Shaghayegh Djodat: cast.
Er zijn 2 films gevonden.

Salaam Cinema

1995 | Komedie, Drama, Fake documentaire

Iran 1995. Komedie van Mohsen Makhmalbaf. Met o.a. Mohsen Makhmalbaf, Azadeh Zangeneh, Maryam Keyhan, Feyzolah Ghahghai en Shaghayegh Djotat.

De Iraanse cineast Makhmalbaf heeft het plan opgevat om een film te draaien ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de elfde muze (1995). Om een honderdtal acteurs bij elkaar te krijgen plaatst hij een advertentie in de Teheraanse kranten. Hij heeft duizend sollicitatie-formulieren voorzien, maar er verschijnen vijfduizend kandidaten. Het wordt een complete chaos. Met een filmauditie als voorwendsel geeft Makhmalbaf die ook het scenario schreef, de toeschouwer een idee van wat er leeft onder de mensen in Iran, waarvan ze dromen, wat ze hopen te bereiken en (in bedekte termen) wat ze denken van de fundamentalistische politieke toestand van hun land. Niet alle gesprekken zijn even boeiend en de makers leden ongetwijfeld onder het feit dat ze geen vrijheid hebben van spreken, maar toch werd het een interessante kijk op het land voor de niet-Iraanse toeschouwer. Fotografie van Mahmoud Kalari.

Gabbeh

1995 | Drama

Iran​/​​Frankrijk 1995. Drama van Mohsen Makhmalbaf. Met o.a. Shaghayegh Djodat, Hossein Moharami, Roghieh Moharami en Abbas Sayahi.

De nomadenstammen uit het Zuid-Oosten van Iran zijn gespecialiseerd in het weven van gabbehs, een soort Perzisch kleed waarvan de motieven ge[KA3]inspireerd werden door het leven van de stam, de landschappen en hun passies. De nomaden zijn stelselmatig aan het verdwijnen, het lijkt wel alsof ze aan het uitsterven zijn. De camera stopt bij een rivieroever en laat een oude vrouw zien, die bezig is om een kleurrijke gabbeh zorgvuldig te wassen. Je krijgt de indruk dat ze tegen het schitterende tapijt praat. Plotseling stijgt uit de rijke motieven ervan een jonge vrouw (Djodat) op om een ontroerend liefdesverhaal te vertellen. De film is in elkaar gezet als een mozaïek dat aan de motieven van zo'n geweven tapijt doet denken. Er spreekt een rijke poëzie uit die toch wel enkele kritische kanttekeningen bevat over het dagelijkse leven in Iran. Makhmalbaf schreef zelf het scenario. Het camerawerk is van Makmoud Kalari.