Maroun Bagdadi

Regisseur, Scenarist

Maroun Bagdadi is regisseur en scenarist.
Er zijn 6 films gevonden.

La fille de l'air

1992 | Romantiek, Drama, Thriller

Frankrijk 1992. Romantiek van Maroun Bagdadi. Met o.a. Béatrice Dalle, Thierry Fortineau, Hippolyte Girardot, Jean-Claude Dreyfus en Roland Bertin.

Een doorsnee-moeder haalt met een helikopter haar man, een gangster die meer dan dertig jaar moet uitzitten voor een reeks gewelddadige overvallen op supermarkten, op van het dak van de Santé-gevangenis in Parijs. Dit waar gebeurde verhaal over een gewone vrouw die na deze ongewone daad een volksheldin wordt, sprak de Franse cineast van Libanese komaf kennelijk aan. Hij heeft deze rol aan Dalle toevertrouwd, die haar sexy gedrag even laat voor wat het is om te tonen, dat ze ook intens gevoelig spel aan kan. Wat betreft Fortineau, hij geeft uitstekend de tragiek van het opgesloten zitten weer. De film werd gemaakt in reportage-vorm en kenmerkt zich door een nuchtere regie. Blijft spannend tot aan het eind, al is dat bij iedereen bekend. Scenario van Bagdadi en Florence Quentin. Camerawerk van Thierry Arbogast.

Hors la vie

1991 | Oorlogsfilm

Frankrijk/België/Italië 1991. Oorlogsfilm van Maroun Bagdadi. Met o.a. Hippolyte Girardot, Rafic Ali Ahmad, Hussein Sbeity, Habib Hammoud en Magdi Machmouchi.

Verhaal naar het gelijknamige boek (1991) van Roger Auque over een freelance journalist die in Libanon ontvoerd wordt en daar een even intens als wanhopig stemmend drama meemaakt, want terwijl hij vanaf het begin van de film zegt 'Ik begrijp niets van deze oorlog', begrijpt hij er aan het einde nog steeds niet van.

Liban : le pays du miel et de l'encens

1990 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk 1990. Drama van Maroun Bagdadi. Met o.a. Robin Renucci en Richard Bohringer.

Dokter Fournier (Renucci), die op zijn eerste en zware missie is, komt midden in de oorlog aan in Beiroet, waar hij wordt ontvangen door zijn collega Morin (Bohringer). Deze walgt van de oorlog en wil terug naar Parijs. In Beiroet betekent het verzorgen van de ene partij namelijk dat je de andere partij verraadt en omgekeerd. Een gedramatiseerde documentaire, die met inzet van de acteurs op getrouwe wijze de activiteiten van de Franse organisatie van 'Artsen zonder Grenzen' in de tragedie die Libanon heet, beschrijft. Deze film staat nog te dicht bij de werkelijkheid om enige afstand te kunnen nemen, maar vormt niettemin een bezwarend getuigenis.

Les cadavres exquis: L'épouventail

1989 | Thriller

Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten/Luxemburg/Frankrijk 1989. Thriller van Maroun Bagdadi. Met o.a. James Fox, Jean-Pierre Cassel, Maryam d'Abo, Simon de La Brosse en Wladimir Yordanoff.

De succesvolle Amerikaanse zakenman Fox heeft in Frankrijk het kasteel gekocht van de broer van de verarmde edelman Cassel. Deze laatste kan het niet verkroppen dat Fox het helemaal renoveert. Hij weigert dan ook op brutale wijze een stuk land te verkopen. Vanaf dat moment is het oorlog tussen beide mannen. Als dan ook nog blijkt dat Fox's dochter D'Abo een oogje heeft op Cassels zoon slaan de stoppen bij hem helemaal door. Het virtuoze spel van beide hoofdvertolkers maakt van dit speelse verhaal een juweeltje van zwarte humor dat eindigt in een even onverwachte als grandioze climax. David Wilks en Marc Princi bewerkten het verhaal van Patricia Highsmith. Bernard Lutic zette het op film.

L' Homme voilé

1987 | Drama

Frankrijk/Libanon 1987. Drama van Maroun Bagdadi. Met o.a. Bernard Giraudeau, Michel Piccoli, Laure Marsac, Michel Albertini en Sandrine Dumas.

Een Parijs meisje maakt van haar vader, een arts die ze niet erg goed kent, een held omdat hij zich in Libanon heeft opgeofferd tijdens de ergste gruwelijkheden. Uiteindelijk zal ze beetje bij beetje een heel andere man ontdekken dan degene die ze idealiseert. Een subtiele schildering van de relatie tussen twee mensen. Zowel boeiend als verwarrend met op de achtergrond een hedendaags drama: Libanon. De twee personen zijn niet altijd even goed beschreven, maar men kan een toon van oprechtheid voelen en opmerkelijk spel.

Al Houroub al Saghira

1983 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk/Libanon 1983. Oorlogsfilm van Maroun Bagdadi. Met o.a. Soraya Khoury, Roger Hawa, Nabil Ismail, Reda Khovry en Youssef Hosni.

De tragische belevenissen van een aantal personen in het door oorlog geteisterde Libanon. Politiek, religie en geweld spelen nauwelijks een rol. De psychologie van de hoofdpersonen krijgt alle aandacht. Een van hen probeert een zakenman te ontvoeren om haar ontvoerde vader te helpen. Haar poging eindigt in een bloedbad. Een ander gebruikt de oorlog als dekmantel voor drugshandel. Scenario van Maroun Bagdadi en Kamal Karim Kasser. Camerawerk van Edward Lachman.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Maroun Bagdadi op televisie komt.

Reageer