Françoise Tourmen

Editor

Françoise Tourmen is editor.
Er zijn 5 films gevonden.

So Help Me God

2017 | Documentaire

Frankrijk/België 2017. Documentaire van Yves Hinant en Jean Libon.

Ster van deze wonderlijke documentaire is de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez, die door de makers – bekend van het satirische programma Strip-Tease – over een periode van drie jaar gevolgd werd. We zien hoe de excentrieke Gruwez een cold case van twintig jaar terug probeert op te lossen, en zien haar ook – op geheel eigen en soms ongemakkelijk directe wijze – recht spreken in een handvol kleine misdaadzaken. Waarbij, zonder uitzondering, alleen allochtonen betrokken zijn. Politiek allesbehalve correct, maar juist daarom spannend en soms ook zwart komisch.

Elles

2011 | Drama

Frankrijk/Polen/Duitsland 2011. Drama van Malgorzata Szumowska. Met o.a. Juliette Binoche, Anaïs Demoustier, Joanna Kulig, Krystyna Janda en Andrzej Chyra.

Voor een groot artikel in de Elle volgt veertigplusser Anne twee studentes die zich prostitueren om wat bij te verdienen voor de studie. Door de vaak schokkende verhalen van de meisjes wordt de bodem onder het beschermde bestaan van de middenklasse-moeder weggeslagen. Uiteindelijk is Elles een tamelijk simplistisch feministisch traktaat – alle mannen in Elles zijn zielig, gewelddadig of lui – maar regisseur Szumowska neemt risico’s in vorm en uitvoering, en hoofdrolspeelster Binoche is geweldig.

Kill the Referee

2009 | Documentaire, Sportfilm

België 2009. Documentaire van Yves Hinant en Eric Cardot.

Een kijkje in de wereld van de internationale topscheidsrechters. De makers kregen van UEFA-voorzitter Michel Platini ongelimiteerde toegang tot Euro 2008 om de topscheidsrechters van kleedkamer tot op het grasveld te volgen.

Sauf le respect que je vous dois

2005 | Drama

Frankrijk 2005. Drama van Fabienne Godet. Met o.a. Olivier Gourmet, Dominique Blanc, Julie Depardieu en Marion Cotillard.

Dat in Godets regiedebuut thrillerelementen en pamflet contra de sloopkogelmentaliteit binnen het Franse bedrijfsleven dramaturgisch niet optimaal in elkaar passen, staat de impact en relevantie van haar film allerminst in de weg. Hoofdargument daarvoor is de intense hoofdrol van Dardenne-habitué Gourmet. Hij vertolkt de zwijgzame workaholic François Durrieux, bij wie een traumatische gebeurtenis kortsluiting in de geest veroorzaakt. Verzorgd uitgelicht en gefotografeerd door Crystel Fournier, loopt dit verontrustende drama sinister profetisch vooruit op de zelfmoordgolf in grote, autoritair geleide Franse bedrijven. Godet en co-scenarist Franck Vassal baseerden zich op gezamenlijke ervaringen. Mooie bijrol van Marion Cotillard als rebelse zwerfster.

Sombre

1998 | Drama, Misdaad, Thriller

Frankrijk 1998. Drama van Philippe Grandrieux. Met o.a. Marc Barbé, Elina Löwensohn, Géraldine Voillat, Coralie en Maxime Mazzolini.

In het beklemmende Sombre huizen twee figuren, seriemoordenaar Jean (Barbé) en prostitué Claire (Löwensohn), die zich zonder enige emotie overgeven aan hun fysieke instincten: seks, geweld, eten en drinken. Grandrieux onthield de kijker bewust van ieder psychologisch of sociaal kader en zweept de Angst verder op met manische montage, cameravoering en muziek. Een meesterwerk of immorele rotzooi; de Franse pers was verdeeld over de blik in de zielloze leegte maar volgens de regisseur is het slechts een 'sprookje met Jean en Claire als mythische archetypes'. Een sprookje om wakker van te liggen. (VM/VPRO Gids)

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Françoise Tourmen op televisie komt.

Reageer