Celso Bugallo

Acteur

Celso Bugallo is acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

Pudor

2007 | Drama

Spanje 2007. Drama van David Ulloa en Tristán Ulloa. Met o.a. Andreu Buenafuente, Celso Bugallo, Joaquin Climent en Héctor Colomé.

Drama van David en Tristán Ulloa over familiegeheimen en hoe daar vooral niet mee om te gaan.

La noche de los girasoles

2006 | Drama

Spanje/Frankrijk/Portugal 2006. Drama van Jorge Sánchez-Cabezudo. Met o.a. Carmelo Gómez, Judith Diakhate, Celso Bugallo, Manuel Morón en Mariano Alameda.

In een Spaans bergdorpje wordt een jonge vrouw verkracht en vermoord. Al snel is duidelijk wie de dader is. De gruweldaad zet een keten van steeds grimmiger gebeurtenissen in gang. Regisseur en scenarioschrijver Jorge Sánchez-Cabezudo gaf zijn speelfilmdebuut de vorm van een zesluik, waarin het verhaal steeds vanuit een wisselend perspectief wordt verteld. Het is knap hoe de regisseur de spanning langzaam opbouwt, terwijl de dader van meet af aan bekend is, maar de film wordt gaandeweg wel erg zwartgallig.

Mar adentro

2004 | Drama, Biografie

Spanje/Italië/Frankrijk 2004. Drama van Alejandro Amenábar. Met o.a. Javier Bardem, Belén Rueda, Lola Dueñas, Mabel Rivera en Celso Bugallo.

Fraai geacteerd drama is gebaseerd op het ware verhaal van Ramón Sampedro, die na een duikongeluk grotendeels verlamd raakte. Hij slijt zijn dagen in een bed in het huis van zijn oudere, gelovige broer in Galicië. Vanuit die plek voert de man die alleen nog maar zijn hoofd kan bewegen zijn strijd voor een waardige dood. Amenábar mengt de wezenloosheid van Ramóns huidige situatie met impressies uit een vol en gelukkig leven, waarbij de camera gretig over landschappen en vergezichten glijdt. De personages die hem een bezoek brengen, hebben allemaal woorden in de aanbieding - voor of tegen de zelfgekozen dood. Onder andere bekroond met Oscar voor beste buitenlandse film.

La lengua de las mariposas

1999 | Historische film, Drama

Spanje 1999. Historische film van José Luis Cuerda. Met o.a. Fernando Fernán Gómez, Manuel Lozano, Uxía Blanco, Gonzalo Martin Uriarte en Alexis de Los Santos.

Galici[KA3]e in Noord-West Spanje, 1936. Ram[KA1]on (Uriarte), de vader van Moncho (Lozano) is kleermaker en heeft het wel gehad met het koningschap, terwijl zijn vrouw Rosa (Blanco) als gelovige vasthoudt aan de traditie. Moncho is acht, heeft last van astma en als hij na de vakantie op school komt schrikt hij van zijn nieuwe kameraden en de imposante onderwijzer: Don Gregorio (G[KA1]omez). Zo zeer zelfs dat hij vlucht, maar Don Gregorio zoekt hem op in het bos, praat met hem, wint zijn vertrouwen en leert de best intelligente jongen het een en ander. Don Gregorio wordt als buitenissig beschouwd, maar ook hij is een vrijdenker, die niet veel ziet in het opkomende fascisme. Het alternatief dat de communisten de Spanjaarden voorhouden is echter ook niet alles, want geen van beide partijen is democratisch. Dit alles is Moncho zich nauwelijks bewust; hij amuseert zich liever met zijn nieuwe vriend Roque (Novas) als zij een dronkaard in het hooi begluren met de dorpssloerie. Moncho`s oudere broer Andr[KA1]es (De los Santos) speelt aardig saxofoon en Moncho mag mee naar de stad als er een uitvoering van de band is. Cuerda's film is vooral heel sfeervol en hij bouwt geleidelijk de situatie op van een Spanje, dat verstrikt raakt in de bloederige burgeroorlog, die in dat jaar uitbrak. Wie niet met de geschiedenis op de hoogte is, ontgaat heel wat details waaraan deze AMARCORD-achtige film zo rijk is. Het spel van hoofdrol Gómez is subliem, maar de jonge debutant Lozano is dankzij de geslaagde regie van Cuerda ook erg goed. Jammer dat de film zo sober is gebleven en dat het magere scenario van Rafael Azcona dat samengesteld is uit een aantal verhalen van Manuel Rivas, niet wat hartstochtelijker en hechter is. Dan had de film waarschijnlijk meer tot de verbeelding van een groter publiek kunnen spreken. Het camerawerk van Javier Salmones ziet er goed uit en laat zien hoe mooi de omgeving is. De titel slaat op het honingzuigen van een vlinder wat Don Gregorio hem laat zien. Ook bekend als A LINGUA DAS BOLBORETAS.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Celso Bugallo op televisie komt.

Reageer