofdpersonages dat hier en daar doet denken aan Yasujirô Ozu's Tokyo Story, heeft een mooie rol van de 78-jarige Tatsuya Nakadai, de acteur die we kennen van Japanse klassiekers als Yôjinbô en Ran.

The Rebirth

2008 | Drama

Japan 2008. Drama van Masahiro Kobayashi. Met o.a. Masahiro Kobayashi en Makiko Watanabe.

Een man en een vrouw werken in dezelfde fabriek. Hij is een weduwnaar wiens dochter is vermoord, zij is de moeder van de moordenares. Lange tijd slagen ze erin elkaars bestaan te ontkennen, tot hun dagelijkse routine geen bescherming meer biedt. The Rebirth, bekroond met een Gouden Luipaard in Locarno, is een afstandelijke, minimalistische film die weinig harten zal veroveren, maar wel bewondering afdwingt. Een kale registratie van pijn en onmacht.

Bashing

2005 | Drama

Japan 2005. Drama van Masahiro Kobayashi. Met o.a. Fusako Urabe, Nene Otsuka, Takayuki Katô en Ryûzô Tanaka.

Conformisme is een groot goed in Japan. Regisseur/scenarist (en non-conformist) Kobayashi ontsluiert in zijn sober geschoten Bashing wat er kan gebeuren als je buiten de gebaande paden treedt. Hij baseerde zijn werk op het verhaal van een Japanse vrijwilligster die werd gegijzeld in Irak. De vrouw werd vrijgekocht en kon - terug in het land van de rijzende zon - rekenen op hoon van familie, vrienden én wildvreemde passanten. Cinefiel Kobayashi speelt doorgaans leentjebuur bij Europese filmmakers en hanteerde voor Bashing de schrale beeldtaal van de Waalse gebroeders Dardenne (La promesse). Een verhelderend portret van een raadselachtige maatschappij.

Kaizokuban Bootleg Film

1998 | Thriller

Japan 1998. Thriller van Masahiro Kobayashi. Met o.a. Akira Emodo, Kippei Shiina, Maika, Tamaki en Kazuki Kitamura.

Een auto rijdt naar een noordelijk gelegen stad. Aan boord zijn twee mannen, de gangster Tatsuo (Emoto) en politieman Seiji (Shiina). Ook al staan ze beiden aan de andere kant van de wet, toch zijn ze de beste vrienden. Ze zijn op weg naar de begrafenis van Ayako, de vrouw van Seiji en de minnares van Tatsuo. Ze halen herinneringen op aan de vrouw en geleidelijk aan worden ze jaloers op elkaars liefde voor Ayako. Het komt tot een hevige ruzie. Op dat ogenblik ontmoeten ze Yoji en Junko, een jong koppeltje op de terugreis van het huwelijk van vrienden. De situatie krijgt een bizar staartje wanneer de jonge mensen per toeval een lijk ontdekken in de koffer van de auto van Tatsuo en Seiji. Een vervelende psychologische road-movie die met ironie de genre conventies van de flikken en bandietenfilm wil benaderen. Misschien is het door de slechte vertaling, maar de ironie gaat voor ons totaal verloren. Wat blijft is een brok langdradigheid met dialogen die al vlug op de zenuwen gaan werken. Het einde is wel verrassend. Kobayashi schreef zelf het scenario. Fotografie is van Akira Sakoh. Dolby Stereo.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Masahiro Kobayashi op televisie komt.

Reageer