Jutta Brückner

Regisseur, Acteur

Jutta Brückner is regisseur en acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

Die Hitlerkantate

2005 | Drama

Duitsland 2005. Drama van Jutta Brückner. Met o.a. Andreas Günther, Hilmar Thate en Lena Lauzemis.

Bertolt Brecht: Liebe, Revolution und andere gefährliche Sachen

1998 | Documentaire, Biografie

Denemarken/Zweden/Finland/Duitsland 1998. Documentaire van Jutta Brückner. Met o.a. Peter Buchholz, Jutta Brückner, Britta Wauer, Mette Svensk Jessen en Line Gertsen.

Van alle politieke auteurs van de twintigste eeuw is Bertolt Brecht (1898-1956) nog steeds de meest gelezen en opgevoerde. Maar was Brecht wel die koele academicus waarvoor hij steeds gehouden wordt? Schrijver Peter Buchholz en cineaste Jutta Brückner bezoeken de plaatsen die een rol speelden in Brechts leven en werk om een antwoord te vinden op die vraag. Hun filmisch essay wordt gebracht in vier delen. 1. In Ideologie und Verrat handelt het over zijn sympathie voor het communisme, dat hij echter niet kritiekloos aanvaardt. Verder opkomst en overwinning van het fascisme in Duitsland, het land dat hij moet ontvluchten. Heel wat van zijn vrienden verdwijnen ondertussen in Rusland onder de terreur van Stalin. 2. Vom armen B.B.. In de slaapkamer van Brechts moeder overloopt Buchholz de jeugd van de schrijver, evenals de vrouwen in zijn leven. Zelfs na zijn huwelijk houdt Brecht er doorlopend maitresses op na. 3. Klassiker im Exil. Na de nazistische boekenverbranding wijkt Brecht uit naar Denemarken, dan naar Zweden, waar hij het aan de stok krijgt met de geheime politie. Nadat Denemarken en Noorwegen in handen vallen van Hitler en Zweden vreedzaam collaboreert moet Brecht verder, naar Finland en Moskou, daarna Amerika. 4. Die Deutsche Revolution. In 1949 keert hij terug naar Duitsland en vestigt zich in Oost-Berlijn. In de proletariatische staat is hij ervan overtuigd dat kunst en politiek kunnen samen gaan, maar weer vergist hij zich. Een knap document dat een uitstekend idee geeft van de windmolens waartegen een genie als Brecht zijn hele leven heeft moeten vechten. De makers spraken met mensen die Brecht nog gekend hebben en maken gretig gebruik van archiefopnamen. Sommige scènes uit Brechts leven werden geënsceneerd met Buchholz als alter-ego van de schrijver. Brückner schreef het scenario samen met Kaj Holmberg. Gemaakt als informatiefilm voor het Goethe Institut t.g.v. de honderdste verjaardag van Brecht. De camera werd gehanteerd door Jyrki Arnikari, Klaus Gottschall en Kaj Holmberg.

Laufen lernen

1981 | Experimenteel, Biografie

Duitsland 1981. Experimenteel van Jutta Brückner. Met o.a. Sylvia Ulrich, Eberhard Feik, Britta Pohland, Antje Papist en Rita Rischak.

De huisvrouw Irene is alleen maar bezig met de verzorging van haar man en kinderen. Na een onderzoek naar kanker begint Irene haar leven opnieuw te bekijken en volgt het voorbeeld van haar vriendin om ook haar eigen wensen te uiten. Brückner heeft iets bijzonders gemaakt van dit doorsneeverhaal: ze laat slechts delen van lichamen zien en kiest voor het niet samenvallen van beeld en klankspoor. Het blijkt wat humorloos en triest.

Hungerjahre

1980 | Drama

Duitsland 1980. Drama van Jutta Brückner. Met o.a. Britta Pohland, Sylvia Ulrich, Tobias Meister, Claus Jurichs en Helga Lehner-Madin.

Een jong meisje in een kleinburgerlijk gezin in Duitsland in de jaren vijftig ziet geen kans uit het benauwde huiselijke stramien te breken. Brückner leefde zich op boeiende wijze in in de gevoelens van de hoofdpersoon.

Ein Ganz und gar verwahrlostes Mädchen

1978 | Drama

Duitsland 1978. Drama van Jutta Brückner. Met o.a. Rita Rischak, Manfred Fischer en Leo Bardischewski.

Sociaal drama van de sociaal-feministe Brückner. De titel vertelt alles al.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jutta Brückner op televisie komt.

Reageer