Frédéric Vercheval: muziek.
Er zijn 16 films gevonden.

Green Border

2023 | Drama

Polen​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Tsjechië​/​​België​/​​Duitsland 2023. Drama van Agnieszka Holland. Met o.a. Jalal Altawil, Maja Ostaszewska, Tomasz Wlosok, Behi Djanati Atai en Dalia Naous.

In de verraderlijke bossen die de zogenaamde ‘green border’ tussen Belarus en Polen vormen, belanden vluchtelingen die Europa via deze route proberen te bereiken. De vluchtelingen komen in een koud, moerassig niemandsland terecht, zonder eten en medische zorg. Als pionnen in een politiek spel worden de levens van de activistische Julia, grenswachter Jan en een Syrische familie met elkaar verweven.

Green Border

2023 | Drama

Polen​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Tsjechië​/​​België​/​​Duitsland​/​​Turkije 2023. Drama van Agnieszka Holland. Met o.a. Jalal Altawil, Maja Ostaszewska, Behi Djanati Atai, Tomasz Wlosok en Dalia Naous.

Een Syrisch gezin denkt – daartoe aangemoedigd door het corrupte regime van Belarus – dat ze via dat land legaal naar familie in Zweden kunnen reizen. Maar in de bossen van het grensgebied tussen Belarus en Polen (de ‘groene grens’ uit de titel) worden ze als illegale vluchtelingen tegengehouden en speelbal van de bijzonder wrede grenswachten van zowel Belarus als Polen. Politieke aanklacht van de Poolse regisseur Agnieszka Holland (Europa Europa) is niet altijd even genuanceerd, maar maakt goed invoelbaar hoe het is om als vluchteling volledig afhankelijk te moeten zijn van de goedheid van andere mensen. Terwijl ze er daar maar heel weinig van tegenkomen.

Baghdad Messi

2023 | Drama

België 2023. Drama van Sahim Omar Kalifa. Met o.a. Atheer Adel, Zahraa Ghandour en Errol Trotman-Harewood.

Baghdad 2009: de stad zucht onder zes jaar sektarisch geweld en internationale bezetting. Door een verdwaalde kogel verliest de tienjarige Hamoudi (Messi-fan en aanvoerder van z’n eigen straatvoetbalteam) niet alleen een onderbeen, maar ook zijn vertrouwde omgeving. Vader Kadhim, die als vertaler voor een Amerikaans beveiligingsbedrijf werkt, blijkt namelijk niet langer veilig in de stad en moet vertrekken. Met dit in Irak gedraaide drama over veerkracht borduurt de Belgisch-Koerdische regisseur Kalifa voort op zijn gelijknamige, veelbekroonde kortfilm uit 2012. De complexe problematiek oogt authentiek, maar de film komt soms een tikje haperend over. Net als de tv met slechte ontvangst die een belangrijke bijrol speelt.

La place d'une autre

2021 | Komedie, Drama

Frankrijk 2021. Komedie van Aurélia Georges. Met o.a. Lyna Khoudri, Sabine Azéma, Maud Wyler, Laurent Poitrenaux en Didier Brice.

Als in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, krijgt de arme Parijse straatmeid Nélie Laborde de kans om als verpleegster aan de kost te komen bij het Rode Kruis. Eenmaal in het veld neemt Nélie de identiteit over van een gesneuvelde rijke dame, waarna Nélie een warm welkom wacht bij de welgestelde vrienden van haar familie. Kostuumdrama over identiteit en overleven gaat in op de prijs van de leugen, maar zet vooral in op machtsverschillen tussen arm en rijk. De verfilming van dit op zich boeiende gegeven overtuigt helaas maar matig. Omdat het slot rammelt, blijft de moraal over hart en verstand in ’t luchtledige hangen.

Le semeur

2017 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​België 2017. Drama van Marine Francen. Met o.a. Pauline Burlet, Géraldine Pailhas, Alban Lenoir, Iliana Zabeth en Françoise Lebrun.

Ten tijde van de staatsgreep van Napoleon III in 1851 worden alle mannen weggevoerd uit een afgelegen, republikeinsgezind boerenbergdorp. De overgebleven, huwbare vrouwen sluiten een pact: mocht er ooit nog een man langskomen, dan zullen ze die delen. Een op ware gebeurtenissen gebaseerde oefening in vrijheid, gelijkheid en zusterschap die de nodige spanningen oplevert. Sprookjesachtig vormgegeven in een passend, benauwend vierkant beeldformaat. Maar met die idyllische schoonheid levert de film ook zijn eigen kanttekening: het oogt allemaal net te mooi om waar te zijn.

Duelles

2019 |

België​/​​Frankrijk 2019. Olivier Masset-Depasse. Met o.a. Veerle Baetens, Anne Coesens, Mehdi Nebbou, Arieh Worthalter en Jules Lefebvres.

Wallonië, ergens in de jaren zestig. De innige vriendschap tussen Alice (Baetens) en Céline (Coesens) - die samen met hun mannen en ongeveer even oude zonen in een enorme twee-onder-een-kapvilla leven - wordt na een plotselinge familietragedie danig op de proef gesteld. Weelderige psychologische thriller in de stijl van Hitchcock blijft van begin tot eind boeien en wordt nergens voorspelbaar of goedkoop. Verzilverde in 2020 negen van de tien nominaties voor de Magritte (de Belgische Oscar). Alleen Coesens viste achter het net. Zij verloor van co-acteur Baetens.

Chez nous

2017 | Drama

Frankrijk​/​​België 2017. Drama van Lucas Belvaux. Met o.a. Émilie Dequenne, Guillaume Gouix, André Dussollier, Catherine Jacob en Anne Marivin.

Verpleegster Pauline (Dequenne) heeft weinig met politiek, maar als een extreemrechtse partij (zichtbaar gemodelleerd naar Front National) haar vraagt een gooi te doen naar het burgemeesterschap in haar woonplaats voelt ze zich zo gevleid dat ze al haar principes (en de opvoeding van haar communistische vader) overboord gooit. Fascinerend politiek pamflet over populisme, racisme en verborgen idealen, al is de uiteindelijke conclusie nogal onbevredigend. Doel van de film is volgens regisseur-schrijver Belvaux (38 témoins) het afschrikken van Front National-stemmers: niet voor niets wordt de film in Frankrijk vlak voor de landelijke verkiezingen uitgebracht.

Melody

2014 | Drama

België​/​​Luxemburg​/​​Frankrijk 2014. Drama van Bernard Bellefroid. Met o.a. Lucie Debay, Rachael Blake en Don Gallagher.

Aangrijpende moraliteit in de stijl van de Dardennes. Emily (Blake), een vermogende Britse zakenvrouw, belooft Melody (Debay), een wispelturige Waalse straatkat, het bedrag dat zij nodig heeft om haar eigen kapsalon te openen. In ruil daarvoor vraagt ze Melody haar kind ter wereld te brengen. De zakelijke transactie heeft grote gevolgen voor beide vrouwen, die weinig tot niets van elkaar weten, maar tot elkaar zijn veroordeeld nadat de bevruchte eicel van Emily bij Melody is ingebracht in een schimmige kliniek in Oekraïne.

La fin de la nuit

2015 |

Frankrijk 2015. Lucas Belvaux. Met o.a. Nicole Garcia, Louise Bourgoin, Amir El Kacem, Cyril Descours en Sandra Nkake.

Twintig jaar nadat ze is vrijgesproken van de vergiftiging van haar echtgenoot woont Thérèse Desqueyroux alleen in Parijs. Op een avond staat tot haar verbazing dochter Marie aan de deur, die verliefd is op de Noord-Afrikaan Mourad en haar advies zoekt. Telefilm naar François Mauriacs roman uit 1935 (het vervolg op Thérèse Desqueyroux) heeft in Garcia en Bourgoin fijnzinnige vertolksters. Belvaux' bizarre keuze om van de oorspronkelijke romanfiguur George de Maghrebijnse Mourad te maken vervreemdt de film echter volledig van zijn Frans-katholieke Mauriac-context. Betreurenswaardige miskleun.

Win Win

2013 | Komedie

Zwitserland​/​​België 2013. Komedie van Claudio Tonetti. Met o.a. Jean-Luc Couchard, Guy Lecluyse en Xiaoxing Cheng.

Paul Girard, burgervader van het plaatsje Delémont in de Zwitserse Jura, en de aldaar neergestreken Chinese horlogemaakster Liu hebben ambities en PR-dorst. Eureka-idee: ter plekke de halve finales van de Miss China-verkiezing organiseren. Helaas is vrijwel alleen het duo zelf overtuigd van deze win-win-situatie. Dat deze sympathieke verstrooikomedie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit 2006, bewijst maar weer eens dat de werkelijkheid auteur is van de meest onwaarschijnlijke scenario's. Goedmoedige sfeer, fijne acteurs - eind goed, al pret.

Joseph l'insoumis

2011 | Drama

Frankrijk​/​​België 2011. Drama van Caroline Glorion. Met o.a. Laurence Côte, Anouk Grinberg en Jacques Weber.

Omdat politiek en bureaucraten in naoorlogs Frankrijk verzuimen om haast te maken met sociale woningbouw, wonen honderden mensen in een bidonville bij de Parijse voorstad Noisy-le-Grand. Strijdbare priester Joseph (hier met panache vertolkt door theatergrootheid Weber) bekommert zich als enige om de kanslozen en uitgestotenen. Sociaal-realistisch tv-drama snijdt vergeten episode aan en portretteert Joseph Wresinski (1917-1988), oprichter van ATD Vierde Wereld. ATD staat voor Agir Tous pour la Dignité ('Samen voor de waardigheid') en heeft wereldwijd een adviesfunctie over het armoedeprobleem.

Cages

2006 | Drama

België​/​​Frankrijk 2006. Drama van Olivier Masset-Depasse. Met o.a. Anne Coesens, Sagamore Stévenin en Micheline Goethals.

Na een ernstig auto-ongeluk zijn de fysieke wonden van Eve (Coesens) snel geheeld, maar de psychische schade is erger: ze kan nauwelijks meer praten. Het gebrek aan communicatie sloopt de verhouding tussen Eve en haar geliefde Damien (Stévenin) die nu troost in de armen van een ander zoekt. Maar Eve besluit dat ze tot het uiterste wil gaan om zijn liefde terug te winnen, desnoods onder dwang. Regisseur Masset-Depasse gooide hoge ogen met zijn korte films Chambre froide (2000) en Dans l'ombre (2004). Zijn speelfilmdebuut begint sterk maar sneuvelt door de ongeloofwaardige plot.

Que faisaient les femmes pendant que l'homme marchait sur la lune ?

2000 | Drama

Frankrijk 2000. Drama van Chris Vander Stappen. Met o.a. Marie Bunel, Hélène Vincent, Tsilla Chelton, Mimie Mathy en Macha Grenon.

Na een ernstig auto-ongeluk zijn de fysieke wonden van Eve (Coesens) snel geheeld, maar de psychische schade is erger: ze kan nauwelijks meer praten. Het gebrek aan communicatie sloopt de verhouding tussen Eve en haar geliefde Damien (Stévenin) die nu troost in de armen van een ander zoekt. Maar Eve besluit dat ze tot het uiterste wil gaan om zijn liefde terug te winnen, desnoods onder dwang. Regisseur Masset-Depasse gooide hoge ogen met zijn korte films Chambre froide (2000) en Dans l'ombre (2004). Zijn speelfilmdebuut begint sterk maar sneuvelt door de ongeloofwaardige plot.

La danse des esprits

1997 | Mysterie, Experimenteel

België 1997. Mysterie van Manuel Poutte. Met o.a. Damien Berkal, Pierre Lekeux, Félicité N'Gisol en Bruno Marin.

In een klooster achter uitgestrekte bergen bevindt zich het triptiek van Sint-Alba. Elk jaar omstreeks hetzelfde tijdstip straalt het triptiek gedurende enkele seconden een buitengewoon licht uit. Daar komen dan aardig wat mensen op af. Het licht opent de ogen der bezoekers en maakt hen helderziende. Maar thans gebeurt er iets onverwachts dat het mirakel onmogelijk maakt. De bedevaarders zijn aanwezig en wachten... Zeven verschillende personages uit de hectische, moderne wereld worden er met elkaar geconfronteerd. Ze wachten elk op het mirakel en hopen op die manier hun problemen te kunnen oplossen en hun verlangens te realiseren. Ook de kijker wacht tevergeefs op het licht in film van Poutte die de zaak produceerde, regisseerde en schreef.

Signes de Vie - Tekens van Leven

1994 |

1994. Miel van Hoogenbemt.

In een klooster achter uitgestrekte bergen bevindt zich het triptiek van Sint-Alba. Elk jaar omstreeks hetzelfde tijdstip straalt het triptiek gedurende enkele seconden een buitengewoon licht uit. Daar komen dan aardig wat mensen op af. Het licht opent de ogen der bezoekers en maakt hen helderziende. Maar thans gebeurt er iets onverwachts dat het mirakel onmogelijk maakt. De bedevaarders zijn aanwezig en wachten... Zeven verschillende personages uit de hectische, moderne wereld worden er met elkaar geconfronteerd. Ze wachten elk op het mirakel en hopen op die manier hun problemen te kunnen oplossen en hun verlangens te realiseren. Ook de kijker wacht tevergeefs op het licht in film van Poutte die de zaak produceerde, regisseerde en schreef.

Les sept péchés capitaux

1992 | Komedie, Drama

België​/​​Luxemburg 1992. Komedie van Beatriz Flores, Yvan Le Moine, Geneviève Mersch, Pierre-Paul Renders en Pascal Zabus. Met o.a. Maurice Van Hamel, Urbanus, Philippe Martin, Robert Mitchum en Ania Guedroitz.

Uit sketches opgebouwde film, geheel geschreven, geproduceerd en geregisseerd door zeven jonge Belgen, is een soort patchwork rondom de zeven deugden van weleer - deugden waarmee iemand in onze door competitie en concurrentie gedreven samenleving onmogelijk kan slagen. God roept een jonge Belgische motorrijder tot zich om zich op de hoogte te stellen van de veranderende situatie in de wereld. De motorrijder vertelt hem dat armoede, tederheid, moed, eerlijkheid, bescheidenheid, zuiverheid en hoop de hoofdzonden van tegenwoordig zijn. Met deze eerste poging geven de zeven jonge regisseurs zowel qua vorm als inhoud blijk van originaliteit. Een hoofdlijn die alle kleine verhaaltjes met elkaar verbindt, ontbreekt echter. De film lijkt een opeenvolging van een aantal korte films en heeft niet de gehoopte kracht. Scenario van Philype Blasband, Beatriz Flores, Frédéric Fonteyne, Yvan Le Moine, Geneviève Mersch, Pierre-Paul Renders, Pascal Zabus en Olivier Smolders. Camerawerk van Yves Cape, Benoît Debie, Denis Dufays, Francisco Gazon, Virginie Saint-Martin en Stijn Van Der Veken.