Nick Palliser: cast.
Er zijn 2 films gevonden.

Some Voices

2000 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2000. Drama van Simon Cellan Jones en Simon Cellan Jones. Met o.a. Daniel Craig, David Morrissey, Kelly Macdonald, Julie Graham en Peter McDonald.

Films over geestesziektes vallen makkelijk ten prooi aan oversimplificaties, clichés en de hoop om een Oscar te winnen. Joe Penhall, die het toneelstuk en het script van Some Voices schreef, en regisseur Cellan Jones beogen een afgewogen beeld van schizofrenie te scheppen. Daarin gaat het noch om de angstig criminele kanten noch om de bovenmenselijke kwaliteiten die vaak met de ziekte geassocieerd worden, maar om menselijkheid en de vraag in hoeverre het gangbare medisch beleid echt oplossingen biedt. Daniel Craig speelt Ray. Hij wordt uit een instelling ontslagen en opgevangen door zijn broer Pete, die druk is met zijn restaurant. Pete zet Ray onder druk om vooral zijn medicijnen te slikken, maar Ray haat de doodse mentale deken die de pillen veroorzaken en slaat een keertje over. De verzaking ontsluit voor Ray een wereld die verwarrend is, maar het is ook een wereld die toegang verschaft tot dieper sociaal contact. Met Laura vooral, een Schots meisje. Innerlijk tumult wordt in Some Voices mooi geïllustreerd met flitsend montagewerk en muziek in Ray's hoofd, terwijl de acteurs hun naam van nieuwe lichting Britse toppers waarmaken.

Rembrandt

1999 | Biografie, Historische film, Drama

Nederland​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1999. Biografie van Charles Matton. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Romane Bohringer, Jean Rochefort, Johanna ter Steege en Caroline van Houten.

Rembrandt Harmensz van Rijn (Brandauer) leefde van 1609 tot 1669. Hij stierf in grote armoede nadat hij in 1656 insolvent verklaard was. Hij heeft vrijwel tot zijn dood kunnen doorwerken en heeft meer dan zevenhonderd schilderijen, w.o. een honderdtal zelfportretten, driehonderd etsen en 1.600 tekeningen nagelaten. Hij kwam als 21-jarige van Leiden naar Amsterdam en werd algauw een geliefd kunstenaar die veel opdrachten kreeg, waardoor hij rijk werd. Hij trouwde in 1634 met Saskia van Uylenborch (Johanna ter Steege) en ze kregen drie kinderen, waarvan alleen Titus overleefde (Titus werd achtereenvolgens gespeeld door Hanna ter Steege, Jules Matton en L[KA1]eonard Matton). In 1642 overlijdt Saskia en Rembrandt kan niet hertrouwen - doet hij dit wel dan verliest hij het fortuin dat Saskia hem heeft nagelaten. Hij leeft samen met dienstmaagd Geertje Dircx (Van Houten), hetgeen hem in het Calvinistische Holland niet in dank wordt afgenomen. In 1645 hertrouwt hij toch met Hendrickje Stoffels (Romane Bohringer). Het stel krijgt een dochter maar dan beginnen de problemen met de machtige burgerij, die Rembrandts opdrachtgevers zijn. Ze willen meer inspraak in de door hun betaalde schilderijen en Rembrandt wenst het tegendeel en gaat -zeker voor die tijd - steeds vrijer werken. Tenslotte verraadt Jan Six ([KA1]Ecoffey) hem, zodat Rembrandt nog maar nauwelijks opdrachten krijgt (De familie Six bezit sedert die tijd menig zeventiende-eeuws kunstwerk en vormen een onaangename clan, die vierhonderd jaar later geen haar beter is en nog altijd evenveel moeite heeft om woord te houden). Het scenario van Sylvie Meyer (die in werkelijkheid Matton heet) en regisseur Matton is heel schools en nekt voor een groot deel de film. Anderzijds zijn de beelden van het camerawerk van Pierre Dupouey zeer geslaagd, temeer omdat regisseur Matton van huis uit schilder en beeldhouwer is. Brandauer is grandioos, en Johanna ter Steege laat in haar korte rol zien dat ze een goede actrice is, maar de film heeft meer aan zijn uiterlijk dan aan zijn innerlijk gedaan, waardoor het een kille bedoeling is gebleven. In 1936 draaide Alexander Korda met Charles Laughton ook een biopic en hij kampte met vergelijkbare problemen: Rembrandt was te complex voor een film van minder dan anderhalf uur en de talentvolle Laughton slaagde er niet in een bezielende Rembrandt op het doek te zetten; ook toen werden kosten nog moeite gespaard om Rembrandts spel met licht en donker in een film te vangen. Matton heeft te veel een familie-onderonsje gebouwd, zelfs de enigszins overheersende muziek is van zijn zoon Nicolas. De buitenopnames werden grotendeels in Duitsland gedraaid! De definitieve film moet nog gemaakt worden.