Paul Dehn: scenario.
Er zijn 9 films gevonden.

Murder on the Orient Express

1974 | Thriller, Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1974. Thriller van Sidney Lumet. Met o.a. Albert Finney, Sean Connery, Lauren Bacall, John Gielgud en Martin Balsam.

Het is zeer de moeite waard om de stoet beroemde acteurs in Agatha Christie's 'Murder on the Orient Express' te zien optreden. Regisseur Lumet liet de grote namen allemaal tot hun recht komen. Een voor een klimmen ze aan boord van de Orient Express, de eersteklas trein waarin later een moord gaat plaatsvinden die één van de passagiers, detective Hercule Poirot (een onherkenbare Finney), moet oplossen. We zien oa Sean Connery als agressieve legerofficier, John Gielgud als butler (wat anders), Ingrid Bergman die een Oscar kreeg voor haar bijrol als godvrezende buitenlander en nog een handvol grootheden in andere mooie rollen en rolletjes. Over eersteklas trein gesproken.

Conquest of the Planet of the Apes

1972 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1972. Sciencefiction van J. Lee Thompson. Met o.a. Roddy McDowall, Don Murray, Ricardo Montalban, Natalie Trundy en Hari Rhodes.

Vierde film in de Planet of the Apes-reeks toont hoe de apen in opstand kwamen en daarna de mensheid overwonnen. Losjes geacteerd, vaak oubollig, maar toch nog wel interessant.

Escape from the Planet of the Apes

1971 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1971. Sciencefiction van Don Taylor. Met o.a. Roddy McDowall, Kim Hunter, Bradford Dillman, Natalie Trundy en Eric Braeden.

In dit derde deel uit de reeks films over de Apenplaneet gaan de astronauten met een stel beschaafde apen terug naar de Aarde. Ze maken een tijdreis, waarbij ze tweeduizend jaar teruggaan. Ze moeten een noodlanding maken nabij L.A. en proberen de mensheid ervan te overtuigen dat hun toekomst gedoemd is - maar die boodschap is tegen dovemansoren gericht. Een sterke aflevering. Deel vier en vijf volgden.

Beneath the Planet of the Apes

1970 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1970. Sciencefiction van Ted Post. Met o.a. James Franciscus, Kim Hunter, Maurice Evans, Linda Harrison en Charlton Heston.

Deze tweede Planet of the Apes-film gaat verder waar de eerste ophield; Heston ontsnapt aan de stad Ape City en trekt het land in, waar hij verloederde menselijke mutanten tegenkomt die onderworpen zijn aan de apen; ze leveren slag met elkaar. Op zoek naar de verongelukte derde astronaut, ontdekt hij duistere, maar intelligente wezens. Een aardige film, al is de verrassing van de eerste wel weg. Werd uiteraard weer vervolgd, getiteld Escape from the Planet of the Apes.

The Taming of the Shrew

1967 | Drama, Komedie, Historische film

Verenigde Staten​/​​Italië 1967. Drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, Cyril Cusack, Michael Hordern en Alfred Lynch.

De Italiaanse regisseur Zeffirelli is beroemd om zijn onorthodoxe en luxueus aangeklede Shakespeareverfilmingen. Zijn The Taming of the Shrew geniet nog extra bekendheid vanwege de hoofdrolspelers Taylor en Burton, die in deze film (net als in Who's Afraid of Virginia Woolf) een strijdend liefdeskoppel spelen. 'Het temmen van de feeks' is nooit een feministisch stuk geweest, maar Taylor als de zestiende-eeuwse Katarina laat zich niet zomaar temmen door Burtons Petruchio. Zeffirelli maakte het toneelstuk prachtig toegankelijk voor bioscoopgangers; met fysieke komedie, luisterrijke kleuren en ijzersterke acteurs.

The Night of the Generals

1967 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1967. Oorlogsfilm van Anatole Litvak. Met o.a. Peter O'Toole, Omar Sharif, Tom Courtenay, Donald Pleasence en Joanna Pettet.

Wehrmacht-officier Major Grau onderzoekt de moord op een prostituee in het door de nazi's bezette Polen. De zaak lijkt in verband te staan met een aantal generaals die Hitler uit de weg willen ruimen.

The Spy Who Came in from the Cold

1965 | Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1965. Actiefilm van Martin Ritt. Met o.a. Richard Burton, Claire Bloom, Oskar Werner, Sam Wanamaker en George Voskovec.

Geen onwaarschijnlijke stunts, decoratieve stoeipoezen en wodkamartini's in deze sombere John le Carré-verfilming, waarin een oudere Britse spion (Burton) die op het punt staat met pensioen te worden gestuurd nog één laatste klus wil klaren in Oost-Duitsland. Zoals in het genre gebruikelijk is niemand te vertrouwen, wat in deze prent behalve spanning vooral melancholie oplevert. De fraaie zwartwitfotografie draagt bij aan de morsige sfeer. Burton werd genomineerd voor een Oscar - een van de zeven uit zijn carrière die aan zijn neus voorbijgingen.

Goldfinger

1964 | Sciencefiction, Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1964. Sciencefiction van Guy Hamilton. Met o.a. Sean Connery, Gert Fröbe, Shirley Eaton, Honor Blackman en Bernard Lee.

Een van de beste vroege Bond-films, blinkt uit door leuk gevonden gadgets als een auto met raketwerpers, een laserstraal die James Bond (Connery) bijna doormidden snijdt en een huis met meubilair dat voortdurend van plaats verandert. De zeer geslaagde slechterik Goldfinger (met zichtbaar plezier gespeeld door Fröbe) wil, geholpen door zijn werkelijk formidabele Koreaanse butler Oddjob (Harold Sakata), door middel van een ingenieus plan ontstellend rijk worden. Meest indrukwekkende beeld is een geheel met goud bedekte Eaton, de titelsong van Shirley Bassey werd een enorme hit.

Seven Days to Noon

1950 | Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1950. Thriller van John Boulting en Roy Boulting. Met o.a. Barry Jones, Olive Sloane, André Morell, Sheila Manahan en Hugh Cross.

Professor Willingdon (Jones) die zich bezighoudt met atoomonderzoek, slaat door. Hij gijzelt een hele stad, en niet de kleinste: Londen. Als niet op zijn verzoek wordt ingegaan, dreigt hij de Britse hoofdstad binnden de gestelde termijn uit de titel in de lucht te laten vliegen. Bijzonder spannende thriller, waar je van het begin tot het einde ademloos naar kijkt. De film werd meermaals geïmiteerd en lijkt nu lang niet meer zo origineel als toen hij voor het eerst op het grote scherm verscheen. Sterk spel van vrijwel de hele cast. Een verdiende Oscar ging naar het verhaal van Paul Dehn en James Bernard, die het vervolgens samen met Frank Harvey en Roy Boulting omwerkten tot een scenario. Uitstekende fotografie van Gilbert Taylor.