François-Eric Gendron (1954): cast.
Er zijn 42 films gevonden.

Parents à mi-temps : Chassés croisés

1999 | Komedie

Frankrijk 1999. Komedie van Caroline Huppert. Met o.a. Robin Renucci, Charlotte de Turckheim, François-Eric Gendron, Alicia Alonso en Léopoldine Serre.

Mörderische Abfahrt - Skitour in den Tod

1998 | Actiefilm, Thriller

Oostenrijk​/​​Duitsland 1998. Actiefilm van Brendan Somers en Curt M. Faudon. Met o.a. François-Eric Gendron, Thomas Heinze, Jerry Cala, Heio von Stetten en Carin C. Tietze.

Avocats et associës : Prise dans la toile

1998 | Drama

Frankrijk 1998. Drama van Philippe Triboit. Met o.a. François-Eric Gendron, Victor Garrivier, Julie Debazac, Micky Sébastian en Frédéric Gorny.

Avocats et associés : Radiée

1998 | Misdaad, Drama

Frankrijk 1998. Misdaad van Philippe Triboit. Met o.a. François-Eric Gendron, Victor Garrivier, Julie Debazac, Micky Sébastian en Frédéric Gorny.

Avocats et associés : Premier dossier

1998 | Drama

Frankrijk 1998. Drama van Philippe Triboit. Met o.a. François-Eric Gendron, Victor Garrivier, Julie Debazac, Micky Sebastien en Frédéric Gorny.

Avocats et associés : Morts en série

1998 | Misdaad, Drama

Frankrijk 1998. Misdaad van Philippe Triboit. Met o.a. François-Eric Gendron, Victor Garrivier, Julie Debazac, Cécile Auclert en Micky Sébastian.

Avocats et associés : Faux-sanglants

1998 | Thriller, Drama

Frankrijk 1998. Thriller van Philippe Triboit. Met o.a. François-Eric Gendron, Victor Garrivier, Julie Debazac, Cécile Auclert en Micky Sébastian.

Une femme d'action

1997 | Drama

Frankrijk 1997. Drama van Didier Albert. Met o.a. Line Renaud, Daniel Gélin, François-Eric Gendron, Cécile Auclert en Jean-Francois Garreaud.

Un chantage en or

1997 | Komedie

Frankrijk 1997. Komedie van Hugues De Laugardière en Hugues de Lauguardière. Met o.a. Françoise Fabian, Julie Debazac, Grégori Derangère, François-Eric Gendron en Paulette Dubost.

La basse-cour

1997 | Misdaad

Frankrijk 1997. Misdaad van Christiane Lehérissey. Met o.a. Roland Giraud, Anaïs Jeanneret, François-Eric Gendron, Philippe Durand en Roland Marchisio.

Une femme d'honneur

1996 | Misdaad

Frankrijk 1996. Misdaad van Marion Serraut. Met o.a. Corinne Touzet, François-Eric Gendron, Yves Beneyton, Pierre-Marie Escourrou en Franck Capillery.

The Adventures of Smoke Bellew

1996 | Avonturenfilm, Familiefilm

Frankrijk​/​​Canada 1996. Avonturenfilm van Marc Simenon. Met o.a. Wadeck Stanczak, Michael Lamport, Michèle-Barbara Pelletier, Charles Edwin Powell en Jean-Guy Bouchard.

Chercheurs d'or

1995 | Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Canada 1995. Avonturenfilm van Marc Simenon. Met o.a. Wadeck Stanczak, Michael Lamport, Michèle-Barbara Pelletier, Jean-Guy Bouchard en Richard Moll.

Charles Belliou (Stanczak), een jonge Franse schrijver, zet voet aan wal in het hoge Noorden van Canada om er de goudzoekers van dichterbij te leren kennen. Bij zijn aankomst wordt hij meteen bijna van zijn spaargeld beroofd door zijn gidsen Sprague (Houde) en Stine (Brass). Belliou wordt gered door de goudzoeker Shorty (Lamport), die hem ook onderdak aanbiedt. Belliou wordt verder verliefd op de mooie Joy (Pelletier), die hem ertoe aanzet ook op zoek te gaan naar goud. Haar vader wordt inmiddels vermist en samen met Belliou en Shorty gaat zij hem zoeken. Het trio vindt de oude man, zwaar gewond en bedekt met een dun stoflaagje aan goud. Hij heeft een ondergrondse goudader ontdekt...Let op Giraud als de hardnekkige Indiaan Cultus George en Gélin als Wildwater Bill, een ei-handelaar zonder scrupules. Simenon, de zoon van de bekende auteur Georges Simenon, maakte van Jack Londens goudzoekers-van-Alaska-verhalen een Franse westernstrip met Stanczak, de eeuwige belofte van de Franse cinema, die op 35- jarige leeftijd met élan de rol speelt van de achttienjarige Belliou. Gedraaid in Canada, waar deze miniserie een groot succes was. Scenario van Denis Heroux, Nicole Ricard, Michel Munz en Gérard Bitton.

Welcome to Paradise

1994 | Komedie

Verenigde Staten 1994. Komedie van Bill Norton en Bill L. Norton. Met o.a. Shelley Long, Mel Harris, Delane Matthews, Ian Ziering en François-Eric Gendron.

Drie hartsvriendinnen, Anne Winger (Long), Claire Donowski (Harris) en Denise Donovan (Matthews) zijn allen tegen de veertig. Ze willen wel eens iets anders in hun leven, want dat dreigt te veel een sleur te worden. Ze trekken erop uit in een vrij weekend. Twee van hen laten zich verleiden door jongere macho's en Anne vindt een oude liefde terug, maar het is voor geen van allen de verwachte, paradijselijke rozengeur en zelfs de maneschijn is bleek. Onopvallende film die een hoop gedoe om niks is, netjes verpakt door een oude rot in het vak, regisseur Norton. Zo keurig dat je zelfs vergeet te lachen als dat de bedoeling is.

Au Beau Rivage

1993 | Komedie

Frankrijk 1993. Komedie van Serge Korber. Met o.a. Jean Yanne, Geneviève Fontanel, Jean Gaven, François-Eric Gendron en Cécile Palas.

Au Beau Rivage is een uitspanning aan de oevers van de Seine. De gouden dagen zijn voorbij, er komen nog slechts een paar vaste stamgasten over de vloer bij Yanne, de rondborstige waard. Dagelijks hangen ze aan de toog. Yanne kan zich hier niet bij neerleggen, hij wordt er agressief van. Wanneer men op een dag discussieert over de herinrichting van zijn zaak wordt hij razend en na een heroïsch gevecht eindigt hij in de gevangenis. Ontroerende geschiedenis van een man die zijn eigen teloorgang niet kan verkroppen en terugvecht tegen een ongenadig lot. Yanne is schitterend in zijn rol, maar het spel van de overige personages vertoont weinig diepte. Het scenario van Thomas Korber en René Fallet is gebaseerd op een roman van Fallet en is een goede mengeling van melodrama en komedie.

Un cane sciolto 3

1992 | Misdaad

Italië​/​​Frankrijk 1992. Misdaad van Giorgio Capitani. Met o.a. Sergio Castellitto, Nancy Brilli, Carlo Cartier, Michael Lonsdale en Marie Laforêt.

Voor de Italiaanse kust wordt het lichaam gevonden van aannemer Aldo Rodani. Het mysterie van zijn dood verdeelt de publieke opinie en er wordt een onderzoek ingesteld onder leiding van officier van justitie De Santis (Castellitto). Aan boord van Rodani`s jacht waren toen hij stierf maar drie mensen: de kapitein, een matroos en H[KA1]el[KA2]ene (Laforet), de vriendin van de aannemer. Deze laatste is de hoofdverdachte voor De Santis en de vrouwelijke rechercheur Claudia Baldazzi (Brilli). Het blijkt een ingewikkelde zaak. Over de hele linie goed gespeeld.

Lethal Exposure

1992 | Thriller

Verenigde Staten 1992. Thriller van Kevin Connor. Met o.a. Ally Sheedy, François-Eric Gendron, Carmela Valente, Mac MacDonald en Patrick Floersheim.

Fotografe Sheedy is getuige van een moord op een man met handboeien om op het vliegveld van New York, JFK. Zij volgt een Franse agent naar Parijs, en komt erachter dat hij connecties had met een gangster die terecht staat in de lichtstad. Wat een avontuurlijke film had kunnen zijn, mist de levendigheid, is tam en heeft weinig betekenis.

Triplex

1991 | Komedie

Frankrijk 1991. Komedie van Georges Lautner. Met o.a. Patrick Chesnais, Cécile Pallas, François-Eric Gendron, Jacques François en Jacques Jouanneau.

Een zeer eerlijke advocate (ze doet haar werk pas drie maanden en weet dus nog niet hoe de vork in de steel zit!) verdedigt een geniale maar helaas failliete ingenieur en wordt daarbij geholpen door een jonge ambitieuze advocaat van vuile zaakjes. Ze slaagt erin vrijspraak te krijgen voor haar cli[KA3]ent, terwijl haar mannelijke collega enorm in de problemen komt. Een onschuldige satire op de onderwereld met een aantal oppervlakkige personages. Na in de jaren 1960-70 het komische genre van de Franse film vernieuwd te hebben (LES TONTONS FLINGUEURS) is Lautner op zijn lauweren gaan rusten. We moeten echter wel toegeven dat zijn systeem altijd op de seconde af werkt en dat zijn films nooit saai zijn omdat er geen onderbrekingen in zitten. Scenario van Didier Van Cauwelaert. Camerawerk van Yves Rodallec.

Navarro : Samouraï

1991 | Misdaad, Familiefilm

Frankrijk​/​​Zwitserland 1991. Misdaad van Serge Leroy. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Christian Rauth en Daniel Rialet.

Een clochard werd vermoord in een buurtbioscoop. De kleren die hij draagt zijn niet van hem en het bloed behoort niet tot zijn bloedgroep. Een en ander heeft te maken met Philippe Van Doren (Gendron), de Europese directeur van een machtige Japanse multinational. Commissaire Navarro (Hanin) vindt een samouraïzwaard, dat aan Van Doren behoort, en dat is dan het hek van de dam. Een af en toe geestige Hanin, die probeert de spelregels van een strijd met voor hem onbekende normen te begrijpen. Het scenario is van Jean-Luc Fromental, Joël Houssin, Daniel Riche en Tito Topin maar dit kwartet kon het geheel niet boven het alledaagse tillen. Aflevering 11 van het derde seizoen, nummer 11 van 112.

Maria des Eaux-Vives

1991 | Drama

Canada​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Zwitserland 1991. Drama van Robert Mazoyer. Met o.a. Maria Schell, Victor Lanoux, Andréa Ferréol, Jacques Godin en Stéphane Bierry.

Vierdelige dramatische miniserie met Schell die al 38 jaar als non in een klooster van Montreal verblijft. Wanneer een drama haar familie treft verlaat zij het klooster. Haar neef en diens vrouw verongelukken in Parijs in een auto-ongeval en laten drie kinderen na. Schell vestigt zich in het familiedomein van Eaux- Vives en laat er de rust weerkeren. Haar broer Godin weigert echter opnieuw contact met haar op te nemen. De oudste van de drie kinderen, Bierry, probeert in de voetsporen te treden van zijn overleden vader (Gendron) en grootvader (Godin), die beiden autoritaire bosbeheerders waren. Maar hij vreest vooral zijn ego[KA3]istische opa, die zijn zoon en de zijnen zwaar heeft doen lijden. Finaal beseft Zuster Schell dat haar familie meer gebaat is met haar liefde dan met haar gebeden. In Qu[KA1]ebec zoekt zij Godin op en smeekt hem Eaux-Vives financieel te redden. Godin stemt erin toe en Schell keert naar Frankrijk terug en zal er haar taak als moeder en grootmoeder voortzetten. Melodramatische toestanden alom waarin 65-jarige Schell nog eens aan haar trekken komt. Tranerig scenario (en dialogen) van Jacques Espagne. De muziek is van Jacques Loussier.

La mort en guenilles

1991 |

Frankrijk 1991. Paul Planchon. Met o.a. Georges Marchal, François-Eric Gendron, Anne Canovas en Pierre Banderet.

Eerste deel van de bewerking van de roman [KL]Le vendeur noir[KLE] van Pierre-Alexis Ponson du Terrail (1829-1871) die ondanks het feit dat hij jong gestorven is, niet minder dan 250 [KA1]a 300 romans heeft geschreven: dit zegt genoeg over de kwaliteit van zijn werk en hij is dan ook vooral bekend gebleven door zijn ongelukkige zin: Zijn hand was net zo koud als die van een slang! Waarom dan toch zijn saaie (en onleesbare) avonturen opgraven? Avonturen die zich in 1723 afspelen en verhalen over het leven van een jonge, geruïneerde baron die zijn wapen verguld door een rijke vrouw te trouwen. De kaart van de krankzinnige en barokke romantiek had volledig uitgespeeld moeten worden, zoals Georges Franju dat heeft gedaan in zijn JUDEX. Helaas! De bedeesde en vlakke regie doet het geheel in de grootst mogelijke onbeduidendheid vervallen.

La milliardaire

1991 |

Frankrijk 1991. Jacques Ertaud. Met o.a. Nicole Courcel, Judith Magre, Bernard Fresson, Klaus Grundberg en Philippe Rouleau.

Men zou deze produktie als `zakenfilm` kunnen betitelen. De film verhaalt over de talrijke verwikkelingen rond het personage van de miljardaire Ir[KA2]ene Aubrac (Courcel) en heeft als hoofdthema Geld met een grote G: race om een industrieel imperium, redding van een bedreigde holding, duistere financiële operaties, tussenkomst van een 'Zuid-Amerikaanse' dictator, vertrouwde raadsmannen op de achtergrond, verloren contracten, etc.. Deze hele santekraam werd geregisseerd door een ex-cineast die een zeer invloedrijke tv-maker is geworden: men heeft hem dus de nodige middelen gegeven, maar het is niets meer dan een handige fabrikatie. Zeker, miljardairs bestaan, maar in een tijd dat het openbare bod voor overname van bedrijven in de mode is, zal deze film een groot, niet erg ontwikkeld publiek trekken. Degenen die daarentegen verstand hebben van zaken doen, lopen een grote kans in lachen uit te barsten, zo is alles in deze miniserie teruggebracht naar stereotiepen. Wij hebben het sterke vermoeden dat de Franse socialistische regering achter de politieke afstandsbediening van deze produktie zit. De acteurs zijn goed, dus laten we barmhartig zijn en zeggen dat de film bijna GEMIDDELD is.

La fille du diable

1991 | Drama, Romantiek

Frankrijk 1991. Drama van Paul Planchon. Met o.a. Georges Marchal, François-Eric Gendron, Anne Canovas en Pierre Banderet.

Tweede en (gelukkig) laatste deel van de bewerking van de roman [KL]Le vendeur noir[KLE]. De jonge baron de Nossac (Marchal) die zijn vrouw om haar geld heeft getrouwd, houdt natuurlijk niet van haar. Hij kan het rokken jagen niet laten en wordt uiteindelijk ernstig verliefd op een vrouw die vroegtijdig sterft. Hij is wanhopig en verkiest eveneens te sterven als gentleman. Een aaneenschakeling van sentimentele clichés. Zie ook LA MORT EN GUENILLES.

Une mer bleue de sang

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Maurice Frydland. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Alexandra Stewart, François-Eric Gendron en Florence Giorgetti.

Het lichaam van een onbetrouwbare journalist (eigenlijk een pleonasme) wordt gevonden op het schiereiland van de C[KA4]ote d`Azur, waar de elite - miljardairs, sterren en consorten - veel komt. Het gaat om een moord en commissaris Cabrol (Debary), bijgestaan door zijn trouwe inspecteur M[KA1]enardeau (Eyraud), leidt het onderzoek. Hij ontdekt de uiteraard niet zo nette onderkant van een dergelijk milieu. Voor een keer is er niet als te zeer bezuinigd op de middelen, en dit is dan ook misschien wel de beste aflevering van deze serie tot nu toe, dankzij een levendige regie en het scenario van Emmanuel Errer, dat tamelijk harde dialogen bevat. Goede acteerprestaties, waarbij vooral Stewart in de rol van een ster, die verlegen zit om een come- back, eruit springt.

Une femme parfaite

1990 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1990. Komedie van Charlotte Brandstrom. Met o.a. Carrie Fisher, Rosanna Arquette, John Sessions, François-Eric Gendron en John Hargreaves.

Als advocate van een groot Amerikaans kantoor in Parijs (waar zich deze hele film afspeelt), bereidt Linda met zorg haar eigen echtscheiding voor. Ze laat zichzelf daardoor helemaal uitkleden, want ze heeft in het begin van haar huwelijk beloofd haar man financieel te zullen onderhouden, zodat deze romans kan gaan schrijven na zijn rechtenstudie. Dus moet ze alimentatie gaan betalen. Heerszuchtig als ze is houdt ze niet van verliezen. Ze huurt een werkeloze actrice in, die ze in de 'volmaakte vrouw' verandert voordat ze haar in de armen van haar man werpt. Alles lijkt goed te gaan, maar dan komt er onvermijdelijk een kink in de kabel. Het is het thema van Pygmalion dat Bernard Shaw in 1913 zo fortuinlijk inspireerde. Een zeer slim stukje amusement dat volgens een perfect mechanisme verloopt en waarin de overvloedige humor meer Engels dan Frans of Amerikaans overkomt. Bovendien spelen enkele zeer bijzondere komieken mee.

Sweet Revenge

1990 | Komedie, Actiefilm, Romantiek

Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1990. Komedie van Charlotte Brändström. Met o.a. Rosanna Arquette, Carrie Fisher, John Sessions, François-Eric Gendron en John Hargreaves.

Advocate Fisher moet aan haar ex-echtgenoot een fikse alimentatie betalen en dat is haar teveel. Ze bedenkt een list, en stuurt actrice Arquette op hem af, om hem te verleiden in de hoop dat ze verliefd worden en gaan trouwen; wie echter een kuil graaft voor een ander wordt niet alleen moe, maar valt er ook nog bijna zelf in. Een zeer onleuke komedie.

Not a Penny More, Not a Penny Less

1990 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1990. Misdaad van Clive Donner. Met o.a. Edward Asner, Ed Begley jr, Miryam D'Abo, Jenny Agutter en Brian Protheroe.

Op aanraden van een vriend kopen vier jonge mannen aandelen in de firma van Asner, omdat recente olieboringen goede vooruitzichten bieden. Zo gauw echter alle aandelen verkocht zijn, laat zwendelaar Asner al het materiaal, waaruit bewezen kan worden dat de firma ooit bestaan kan hebben, verdwijnen. De vier komen bij elkaar en werken een wraakplan uit. Het uitstekende boek, vol spirituele dialogen, van Jeffrey Archer werd omgewerkt tot een mat scenario door Sherman Yellen dat de snedige zinsspelingen op de Brits-Amerikaanse verschillen sterk afzwakt. Asner is uitstekend als de na[KA3]ieve Amerikaan, die zich door de Britten alles laat wijsmaken, maar zijn tegenspelers kunnen hem op zijn niveau niet van repliek dienen. Verzorgde locatiefotografie van Alec Curtis en een melodieuze score van Michel Legrand maken er een mooi gepolijst, uiterst onwaarschijnlijk geheel van, maar er zit veel te weinig leven in voor de (te) lange speelduur. Oorspronkelijk uitgezonden in twee delen.

Not A Penny Less Not A Penny More

1990 |

1990. Clive Donner. Met o.a. François-Eric Gendron, Brian Protheroe, Maryam d'Abo, Edward Asner en Jenny Agutter.

Op aanraden van een vriend kopen vier jonge mannen aandelen in de firma van Asner, omdat recente olieboringen goede vooruitzichten bieden. Zo gauw echter alle aandelen verkocht zijn, laat zwendelaar Asner al het materiaal, waaruit bewezen kan worden dat de firma ooit bestaan kan hebben, verdwijnen. De vier komen bij elkaar en werken een wraakplan uit. Het uitstekende boek, vol spirituele dialogen, van Jeffrey Archer werd omgewerkt tot een mat scenario door Sherman Yellen dat de snedige zinsspelingen op de Brits-Amerikaanse verschillen sterk afzwakt. Asner is uitstekend als de na[KA3]ieve Amerikaan, die zich door de Britten alles laat wijsmaken, maar zijn tegenspelers kunnen hem op zijn niveau niet van repliek dienen. Verzorgde locatiefotografie van Alec Curtis en een melodieuze score van Michel Legrand maken er een mooi gepolijst, uiterst onwaarschijnlijk geheel van, maar er zit veel te weinig leven in voor de (te) lange speelduur. Oorspronkelijk uitgezonden in twee delen.

Dames galantes

1990 | Komedie, Erotiek

Frankrijk​/​​Canada​/​​Italië 1990. Komedie van Jean-Charles Tacchella. Met o.a. Richard Bohringer, Isabella Rossellini, Mariane Basler, Laura Betti en Marie-Christine Barrault.

Het betreft hier geen bewerking van het beroemde, nogal pikante en lasterlijke werk van Brant[KA4]ome (circa 1540-1614), maar een vrij geromantiseerde reconstructie van de tweede helft van diens leven. De naam van Tachella, die eveneens meeschreef aan het scenario, was hiervoor een garantie. Zijn film, die snel losbandig is, vervalt namelijk nooit tot pornografie, maar geeft daarentegen een beeld van de geraffineerde genotzucht van de personages. Voor de decors tekende Georges Levy en voor het camerawerk Dominique Le Rigoleur. De vertelling verloopt soepel. Er wordt opvallend eendrachtig geacteerd, ondanks het feit dat de film een coproduktie van drie landen is.

3615 Code Père Noël

1990 | Horror, Thriller, Actiefilm

Frankrijk 1990. Horror van René Manzor. Met o.a. Alain Musy, Brigitte Fossey, Louis Ducreux, Patrick Floersheim en François-Eric Gendron.

Een kind met een rijke (zaken)mamma en een bijna blinde grootvader wonen in een labyrintachtig ch[KA4]ateau. Hij vraagt via Minitel (het Franse interactieve systeem) een onderhoud aan met de kerstman. De boodschap wordt onderschept door een psychopatische moordenaar die naar het buiten komt en een kat-en- muisspel op leven en dood met het joch begint, dat zijn belager op doeltreffende wijze van zich af weet te houden met behulp van zijn elektronisch speelgoed, en de vallen die hij in het kolossale huis had geplaatst. De actie is slechts suggestief (de kijker ziet niets) en ongeloofwaardig. Regisseur Manzor (LE PASSAGE, 1986) heeft van de rolprent eigenlijk een soort lange videoclip gemaakt. Er vallen bij deze film slechts drie slachtoffers: een hond, een politieman en het publiek in de zaal dat de film gaat zien.

Une Saison de feuilles

1989 | Drama

Frankrijk​/​​Luxemburg​/​​Canada 1989. Drama van Serge Leroy. Met o.a. Delphine Seyrig, Evelyne Bouix, François-Eric Gendron, Gabrièl Cattand en Valérie Alane.

Een verfilming door de regisseur en Philippe Triboit van de gelijknamige roman van Madeleine Chapsal, of hoe de beroemde actrice Hedwina Vallas (Seyrig) tegen de ziekte van Alzheimer vecht, met behulp van haar dochter Violaine (Bouix). Gefilmd met ruimschoots aandacht voor de geringste nuance in de gedragingen en met inzicht in personages, die zich het merendeel van de tijd in een afgesloten ruimte bevinden. Een zeer overtuigende interpretatie van de twee hoofdrolspeelsters, en een van de laatste rollen van Delphine Seyrig, die in 1990 overleed; ze ontving voor haar bijzonder moeilijke rol in 1989 op het internationale Festival van Bulgarije de 'Silver Chest'.

Le serin du major

1989 | Drama, Historische film

Frankrijk 1989. Drama van Alain Boudet. Met o.a. Henri Virlojeux, Catherine Rouvel, Pierre Olaf, François-Eric Gendron en Hippolyte Girardot.

De gedramatiseerde reconstructie van een proces dat in 1786 in Metz voor nogal wat opschudding zorgde. Dat Pierre Miquel aan het scenario meeschreef biedt garantie voor een goede film. Een verzamelaar van zingende kanaries, een edelman en ridder in de orde van Louis XVI, weigert aan de rechtmatige eigenaar - een voor die tijd nogal linkse niet-adelijke persoon - een van deze vogels die toevallig bij hem is binnengevlogen terug te geven. Wellicht een wat mager gegeven maar de jonge advocaat van de eigenaar van de geelvink, die overigens het proces wint, is Robespierre.

I want to go home

1989 | Komedie

Frankrijk 1989. Komedie van Alain Resnais. Met o.a. Gérard Depardieu, Adolph Green, Micheline Presle, Laura Benson en Linda Lavin.

In Frankrijk wordt een expositie georganiseerd ter ere van de tekenfilmregisseur Joe Wellman, die er voor de gelegenheid heenreist. Zijn dochter studeert in Parijs aan de universiteit en ziet haar vader zelden. Zij heeft weinig waardering voor zijn werk, dat zij nauwelijks als serieus kan zien. Wel zou ze graag de hoogleraar van Gauthier, gespecialiseerd in Flaubert, ontmoeten, maar weet niet dat deze weer bewondering voor haar vader heeft. Aan dit thema verbindt Alain Resnais schitterende variaties op de gevoelige en de wat de vormgeving betreft uiterst precieze wijze die we van hem kennen. Het zal niet zijn meest belangrijke film zijn, maar er gaat een bepaalde charme vanuit en natuurlijk gaat het ook altijd om rake typeringen. Scenario van Jules Feiffer. Camerawerk van C. Van Damme en Gilbert DuHalde.

A deux minutes près

1989 | Komedie

Frankrijk 1989. Komedie van Eric Le Hung. Met o.a. Jacques Weber, Charlotte de Turkheim, François-Eric Gendron en Dominique Règnier.

Tristan en Virginie hebben ieder een slecht huwelijk. Ze ontmoeten elkaar en het is liefde op het eerste gezicht. Maar ja, ze hebben geen rekening gehouden met de beslommeringen van alledag, noch met de reacties van de anderen. Le Hungs eerste film sinds 1977, na een aantal middelmatige tv-producties Aardige satire met zwakheden die vandaag de dag vaker voorkomen. Ook deze veel te 'lange ontmoeting' bevat clichés, gemeenplaatsen en gemakzucht. Wat rest is hetde mooie camerawerk van Philippe Théaudière en Norbert Marfaing Sintes; de acteurs proberen er het beste van te maken.

Sotto il vestito niente II

1988 | Erotiek, Mysterie, Thriller

Italië​/​​Verenigde Staten 1988. Erotiek van Dario Piana en Dario Piana. Met o.a. François-Eric Gendron, Florence Guérin, Giovanni Tamberi, Randi Ingerman en Helena Jesus.

Evenals in SOTTO IL VESTITO NIENTE vallen er doden in de modewereld. Het wapen is een vreemd mes. Het heeft veel weg van een lange reclamespot: weelderige sets, hoog tempo en flitsend gemonteerd. Beter dan de eerste film. Scenario van regisseur Piana, Claudio Mancini en Achille Manzotti. Camerawerk van Alan Jones.

L'ami de mon amie

1987 | Drama, Komedie, Romantiek

Frankrijk 1987. Drama van Eric Rohmer. Met o.a. Emmanuelle Chaulet, Eric Viellard, Sophie Renoir, Anne-Laure Meury en François-Eric Gendron.

Zesde episode in de reeks Comédies et Proverbes is een delicieuze Rohmer-delicatesse. In de noordwestelijke Parijse banlieue maakt kersverse bewoonster Blanche (Chaulet) kennis met de extraverte Léa (Renoir, achterkleindochter van de impressionist Auguste). En met Léa's vriendje, van wie ze al snel vlinders in de buik krijgt. Vermakelijke liefdesverwikkelingen, door de grote Franse meester van de discrete observatie lichtvoetig gechroniqueerd. Zonnig als een zomerdag, met co-hoofdrol voor de architectuur en groene omgeving van satellietstad-in-ontwikkeling Cergy-Pontoise. Bijrolletje van Anne-Laure Meury, de schalkse studente in Rohmers parel La femme de l'aviateur.

Cloud Waltzing

1987 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1987. Avonturenfilm van Gordon Flemyng. Met o.a. Kathleen Beller, François-Eric Gendron, Paul Maxwell, Theresa Liotard en Claude Gensac.

Tweede tv-film uit de serie [KL]Harlequin Romance Movies[KLE] naar de populaire (boeket-achtige) paperbacks, gefilmd op exotische locaties in Europa met Amerikaanse actrices in de hoofdrol. Dit keer reist een leuke journaliste naar Frankrijk om een eenzame, maar o zo knappe wijnhandelaar te interviewen.

Fuego eterno

1985 | Drama, Fantasy

Spanje 1985. Drama van José Angel Rebolledo. Met o.a. Ángela Molina, Imanol Arias, François-Eric Gendron en Ovidi Montllor.

Een door de duivel bezeten vrouw, een andere vrouw die in een klooster zit, een trouwe bediende, een priester die wil weten wat er gebeurt...Dan ontdekt hij dat hijzelf de zoon is van de bezeten vrouw. Debuut van de regisseur. De film laat veel te wensen over, zowel wat de regie als de rolbezetting betreft.

Mystérieux Docteur Cornelius

1984 | Avonturenfilm, Mysterie

Frankrijk​/​​Italië 1984. Avonturenfilm van Maurice Frydland. Met o.a. Jean Bouise, Gérard Desarthe, Hugues Quester, François-Eric Gendron en Caroline Silhol.

Een trouwe bewerking naar de geest zo niet naar de letter van de populaire roman van Le Rouge die direct na publikatie een groot succes kende. Het recept is eenvoudig: een mysterie, talloze gebeurtenissen en een hoopvol stemmend einde. Zonder meer een fatsoenlijke regie, zoals men op het scherm, waarvoor deze film in 6 x 55 minuten werd gehakt, niet vaak ziet. Ontspannend maar onbeduidend.

Une robe noire pour un tueur

1980 | Drama, Misdaad, Thriller

Frankrijk 1980. Drama van José Giovanni. Met o.a. Annie Girardot, Claude Brasseur, Jacques Perrin, Renaud Verley en Didier Sauvegrain.

Een advocate slaagt er niet in haar cliënt van de doodstraf te redden. Hij ontsnapt uit de gevangenis en zij verbergt hem bij een vriend, terwijl ze alsnog bewijzen voor zijn onschuld probeert te vinden. Dit pleidooi tegen de doodstraf wordt vertroebeld door een overmaat van melodramatische toevalligheden en nevenintriges. De acteurs doen hun best in rollen die ze al te vaak hebben gespeeld, waardoor ze clichés van zichzelf blijven. De overtuigingskracht van de regisseur redt in al zijn naïviteit de film toch van de vlakke middelmaat. Scenario van regisseur Giovanni en Monique Lange. Camerawerk van Jean-Paul Schwartz.

Le temps des vacances

1978 | Komedie

Frankrijk 1978. Komedie van Claude Vital. Met o.a. Nathalie Delon, François-Eric Gendron, Eléonore Klarwein, Bernard Menez en Jean Lefebvre.

Een schoolmeisje wordt verliefd op een jonge wiskundeleraar die meer aandacht lijkt te hebben voor haar aantrekkelijke moeder. Tijdens een gezamenlijke vakantie in Djerba groeit haar jaloezie en ze vlucht naar haar vader. Gevolg: verzoening tussen de ouders en romantische beloften van de leraar voor de toekomst na het eindexamen. Meisjesboek-romantiek en halfzachte humor in een lang uitgesponnen reclamespot voor Club Méditerranée. De acteurs zijn kansloos tegen de toeristische prentjes, al maken Delon en Ceccaldi nog iets van het ouderpaar.

La kiné

-1 |

. André Chandelle. Met o.a. Maria Pitarresi, François-Eric Gendron en Charlotte Kady.

Een schoolmeisje wordt verliefd op een jonge wiskundeleraar die meer aandacht lijkt te hebben voor haar aantrekkelijke moeder. Tijdens een gezamenlijke vakantie in Djerba groeit haar jaloezie en ze vlucht naar haar vader. Gevolg: verzoening tussen de ouders en romantische beloften van de leraar voor de toekomst na het eindexamen. Meisjesboek-romantiek en halfzachte humor in een lang uitgesponnen reclamespot voor Club Méditerranée. De acteurs zijn kansloos tegen de toeristische prentjes, al maken Delon en Ceccaldi nog iets van het ouderpaar.