Milton R. Krasner (1904-1988): camera.
Er zijn 46 films gevonden.

Beneath the Planet of the Apes

1970 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1970. Sciencefiction van Ted Post. Met o.a. James Franciscus, Kim Hunter, Maurice Evans, Linda Harrison en Charlton Heston.

Deze tweede Planet of the Apes-film gaat verder waar de eerste ophield; Heston ontsnapt aan de stad Ape City en trekt het land in, waar hij verloederde menselijke mutanten tegenkomt die onderworpen zijn aan de apen; ze leveren slag met elkaar. Op zoek naar de verongelukte derde astronaut, ontdekt hij duistere, maar intelligente wezens. Een aardige film, al is de verrassing van de eerste wel weg. Werd uiteraard weer vervolgd, getiteld Escape from the Planet of the Apes.

The Sterile Cuckoo

1969 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1969. Romantiek van Alan J. Pakula. Met o.a. Liza Minnelli, Wendell Burton, Tim McIntire, Austin Green en Elisabeth Harrower.

Eenzame Pookie Adams (Minnelli) dringt zichzelf op bij de kersverse student Jerry Payne (Burton) die haar wel aandacht móet geven. Een overtuigend kijkje op een ontluikende liefde waarin Minnelli een opvallende rol heeft, met Burton minstens zo goed als naïeve jongeman die uiteindelijk boven Pookie uitgroeit.

Venetian Affair

1967 | Thriller

Verenigde Staten 1967. Thriller van Jerry Thorpe. Met o.a. Robert Vaughn, Elke Sommer, Felicia Farr, Karlheinz Böhm en Luciana Paluzzi.

De Amerikaanse journalist Bill Fenner, ooit actief voor de CIA, wordt door zijn persbureau naar Venetië gestuurd om informatie in te winnen over een aanslag op een internationale vredesconferentie. Daar komt hij zijn vroegere vrouw Sandra tegen, die bij de bloedige affaire betrokken lijkt te zijn. Fenner houdt nog steeds van haar en wil haar uit Venetië smokkelen. Hij stuit echter op de tegenstand van een zekere Robert Wahl die achter Sandra aan zit en blijkbaar over lijken gaat...

The Ballad of Josie

1967 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1967. Western van Andrew McLaglen en Andrew V. McLaglen. Met o.a. Doris Day, Peter Graves, George Kennedy, Andy Devine en William Talman.

Halverwege vorige eeuw vestigt een vrouw zich in Wyoming op een ranch nadat ze is vrijgesproken van moord op haar man. De als komisch bedoelde western met feministische trekken verhaalt hoe zij het goede probeert uit te dragen. Het effect is ongeveer even saai als het klinkt. Een van de laatste films die Day maakte voordat ze Hollywood verliet om zich te wijden aan de populaire tv-serie The Doris Day show. (JvB/VPRO Gids)

The Singing Nun

1966 | Biografie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1966. Biografie van Henry Koster. Met o.a. Debbie Reynolds, Ricardo Montalban, Greer Garson, Agnes Moorehead en Chad Everett.

Een mierzoet stripachtig verhaal over een Belgische non (Reynolds als zuster Anne - je hoort haar ook zingen) die haar toewijding verdeelt tussen devotie en het opnemen van platen. Ze heeft echt bestaan. De liedjes zijn van Soeur Sourire en Randy Sparks. Scenario van Sally Benson en John Furia, Jr. Camerawerk van Milton Krasner.

Made in Paris

1966 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1966. Komedie van Boris Sagal. Met o.a. Ann-Margret, Richard Crenna, Edie Adams, Chad Everett en Louis Jourdan.

Humorloos en zonder cachet: Ann-Margret in de rol van mode- ontwerpster in Frankrijk; ze wordt verliefd op Jourdan. Het scenario is van Stanley Roberts. Het camerawerk is van Milton Krasner.

The Sandpiper

1965 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1965. Romantisch drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, Eva Marie Saint, Charles Bronson en Robert Webber.

Pretentieus en voorspelbaar vehikel voor het duo Taylor/Burton met mooie plaatjes van Californië en een fijn Oscarwinnend liedje 'The Shadow of Your Smile'. Onconventionele artieste Laura (Taylor) zendt haar onhandelbare zoon naar een kostschool, die geleid wordt door de getrouwde, streng gelovige dr Hewitt (Burton). Als Hewitt besluit om Laura met een huisbezoek te vereren, wordt hij geconfronteerd met de lichtzinnige kanten van het kunstenaarsbestaan. Maar guess what: ondanks alle verschillen raakt het stel toch verliefd. Curieus gecaste Charles Bronson speelt een kunstenaar die naakte Laura in hout vereeuwigt.

Red Line 7000

1965 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van Howard Hawks. Met o.a. James Caan, Laura Devon, Gail Hire, Charlene Holt en John Robert Crawford.

Nadat zijn racepartner Jim Parsons is omgekomen tijdens een wedstrijd, lichten Mike Marsh en diens baas Banjo Baker Jims vriendin Holly MacGregor in die zichzelf de schuld geeft van het ongeluk. Een paar dagen later arriveert de knappe, maar arrogante racer Ned Arp die op succesvolle wijze de plaats van Jim inneemt en het zusje van Banjo verleidt. Holly is ervan overtuigd dat zij geen geluk in de liefde heeft en wijst de avances af van een andere nieuwkomer, Dan McCall. Mike voelt zich aangetrokken tot Dans Franse vriendin, maar onderneemt geen poging omdat hij haar een mannenverslindster vindt. En bovenop al deze liefdesperikelen moeten de mannen zich ook nog bewijzen op het circuit

Advance to the Rear

1964 | Western, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1964. Western van George Marshall. Met o.a. Glenn Ford, Joan Blondell, Stella Stevens, Jim Backus en Melvyn Douglas.

Een uiterst voorspelbare film die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog speelt. Een officier die alles volgens het boekje doet en een gefrustreerde, blunderende adjudant krijgen het bevel over een stelletje mislukkelingen en worden naar het Westen gestuurd op een onmogelijke missie: ze moeten een ongewapende aanval uitvoeren en mogen alleen maar stenen gebruiken om ermee te bekogelen. Stevens is spion bij de Zuidelijken en Blondell is een chique vrouw van de wereld. Scenario van Samuel A. Peeples en William Bowers, die het boek The Company of Cowards van Jack Schaefer bewerkten. Camerawerk van Milton Krasner. Ook bekend als COMPANY OF COWARDS.

The Courtship of Eddie's Father

1963 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1963. Komedie van Vincente Minnelli. Met o.a. Glenn Ford, Shirley Jones, Stella Stevens, Dina Merrill en Roberta Sherwood.

Aardige familiekomedie met Ronny Howard als zoontje Eddie die voor zijn vader Tom, een weduwnaar (Ford), een vrouw probeert te zoeken. Werd later een serie voor tv. Scenario van John Gay. Camerawerk van Milton Krasner.

A Ticklish Affair

1963 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1963. Komedie van George Sidney. Met o.a. Shirley Jones, Gig Young, Red Buttons, Carolyn Jones en Edgar Buchanan.

Een beminnelijke film over marine-officier Young die verliefd wordt op weduwe Jones. Jammer dat er de geest, de vonk en een goed scenario (van Ruth Brooks Flippen) aan ontbreken. Camerawerk van Milton Krasner. Naar het verhaal Moon Walk van Barbara Luther.

Two Weeks in Another Town

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Kirk Douglas, Edward G. Robinson, Cyd Charisse, George Hamilton en Claire Trevor.

Een te ambitieuze poging om de roman van Irwin Shaw, over de problemen van een filmploeg bij het maken van een film in Rome, op een intellectuele manier voor de camera te brengen. Scènes uit THE BAD AND THE BEAUTIFUL worden gebruikt als film in de film. Charles Schnee tekende voor het scenario en Milton Krasner verzorgde de fotografie.

Sweet Bird of Youth

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Paul Newman, Geraldine Page, Shirley Knight, Ed Begley en Madeleine Sherwood.

Gekuiste versie van het spraakmakende toneelstuk van Tennessee Williams over Chance Newman, een opportunistische gigolo die heeft besloten dat-ie acteur wil worden. Gekuist, omdat regisseur Richard Brooks in 1962, toen hij Sweet Bird of Youth maakte, nog te maken had met de zogenoemde Production Code. Deze zelfregulerende lijst met 'afspraken' teisterde Hollywood van 1934 tot 1966 (!). Wat stond er zoal op die lijst? Seks tussen verschillende rassen was taboe, elke vloek (zelfs Lord, Christ, Gawd en damn) was verboden, lang en gepassioneerd kussen kon echt niet, enz., enz. Geen wonder dat Brooks het einde van Williams' toneelstuk (als Chance gecastreerd wordt) voor de film heeft aangepast.

How the West Was Won

1962 | Western, Historische film, Romantiek

Verenigde Staten 1962. Western van John Ford, Henry Hathaway, George Marshall, Richard Thorpe en Kevin Ford. Met o.a. James Stewart, John Wayne, Gregory Peck, Carroll Baker en Lee J. Cobb.

Epische, maar niet zo vreselijk spannende western vertelt de geschiedenis van het Wilde Westen. Het verhaal is verdeeld over enkele episodes, zoals de Burgeroorlog, de Gold Rush en de aanleg van het spoorwegnet. Prima rollen van Stewart als pelsjager en van Wayne als ijzervreter. De wat gezwollen voice-over is van Spencer Tracy: 'De plaatsen in dit land hebben de namen gekregen die nu op kaarten staan. Maar die plaatsen moesten allemaal veroverd worden, veroverd op de natuur en op de primitieve mens.' Scenarioschrijver James R. Webb kreeg een Oscar voor zijn script.

Four Horsemen of the Apocalypse

1962 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1962. Oorlogsfilm van Vincente Minnelli. Met o.a. Glenn Ford, Ingrid Thulin, Charles Boyer, Lee J. Cobb en Paul Henreid.

Vergeleken met de zwijgende versie van Rex Ingram uit 1921 (met Valentino in de hoofdrol van een jonge Argentijn en een verhaal dat speelde tijdens WO I in Frankrijk), is dit dure glamour op platgetreden paden, waarbij elk gevoel voor realiteit verloren is. Het verhaal gaat over een familie die deels in bezet Frankrijk leeft en deels in nazi-Duitsland. Ze vechten aan beide zijden van het front tijdens WO II. Angela Lansbury zou de dialogen van Thulin ingedubd hebben. Robert Ardrey en John Gay bewerkten een roman van Vincente Blasco-Ibañez tot scenario. Camerawerk van Milton Krasner. Metrocolor. Gefilmd in CinemaScope.

King of Kings

1961 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1961. Drama van Nicholas Ray. Met o.a. Jeffrey Hunter, Siobhan McKenna, Robert Ryan, Hurd Hatfield en Viveca Lindfors.

'I was a teenage Jesus', zo werd deze film in 1961 spottend genoemd. Omdat regisseur Ray vaak over tieners filmde (Rebel Without a Cause) en vooral omdat hoofdrolspeler Jeffrey Hunter als Jezus zo jong en modieus oogde. Hoe leuk de spot ook is, feit is dat King of Kings een serieuze en mooie verfilming is van de tweede helft van de Bijbel. Ondersteund door sterke muziek van Oscarwinnaar Miklós Rózsa, widescreen ansichtkaartbeelden van Milton Krasner (All about Eve), een prima bijcast (onder andere Ryan als Johannes de Doper) en met Orson Welles als verteller, schetst Ray een aannemelijk portret van een verlichte man die in zijn tijd revolutionair bezig was.

Go Naked In the World

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Ronald MacDougall en Ranald MacDougall. Met o.a. Gina Lollobrigida, Anthony Franciosa, Ernest Borgnine, Luana Patten en Will Kuluva.

Franciosa komt na zijn militaire dienstplicht weer in zijn geboortedorp. Hij wordt hopeloos verliefd op de sensuele Lollobrigida, maar hij beseft niet dat ze een succesvolle call- girl is. Zijn tirannieke vader Borgnine weet het wel. Hij wil zijn zoon inlichten, maar ze krijgen ruzie. Gezocht melodrama dat, mede door de geweldige miscasting, meer op de lachspieren dan de traanklieren werkt. Dit is luxe-tv-soap avant la lettre, met een aantal topsterren. MacDougall baseerde zijn scenario op de roman van Tom Chanales, en de titel is commercieel gemotiveerd (la Lollo gaat niet uit de kleren). Fotografie van Milton Krasner. Gedraaid in CinemaScope.

Home from the Hill

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Robert Mitchum, Eleanor Parker, George Peppard, George Hamilton en Everett Sloane.

Dit behoorlijk DALLAS-achtige drama gaat over een rijke, autoritaire grootgrondbezitter, die met zijn vrouw en hun zoon op hun chique landgoed wonen. Er is ook een bastaardzoon.

Bells are Ringing

1960 | Musical, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1960. Musical van Vincente Minnelli. Met o.a. Judy Holliday, Dean Martin, Fred Clark, Eddie Foy Jr. en Jean Stapleton.

De blonde Ella Peterson werkt bij de boodschappendienst Susanswerphone. Ze onderhoudt contacten met talloze mensen en dringt hun levens binnen. Ella is verliefd op J. Otto Pranz, een illegale gokker, die haar dienst gebruikt om weddenschappen af te sluiten.

Count Your Blessings

1959 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1959. Komedie van Jean Negulesco. Met o.a. Deborah Kerr, Rossano Brazzi, Maurice Chevalier, Martin Stephens en Tom Helmore.

Niet zo'n leuke komedie en de glimlach van Chevalier helpt ook al niet. Kerr trouwt met Franse playboy Brazzi tijdens WO II; hij gaat er vandoor en blijft flirten. Hun kind spant samen om ze weer bij elkaar te brengen. Naar een roman van Nancy Mitford door Karl Tunberg in scenario gebracht. Camerawerk van Milton Krasner en George J. Folsey.

Kiss Them for Me

1957 | Komedie

Verenigde Staten 1957. Komedie van Stanley Donen. Met o.a. Cary Grant, Jayne Mansfield, Leif Erickson, Ray Walston en Suzy Parker.

Een geforceerde komedie over romantische verwikkelingen van marineofficieren op verlof aan de kust. Het scenario is van Julius Epstein naar een toneelstuk van Luther Davis, dat op een roman van Frederic Wakeman is gebaseerd.

An Affair to Remember

1957 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1957. Komedie van Leo McCarey. Met o.a. Cary Grant, Deborah Kerr, Cathleen Nesbitt, Neva Patterson en Richard Denning.

Aan boord van een cruiseschip wordt een playboy verliefd op de vriendin van een steenrijke man. Ze besluiten elkaar na de cruise in New York te ontmoeten en te trouwen. Maar op weg naar de afspraak raakt de vrouw gewond bij een ongeluk, en het huwelijk lijkt uiterst onzeker. Sprankelende komedie in de eerste helft zakt daarna wat in als het melodrama de overhand neemt.

Bus Stop

1956 | Komedie, Romantiek, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1956. Komedie van Joshua Logan. Met o.a. Marilyn Monroe, Don Murray, Arthur O'Connell, Betty Field en Eileen Heckart.

Een uitstekende tragikomedie die bewijst dat Monroe wel degelijk kan acteren als ze op gevoelige wijze de rol van een zangeres speelt. Murray is de ruwe cowboy die haar probeert te strikken; Field is mooi als serveerster. Scenario van Georges Axelrod naar het theaterstuk van William Inge. Ook bekend als WRONG KIND OF GIRL.

23 Paces to Baker Street

1956 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1956. Mysterie van Henry Hathaway. Met o.a. Van Johnson, Vera Miles, Cecil Parker, Patricia Laffan en Maurice Denham.

Adembenemende spannende film die zich afspeelt in Londen. Blinde toneelschrijver Johnson is vastbesloten een per ongeluk afgeluisterd misdadig plan te verhinderen. Scenario van Nigel Balchin. Camerawerk van Milton Krasner.

The Seven Year Itch

1955 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1955. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Marilyn Monroe, Tom Ewell, Evelyn Keyes, Sonny Tufts en Robert Strauss.

Als zijn vrouw op zomervakantie is, denkt Richard (Ewell) zijn slag te kunnen slaan bij zijn buurvrouw (Monroe). Deze farce is nog altijd de moeite waard omdat er een aardige indruk wordt gegeven van de (seksuele) moraal van de jaren vijftig in Amerika. Verfilming van het gelijknamige, veel gewaagdere toneelstuk van George Axelrod. Bekend geworden door de onsterfelijke scène waarin Monroe boven het rooster van een New Yorkse metrohalte staat waardoor haar jurk opwaait. Al zijn in tegenstelling tot de iconische foto, in de film slechts haar benen te zien.

The Rains of Ranchipur

1955 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1955. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Lana Turner, Richard Burton, Michael Rennie, Fred MacMurray en Joan Caulfield.

Lady Esketh (Turner) is volgens haar adellijke echtgenoot (Rennie) hebzuchtig, zelfzuchtig, decadent en corrupt. De lady verslindt bovendien mannen, en tijdens een verblijf in India, waar haar reputatie haar vooruitgesneld is, zet zij de traditie voort. Dokter Safti (Burton) moet de nieuwe verovering worden, maar de heersende Maharani (Leontovich), natuurrampen en oprechte gevoelens kunnen nog wel eens in de weg staan. The Rains Came van Louis Bromfield was al in 1939 verfilmd; de 1955-versie moest vooral veel luxer worden. Lana Turner zorgt daar in haar eentje voor, maar voor de zekerheid werden dure rampeneffecten toegevoegd. Aan Burton met tulband de taak om het realiteitsgehalte te waarborgen.

How To Be Very Very Popular

1955 | Komedie, Muziek

1955. Komedie van

Grable en North zijn op de vlucht voor gangsters en verbergen zich in een studentenhuis in deze gedeeltelijke [KL]remake[KLE] van SHE LOVES ME NOT. North steelt de show (ook die van Grable) met een memorabele uitvoering van het nummer 'Shake, Rattle and Roll'. De laatste film van Grable.

Garden of Evil

1954 | Avonturenfilm, Western

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Henry Hathaway. Met o.a. Gary Cooper, Susan Hayward, Richard Widmark, Hugh Marlowe en Cameron Mitchell.

Kronkelig avonturenverhaal dat zich afspeelt in Mexico, in de jaren vijftig van de 19e eeuw. Drie mannen escorteren Hayward door het territorium van de bandieten om haar echtgenoot te redden. Frank Fenton bewerkte het verhaal van Fred Feilberger en William Tunberg tot scenario. Milton Krasner en Jorge Stahl Jr. keken door de lens.

Désirée

1954 | Historische film, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1954. Historische film van Henry Koster. Met o.a. Marlon Brando, Jean Simmons, Merle Oberon, Michael Rennie en Cameron Mitchell.

Zwaar aangelengd historisch drama met Marlon Brando als Napoleon, een man die wordt neergezet als een speelbal van zijn op hol geslagen testosteronspiegel. Opkomst en ondergang van de kleine grote veldheer liggen in handen van de bekoorlijke tiener Désirée (Jean Simmons) die hij omwille van zijn carrière verlaat en die hem jaren later overhaalt om de boel de boel te laten en te vertrekken naar St. Helena. Een visueel fraaie film gebaseerd op de roman van Annemarie Selinko.

Demetrius and the Gladiators

1954 | Avonturenfilm, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Delmer Daves. Met o.a. Victor Mature, Susan Hayward, Michael Rennie, Debra Paget en Anne Bancroft.

Sequel van het quasi-nabijbelse epos The Robe uit 1953, met als belangrijkste pre dat het verhaal (over de ex-slaaf annex zwaardvechter Demetrius die zich over de mantel van Jezus heeft ontfermd) wordt opgesierd met een serie fraaie gladiatorengevechten. Regisseur Delmer Daves doet intussen z'n best om het leven in het Rome van keizer Caligula zo natuurlijk mogelijk te laten overkomen. Victor Mature speelt Demetrius van Corinthe op de van hem bekende manier: hij oogt stoer en kijkt daarbij vrijwel continu bezorgd. Of vertederd, als er vrouwvolk in de buurt is. Caligula, de kwaadaardige keizer die de mantel van Jezus wil hebben om onsterfelijkheid te bereiken, wordt verdienstelijk gespeeld door Jay Robinson.

Dream Wife

1953 | Komedie

Verenigde Staten 1953. Komedie van Sidney Sheldon. Met o.a. Cary Grant, Deborah Kerr, Walter Pidgeon, Buddy Baer en Donald Randolph.

Clemson, zakenman, en Effie, Amerikaans diplomate, zijn een modern stel. Allebei hebben ze een belangrijke baan, al lijkt echter voor Effie haar baan wel erg belangrijk te zijn. Als Clemson Tarji tegenkomt een prinses die alles kan om een man gelukkig te maken, besluit Clemson dat hij toch liever een ouderwetse vrouw heeft. Omdat Tarji's vader koning van Bukistan is moet er om het huwelijk te regelen een diplomaat bij gehaald worden. En ja hoor dat is Effie!

Monkey Business

1952 | Komedie, Sciencefiction

Verenigde Staten 1952. Komedie van Howard Hawks. Met o.a. Cary Grant, Ginger Rogers, Charles Coburn, Marilyn Monroe en Hugh Marlowe.

Een verstrooide wetenschapper werkt aan een verjongingsdrankje dat door een bemoeizuchtige laboratoriumaap onverwacht radicaal uitpakt: zowel de professor als zijn vrouw worden járen jonger. Op zijn gretige, oudere baas heeft het spulletje juist weer een heel ander effect. Grant en Rogers vormen een charmant, geestig stel in deze vlotte screwball komedie van Hawks, die je met films als Bringing Up Baby en His Girl Friday een meester in het genre mag noemen. Evengoed vinden natuurlijk talloze fans dat Marilyn Monroe in de rol van domme secretaresse de show steelt.

No Way Out

1950 | Drama, Misdaad, Film noir

Verenigde Staten 1950. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Richard Widmark, Linda Darnell, Stephen McNally, Sidney Poitier en Ruby Dee.

Gewelddadig verhaal over rassenhaat met de kwezelachtige Widmark die gangster-vrienden de dood van zijn broer laat wreken door rassenrellen te veroorzaken. De film was zijn tijd ver vooruit; nog steeds imposant. Poitiers eerste film.

All About Eve

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders, Celeste Holm en Gary Merrill.

'Fasten your seatbelts,' snerpt Margo Channing (Davis) in deze klassieker met de k van koninklijk, 'It's going to be a bumpy night.' Perfecte samenvatting van het aartsvileine verhaal over de op jaren komende Broadway-ster Channing die bewonderaarster Eve Harrington (Baxter) tot haar persoonlijke assistent benoemt. Wat Margo niet weet: Eve wil haar idool onttronen. Er valt een boek te schrijven over Mankiewicz' genadeloze glamourdissectie met het cirkelnarratief, en alle rumoer rondom de film draagt nog bij aan zijn mythische status. Bijrol van Marilyn Monroe. Zes Oscars. Naar 'The Wisdom of Eve' van Mary Orr.

The Set-Up

1949 | Sportfilm, Film noir, Experimenteel

Verenigde Staten 1949. Sportfilm van Robert Wise. Met o.a. Robert Ryan, Audrey Totter, George Tobias, Alan Baxter en Wallace Ford.

Ryan is een 35-jarige veteraan bokser, die op zijn retour is maar nog één keer zijn laatste slag wil slaan, ondanks tegenstrubbelingen van zijn vrouw Totter. Een manager laat zich schijnbaar door Ryan overtuigen voor een wedkamp tegen de 23- jarige Fieberling, maar Ryan weet niet dat van te voren is afgesproken dat hij moet verliezen. Tijdens de wedstrijd weet hij echter van geen ophouden. Een goed beeld van de harde en corrupte Amerikaanse bokswereld. Een van Ryans betere rollen. Scenario van Art Cohn en achter de camera stond Milton Krasner.

Holiday Affair

1949 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1949. Komedie van Don Hartman. Met o.a. Robert Mitchum, Janet Leigh, Wendell Corey, Gordon Gebert en Griff Barnett.

Goedmoedige, hoewel niet bijster ambitieuze romantische komedie verhaalt van een alleenstaande moeder door wier toedoen vriendelijke verkoper Steve (Mitchum) wordt ontslagen. Dat is het begin van een romance, maar Connie (Leigh) zou met iemand anders trouwen. Haar zoontje Timmy (Gebert) weet wel wie hij het liefst als stiefvader heeft. De sentimenten en sneeuwvlokken komen en gaan volgens voorspelling. Door jaarlijkse uitzendingen op Turner Classic Movies werd Holiday Affair een bescheiden kerstklassieker, hoewel kerst eerder een sfeerverhogende dan een thematische rol speelt.

The Accused

1948 | Thriller

Verenigde Staten 1948. Thriller van William Dieterle. Met o.a. Loretta Young, Robert Cummings, Wendel Corey, Sam Jaffe en Douglas Dick.

Loretta wordt per ongeluk moordenares in deze strakke thriller over een vrouw op de vlucht; goede ondersteuning van Cummings. Scenario van Ketti Frings naar de roman Be still, my love van June Truesdell. Fotograaf van dienst was Milton Krasner.

A Double Life

1947 | Drama, Misdaad, Film noir

Verenigde Staten 1947. Drama van George Cukor. Met o.a. Ronald Colman, Signe Hasso, Edmond O'Brien, Shelley Winters en Ray Collins.

Voor acteur Anthony John bestaat er nauwelijks onderscheid tussen fictie en realiteit. Als hij een komedie speelt is hij de leukste persoon die er is, maar bij drama is hij niet te genieten. Wanneer Anthony de rol van Othello accepteert, raakt hij volledig in zichzelf gekeerd en vervuld van Othello's moordlustige jaloezie.

Without Reservations

1946 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1946. Romantische komedie van Mervyn LeRoy. Met o.a. Claudette Colbert, John Wayne, Don DeFore, Anne Triola en Phil Brown.

Schrijfster Colbert komt de volmaakte man tegen voor de hoofdrol in de filmversie van haar nieuwe boek: soldaat Wayne. Een onderhoudende romantische komedie met enkele grappige uitvallen naar Hollywood en met enkele gastrollen als verrassing.

The Dark Mirror

1946 | Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1946. Thriller van Robert Siodmak. Met o.a. Lew Ayres, Thomas Mitchell, Richard Long, Charles Evans en Garry Owen.

Psychologische thriller, doorspekt met (toen frisse) Freudiaanse doorkijkjes, waarin Hollywoodicoon Olivia de Havilland (Gone with the Wind) een tweeling neerzet waarvan de helft niet helemaal spoort. Het lijk van de vrijer van een van de meisjes brengt een spannende whodunit aan het rollen waarbij de dienstdoende detective en een psycholoog in het duister tasten over de identiteit van de dader. Of beter gezegd, over welke helft van de tweeling op welk moment de ander nadoet en waarom. Regisseur Siodmak houdt de spanning erin met een intelligente mix van mysterie en zusterlijke rivaliteit.

Scarlet Street

1945 | Film noir, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1945. Film noir van Fritz Lang. Met o.a. Edward G. Robinson, Joan Bennett, Dan Duryea, Margaret Lindsay en Rosalind Ivan.

Een van de betere Amerikaanse films van Oostenrijker Lang (Metropolis, M) is min of meer een remake van Jean Renoir's La Chienne uit 1931. Christopher Cross (Robinson) is een eenzame arbeider die 's nachts op straat een vrouw beschermt tegen haar gewelddadige vriend. Zich onbewust dat het om een prostituee en haar pooier gaat valt Cross als een blok voor de dame, waarna het stel hem betrekt in een snood - en tamelijk vergezocht - plan. Onderhoudende film balanceert op de rand van sombere film noir en zwarte komedie.

Along Came Jones

1945 | Western, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1945. Western van Stuart Heisler. Met o.a. Gary Cooper, Loretta Young, William Demarest, Dan Duryea en Frank Sully.

Een tweetal cowboys Melody Jones en Cherry de Longpre (Cooper en Young) worden aangezien voor gevreesde revolverhelden en de gehele bevolking van een kleine plaats in het westen maakt zich op het hen zo mooi mogelijk te maken, totdat de echte schurk Monte Jarrad (Duryea) opduikt. Veel pret, onderhoudend en niet gewelddadig. Scenario van Johnson Nunnally naar de roman van Alan LeMay. Camerawerk van Milton Krasner.

The Woman in the Window

1944 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1944. Film noir van Fritz Lang. Met o.a. Edward G. Robinson, Joan Bennett, Dan Duryea, Raymond Massey en Dorothy Peterson.

Meeslepende film noir over een getrouwde New Yorkse professor (Robinson) die tijdens een nachtelijk afspraakje met een jonge vrouw (Bennett) haar binnenstormende minnaar ombrengt. Het gelegenheidsstelletje besluit het lijk te verstoppen maar de politie blijkt kordater dan gedacht. Regisseur Fritz Lang verankerde zijn thriller op de ontreddering van de professor over het politieonderzoek én op de onweerstaanbare aantrekkingskracht van de jonge sirene. Zo ontwikkelt zich een intelligente misdaadthriller tegen het licht van de kwetsbare ouder wordende man die hunkert naar jeugdige begeestering en avontuur. Tijdloos kunststuk, knap geschoten en voorzien van snedige dialogen.

The bank dick

1940 | Komedie

Verenigde Staten 1940. Komedie van Edward Cline. Met o.a. Cora Witherspoon, W.C. Fields en Una Merkel.

Meeslepende film noir over een getrouwde New Yorkse professor (Robinson) die tijdens een nachtelijk afspraakje met een jonge vrouw (Bennett) haar binnenstormende minnaar ombrengt. Het gelegenheidsstelletje besluit het lijk te verstoppen maar de politie blijkt kordater dan gedacht. Regisseur Fritz Lang verankerde zijn thriller op de ontreddering van de professor over het politieonderzoek én op de onweerstaanbare aantrekkingskracht van de jonge sirene. Zo ontwikkelt zich een intelligente misdaadthriller tegen het licht van de kwetsbare ouder wordende man die hunkert naar jeugdige begeestering en avontuur. Tijdloos kunststuk, knap geschoten en voorzien van snedige dialogen.

You Can't Cheat an Honest Man

1939 | Komedie

Verenigde Staten 1939. Komedie van George Marshall en Edward Cline. Met o.a. W. C. Fields, Edgar Bergen, Constance Moore, James Bush en Mary Forbes.

Fields is als Larson F. Whipsnade een circusdirecteur, en zijn escapades worden onderbroken door Bergen en Charlie McCarthy met allerlei schitterend kluchtwerk. Deze Fields-komedie is ietsje minder dan zijn andere films, maar nog steeds de moeite waard.

The Devil's Party

1938 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1938. Thriller van Ray McCarey. Met o.a. Victor McLaglen, Paul Kelly, William Cargan, Beatrice Roberts en Frank Jenks.

Een Agatha Christie-achtige thriller over een bijeenkomst van oud-huurders, die in de nacht van de reunie één voor één worden vermoord. Genietbaar.