Alex North: muziek.
Er zijn 42 films gevonden.

The Last Butterfly

1991 | Oorlogsfilm

Tsjechoslowakije​/​​Frankrijk 1991. Oorlogsfilm van Karel Kachyna. Met o.a. Tom Courtenay, Brigitte Fossey, Freddie Jones, Ingrid Held en Linda Jablonska.

Antoine Moreau (Courtenay) is pantomimespeler die in WO II aan de drank verslaafd is. Hij hokt met revuedanseresje Michelle (Held), die hij ervan verdenkt dat zij met een ander gaat. In werkelijkheid zit ze in het Franse verzet. De Gestapo is haar op de hielen en bij een inval wordt zij doodgeschoten en Antoine gearresteerd. De moffen weten het goed gemaakt: joodse kindertjes zijn ge[KA3]interneerd in Theresienstadt in geannexeerd Tjechoslowakije. Ze zouden het daar goed hebben en een delegatie van het Internationale Rode Kruis komt inspecteren. De Duitsers willen dat Antoine er gaat optreden en zijn kunsten vertoont zodat dat het Rode Kruis denkt dat alles in orde is. Antoine wordt uiteraard geen keuze gelaten en komt in Theresienstadt terecht, waar hij kennis maakt V[KA1]era (Fossey). Alras komt hij erachter dat de nazi's alleen maar op een schijnvertoning uit zijn en dat zij zodra de commissie z'n hielen gelicht heeft, de kinderen willen vergassen. Met zijn pantomimespel wil Antoine de inspecterende leden waarschuwen. Een aangrijpende petite histoire over een groot drama naar het boek van Michael Jacot door niemand minder dan Ota Hofman en regisseur Kachyna tot scenario werd bewerkt. Toch is de film veel te veel volgens het boek gemaakt, zodat het uitstekende spel van Courtenay de film niet boven het gemiddelde kan verheffen. Tijdens de Fluwelen Revolutie in Praag geschoten met camerawerk van Jirí Krejcík.

The Penitent

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Cliff Osmond. Met o.a. Raul Julia, Armand Assante, Rona Freed, Julie Carmen en Lucy Reina.

Een man (Julia) woont met zijn jonge vrouw (Freed) in een gehucht in New Mexico. Als hij naar haar naar bed wil, slaat zij op de vlucht. Ze is kennelijk bang voor seks. Een vriend (Assante) van de echtgenoot komt langs. Hij is weer vrij na een straf van die vijf jaar. Hij zoekt en werk wil helpen bij de aanleg van greppels en buizen om het land te bevloeien. In het dorp vindt met Pasen de jaarlijkse processie ter nagedachtenis aan de kruiziging van Christus plaats. Een uitverkorene moet dan de kruisweg afleggen; dit neemt de hele dag in beslag en hij hangt aan touwen. Dit is zo uitputtend dat menigeen de kruistocht niet overleeft. De gekozene blijkt ziek te zijn en daarom wordt de echtgenoot aangewezen om zijn plaats in te nemen. Ondertussen is er een band ontstaan tussen de jonge vrouw en de vriend. Een vreemde film, waarin religie tegenover atheïsme en erotiek staat. Een scenario dat Luis Buñuel van de nodige mystiek zou hebben voorzien maar waarvoor acteur Osmond, die zelf het script schreef, nog te weinig ervaring als regisseur blijkt te hebben. Bijgevolg is de film oppervlakkig en de ware bedoeling komt niet echt uit de verf. Briljante fotografie van Robin Vidgeon en een schitterende score van Alex North.

The Dead

1987 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1987. Drama van John Huston. Met o.a. Anjelica Huston, Donald McCann, Rachael Dowling, Cathleen Delany en Helena Donnelly.

Dankzij de grotendeels Ierse rolbezetting komt dit korte verhaal van James Joyce uit het boek Dubliners tot leven. Een kerstdiner in 1904, gevolgd door een melancholieke confrontatie tussen twee echtgenoten die op elkaar uitgekeken zijn. Deze fijn uitgesponnen film, een portret van tijd, plaats en sfeer, valt niet bij iedereen in de smaak en heeft geen duidelijk plot, maar bevat een reeks schitterende karaktertekeningen. Het scenario van deze laatste film van Huston werd geschreven door zijn zoon Tony.

Hello Actor's Studio

1987 | Experimenteel, Documentaire

Frankrijk​/​​Canada 1987. Experimenteel van Annie Tresgot. Met o.a. Paul Newman, Ellen Burstyn, Sydney Pollack, Shelley Winters en Arthur Penn.

In feite de samenvoeging van drie middellange speelfilms van elk 55 minuten. De kijker gaat mee achter de schermen van de beroemde Actor's Studio, die enkele van de grootste filmers en acteurs heeft voortgebracht. Zij komen er nog altijd graag terug om les te geven - gratis, wat genoeg zegt over de financiële belangeloosheid van deze onderneming. Opmerkelijk doeltreffende scènes met improviserende debutanten - misschien de grote namen van de toekomst. Zeer oplettend camerawerk, dat de kijker als het ware aan tafel nodigt. Wat de filmfragmenten betreft is het echter wat karig, want we krijgen alleen een zeer karakteristieke Brando te zien, in een fragment uit A STREETCAR NAMED DESIRE is te zien. Desondanks een zeer rijk document.

Good Morning, Vietnam

1987 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1987. Komedie van Barry Levinson. Met o.a. Robin Williams, Forest Whitaker, Tung Thanh Tran, Chintara Sukapatana en Bruno Kirby.

Good Morning, Vietnam is de komische noot tussen de loodzware Vietnam-films die midden jaren '80 werden geproduceerd. Aan spraakwaterval Robin Williams de taak om de vaart in het plezierig oppervlakkige verhaal te houden. Als de beurtelings komische en vertederende leger-disk jockey Adrian Cronauer pept hij Amerikaanse soldaten op met 'opruiende' humor en hippe songs. Onvermijdelijk is er ook sprake van een cultural clash als Cronauer valt op de zus van de autochtone Tuan. Maar verder vooral geen gezeur, draai liever een lekker plaatje!

Prizzi's Honor

1985 | Komedie, Misdaad, Drama, Thriller, Romantiek

Verenigde Staten 1985. Komedie van John Huston. Met o.a. Jack Nicholson, Kathleen Turner, Anjelica Huston, Robert Loggia en Michael Lombard.

De niet zo bijster slimme Nicholson heeft zich ingetrouwd in de machtige maffia-clan Prizzi, maar zijn huwelijk met Huston is op de klippen gelopen. Als hij verliefd wordt op accountant-vamp Turner, heeft hij niet direct door dat hij te maken heeft met een ijskoude killer, die de Prizzi`s op hem hebben afgestuurd. Nu moet hij de eer van een Prizzi redden - dat is niet zo eenvoudig! Een heerlijke zwarte komedie waarin Huston zonder enige eerbied (en waarom ook niet) een schitterende karikatuur van de Newyorkse maffia heeft neergezet en zonder schaamte stijlbeelden heeft gepikt van Coppola. De hoofdrollen en regie zijn uitmuntend. Richard Condon bewerkte met Janet Roach zijn eigen boek. Prachtige fotografie van Andrzej Bartkowiak.

Death of a Salesman

1985 | Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1985. Drama van Volker Schlöndorff. Met o.a. Dustin Hoffman, Kate Reid, John Malkovich, Stephen Lang en Charles Durning.

Een verbluffende, stijlvolle verfilming van Hoffmans Broadway- uitvoering van het klassieke stuk van Arthur Miller, waarin het grootste deel van de Broadway-bezetting gehandhaafd is. Een mijlpaal in het genre. Producenten waren Hoffman en Miller. Scenario van Miller. Camerawerk van Michael Ballhaus.

Under the Volcano

1984 | Experimenteel, Drama

Verenigde Staten​/​​Mexico 1984. Experimenteel van John Huston. Met o.a. Albert Finney, Jacqueline Bisset, Anthony Andrews, Ignacio Lopez Tarso en Katy Jurado.

Malcolm Lowry's sterk autobiografische, 'onverfilmbare' gelijknamige roman uit 1947 leverde Huston geen onoverkomelijke problemen op, hoewel hij het project meer dan dertig jaar in de kast had liggen. Het verhaal gaat over een Britse ex-consul in Cuernavaca, Mexico, die als hij door zijn vrouw verlaten is, aan de drank ten onder dreigt te gaan. Wanneer zij onverwacht terugkeert om hun relatie te herstellen, is het eigenlijk al te laat. Dit indrukwekkende drama - dat zich binnen 24 uur voltrekt - is een formidabele one man-show van Finney, hoewel Bisset en Andrews ook niet mis zijn. Het scenario is van Guy Gallo. Camerawerk van Gabriel Figueroa.

Dragonslayer

1981 | Fantasy, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1981. Fantasy van Matthew Robbins. Met o.a. Peter MacNicol, Caitlin Clarke, Ralph Richardson, John Hallam en Peter Eyre.

Lang geleden in een land hier ver vandaan hield de koning elk jaar een loterij onder de maagden van het land. De ongelukkige die werd uitgekozen werd opgeofferd aan een draak. Maar gelukkig bleek de klunzige tovenaarsleerling Galen (MacNicol) bereid om de draak te laten sneven. Sfeervol sprookje met opmerkelijk goede special effects, zeker voor de vroege jaren '80, met veel flakkerende fakkels en borrelende meertjes. MacNicol, later de komische noot in tv-serie Ally McBeal, bezit de juiste mate van enthousiasme en onschuld om een jonge drakendoder neer te zetten. Leuke, ouderwetse fantasy.

Carny

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Robert Kaylor. Met o.a. Gary Busey, Jodie Foster, Robbie Robertson, Kenneth McMillan en Meg Foster.

Aangrijpende, sfeervolle film over een aan elkaar gewaagd stel kermisklanten en een weggelopen tiener die zich op hun reizen bij hen voegt. Openhartige, intieme (en soms wat voyeuristische) kijk op de minder mooie zijde van het leven aan de zelfkant, waar een onbevredigend en abrupt einde afbreuk aan doet. Rockster Robertson produceerde de film en schreef mee aan het scenario. Prachtige muziek van Alex North.

Wise Blood

1979 | Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1979. Drama van John Huston. Met o.a. Brad Dourif, Daniel Shor, Amy Wright, Harry Dean Stanton en Ned Beatty.

Een briljante filmbewerking van Flannery O'Connors bijzondere verhaal over hel en verdoemenis. Een man komt uit militaire dienst en besluit zijn uniform te verruilen voor de rok van een dominee. Hij ontmoet een blinde prediker, die in werkelijkheid niet blind is, maar hem ervan overtuigt hetzelfde te doen, zodat hij tot de waarheid kan afdwalen. Een smetteloze rolverdeling wordt aangevoerd door Dourif, die als bezeten prediker van de Kerk Zonder Christus een enge wereld in de Amerikaanse staat Georgia bewoont, alsof er niets anders bestaat.

Rich Man, Poor Man

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van David Greene en Boris Sagal. Met o.a. Peter Strauss, Nick Nolte, Susan Blakely, Edward Asner en Gloria Grahame.

Mini-serie in acht delen. De eerste echte mini-serie nadat The Blue Knight en Moses - The Lawgiver eerst in delen maar daarna als normale Tv-film werden vertoond. Deze serie werd razend populair bij ons als DE JORDACHES. Het is een bewerking van de roman van Irwing Shaw over het wel en wee van de Jordache- familie en met name van de broers Rudy en Tom (Strauss & Nolte). De serie behaalde een gigantische hoeveelheid Emmy`s en Emmyvoordrachten. Asner en Flanagan kregen Emmy`s, Alex North voor de muziek en Greene voor de regie van deel 8 (beide regisseurs deden vier delen). Het was de start van het fenomeen 'mini-serie'

Bite the Bullet

1975 | Western

Verenigde Staten 1975. Western van Richard Brooks. Met o.a. Gene Hackman, Candice Bergen, James Coburn, Ben Johnson en Ian Bannen.

Zeven ruiters gaan van start in een van de duurraces die tussen 1880 en 1910 regelmatig in de VS werden georganiseerd. Het is de bedoeling te paard zo'n zevenhonderd mijl door de barre, wilde prairie af te leggen. Het besef dat de ruiters destijds daadwerkelijk dat soort onmenselijke prestaties moesten leveren, maakt deze fraaie western extra spannend. Het scenario van Brooks is misschien iets te episodisch, maar de acteurs en de fraaie score van Alex North compenseren dit euvel. Pracht fotografie van Harry Stradling jr. Gedraaid in Panavision.

Willard

1971 | Horror

Verenigde Staten 1971. Horror van Daniel Mann. Met o.a. Bruce Davison, Elsa Lanchester, Ernest Borgnine, Sondra Locke en Michael Dante.

De verfilming van de bestseller Ratman's Notebook van Stephen Gilbert over een van de buitenwereld afgesloten zonderlinge jongen, die communiceert met zijn ratten en ze uit wraak zijn vijanden kan laten aanvallen, is weliswaar zeer spannend, maar qua niveau stijgt hij niet boven een B-film uit. Kreeg een vervolg met de titel BEN.

The Shoes of the Fisherman

1968 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1968. Thriller van Michael Anderson. Met o.a. Anthony Quinn, Laurence Olivier, Oskar Werner, David Janssen en Vittorio De Sica.

Na twintig jaar keert de Russische aartsbisschop Kiril Lakota (Quinn) terug uit ballingschap in Siberië. De politieke leiders hopen met deze daad de wankele vrede tussen Oost en West te verstevigen. Lakota wordt als kardinaal Rome binnengehaald. Kort daarop sterft de paus en Lakota wordt aangeduid als opvolger. Hij zal alles in het werk stellen om de wereldvrede veilig te stellen. Langdradige verfilming van de roman van Morris West, bewerkt door John Patrick en James Kennaway, met enkele sterke momenten, dankzij de diverse topacteurs. De grootste tekortkoming van de film is de lengte. Schitterende fotografie van Erwin Hillier en een memorabele score van Alex North behoren tot de pluspunten.

The Devil's Brigade

1968 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1968. Oorlogsfilm van Andrew V. McLaglen. Met o.a. William Holden, Cliff Robertson, Vince Edwards, Michael Rennie en Dana Andrews.

Bekende WO II kost over roekeloze rekruten die geplaatst worden in een eerbare commando-eenheid is weer opgehaald in een meer dan twee uur durende film. Holden is ook hierin verspild. William Roberts bewerkte de roman van Robert H. Adleman en George Walton tot scenario.

Who's Afraid of Virginia Woolf?

1966 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1966. Drama van Mike Nichols. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, George Segal en Sandy Dennis.

Twee echtparen brengen een avondje bij elkaar door met snijdende gesprekken. Burton en Taylor - toentertijd ook een echtpaar - spelen samen het hart uit het lijf in een treffend toneelstuk van Edward Albee. Taylor en Dennis kregen Oscars, zowel als Haskell Wexler voor zijn aanstekelijke zwart-wit fotografie, Richard Sylbert voor de vormgeving en Irene Sharaff voor de kostuums. Deze film doorbrak indertijd het Hollywood- taboe wat volwassen onderwerpen betreft. Ook al zou hij vandaag niet meer zo hard overkomen, toch is het mogelijk, dat er voor de tv nog wel wat ferme taal uitgesneden wordt. Het scenario is van Ernest Lehman. Nichols' eerste film als regisseur.

The Agony and the Ecstasy

1965 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1965. Historische film van Carol Reed. Met o.a. Charlton Heston, Rex Harrison, Diane Cilento, Harry Andrews en Adolfo Celi.

Groot spektakelstuk over artistieke conflicten tussen Michelangelo en paus Julius II waarin adekwaat acteren overschaduwd wordt door de peuterig precieze productie. Korte documentaire over het werk van de kunstenaar gaat vooraf aan het fragmentarische drama gebaseerd op gedeeltes uit Irving Stone's roman.

The Outrage

1964 | Drama, Actiefilm, Western

Verenigde Staten 1964. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Paul Newman, Edward G. Robinson, Claire Bloom, Laurence Harvey en William Shatner.

Een pretentieuze mislukking, gebaseerd op de Japanse film RASHOMON van Akira Kurosawa (1951), met de overdreven acterende Newman als een Mexicaanse bandiet die zogenaamd Bloom verkracht terwijl haar echtgenoot erbij staat. Robinson, als filosofische verteller, is als enige de moeite waard. Scenario van Michael Kanin. Camerawerk van James Wong Howe.

Cheyenne Autumn

1964 | Western

Verenigde Staten 1964. Western van John Ford. Met o.a. Richard Widmark, Carroll Baker, Karl Malden, James Stewart en Edward G. Robinson.

Een curiosum in het oeuvre van Ford, dit opgeblazen epos over de laatste nazaten van een indianenstam die uit een reservaat ontsnappen om terug te keren naar hun oorspronkelijke leefgebied. Ford wilde eerdere karikaturen van de native Americans in zijn werk goedmaken door het hier voor hen op te nemen, maar gaf de prominentste indianenrollen wel aan geschminkte blanken. Qua plot en toon zwabbert de film alle kanten op, met als idiootste toevoeging een satirische bijrol van James Stewart als Wyatt Earp. Mooie plaatjes, dat wel.

Cleopatra

1963 | Biografie, Drama, Historische film, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Zwitserland 1963. Biografie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison, Roddy McDowall en Francesca Annis.

De megaproductie Cleopatra ging om twee redenen - die niets met de film te maken hebben - de geschiedenis in. Op de set kregen de getrouwde Liz Taylor en Richard Burton een verhouding, met een enorm schandaal als gevolg. En de film overschreed het budget met een factor twintig wat bijna het eind betekende voor studio 20th Century Fox. Mankiewicz wilde oorspronkelijk twee films van drie uur gebruiken om de relaties tussen Cleopatra (Taylor), Caesar (Harrison) en Marcus Antonius (Burton) in beeld te brengen, maar moest twee uur wegsnijden. Niettemin een uiterst imposant epos.

All Fall Down

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van John Frankenheimer. Met o.a. Warren Beatty, Eva Marie Saint, Karl Malden, Angela Lansbury en Brandon De Wilde.

Onwaarschijnlijk, maar boeiend scenario van William Inge over een narcistische jongeman (Beatty), zijn jongere broer (de Wilde) die hem bewondert, toegeeflijke ouders (Lansbury en Malden) en de oudere vrouw (Saint) die haar liefde voor hem met de dood moet bekopen. Prima spelprestaties. Camerawerk van Lionel Lindon.

The Misfits

1961 | Drama, Western

Verenigde Staten 1961. Drama van John Huston. Met o.a. Clark Gable, Marilyn Monroe, Montgomery Clift, Thelma Ritter en Eli Wallach.

Dit drama over een gescheiden vrouw die in Reno een oudere cowboy ontmoet, werd de laatste film van de twee hoofdrolspelers. De opnamen in Nevada verliepen moeizaam door de gokverslaving van regisseur Huston en de worsteling met alcohol en pillen van Monroe en Clift. Bovendien ontspoorde op de set Monroes huwelijk met scenarist Arthur Miller. Evengoed een fascinerende klassieker, al is het maar vanwege ‘MM’ als een mooie, gevoelige vrouw omringd door mannen die op wilde paarden jagen. Gable, 59, overleed voor de première, Monroe, 36, anderhalf jaar later.

The Children's Hour

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van William Wyler. Met o.a. Audrey Hepburn, Shirley MacLaine, James Garner, Karen Balkin en Miriam Hopkins.

'Sex perversion is forbidden', luidde de knellende Amerikaanse filmproductiecode tot november 1968. Hieronder vielen al dan niet suggestieve beelden van homoseksualiteit (en/of geslachtziektes en bevallingen!). Regisseur en meervoudig Oscar-winnaar Wyler (The Best Years of Our Lives) ging de uitdaging aan en verfilmde het ondubbelzinnige toneelstuk The Children's Hour van Lillian Hellman uit 1934 met in de hoofdrol Shirley MacLaine als een lerares op een meisjesschool die heimelijk verliefd is op haar collega (Audrey Hepburn). MacLaine verwierf eeuwige roem met de scène waarin ze haar gevoelens uitschreeuwt tegen de theatraal uitgelichte Hepburn. Een onderhoudende wegbereider van openheid op het witte doek.

Spartacus

1960 | Avonturenfilm, Historische film, Drama, Actiefilm, Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1960. Avonturenfilm van Stanley Kubrick. Met o.a. Kirk Douglas, Laurence Olivier, Peter Ustinov, Jean Simmons en Tony Curtis.

Epos rond slavenrebel Spartacus, die ten tijde van het Romeinse Rijk een opstand leidt tegen de decadente aristocratie. Indrukwekkend, vooral door de vakkundig opgezette vechtscènes en uitstekende acteurs: een charismatische Douglas, een geestige Ustinov en een seksueel ambivalente Olivier die naar eigen zeggen 'zowel van oesters als van slakken' houdt. De film werd door de in 1999 overleden grootmeester Kubrick beschouwd als het zwarte schaap binnen zijn oeuvre. Maar allerlei remakes kunnen natuurlijk niet tippen aan zijn origineel.

The Wonderful Country

1959 | Western

Verenigde Staten​/​​Mexico 1959. Western van Robert Parrish. Met o.a. Robert Mitchum, Julie London, Gary Merrill, Pedro Armendáriz en Jack Oakie.

Martin Brady (Mitchum) wordt door zijn Mexicaanse werkgever naar Puerto in Texas gezonden om wapens te kopen. Hij raakt gewond door een ongeval en moet er blijven. Hier ontmoet hij Ellen Colton (Londen), de vrouw van de Amerikaanse legerofficier Major Colton (Merrill). Hij wordt verliefd op haar. Ondertussen worden zijn wapens gestolen en de Mexicanen verdenken hem ervan dat hij ze zelf wilde verkopen. Zwoele, complexe western met een schitterende Mitchum en een London, die sensueler is dan ooit. Het scenario dat Robert Ardrey baseerde op een roman van Tom Lea geeft beiden de kans om zich van hun beste kant te laten zien, maar sleept zich op bepaalde momenten echt voort. Zeer mooie fotografie van Floyd Crosby en Alex Phillips.

The Sound and the Fury

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Yul Brynner, Joanne Woodward, Margaret Leighton, Stuart Whitman en Ethel Waters.

Deze merkwaardige bewerking door Irving Ravetch en Harriet Frank van een roman van William Faulkner is als film een voortmodderend verhaal over een dochter van trotse, maar inmiddels verarmde grootgrondbezitters die zich bevrijdt uit de verstikkende familiekring. Ze stort zich in de armen van een circusartiest en ze komt vervolgens in aanraking met een reeks bonte vogels, w.o. een dronkelap en een oude vrouw. Ondertussen probeert de oudste zoon de vergane familieglorie te herstellen. De spelprestaties zijn heel goed, maar men zegt dat Faulkers boek verkracht is en gereduceerd is tot de zoveelste bewerking van een verhaal van Anton Tsjechov. Speelt in de Deep South van de V.S. Camerawerk van Charles G. Clarke. De film werd in sommige Europese landen uitgebracht met een lengte van resp. 117m (GB) en 120m (F). Eastmancolor. Cinemascope.

The Long, Hot Summer

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Orson Welles, Paul Newman, Lee Remick, Joanne Woodward en Anthony Franciosa.

In deze William Faulkner-verfilming denkt grootgrondbezitter/pater familias Will Varner (Welles) dat hij iedereen naar zijn hand kan zetten. Ook zijn dochter Clara (Woodward), zij moet van hem trouwen met nieuwkomer en bad boy Ben Quick (Newman), want Will heeft nog geen kleinkinderen. Ondertussen lijdt Warners zoon Jody (Franciosa) onder het gebrek aan liefde van zijn vader én ziet hij hoe zijn eigen vrouw Eula (Remick) ook interesse heeft in Ben - wat niet vreemd is, gezien Bens zwoel smeulende blik en indrukwekkende sixpack. Fijn drama met prima spel, vooral van Welles en Newman.

Stage Struck

1958 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1958. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Henry Fonda, Susan Strasberg, Joan Greenwood, Christopher Plummer en Herbert Marshall.

Een actrice komt naar New York, op zoek naar succes. Ze valt voor een regisseur, die pas beseft wat hij voor haar voelt wanneer zij succesvol is geworden en geen tijd meer voor hem heeft.

The Bachelor Party

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Delbert Mann. Met o.a. Don Murray, E.G. Marshall, Jack Warden, Patricia Smith en Carolyn Jones.

Indringend Paddy Chayefsky drama (oorspronkelijk een tv-stuk) over een vrijgezellenfuif voor de bruidegom in spe, Arnold (Abbott), en het emotionele effect op de andere getrouwde deelnemers. Jones is opmerkelijk in een bijrol. Het camerawerk is van Jospeh LaShelle.

The Rainmaker

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Joseph Anthony. Met o.a. Burt Lancaster, Katharine Hepburn, Wendell Corey, Lloyd Bridges en Earl Holliman.

Hepburn maakt het verhaal van de oude vrijster in een provincieplaats in het zuidwesten van de V.S. die door de gladde oplichter Lancaster het hof wordt gemaakt, overtuigend. Naar het gelijknamige toneelstuk van N. Richard Nash dat later de musical 110 in the Shade werd. Het scenario is van Nash zelf. Het camerawerk is van Charles Lang, Jr. Gedraaid in VistaVision.

The King and Four Queens

1956 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1956. Western van Raoul Walsh. Met o.a. Clark Gable, Eleanor Parker, Jo Van Fleet, Jean Willes en Barbara Nichols.

Vier broers maken bij een postkoetsoverval een fortuin buit. Bij een explosie sterven er drie; de vierde kan ontkomen. Hun moeder, Ma McDade (Van Fleet), waakt als een tiran over de vier echtgenotes van haar zonen. Zij weet waar de schat verborgen is. Op een dag arriveert de gewonde avonturier Dan Kehoe (Gable) op de ranch. Hij wordt verzorgd en de vrouwen vallen voor zijn charme, met uitzondering van Sabina (Parker). Ze beseffen niet dat Dan op zoek is naar de schat. Zwakke acteerprestaties van zowel Walsh als Gable, die zich duidelijk niet goed in zijn rol kon inleven. Er zitten bovendien wel wat mankementen in het scenario van Margaret Fitts en Richard Alan Simmons. Wel een aanvaardbaar beeld van het einde van het western-tijdperk. Het fraaie camerawerk van Lucien Ballard en de melodieuze score van Alex North vormen ook een pluspunt. Gefilmd in CinemaScope.

Four Girls in Town

1956 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1956. Komedie van Jack Sher. Met o.a. George Nader, Julie Adams, Gia Scala, Marianne Cook en Elsa Martinelli.

Clichématig, maar boeiend verslag van vier qua karakter en gedrag tegengestelde dames die naar Hollywood trekken om ster te worden. Uitstekende muziek van Alex North.

The Rose Tattoo

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Daniel Mann. Met o.a. Anna Magnani, Burt Lancaster, Marisa Pavan, Ben Cooper en Virginia Grey.

Magnani schittert (ze kreeg een Oscar) als warmbloedige weduwe in een kustplaats die de herinneringen aan haar man opzij zet, wanneer de onstuimige vrachtwagenchauffeur Lancaster haar het hof maakt. Kleurrijke filmbewerking van het toneelstuk van Tennessee Williams, die ook voor het scenario tekende. James Wong Howe won een Oscar voor de fotografie. Gedraaid in VistaVision.

The Racers

1955 | Sportfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1955. Sportfilm van Henry Hathaway. Met o.a. Kirk Douglas, Bella Darvi, Gilbert Roland, Lee J. Cobb en Cesar Romero.

Douglas is bezeten van raceauto's. Hij neemt deel aan de belangrijkste Grand Prix-wedstrijden in de wereld, gesponsored door de aantrekkelijke Darvi. Traditioneel verhaal over de carrière van een autocoureur, aan elkaar geplakt met de meest doorzichtige clichés. Een zeer onpersoonlijke film van Hathaway, hoewel hij kon rekenen op een uitstekende cast. De acteurs konden echter weinig beginnen met het materiaal van Charles Kaufman, die zich liet inspireren door een roman van Hans Ruesch. Alleen geschikt voor snelheidsduivels. Opgenomen op de beroemde circuits van Zuid-Frankrijk, Italië, Zwitserland, België en Zuid-Duitsland door Joseph MacDonald. Gedraaid in CinemaScope.

Man With the Gun

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Richard Wilson. Met o.a. Robert Mitchum, Jan Sterling, Karen Sharpe, Henry Hull en Emile Meyer.

Met deze goede western maakte Wilson zijn regiedebuut, en maakte Samuel Goldwyn jr zijn debuut als producent. Wilson en N.B. Stone jr schreven het verhaal over de revolverheld Clint Tollinger (Mitchum) die zijn vrouw Nelly Bain (Sterling) terug wil winnen. Hij laat zich door een nietsnut van een sheriff, Marshal Sims (Hull), tot hulpsheriff maken en zuivert de stad van het gespuis, maar zo hardhandig dat ook de burgerbevolking het niet kan waarderen. Hij komt tot inkeer, verzoent zich met zijn vrouw, schakelt hoofdschurk Barry uit en wordt sheriff. Lee Garmes, de cameraman, en Emil Newman, de componist, rondden de western perfect af.

I'll Cry Tomorrow

1955 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1955. Biografie van Daniel Mann. Met o.a. Susan Hayward, Richard Conte, Jo Van Fleet, Ray Danton en Eddie Albert.

Op haar achttiende is Lilian Roth (Hayward) reeds een gevierde vedette, ook al kan ze de stress die dit meebrengt amper aan. Ze staat op het punt te trouwen met Dalton, wanneer ze op harteloze wijze te weten komt dat deze stierf aan een kwaadaardige tumor. Er knakt iets in haar en ze grijpt naar de fles. Haar verslaving is vernietigend voor haar carrière. Bewogen psychologisch drama dat de toeschouwer een brok in de keel bezorgt. Hayward portretteerd de vedette op onvergetelijk indringende wijze. Het scenario van Helen Deutsch en Jay Richard Kennedy is gebaseerd op de autobiografie die Roth schreef, samen met Mike Connolly en Gerold Frank. Prachtige fotografie van Arthur E. Arling. Helen Rose won een Oscar voor haar kostuum- ontwerpen. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie.

Désirée

1954 | Historische film, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1954. Historische film van Henry Koster. Met o.a. Marlon Brando, Jean Simmons, Merle Oberon, Michael Rennie en Cameron Mitchell.

Zwaar aangelengd historisch drama met Marlon Brando als Napoleon, een man die wordt neergezet als een speelbal van zijn op hol geslagen testosteronspiegel. Opkomst en ondergang van de kleine grote veldheer liggen in handen van de bekoorlijke tiener Désirée (Jean Simmons) die hij omwille van zijn carrière verlaat en die hem jaren later overhaalt om de boel de boel te laten en te vertrekken naar St. Helena. Een visueel fraaie film gebaseerd op de roman van Annemarie Selinko.

Viva Zapata!

1952 | Western, Actiefilm, Biografie

Verenigde Staten 1952. Western van Elia Kazan. Met o.a. Marlon Brando, Jean Peters, Anthony Quinn, Joseph Wiseman en Margo.

Een jaar na zijn succesfilm A Streetcar named Desire uit 1952 kwam Elia Kazan (Elia Kazanjoglou, geb. in Constantinopel) weer met een prima hoofdrol voor Marlon Brando, en ook weer met een goeie film: Viva Zapata! Naar een scenario van John Steinbeck, wiens boek East of Eden weer drie jaar later door Kazan met groot succes verfilmd zou worden. Brando speelt de Mexicaanse boerenopstandeling Zapata die samen met zijn broer Anthony Quinn (Griek, Indiaan of Mexicaan spelen, hij draaide er zijn hand niet voor om, maar ja, geboren uit Ierse vader en Mexicaanse moeder) de boeren in Mexico aan de macht brengt. (JvB/VPRO Gids)

Les Misérables

1952 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Michael Rennie, Robert Newton, Sylvia Sidney, Edmund Gwenn en Cameron Mitchell.

Een glitterende, maar weloverwogen nieuwe versie van het eerbiedwaardige klassieke verhaal van Victor Hugo. Het scenario is van Richard Murphy.

The 13th Letter

1951 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1951. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Linda Darnell, Charles Boyer, Michael Rennie, Constance Smith en Judith Evelyn.

Interessant verslag van de gevolgen van een reeks anonieme brieven op de bevolking van een Canadees stadje. Nieuwe versie van H. G. Clouzot's LE CORBEAU.

A Streetcar Named Desire

1951 | Film noir, Drama

Verenigde Staten 1951. Film noir van Elia Kazan. Met o.a. Karl Malden, Rudy Bond, Nick Dennis, Peg Hillias en Vivien Leigh.

'Stella...!' schreeuwde Marlon Brando vertwijfeld door de geladen nacht van New Orleans in Kazans magistrale filmversie van Tennessee Williams toneelstuk 'A streetcar named Desire'. Marlon Brando werd beroemd, Kim Hunter (Stella) niet. Ze kreeg weliswaar een Oscar voor haar rol, maar de vlucht van haar carrière werd kort na de film afgebroken door de communistenjagers van McCarthy, de lieden die mede door regisseur Kazan werden gesouffleerd. In A Streetcar Named Desire is Stella de gegoede vrouw van de primitieve Stanley. De komst van haar neurotische zus Blanche verstoort het prille geluk. Stanley (Brando in een inmiddels klassieke vertolking) volgt zijn brute instinct om te voorkomen dat Blanche een wig drijft tussen hem en zijn vrouw.