Tony Lyons is acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

James Joyce's Women

1983 | Biografie, Experimenteel

Ierland 1983. Biografie van Michel Pearce. Met o.a. Fionnula Flanagan, Chris O'Neill, Timothy E. O'Grady, Tony Lyons en Gabrielle Keenan.

Flanagan verzorgde script en produktie van deze film en speelt bovendien de titelrollen, met name de weduwe Joyce die haar leven met de schrijver herbeleeft, onderbroken door gedramatiseerde passages uit zijn werken. Flanagan is zeer goed (hoewel te jong ogend voor een oude weduwe), maar de film geeft een te schetsmatig en fragmentarisch beeld van de schrijver zelf, omdat het accent vooral ligt op de vrouwen in zijn leven en werken. Boeiend voor Joyce-liefhebbers, maar verwarrend voor oningewijden. Naar een door Burgess Meredith geregisseerde toneelproduktie.

Nineteen Eighty Four

1954 | Sciencefiction, Drama

Verenigd Koninkrijk 1954. Sciencefiction van Rudolph Cartier. Met o.a. Peter Cushing, André Morell, Yvonne Mitchell, Donald Pleasence en Arnold Diamond.

De eerste bewerking, voor de Britse tv, van de klassieker van George Orwell over het leven in een totalitaire (toekomst)staat. De burger wordt er doorlopend in het oog gehouden, mag alleen omgaan met mensen uit zijn eigen kaste en liefde is totaal verboden. Een man die tot taak heeft de geschiedenis te herschrijven, begint na te denken en twijfelt aan het bestaan en de eerlijkheid van Big Brother. Hij beleeft een hartstochtelijke liefde met een vrouw, waarna Big Brother hen beiden komt halen. Een zeer literaire bewerking van de beroemde roman door Nigel Kneale, zonder decors en weinig actie, maar met een impact die latere verfilmingen niet hebben kunnen evenaren. Toen de film voor de eerste keer werd uitgezonden kreeg de BBC een golf van verontwaardigde reacties van geschokte kijkers. Sterke vertolking van destijds nog onbekende acteurs. Cushing speelt Smith, de dissident, Morell als O'Brien, zijn mentor, Mitchell vertolkt Smiths geliefde en Pleasence is Smiths vriend Syme. Commentaar wordt ingesproken door Richard Williams. Remakes voor de bioscoop in 1956 en 1984.