Petr Hapka is componist.
Er zijn 15 films gevonden.

Lea

1996 | Romantiek

Duitsland 1996. Romantiek van Ivan Fila. Met o.a. Lenka Vlasakova, Christian Redl, Hanna Schygulla, Udo Kier en Miroslav Donutil.

Lea, die sinds de gewelddadige dood van haar moeder niet heeft gesproken, wordt uitgehuwelijkt aan een wrede, oudere man. Zij herinnert hem aan zijn eerste vrouw. Dat is het begin van een hoogst bizarre relatie die, dankzij de gedichten die Lea haar moeder blijft schrijven, in een zekere genegenheid resulteert. De Tsjechische voormalige documentairemaker Fila wisselt in deze sfeervolle liefdesgeschiedenis, die op diverse filmfestivals werd onderscheiden, onaangename gebeurtenissen af met poëtische, verstilde momenten. Schygulla speelt in een bescheiden rol de vertaalster van de gedichten. (RdL/VPRO Gids)

Das Zauberbuch

1996 | Fantasy, Familiefilm

Tsjechië/Duitsland 1996. Fantasy van Václav Vorlícek. Met o.a. Tina Ruland, Mahulena Bocanová, Rudolf Hrusínský en Kurt Weinzierl.

Prins, prinses en vriendelijke dwerg nemen het op tegen een heks.

Das Wunder vom Radhostberg

1996 | Familiefilm, Fantasy

Tsjechië 1996. Familiefilm van Ludvík Ráza. Met o.a. Michal Dlouhy, Jitka Schneiderová, Ladislav Chudík, Karel Roden en Martin Huba.

Deze onderhoudende film is gebaseerd op het sprookje over de Goede Berggeest uit de titel in de Bohemen, die de Zwarte Ridder na een taai gevecht onderwierp. Een gemene kruidendokter, die eerst een wees had uitgebuit, laat hem opzettelijk achter in het doolhof in de bergen, zodat hij zal verdwalen. Zo kan de kruidendokter zijn hut innemen. Gelukkig meent voornoemde berggeest het goed met de arme wees, en mag de jongen kiezen uit alle rijkdom die de berg bezit. De jongen neemt heel verstandig een wonderbloem in plaats van de fonkelende schatten die voor het grijpen liggen, en overwint daarmee de zwarte ruiter uit het Rijk der Bozen. Hoewel hij in ruil voor zijn vrijheid met een deel van zijn jeugd betaalt - de jongen kan de berg pas verlaten als jongeman - leefde hij nog heel lang en heel gelukkig. Tsjechische sprookjesfilm voor het kleine volkje van degelijke makelij met adequaat spel. Het klinkt allemaal best eng, maar is het niet. Het scenario is van Jan Jílek. Het camerawerk is van Petr Cepick.

Artus, Merlin a Prchlici

1995 | Komedie, Familiefilm

Tsjechië 1995. Komedie van Véra Plivová-Šimková, Drahomira Králova, Vera Plívová-Simková en Drahomíra Králová. Met o.a. Pavel Novy, Veronika Jeniková, Valerie Kaplanová, Magdalena Reifová en Rostislav Marek.

Rap gemaakte BEETHOVEN ('S SECOND)-kielzogvaarder met een vleugje Disney op z'n Tsjechisch. Grootmoeder laat op een gegeven moment een zwervende Dalmatische hond binnen, terwijl het gezin Prchlic er al een heeft: Artus. De beesten zijn gelukkig, ravotten en halen een boel overhoop, zodat besloten wordt dat de indringer, Merlin gedoopt, weer moet gaan, maar dan heeft de familie Prchlic buiten de waard gerekend met de schrandere dieren, die nog een leuke verrassing in petto hebben. Onschuldig en onschadelijk vermaak, waarnaar men kan kijken als men zich geen raad meer weet, maar waar eigenlijk niks aan. Het pretentieloze scenario is van Katerina Priscáková. Het camerawerk is van Antonin Holub.

Des Kaisers neue Kleider

1994 | Familiefilm, Fantasy

Tsjechoslowakije/Tsjechië/Duitsland 1994. Familiefilm van Juraj Herz. Met o.a. Harald Juhnke, Andréa Ferréol, Carsten Voigt, Teresa Herz en Jan Kalous.

Nieuwe bewerking van De nieuwe kleren van de keizer van de gebroeders Grimm over de ijdele vorst die meer dan in zijn hemd werd gezet met sterbezetting van Juhnke en Ferréol. Hoewel oorspronkelijk voor de tv gemaakt, ook uitgebracht als bioscoopversie. Scenario van Bernd Fiedler. Camerawerk van Rudolf Blaháček.

Kráva

1993 | Drama

Tsjechoslowakije 1993. Drama van Karel Kachyna. Met o.a. Radek Holub, Alena Mihulova, Valerie Zawadska, Viktorie Knotkova en Antonin Molcik.

Schets van het boerenleven in midden-Europa in de vorm van een allegorie van het wel en wee in een kleine gemeenschap. Holub speelt de zoon van een moeder met een slechte reputatie. Zijn leven, anno 1900, is een niet aflatende strijd tegen grote tegenslagen. Hij moet de enige koe van de hoeve verkopen om medicijnen voor zijn zieke moeder te verkrijgen. Zij sterft, maar hij geeft niet op. Samen met een slagersdochter die niet van zijn zijde wil wijken, weet hij er bovenop te komen. Gefinancierd door de Tsjechische tv, naar de roman van Jan Prochazka. Lieve, delicate fotografie van Petr Hojda. Meervoudig bekroond.

Schneewittchen und das Geheimnis der Zwerge

1992 | Familiefilm, Fantasy

Tsjechoslowakije/Duitsland/Slowakije/Tsjechië 1992. Familiefilm van Ludvík Ráža en Ludvik Raza. Met o.a. Natalie Minko, Gudrun Landgrebe, Alessandro Gassman, Eberhard Feik en Dietmar Schönherr.

Het maar al te bekende sprookje van Sneeuwwitje en de zeven dwergen in een veel te gekunstelde film met overigens echte dwergen, die stuntelig acteren. Een nogal lachwekkende productie. Jammer van de moeite. Met de participatie van de Duitse, Italiaanse en Spaanse tv. Scenario van Bernd Fiedler. Camerawerk van František Uldrich.

Městem chodí Mikuláš

1992 | Familiefilm

Tsjechoslowakije 1992. Familiefilm van Karel Kachyna. Met o.a. Eliška Balzerová, Josef Abrhám, Alenka Mihulová en Daniel Douda.

Een twaalf-jarige jongen is aan zijn lot overgelaten en verblijft op de kinderafdeling van een ziekenhuis in een kleine stad. Hij rebelleert en haalt allerlei kattekwaad uit, tot groot ongenoegen van de strenge hoofdzuster. Op straat ziet hij kinderen die voor Sinterklaas spelen. Aan een meisje op de zaal dat alsmaar huilt, belooft hij dat hij Sinterklaas bij haar bed zal brengen. Hij leent het Sinterklaas-kostuum van de kinderen op straat. Bij het terugklimmen over de ziekenhuishekken verwondt hij zich zodanig, dat er een spoedoperatie nodig is. Het meevoelend ziekenhuispersoneel besluit nu zelf maar voor Sinterklaas te spelen. Kachy[KA5]na heeft betere films gemaakt, toch herkennen we zijn professionalisme bij het opbouwen van een verhaal en zijn filmische kwaliteiten. Niet voor kinderen die nog in Sinterklaas geloven!

Vandronik

1990 | Familiefilm, Fantasy

Italië/Oostenrijk/Tsjechoslowakije/Duitsland/Frankrijk/Tsjechië 1990. Familiefilm van Ludvík Ráža en Ludvik Raza. Met o.a. Tomáš Valík, Matthias Habich, Fritz Bachschmidt, Mapi Galan en Sergio Fiorentini.

Koene Jan (Val[KA1]ik) die de wijde wereld doortrekt, zoekt voor de nacht onderkomen in een kerk, waar een dode ligt opgebaard. Jan voorkomt lijkenroof door twee onheilspellende gestalten tijdig te verjagen. Als hij de volgende dag verder trekt, krijgt hij gezelschap van een vreemdeling (Bachschmidt). Deze beschermt hem tegen boze tovenaar Habich en heks Galan; als hij een prinses (Vejmělková) wil huwen, helpt zijn medereiziger hem met het geven van de drie juiste antwoorden. Fraaie verfilming van een sprookje van Hans Christian Andersen voor jonge kijkers. Michael Schulz en Ludvík Ráža tekenden voor het uitstekende scenario. De mooie fotografie is van Jiří Macák.

Mrkacek Ciko

1982 | Familiefilm

Tsjechoslowakije 1982. Familiefilm van Věra Plivová-Simková en Drahuse Králova. Met o.a. Filip Menzel, Jakub Stepán, Vit Marie Malkova, Pavel Novy en V. Olmer.

Het titelpersonage, gespeeld door Menzel, is een elf-jarige knaap, een gecultiveerde jongen die voor het eerst tijdens een vakantiekamp onder 'echte' kinderen terechtkomt. De aanvaarding door de groep maakt deel uit van de persoonlijkheidsvorming van de jongen, die in het slot als volwaardig lid zal opgenomen worden. Opnieuw een typische Plivova-Simkova film met haar themata als de tegenstellingen natuur-cultuur, milieubewustzijn, groepsgebondenheid en het kinderspel als leerproces. Ook bekend als BLINKER CIKO.

Brontosaurus

1979 | Familiefilm

Tsjechoslowakije 1979. Familiefilm van Véra Plivová-Šimková. Met o.a. Tomáš Šimek, Dana Vávrová, Lukáš Bech, Michal Hofbauser en Jaroslav Kolísek.

Het knaapje Šimek probeert als Tomas, bijgenaamd 'Brontosaurus', met zijn eigen beperkte middelen iets te doen aan de milieuverontreiniging. Geduldig ruimt hij bos en wegen op en lijkt aanvankelijk wel op een soort Don Quichote. Hij wordt door zijn klasgenootjes uitgelachen en de leraren moeten tussenbeide komen om te wijzen op zijn nobele bedoelingen. Met enkele kameraden, die dan gaan meedoen bespioneert hij illegale vuilstorters in het bos. Bij wijze van tegenactie binden zij een zak met vuil aan een auto vast die hem zojuist geloosd heeft. Het blijkt toevallig de auto van de humorloze schooldirecteur te zijn, die danig de pest in heeft over het feit dat hij door zijn leerlingen betrapt is. Aan het slot werkt zijn geestdrift aanstekelijk op de anderen en met een zelfgebouwde Brontosaurus, in Tschechoslowakije het symbool van milieubewuste campagnes, wordt een optocht georganiseerd. Interessante film-met-een- boodschap. Vanaf acht jaar.

Deváté srdce

1978 | Familiefilm, Fantasy

Tsjechië 1978. Familiefilm van Juraj Herz. Met o.a. Ondřej Pavelka, Anna M[KA1]lová, Julie Jurištová, Josef Kemr en Juraj Kukura.

Student Martin (Pavelka) hoort in het Wirtshaus dat de vorst iemand zoekt die zijn dochter Adriena (Juri[KA5]stov[KA1]a) kan verlossen uit een trance en haar kan weerhouden van nachtelijke dwalingen. Koene jongemannen die het geprobeerd hebben zijn nimmer teruggekeerd van hun pogingen. Martin, die een rondtrekkend toneelgezelschap had uitgenodigd om wat te drinken kan de rekening niet betalen, waarop de waard (Lohnisk[KA1]y) hem door de sterke arm in het cachot laat werpen. Martin krijgt van een orgelman een afgedragen magische mantel die hem onzichtbaar maakt waardoor hij kan ontsnappen, maar verliest in het bos de jas. Toncka (M[KA1]alov[KA1]a), de dochter van een der toneelspelers (Kemr), verbergt hem, geeft hem te eten en schenkt hem als talisman een hartje dat ze zelf gemaakt heeft. Martin meldt zich vrijwillig aan het hof om te waken over prinses Adriena. De hofnar (Filipovsk[KA1]y) bezorgt hem de mantel weer terug en Martin vindt het gedrag van de hofastroloog Aldobrandini (Kukura) meer dan verdacht - en terecht: Aldobrandini is al honderden jaren oud, houdt zich als een vampier in het leven met het bloed uit het hart van een slachtoffer, gelokt door de dolende prinses, die hij gehypnotiseerd heeft. Martin maakt uiteraard een einde aan deze onverkwikkelijke gebeurtenissen, de prinses is eindelijk vrij en de kijkertjes vragen zich af met wie Martin zal trouwen, lang en gelukkig zal leven en een gezin met heel veel kindertjes zal stichten: Toncka of Adriena. Het scenario van Josef Hanzlík en regisseur Herz is een onconventionele variatie op het gebruikelijke sprookjesstramien, behoorlijk gespeeld en geproduceerd volgens de bescheiden normen onder de verstikkende communistische dictatuur van toen. Het camerawerk is van Jirí Macháne.

Tio moo Lásko

1976 | Drama

Tsjechoslowakije 1976. Drama van Juraj Herz. Met o.a. Marta Van[KA8]curov[KA8]a en Vlastimil Harapes.

Het dochtertje van een student en een fotografe sterft vrij plotseling aan een ernstige ziekte. Terwijl zij rondzwemt in haar verdriet, probeert hij het aan te leggen met een mede-studente. Beiden komen gelukkig op tijd tot inkeer en hun nieuwe geluk wordt bekroond met de geboorte van een zoon. Het is plaatjes kijken zonder echt geroerd te worden. Camerawerk van Jiri Machane.

Ruzové sny

1976 | Romantiek

Tsjechoslowakije 1976. Romantiek van Dusan Hanák. Met o.a. Juraj Novota, Iva Bíttová, Josef Hlinomaz, Marie Mottlová en Ludvík Króner.

Nabij een Slowaaks dorpje bevindt zich een zigeunergemeenschap. Jolanka is er grootgebracht door haar grootmoeder en droomt ervan naaister te worden. Jakub (Novota) is de postbode van het gehucht. Jolanka en Jakub worden verliefd en krijgen vervolgens te maken met de vooroordelen van de dorpsbewoners en de zigeuners. Als Jolanka's grootmoeder sterft, trekt zij naar de grote stad om haar droom te verwezenlijken. Jakub volgt met de post nog bij zich, w.o. aangetekende brieven en postwissels. Het duurt niet lang of de naïeve Jakub belandt in het cachot. Poëtisch, vertederend en licht ironisch speelfilmdebuut van Hanák, die daarvoor een documentaire had gemaakt. Hij schreef samen met Dusan Dusek het scenario. Bíttová lijkt nu niet direct op een zigeunermeisje, maar ze is wél heel innemend, dus wat doet het ertoe? Dodo Simoncic stond achter de camera. In de achtereen volgende jaren meervoudig bekroond op kleine festivals.

Pani kluci

1976 | Familiefilm, Avonturenfilm

Tsjechoslowakije 1976. Familiefilm van Verá Plivová-Šimková. Met o.a. Michal Dymek, Jitka Ohslupnik, David Vléck, Bohumil Luxik en Iva Janžurová.

Naar Tom Sawyer van Mark Twain is dit een avonturenfilm voor jongens. De lotgevallen en dolligheden van vier jongens worden uit de doeken gedaan. Na allerlei kattekwaad besluiten ze de gemeente in rep en roer te brengen door te doen alsof ze in de rivier te zijn verdronken. Wanneer ze tijdens hun eigen begrafenis tevoorschijn komen met het geld, gestolen uit de bank, wacht hun eerder een beloning dan straf. Niet zo vakkundig als we gewoon zijn van dit soort Tsjechische films, maar toch goed amusement. Het camerawerk is van Emil Sirotek.